Slovenija

Prebivalci ob severni ljubljanski obvoznici bodo od 2. aprila mirneje spali

Ljubljana, 24. 03. 2017 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ljubljanski obvoznici bo od 2. aprila veljal nov prometni režim, saj bo v nočnem času na severni ljubljanski obvoznici prepovedana vožnja težkih tovornih vozil. Ta teden pa so že na celotnem ljubljanskem obroču vzpostavili prometno signalizacijo, ki prepoveduje prehitevanje za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone.

Tovornjaki po novem ponoči ne bodo smeli več voziti po severni obvoznici, nova signalizacija pa na celotnem oborču prepoveduije prehitevanje za tovorna vozila.
Tovornjaki po novem ponoči ne bodo smeli več voziti po severni obvoznici, nova signalizacija pa na celotnem oborču prepoveduije prehitevanje za tovorna vozila. FOTO: Damjan Žibert

Z 2. aprilom se na ljubljanski obvoznici spreminja prometni režim, ki bo v nočnem času na severni ljubljanski obvoznici prepovedal vožnjo težkih tovornih vozil. Ta teden so že na celotnem ljubljanskem obroču vzpostavili prometno signalizacijo, ki prepoveduje prehitevanje za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone.

Kot so sporočili z Darsa, spremljanju prometnih dogajanj na ljubljanskem obroču namenjajo posebno pozornost. Na podlagi ugotovitev iz študije o hrupu na cestah, ki jih upravlja Dars, ter podatkov o količini in strukturi prometa in podatkov, ki kažejo, da je promet tovornih vozil številčno visok, je družba za avtoceste predlagala pristojnemu ministrstvu za infrastrukturo določene ukrepe, ki jih bo skladno z dogovorom z ministrstvom tudi izvedla.

Na celotnem obroču je bila tako že v tem tednu vzpostavljena prometna signalizacija, ki določa, da je prepovedano prehitevanje za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone. Ker je promet težkih tovornih vozil enakomerno porazdeljen po celotnem ljubljanskem obroču, bivalno okolje pa je večinoma na severnem delu Ljubljane, se z 2. aprilom vzpostavlja nov prometni režim, in sicer prepoved prometa za težka tovorna vozila v nočnem času na severni ljubljanski obvoznici med 22. in 6. uro.

Ponoči tovornjakov na severni obvoznici ne bo

Dars kot upravljavec ljubljanskega avtocestnega obroča skupaj z Mestno občino Ljubljana pričakuje, da bo vzpostavljena signalizacija preusmerila promet težkih tovornih vozil, ki se vozijo v smeri avtoceste s Štajerske proti Primorski in obratno, izključno na vzhodno in južno obvoznico. To bi namreč številčno razbremenilo severno obvoznico. Tako na tej cesti pričakujejo upad števila teh vozil, ki povzročajo visoke ravni hrupa oziroma ogrožajo bivalno okolje.

V zvezi s temi ukrepi so zaprosili tudi policijo, da okrepi nadzor, saj je pomembno, da se zastavljene cilje skuša doseči. To pa bo po njihovem mnenju možno le, če bodo vozniki težkih tovornih vozil nova prometna pravila dejansko upoštevali. Dars pa bo za potrebe ugotavljanja učinkov vzpostavljenega prometnega režima posebej opazoval promet.

Kot upravljavec avtocestnega obroča Dars pričakuje, da se bodo hrupne obremenjenosti v nočnem času znižale ter da se bo stanje v prometnem dogajanju izboljšalo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaslc 1
24. 03. 2017 20.18
+2
prepovejte vse tovornjake,pol pa z osebnimi filajte trgovine,pa pesek za hise dovazajte
kokicas
24. 03. 2017 20.09
+0
Ok da ga preusmerijo med obnovo severne obvoznice je sla velika vecina na juzno, in upostevala table, ce jih bodo le opazil ponoč tiste majhne table bodo ze sli na pravo pot, ampak glede prepovedi prehitevanja pa ni najbolj pametno, izvozi in uvozi na obvoznico so prekratki in ce so v vrsti ene trije štirej je nemogoce se vkljucit, bolj varno ce se spravijo na prehitevalnega in tam vozijo kaksen kilometer
gumball
24. 03. 2017 20.00
+3
Ja in kamionarji pri nas pa res upoštevajo takšne prepovedi... :-)
ata_jez
24. 03. 2017 19.43
+6
Hja ... najbolj se sliši motorite brez dušilcev in podobne cestne bojevnike, ki zapilijo proti jutru, ko je obvoznica prazna.
proofreader
24. 03. 2017 19.32
+3
Ubogi prebivalci ob južni obvoznici.
ecnarf
24. 03. 2017 19.10
+2
Vsepovsod same prepovedi in kasiranje ,sami ste si krivi saj ste vse gradili v centru mesta ,obvoznico pa tudi .
piko112
24. 03. 2017 19.15
+3
Sem slišal da je bilo že hudo ko takrat niso dovolili graditi kjer je sedaj obvoznica.
johanca123
24. 03. 2017 18.43
+5
Ja zej bodo pa spal in ne bodo poslušal Šabana Šavliča
piko112
24. 03. 2017 18.42
+0
A prebivalci ob južni obvoznici naj se pa j... Kaj ljudje pri rakovi jelši ne zaslužijo svojega miru in okoli dolgega mosta? Da ne omenjamo zahodno obvoznico ko je že tako pravijo najbolj obremenjen odsek.
Absolutist 1
24. 03. 2017 18.16
-4
Totalni kaos!
iwilliwillhacku
24. 03. 2017 18.43
+2
čez en mesec vam povem kako deluje vse to.... sem namreč tik ob SO...