Slovenija

'Prebral izjavo in odšel'

Ljubljana, 04. 09. 2007 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik komisije je poudaril, da Podbregar ni ne potrdil in ne zanikal informacije, da je Sova prisluškovala.

Nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Iztok Podbregar v izjavi za komisijo DZ za nadzor obveščevalnih služb ni ne potrdil in ne zanikal informacije, da je Sova leta 2004 ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala premier Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader, je po seji komisije povedal njen predsednik Pavel Gantar.

"Obveščevalna dejavnost je bila dokumentirana, zato bi ti dokumenti, če so obstajali, morala obstajati v arhivih Sove," je še dodal predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb Pavel Gantar.

Komisija je obiskala Sovo, kjer je skušala preveriti resničnost te informacije. "Komisiji tako ostaja le to, da gre na Sovo in da na podlagi dokumentov poskušamo ugotoviti, kaj je res in kaj ni res," je še povedal Gantar.

Podbregar je po njegovih besedah dal le izjavo, v kateri je zagotovil, da je Sova v času njegovega vodenja delovala zakonito, v skladu z ustavo, zakonskimi predpisi in pravilniki.

"Odnos Podbregarja do poslancev DZ je izredno ciničen in aroganten. On je prišel, prebral dve strani izjave in v njej povedal, po katerih zakonih je delal, na koncu je povedal, da je doktor znanosti, da je general, in katera priznanja je dobil, na vprašanja pa ni odgovarjal.“, je poudaril poslanec SDS Miro Petek.

"Povedal je tudi, da je v okviru teh dejavnosti (SOVA) opravljala potrebne obveščevalno-informativne dejavnosti, v zvezi z Piranskim zalivom. Poudaril je tudi to, da žal ne more več povedati, ker so zoper njega vložene kazenske ovadbe, kot sredstvo pritiska in to ga je sevada odvrnilo od tega, da bi bil kaj bolj zgovoren do komisije“, je še dejal Gantar.

"Ne morem reči, da je potrdil enega ali drugega, ampak stvari so se dogajale.... Vsi dokumneti obstajajo v arhivih Sove“, je zaključil poslanec SD Dušan Kumer.

Janša: Podbregarjevo pričanje me ne skrbi

"Ne vem, kaj je bilo na pričanju in me popolnoma nič ne skrbi. Ni namreč možno dokazati nečesa, česar ni bilo," je predsednik vlade Janez Janša odgovoril na vprašanje o današnjem pričanju nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova) Iztoka Podbregarja pred komisijo DZ za nadzor obveščevalnih služb.


Povedal že znana dejstva

Podbregar je pred komisijo le prebral izjavo.
Podbregar je pred komisijo le prebral izjavo. FOTO: POP TV

Podbregar je pred začetkom seje komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb poudaril, da je agencija v času njegovega vodenja delovala v skladu z zakonodajo. "V času mojega vodenja Sove so o vseh aktivnostih agencije obstajali natančni zapisi in dokumenti", je še dodal. Za delovanje Sove v zadnjem letu pa so njegovih besedah odgovoren dosedanji direktor Sove Matjaž Šinkovec in njegovi sodelavci.

Po pisanju današnjega Dnevnika, je SOVA s pomočjo nemške prisluškovalne tehnike na Slovenski cesti v Ljubljani spremljala praktično vse komunikacije hrvaške vlade s tujino. Tako telefakse, elektronsko pošto, in telefonske pogovore, ki, tako trdijo Dnevnikovi neuradni viri, niso bili kodirani.

Ob tem je Podbregar opomnil, da ga nekateri politiki in tudi člani parlamentarne komisije v zadnjih mesecih poskušajo diskreditirati. Po njegovem prepričanju nekateri politiko tudi na "ležeren in ne državotvoren" kažejo svoj odnos do dela obveščevalno-varnostne agencije. Podbregar je ponovno poudaril, da se bo seje udeležil prostovoljno. Zato pri tem tako ne gre za "zaslišanje" kot želijo nekateri prikazati v javnosti.

Kot je znano, so se na povabilo komisije dolžni odzvati le javni uslužbenci. Za prisotnost pravnega zastopnika Aleksandra Čeferina pa se Podbregar ni odločil zato, ker bi se počutil krivega, da agencija v času njegovega vodenja ni delovala zakonito, temveč ker dosedanji postopki vlade in nekaterih članov komisije "kar kličejo po pravni pomoči in zaščiti".

Podbregar je na seji le prebral svojo izjavo in po dobrih 20 minutah zapustil sejo. Za medije ni bil dostopen, njegov odvetnik pa je le dajal, da o vsebini izjave zaradi njene tajnosti ne more govoriti.

Kot je znano, komisijo sicer zanima informacija, ki jo je poslanec SD in nekdanji premier Anton Rop podal konec junija, ko je zatrdil, da naj bi Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 v okviru mednarodnega spremljanja zvez ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala tedanji vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader.


Ali obstajajo dokumenti?

Janša pa je minuli teden vložil civilno tožbo, s katero zahteva javni umik izjave in javno opravičilo Ropa za njegove izjave. Po Ropovem mnenju bo tožba pomembno vplivala na to, da bo lahko dokazal resničnost svojih izjav. Podbregar je v ponedeljek prejel obtožnico, ki ga med drugim bremeni, da je nenamensko porabljal denar iz tako imenovanega črnega fonda Sove. Čeferin je v izjavi za POP TV dejal, da naj bi šlo le za politični pritisk na Podbregarja pred pričanjem pred komisijo.

Najnovejša obveščevalna afera se je začela 17. junija, ko je Rop zatrdil, da je Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 v okviru mednarodnega spremljanja zvez ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala Janša in Sanader. Janša je odločno zanikal, da bi se dogovarjal o incidentih, na Sovi pa so zatrdili, da pri njih o tem ne obstajajo dokumenti. Na drugi strani Rop ni predstavil nobenega dokumenta, ki bi govoril v prid njegovim navedbam.

Na sejo z odvetnikom

Podbregar je bil sicer že poleti povabljen na sejo komisije DZ, ker pa je prišel v spremstvu svojega pravnega zastopnika, je ostal pred zaprtimi vrati. Čeferin je med sejo zatrdil, da Podbregar ni odredil prisluškovanja Sanaderju ali Janši.

Profesorja s Pravne fakultete Rajko Pirnat in Igor Kaučič sta nato ocenila, da komisija lahko pogovor s Podbregarjem opravi ob navzočnosti pravnega zastopnika, zato je komisija Podbregarja spet povabila.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Felix2
05. 09. 2007 13.21
Politik70, Ne sodelujem v akcijah, ker: 1. imam dnarja dovolj in še preveč, odkar je ta vlada znižala davke 2. nisem blondinka išči kupce dalje
Lahka konjenica
05. 09. 2007 13.14
politkk70: Z veseljem jo kupim za Ropa. Kdo ne bi kupil, kar je vakciji, samo, da potem bomo bili vsi megleni, kot sta politk 70 in Prvo Borec. Raje jo prodaj Ropu in Podbregarju, pa SD, LDS,NEPOVEZANIM in SNS, posebej Pečetu in Jelinčiču. Pa ZDRAV IN POSTAV SE NA GLAVO.
politik70
05. 09. 2007 13.01
zupancicff seveda.Jo mogoče kaj rabiš?Mamo akcijo kupiš?
Felix2
05. 09. 2007 12.58
politik70, a meglo prodajaš, kot tule gor na forumu? Se mi je zdel... HEHE
politik70
05. 09. 2007 12.58
Lucky luser in še kar se resnice in drugih mnenj tiče: Dnevno sem v kontaktu z veliko strankami in srečujem veliko ljudi na višjih in nižjih položajih.In povem ti da razpoloženje ni ravno naklonjeno tej vladi da nebi napisal še kaj slabšega ali celo žaljivega.Kar se pa moje živčnosti tiče ti pa povem da sem dosti bolj skuliran kot ti!
politik70
05. 09. 2007 12.50
Lucky luser delam kot komercijalist zato moja služba ni v pisarni ampak na srečo na terenu zato sem verjetno dosti manj za računalnikom in spremljam svet z malo drugačne plati kot ti pa lep dan še naprej teren kliče!
Lahka konjenica
05. 09. 2007 12.42
politik70: Tudi zate je lep sonček. Pojdi malo v naravo se naužit svežehga zraka, da se ti glava malo zbistri. jaz imam še vedno delo na računalniku, ti pa ga nimaš. samo nekaj bluziš. Resnica, Resnica, sama resnica. To tvoje pisanje je sam lari fari, same laži. Resnice ni, resnico moraš poiskat iz ostal postov mojih in drugih, ki malo drugače mislimo kto vidva s Prvo borcem. sta glih za skupaj. Ena a s črtico. odlično. Pet. Sedi.
politik70
05. 09. 2007 12.26
Lucky luser OPOZORILO: Raje se ne naslanjaj na poste tirnanog1 da te nebo kregal! Piši in razmišljaj z svojo glavo! Pa tak lep sonček se je naredil zunaj...
Lahka konjenica
05. 09. 2007 12.25
Politik70: Kaj se jeziš, ohladi se malo, Dajj si na glavo eno mokro brisačo, da ti malo živce in glavo ohladi, potem pa piši naprej. Taksem pač. Tudi vi ste po svoje naravnani. Ne štekate drugih posotov ampak samo svojih.Ne boste uspeli z posiljevanjem. Mi vemo eno resnico, vi drugo oziroma dve resnci bi morali vedeti, našo in vašo. čao
politik70
05. 09. 2007 12.22
tirnanog1 sem ti en post napisal pa ga do zdaj še nisi spluval al ti je pa ušel(10:16) Kar se pa slovencev in neslovencev tiče pa ... Pa kdo te je že navsezgodaj tako ra***du?
Lahka konjenica
05. 09. 2007 12.18
tirnanog: Prva si povedal Prvo Borcu in politku 70. Vidva res nista zavedna Slovenca. Sta še zavedna Jugoslovana. Zelo me je sram, da imamo take ljudi, ki še vedno težijo na Balkan in se jim toži po prejšnjih časih. Pa lep dan vama želim. Samo, da vama ne bodo zaželi poganjati rožički, ma ne veliki, tisti, majhni vam astejo, so hujši. Saj pravi rek: STRUP V MAJHNIH FLAŠKAH JE HUJŠI. Taka sta vidva
politik70
05. 09. 2007 12.17
Lucky luser o jim poganjajo kar dobro si jih oglej. Oziroma da ti poenostavim : Če ti vidiš angele tudi jaz vidim kašne rogove imajo! Štekaš?
Lahka konjenica
05. 09. 2007 12.12
politk 70: Ali si videl, da jim kje poganjajo rožički iz glave. ne seri ga.
tirnanog1
05. 09. 2007 12.11
sm dojel PrvoBorc da nisi politik70... Ampak ne ti men hinavec, sem ti napisal v mailu ime... Sicer pa nima veze... Ti in politik70 sta kar sta.. Neslovenca, še pisat ne znata slovensko... Kaj šele razmišljat in živet slovenskost. Poznam več priseljenih novonastalih slovencev, ki si naziva Slovenec zaslužijo 1.000.000krat bolj kot vidva...
politik70
05. 09. 2007 12.05
Lucky luser Angelska z napako.Te angeli imajo neke čudne rožičke ki so vsak dan večji...
Lahka konjenica
05. 09. 2007 12.01
Politik 70: Ta vlada ni satanistična, prejšnji sistem je bil in prejšnja vlda Antona Ropa. Ti pa bodi kar tiho, ker ta vlada je angelska vlada.
Lahka konjenica
05. 09. 2007 11.59
Prvo Borec. Kje si? Dela v parlamentu ali pa pri janši. Bravo zaposlil te je
Lahka konjenica
05. 09. 2007 11.42
soonman in Prvo Borec: Sedaj vladajo ta beli in ta rdeči naj že nkrat spakirajo kufre in grejo k vragu. Dost vas mamo.
siFBI
05. 09. 2007 11.07
THE WHO nisem rdeč ne bel, ne levi, ne desni. Sem samo navaden državljan, ki plačuje obupno velike davke, da se lahko levi in desni zajebavajo z nami. Ti, ki tako zagovarjaš JJ verjetno imaš veliko korist od njega. Morda ti je zrihtal dobro plačan šiht, ti kupil hišo, avto in ti morda na koncu še postavi grob. Ko ti ne boš imel kaj jesti se bo on basal s krajnskimi klobasami. Ni mi jasno, če je tako dober politik in ima tako fino ekipo strokovnjakov zakaj se vse draži, plače so čedalje manjše pol ti pa še govori, da je to normalno.Zanjga je, ko pa mu vse mi plačamo, ki imamo slovenske mezde pa še od tega bi radi, da cerkvi plačujemo davk. Namesto, da bi naša politika (katera koli L&D) stopila skupaj in rekla: Dajmo našemu človeku dostojno življenje. Ne, rajši se kregaja kdo je kaj rekel, kdo je kaj naredil oz. kaj ni. Kot otroc v vrtcu pa še oni se hitreje zmenijo in pozabijo kaj je bilo. Ne panaši gospodje pogrevajo stvari za 60 let nazaj. Kaj me briga kdo je koga posprav, zgleda da so jih še premal da se imajo skom kregat. Gledat je treba naprej v prihodnost za slovenski narod. Pa zopet naj bo rdeč ali pa bel. Slovenec je slovenec in ima pravico do brezkrbnega življenja. Ti stari norci, bi pa lahko že enkrat vajeti pustili mlajšim, ki imajo sigurno boljšo vizijo za Slovenijo in Slovence, kot pa skorupirani sedanji politiki in gospodarstveniki.
Prvo Bore
05. 09. 2007 10.46
politik70 meni v pismu. Pravi post si napisal, še posebno v zadnjem delu.