Slovenija

FOTO: Cerar ob dnevu suverenosti: Slovenska država ni prišla kot darilo

Ljubljana/Koper, 25. 10. 2016 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Kopru so se z državno proslavo spomnili dneva suverenosti in 25. obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Slavnostni govornik, premier Miro Cerar je ob tej priložnosti poudaril, da slovenska država, ki jo danes živimo, ni prišla kot darilo. Potrdila se je v odporu in postala v polnosti suverena prav z odhodom zadnjega vojaka JLA.

Dogodki izpred 25 let tvorijo temelje naše državnosti, s tem pa tudi temelje naše nove samozavesti in odgovornosti, je izpostavil predsednik vlade Miro Cerar. Med drugim se je zahvalil "pogumnim ženam in možem tistega časa, slovenskim policistom, pripadnikom Teritorialne obrambe in vsem drugim, ki so tvegali in delovali, da se je osamosvojitev iztekla uspešno".

Zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA), s katero so se v desetdnevni vojni spopadli pripadniki slovenske Teritorialne obrambe in policije, je Slovenijo zapustil pred 25 leti, ko sta iz koprskega pristanišča v noči na 26. oktober odpluli še zadnji ladji z vojaki JLA.
Zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA), s katero so se v desetdnevni vojni spopadli pripadniki slovenske Teritorialne obrambe in policije, je Slovenijo zapustil pred 25 leti, ko sta iz koprskega pristanišča v noči na 26. oktober odpluli še zadnji ladji z vojaki JLA. FOTO:

Kot je spomnil, je v začetku kazalo, da znamo stopati po pravi poti, toda kmalu po osamosvojitvi so divji vetrovi začeli premetavati tudi našo mlado državotvorno nacijo in jo postavili pred težke preizkušnje. "Postali smo žrtev pretiranega samozadovoljstva in celo napuha, postali smo žrtev lastnega pohlepa ter nespoštovanja človeka in institucij pravne države," je ugotavljal premier.

Finančna, ekonomska, socialna in celo politična kriza, ki je neizogibno sledila, pa nas je po njegovem počasi streznila in predramila: "Danes že bolje razumemo, da lastna država pomeni predvsem odgovornost, trdo delo in prizadevanje za lasten obstoj in razvoj. Slovenija bo obstala in imela svetlo prihodnost le, če bomo dovolj spoštovali drug drugega, si odgovorno prizadevali za gospodarski razvoj, za ohranitev in obnavljanje naših naravnih bogastev, za kakovostno šolstvo, zdravstvo in socialo ter za vse drugo, kar je v korist človeka."

Cerar je ob tem poudaril, da njegova vera v Slovenijo ostaja neomajna, da pa v njem vidi Slovenijo "le kot demokratično in pravno državo, ki spoštuje človekovo dostojanstvo in daje mladim generacijam realno upanje in možnost, da bodo živeli polno življenje".

Predsednik vlade je obenem ocenil današnje počutje slovenske države kot dobro. Tako so v zadnjih dveh letih stabilizirali politični prostor, gospodarstvo postopno, a vztrajno raste, država pa si je povrnila tako politični kot gospodarski ugled in verodostojnost. Prav tako se zmanjšuje brezposelnost in povečuje zaposlenost, zlasti med mladimi, je naštel.

Med prihodnjimi izzivi pa je Cerar izpostavil vprašanje starejših ter modernizacijo zdravstvenega in socialnega sistema. Ob tem je premier izrazil veselje, da izzive rešujemo z dialogom in argumenti ter da se naša splošna in politična kultura postopno dviguje. "Tako za Slovenijo kot za Evropo velja, da lahko pravi in trajnostni izhod iz današnjih kriz poiščemo le preko demokratičnih institucij, s spoštovanjem človekovih pravic ter s sodelovanjem in solidarnostjo," je dodal.

Državna proslava ob dnevu suverenosti - 8
Državna proslava ob dnevu suverenosti - 8 FOTO: Aljoša Kravanja

Kdo je prišel in koga ni bilo?

Proslave so se med drugim udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez, predsednik DS Mitja Bervar in obrambna ministrica Andreja Katič. Se pa proslave zaradi številnih neizpolnjenih obljub države niso udeležili župani treh obalnih občin. Kot so pojasnili na izolski občini, proslave sicer ne bojkotirajo, ker gre za pomemben zgodovinski mejnik. Tako sta župana Kopra in Izole Borisa Popoviča in Igorja Kolenca nadomestila podžupana Peter Bolčič in Valdi Morato, piranskega župana Petra Bossmana pa prva občinska nadzornica Marjetka Česnik.

Z današnjo proslavo se spominjamo dogodkov izpred 25 let, ko je v noči na 26. oktober ozemlje naše države zapustil še zadnji vojak JLA, s čimer se je zaključil proces slovenskega osamosvajanja. Jugoslovanska vojske se je iz pristanišča v Kopru sicer začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Od lani 25. oktobra praznujemo tudi dan suverenosti, ki sicer ni dela prost dan.

Brglez: Samostojna pot ni bila lahka

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je v nagovoru ob začetku današnje seje DZ dejal, da dan suverenosti predstavlja vrh obeležitev nastanka slovenske države. Po njegovem mnenju gre "za nekakšen praznični Triglav, kjer en krak predstavlja plebiscit in odločitev za samostojno Slovenijo, drugega razglasitev samostojne države, vrh, ki povezuje oba prejšnja kraka, pa predstavlja prav današnji praznik, dan suverenosti".

Urad predsednika Slovenije je danes pripravil dan odprtih vrat. Predsedniško palačo je obiskalo blizu 350 obiskovalcev, ki jih je nagovoril predsednik Borut Pahor in jim čestital za državni praznik. Spomnil je na pomen praznika v letu, ko država obeležuje 25. let samostojnosti, na to, kako smo enotni dosegli razglasitev Republike Slovenije, jo ubranili in dosegli njeno mednarodno priznanje. Nato je vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge Zvezi slovenskih častnikov ob dvajsetletnici uspešnega delovanja. V imenu odlikovancev se mu je zahvalil predsednik Zveze slovenskih častnikov, generalmajor Alojz Šteiner.

Spomnil je, da "odhod tujih vojakov z naše zemlje ni bil enostaven, kot se danes morda zdi, ampak je zahteval trdo delo, predvsem pa veliko življenjske energije, ki smo jo takrat premogli". Zato se je zahvalil predvsem vojakom in policistom, ki so samostojnost izborili, kot tudi vsem tistim, ki so skrbeli, da je "tuja vojska z naše zemlje odšla brez enega samega strela, brez ene same rane". Četudi se nam zdi to danes samoumevno, takrat, kot poudarja, ni bilo tako.

Samostojna pot Slovenije po oceni Brgleza ni bila lahka, predvsem pa ni bila ravna. Mnogo je bilo križpotij, kjer smo morda za trenutek zavili v napačno smer, mnogo je bilo napak, ki jih ne bi smeli storiti, a smo jih, je dejal. "A ne glede na vse, bili smo na svojem in s svojo državo smo se morali naučiti upravljati. Seveda naloga tudi danes ni lahka in je izjemno odgovorna, a je hkrati tudi edinstvena. Ni namreč lepšega, ni večje časti kot služiti domovini," je dodal.

In danes, ne glede na to, da smo EU predali izvrševanje določenega dela svojih suverenih pravic, je Slovenija še vedno suverena in samostojna. "Slovenija je kot suverena država soodgovorna za skupno evropsko domovino. In tu moramo narediti več. Mnogo več. Našo suverenost lahko namreč v polnosti udejanjamo zgolj v sodelovanju z drugimi," je dejal. Zato je po njegovem mnenju prav, da Slovenija v teh težkih in prelomnih časih zanjo in za Evropo naredi kar se da največ, da bi bila "EU mati in ne mačeha vsem svojim državljankam in državljanom".

Pozval je, da se povrnemo v čas enotnosti, kakršna je bila v obdobju od osamosvojitve. "Suverena in samostojna Slovenija je domovina nas vseh in vsak je njen otrok," je še povedal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (932)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
27. 10. 2016 10.54
+2
kar nekaj bedakkov bi še vedno volilio puklastega, ki pa sploh ne prihaja več v parlament in redno nabiva plave. Če bi nekdo pri nas v realnem sektorju samo za 0.1 % počel to, kar počenja on, bi že zdavnaj letel iz službe na cesto. Toliko o desnjakarski "poštenosti".
hondica
27. 10. 2016 09.13
-2
Je pa prišel premierski položaj kot darilo, to pa.
wolfterier
27. 10. 2016 09.54
-2
Cmero in njegova mamica sta bila takrat manj navdušena,nje...
Frane Šajn
26. 10. 2016 22.19
+4
Z 1991 se je začel pogrom in izginjanje Slovenije z zemljevida evrope in to nekateri nastopači pozdrvljajo in opevajo. Tudi sam sem držal za to orožje v rokakh in bil pripravljen tudi umret. Toda tudi mrtev bi se še enkrat ubil če bi videl iz nebes kaj se počne s temi ljudmi in to ubogo državico.!
korintos23
27. 10. 2016 09.01
+0
Zahvali se Amerom in EU, vse dela kapital.
Frane Šajn
26. 10. 2016 21.59
+3
O pa je bandi lopovski je prišla in to kot ogromno v celofan zavito bogato darilo, ne zavajaj več naroda saj ni bebav lepo te prosim.
funi
26. 10. 2016 20.02
-1
johanca imaš skisane možgane NOB je bila državljanska vojna kot danes v Somaliji. Ka pa išče rdeča zvezda na proslavi katera bi naj pomenila izgon le te pa ve l e komunistična klika.
srebrnibreg
26. 10. 2016 20.20
+3
NOB je bila državljanska vojna?????? Od kdaj so pa malarjevi bili državljani Jugoslavije?
Frane Šajn
26. 10. 2016 22.16
+3
funi: te boli rdeča zvezda in pa tvoja namišljena državljanska vojna ne se bat še te bo nažirala ta rdeča zvezda luč tistih , ki so vedeli kaj je boj za domovino ne kvizlinštvo izdaja sramotna smrdljiva izdaja brez premere v svetu. Bruh beli bruh in nič drugega!
Kollerik
26. 10. 2016 22.56
+2
Čudno, krkeca, puklastega, cerkvene črne ptiče in podobne raznorazne "domoljube" pa domobranske zastave, uniforme na dotičnih proslavah nič ne motijo. Le kako to....
žlikrofi
26. 10. 2016 19.43
+2
BRAVO SAM DAB MOJI POGANI VIDEL TO KI SO BLI PRED rkc
FoglofffTunekkk
26. 10. 2016 19.29
+1
Dobro je tisto Kučan in Drnofšek izpogajal, da se je fse mirno rešilo. Janša je hotel totalno vojno. Tisto je bila fsaj naša vojska, danes pa jih je nadomestil Nato, kar nam ne omogoča nobene varnosti, prinesel pa je ogromne stroške, neusposobljenost Slovencef za odpor, nevarnost terorističnih protiukrepof in konflikt z Rusijo. Bobu bob !!!
ginger 1
26. 10. 2016 19.44
-1
Tvoj veleizdajalec je izpogajal razorozitev in ogrozil vec 100.000 Slovenskih zivljenj. Drnovsek pa tak ni vedo zaka se sploh gre !
srebrnibreg
26. 10. 2016 20.21
+1
Brez Kučana in Drnovška bi se eni še danes skrivali po kleteh.
srebrnibreg
26. 10. 2016 20.22
+1
GINGI- preveri kdo je Hrvatom že pred začetkom tiste 10 dnevne vojne prodajal orožje iz skladišč Kočevske reke oziroma Gotenice in potem piši neumnosti.
johanca123
26. 10. 2016 18.55
-2
Najkveč zaslug za samostojno Slovenijo imajo borci NOB, če njih ne bi bilo, ne bi imeli mi soje države, tisto pred 25timi leti je bilo navadno martinčkanje!
ecnarf
26. 10. 2016 19.15
+0
Najdrazejsa
26. 10. 2016 19.26
-2
Samostojno Slovenijo smo dobili leta 91. Takrat ko smo izgnali tiste iz leta 45.
ginger 1
26. 10. 2016 19.29
+0
Martinckanje je bilo za veleizdajalca,ko je,kot zagovornik revolucije razorozeval borce za neodvisnost in mlado samostojno drzavo Slovenijo.S tem dejanjem pa je namerno ogrozil vec 100.000 zivljenj Slovencev !
ginger 1
26. 10. 2016 18.49
+0
ODHOD jla. NAJLEPSI DAN V TISOCLETNI ZGODOVINI SLOVENCEV !
johanca123
26. 10. 2016 18.50
+1
Na žalost jih je ostalo petokolonašev kolkr hočeš!
johanca123
26. 10. 2016 18.52
+0
In sedaj je Slovenija Jugoslavije v malem - vsi imajo več besede kot Slovenci!
staridida
26. 10. 2016 18.59
+3
ecnarf
26. 10. 2016 19.17
+0
ko bodo odšli vsi jugaši in tardeči bo najlepši dan na slovenskem
žlikrofi
26. 10. 2016 19.41
+3
SAM RKC IN ZAPORNIK NAJ GREDO V ARGENTINO USI ŽIVIMO MIRNO Z POGANSKO PRVO VIRO NAPREJ
Tomvojo
26. 10. 2016 21.14
-2
Sloovce bodo končale kot Aboriđini v deželi kengurujev.
Tomvojo
26. 10. 2016 21.15
-2
Kollerik
26. 10. 2016 22.50
+2
Toda Kučan je tedaj šel Genscherju na posvet, ki je bil ključen za nemško priznanje Slovenije. Torej lakaji puklastega, REŠPEKT!!
Nightyfly
26. 10. 2016 18.32
+1
Najdrazejsa 26.10.2016 18:19:58 Ja, Kučan je dal razorožiti Slovensko vojsko***************vem , sem bil 28.junija v Ljubljani skoraj do 3. 00 , ko so zapirali obroc nasi ,potem smo pa ´´ tekli´´ v Rozno ,kjer je potem pocilo .oz . so nasi s Kosmacem zaceli napad . .Kje ste bili pa vi ali vasi ? Sacher Torte oder ?
Najdrazejsa
26. 10. 2016 18.55
-3
Dolgo pred vami v Pekrah. Le da jaz nisem bil v JLA enotah kot vi.
Nightyfly
26. 10. 2016 18.17
+2
brabusednet 26.10.2016 15:46:09 5 7 2 Nič ne pomaga samostojnost,če državo vodijo tisti,ki so bivšo bankrotirali.Kar je pa ostalo so pa pokradli in še kradejo.Sinoči je bila oddaja na rtv1 o JNA in o raznerah v 1980 letih.Kako smo stali v vrstah in živeli v pomajnkanju.Kako so,Kučan.Stanovnik in ostali komunisti nasprotovali odcepitvi.Danes si pa pripisujejo zasluge za samostojnost.Če takrat ne bi bilo desno usmerjenih strank,bi še danes živeli kot Severno korejci.****************************** spodaj sem **ooResnici*** napisal malo resnice ,ali pa vsaj realnosti . Ziveli smo v drzavi ,ki ni bila pogodu zahodnim imperialistom .Danes je v dobi interneta vsem dostopno spregledati kaj je to EU , pa tusi koliko bsede , vpliva ima ena majhna drzava naspram starim imperialnim mogotcem . Se Svica ,ki je ena najbolj bogatih in suverenih drzav ze stoletja ima s to UE ,Merklovo pa se kom ,tezave , ker jo prav taisti stiskajo za vrat in imponirajo skodljivo evropsko politiko . Ekonomsko in migrantsko. UE se obnasa kot buldozer .Boge majhne drzave . Merkova je ze na zacetku z grsko krizo zasluizla 100 mlrd € . Rusiji je vsilila sankcije .Spet izguba za UE . Vpletla je austerity .Spet napaka . Spocela je totalno napacno migrantsko politiko. Spet napaka . Same napake , za katere so ostale drzave placale visoko ceno , Nemcija pa sedi na 2x 500 mlrde , dobicka in ne ve kam s temi denarci . Srednje in majhne drzavice pa crkujejo . Anglezi delajo svoje racune , resujejo svoj denar , gredo ven in upajo , da bodo trgovali po starem z UE . Brabus ...........vem , da ste na oni strani ,ki ne mara rdecih . Toda bodite vsaj toliko posteni in realni kolikor se le da . Slovencu noben evropejec ne bo senkal cisto nic .Se nikoli ni in ne bo . Kucan si ne pripisuje zaslug .Njemu jih drugi pripisujejo ,ker vedo kaj je naredil za samostojnost -realno in dokazljivo z vsemi papirji in zapiski . Vem ,da vam ni vec to ,ampak tako je .
Najdrazejsa
26. 10. 2016 18.19
-1
Ja, Kučan je dal razorožiti Slovensko vojsko. Dokazljivo z dokumenti. To je res. In lepo je preko svojega Foruma 21 izropal Slovenijo. Tudi to je dokazljivo z dokumenti.
Nightyfly
26. 10. 2016 18.25
+3
drazejsa ........... baje prihajajo ven tudi izraelski zapiski o njihovi pomoci .... tako da ... dajte malo prespati . Vatikan in polski papez so naredili veliko stvari ,da dobijo pod svoj deznik se 2 mio prepotrebnih ovc in vpliv na Balkanu . (poleg hrvatskih ovc ) To pa je ze kar dolga blazina od alpskega pogorja do Crne gore . Katolicizem . Moc , vpliv nad dalmatinsko obalo in zaledjem do Salzburga in naprej . Ste kdaj sli v to smer ?
Nightyfly
26. 10. 2016 18.28
+1
brabus in draga ....... nisem se slisal , da bi v komunisticnem sistemu delavci gradili pocitniske hisice , apartmaje in male hotele na tuji obali ,kot so to pocenjali Slovenci . Pojdite si pogledati v arhivee koliko nepremicnin so imeli na teh mestih ostali narodi iz Juge ...poleg slovenskih ,ki jih je bilo oz. so se ...cca 100 .000 . Kja pravite .?To je bolj mini Monte Carlo .
Nightyfly
26. 10. 2016 18.29
+1
Poleg vseh his , gorskih hisic in brunaric , pa d o zidanicah pri nas na Dolenjskem ne govorimo . Je bila Slovenija res tako revna ?
Nightyfly
26. 10. 2016 18.34
+1
najdraza .... no ,kar dajte ven papirje o Forumu ....... one o prodaji orozja ,ki je slo dol na Jug sem videl , da je Kucan prodajal orozje ,tega pa resnicno ne . Ker ga ni . Ce je kaj pocenjal kot predsednik pa je verjetno zabelezeno .To pa ja .
ooResnicA
26. 10. 2016 17.44
-5
Kam je šel denar jugoslovanskih delavcev: Titova vojska ni imela težav z denarjem. Oficirji so imeli na voljo brezplačna stanovanja, številne privilegije in visoke plače. Samo za 26 podzemnih objektov Jugoslovanske vojske je Tito namenil vrtoglavih 90 milijard dolarjev. V današnji vrednosti bi to znašalo več kot 550 milijard. Titov vojaški podzemni bunker pri Konjicu je stal kar 4 milijarde. Vojska je dobila tudi enega najdražjih vojaških objektov na svetu. Vojaško letališče blizu Bihača, s podzemnimi hangarji je stalo takrat neverjetnih 6 milijard, danes bi to znašalo kar 55 milijard dolarjev. V času vojne na Hrvaškem ga je vojska razstrelila, tako da so od milijard ostale le še ruševine.
Nightyfly
26. 10. 2016 17.56
+6
Tudi ameriska vojska nima problemov z denarjem . To je znano za vse uspesne drzave .
Nightyfly
26. 10. 2016 17.58
+6
Vi pa s temi miliardami operirate kar po vase ,kot vam pase ? To samo pomeni , da je bila Juga zelo delovna in uspesna drzava a ne ? Solstvo , zdravstvo , stanovanja ,bolnice , pa tuneli kot pravite .....vse to zastonj .Ljudje ziveli dobro , ne bogato ---pa vseeno kar kvalitetno . Torej ?
Against
26. 10. 2016 18.11
-1
Ja, vsi smo si lahko rekli, da smo reveži, čeprav smo menda imeli vse.
Najdrazejsa
26. 10. 2016 18.15
-2
Nightyfly je do pobega iz Slovenije pripadal prav tem, ki so za oblast KPJ ropali narod in jim delili drobtinice. Zato sedaj še kar navija za tisti režim. Vse je bilo brezplačno ? Kam pa so potem šli enormni krediti ?
Nightyfly
26. 10. 2016 18.19
+4
Pobega ?? hahahahaha , najdrazja (v kateri valuti ? ) ........... zmotno . Svet je velik ,jaz pa sem se odlocil , da ga malo exploatiram . Ce ne veste kaj to pomeni ,mi napisite .
Najdrazejsa
26. 10. 2016 18.57
-4
In to po razpadu SFRJ. Seveda. Kot veliko udbašev.
felix58
26. 10. 2016 16.40
+5
kaka mi je to država, ko se lahko vsakdo, kdor ma pet minut časa, iz nje norca dela
Kollerik
26. 10. 2016 22.51
sodelujem
26. 10. 2016 16.16
+2
Ja, nekateri so si to vzeli kot darilo oz samopostrežno. Narod pa še kar naseda.! Razne instant stranke in poslanci v stilu "šou mast gou"....Ki niso in ne bodo nikoli naredili za slovenski narod -nič,nič.! Njihov moto je pa znan.! Sprejmejo vse kar rajo tepe,saj so v večini......jim "pripada" no nekateri še razmišljajo,,,,,
brabusednet
26. 10. 2016 15.46
+4
Nič ne pomaga samostojnost,če državo vodijo tisti,ki so bivšo bankrotirali.Kar je pa ostalo so pa pokradli in še kradejo.Sinoči je bila oddaja na rtv1 o JNA in o raznerah v 1980 letih.Kako smo stali v vrstah in živeli v pomajnkanju.Kako so,Kučan.Stanovnik in ostali komunisti nasprotovali odcepitvi.Danes si pa pripisujejo zasluge za samostojnost.Če takrat ne bi bilo desno usmerjenih strank,bi še danes živeli kot Severno korejci.
User1063544
26. 10. 2016 15.35
+0
Je še sploh smiselno komentirat pajačevo melodijo politične korektnosti in moraliziranja kako bi bilo če bi bilo drugače??? GO TRUMP!!!!!
Simoni?
26. 10. 2016 15.16
+3
Cerarjev zaklat, pardon, Cerarjev zaklad.....
kolbek460
26. 10. 2016 14.14
+6
Dajmo se veselit v ograbljenii državi ki je kot talec parim modelom ,ti ograbitelji so neizprosni in vsake pol leta iztavijo račun za milijon OJRAF,pa brez sramu samo za to ker na uradnih volitvah niso bili izvoljeni ,,do kdaj ta toleranca ,,,do kdaj,,,????????
mallonge
26. 10. 2016 15.23
-2
Paskakvali
26. 10. 2016 15.34
+2
Torej najraje prebiraš komentarje svojih somišljenikov........
Najdrazejsa
26. 10. 2016 16.47
-3
staridida
26. 10. 2016 14.06
+4
Cmerko zdaj-in nikoli več.....
prašek
26. 10. 2016 13.44
-5
Spoštovani, zelo mi je žal, ampak moram vas spet za nekaj časa zapustiti. Obljubim pa, da se bom še oglasil !☺
Najdrazejsa
26. 10. 2016 16.47
+1
Svinja spet lačna ? Tista, najdražejša?
staridida
26. 10. 2016 17.02
+3