Slovenija

Zakaj Slovenija ni Islandija? Jazbec: Ker si pri nas nekateri tega ne želijo

Ljubljana, 08. 07. 2016 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec se je odzval na preiskave. Dejal je, da je nekaterim uspelo celo pristojne institucije prepričati, da "je bilo s slovenskimi bankami leta 2013 vse v redu in da je bančna luknja zgolj plod domišljije Banke Slovenije in mednarodnih institucij".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ostri guverner
    01:52
    Iz SVETA: Ostri guverner
  • Iz 24UR: Jazbec zavrača očitke
    02:32
    Iz 24UR: Jazbec zavrača očitke
  • Iz 24UR: Evropa nad Slovenijo
    02:02
    Iz 24UR: Evropa nad Slovenijo
Boštjan Jazbec
Boštjan Jazbec FOTO: Reuters
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je v prvem odzivu na sredine kriminalistične preiskave v Banki Slovenije komentiral, da je očitno nekaterim uspelo, da zdaj celo pristojne institucije menijo, da "je bilo s slovenskimi bankami leta 2013 vse v redu in da je bančna luknja zgolj plod domišljije Banke Slovenije in mednarodnih inštitucij".

Na vprašanje, ali še vedno trdi, da je bilo s postopkom ugotavljanja bančne vrzeli vse v redu, je ob prihodu na sejo preiskovalne komisije DZ o bankah odgovoril, da so na Banki Slovenije že vse povedali.

Na začetku seje je nato vendarle povedal, da postopkom ne oporeka, a da je "očitno danes v Sloveniji ena velika zmeda". "Osumljen sem, da sem državi pridobil premoženjsko korist v znesku 257 milijonov evrov, torej da sem davkoplačevalcem pridobil nezakonito premoženjsko korist, danes pa me vi sprašujete o vzrokih za bančno luknjo," je ugotavljal.

Nadaljeval je, da je zato zmeden, ali se na preiskovalni komisiji pogovarjajo o tem, zakaj je nastala luknja, saj nekateri "očitno menijo, da je bilo z bankami vse v redu in sta le Banka Slovenije in on osebno kot guverner kriva za izračun kapitalske luknje".

'Sanacija bank leta 2013 cenejša kot druge možnosti'

"Kar se je zgodilo leta 2013, je bilo ceneje kot kakršnakoli druga možnost," je Jazbec ocenil na pričanju pred današnjo bančno komisijo in se nadejal, da bodo dogovorjena privatizacija in prodaje premoženja DUTB čimbolj učinkovite in uspešne, da se bo vsaj del v banke vloženega denarja povrnil.

V za javnost odprtem delu seje se je strinjal, da je v postopkih odobravanja kreditov prihajalo tudi do nepravilnosti. Vloženih je bilo več kot 100 naznanil, sumov, kazenskih, odškodninskih tožb itd., kar pomeni, da Nacionalni preiskovalni urad opravlja svoje delo. A čakamo na epilog, saj se je doslej končal le primer Dimic, je povzel.

Na vprašanje, zakaj Slovenija ni Islandija, kjer je bančna kriminaliteta pred in med finančno krizo dobila že večino epilogov, je odgovoril, da "si nekateri pri nas ne želijo, da bi se to zgodilo".

Sicer pa je večkrat poudaril, da je to, kakšen in kako tvegan poslovni model ima banka, stvar in odgovornost lastnika. Banka Slovenije nadzira, da banke delujejo v skladu s pravili in da imajo dovolj kapitala, s katerim lahko pokrivajo tveganja, je ponavljal.

Na vprašanja o odločitvah pred začetkom njegovega mandata je večinoma odgovarjal s "težko komentiram", po njegovih ocenah pa je Banka Slovenije takrat vendarle ukrepala ustrezno. Tudi glede nadzorovane likvidacije nad Factor banko in Probanko je menil, da bi se ta lahko zgodila prej, a da ne ve, če bi bil strošek za davkoplačevalce s tem nižji, kot je sicer.

Povedal pa je, da se je likvidnostno stanje v Factor banki do jeseni 2013 silovito poslabšalo in da je bilo takrat vprašanje, ali v enak postopek poslati tudi Probanko, ki je bila naslednja v vrsti, ali počakati. "Če bi težavo reševali v zaporedju, je obstajala velika verjetnost, da bi se nam nekaj tednov ali dni pozneje zgodila Abanka, ki pa je bila absolutno prevelika," je opisal.

Možnosti za reševanje so bile različne, tudi stečaj, a so ocenili, da likvidacija zmanjša tveganje okužbe preostalega bančnega sistema. "Ukrep je bil v takratnih razmerah edini možen in manj škodljiv kot stečaj," je povzel.

V luči kriminalističnih preiskav ter vseh dosedanjih medijskih in političnih zgodb glede izbrisa imetnikov podrejenih obveznosti v podržavljenih bankah, predvsem NLB, je guverner ocenil, da bi bila "smiselna revizija vseh leta 2013 izvedenih postopkov". V nekaterih državah jo je parlament zahteval in jo tudi plačal, je dejal poslancem.

Po njegovem mnenju leta 2013 in v tistih okoliščinah ni bilo druge možnosti. Na vprašanje, ali se srečuje z grožnjami, "dobrohotnimi" nasveti in opozorili, je odgovoril pritrdilno, večina pa da je povezana z izbrisom podrejenih instrumentov. Medtem ko političnih pritiskov po njegovih besedah ni bil nikoli deležen, pa v centralni banki dobijo veliko anonimk, zlasti pred odločanjem o licenciranju članov nadzornih svetov ali uprav bank, ki jih morajo nato skrbno preveriti.

Odgovornost za takratno stanje bančnega sistema po njegovem mnenju nosijo tako vlada kot regulator in banke. Banka Slovenije je zahtevala dokapitalizacije, nekatere so bile izvedene, nekatere ne. Predlagala je spremembe zakonodaje, nekatere so bile izpeljane, nekatere ne. "Kar pa je na koncu pomembno, je to, da se je zgodila svetovna finančna kriza," je poudaril.

Tako je na stanje po njegovem mnenju vplival "skupek vseh teh dejavnikov". Danes je stanje popravljeno, čeprav je znova opozoril na še vedno previsoko raven slabih posojil v nekaterih bankah. "Je pa stanje popravljeno na strošek davkoplačevalcev in na žalost z nekaterimi neprijaznimi ukrepi, kot je izbris", je povzel.

Na bojazni, da se je država zavezala prodati leta 2013 podržavljene banke, razmere za to pa so sedaj sila neugodne, je odgovoril: "Strinjam se, da je danes izjemno težko pričakovati višjo ceno, kot jo je prodajalec dosegel za NKBM. A možno je z Evropsko komisijo poskusiti dogovoriti drugačne pogoje in to je stvar vlade, vi kot poslanci lahko to od nje zahtevate."

NPU opravil štiri preiskave

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v sredo v Ljubljani opravil štiri hišne preiskave v zvezi s sanacijo bank iz konca leta 2013. Pod drobnogled so po več prijavah oškodovancev vzeli sum neupravičeno izrečenega izrednega ukrepa prenehanja obveznosti banke oziroma ravnanje Banke Slovenije pri izbrisu podrejenih obveznic NLB.

Preiskava je, kot so potrdili, potekala na Banki Slovenije, NLB, revizijski hiši Deloitte, po poročanju medijev pa tudi v revizijski hiši Ernst & Young.

Po informacijah medijev so se med preiskovanci med drugim znašli guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, nekdanja viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo in Tomaž Čemažar, ki je vodil projekt.

kriminalistične preiskave bank - 9
kriminalistične preiskave bank - 9 FOTO: Damjan Žibert

Kaj je bilo zaseženo?

"Zasežena je bila oprema in podatki zaupne narave, ki se ne nanašajo na predmet preiskave," je povedal Jazbec na zaslišanju pred bančno komisijo DZ in pojasnil, da so preiskovalci odnesli veliko originalnih dokumentov, med njimi zapisnike sej sveta Banke Slovenije, za kar po njegovem mnenju niso imeli pravne podlage.

Spomnil je, da so v centralni banki oblikovali posebno inšpekcijsko skupino za bolj konstruktivno sodelovanje s policijo pri odkrivanju bančne kriminalitete. "Sodelovanje je dobro, a glede na podatke in intenzivnost bi pričakoval hitrejše postopke," je dejal.

Večkrat je ponovil, da se "ne more znebiti občutka, da nekdo v državi ne verjame, da so bili skrbni pregledi bank in stresni testi leta 2013 opravljeni v skladu s pravili in zahtevami ter da Banka Slovenije skriva dokumente, ki bi dokazovali, da je želela prikazati potrebe po večji dokapitalizaciji, kot so si jo nekateri predstavljali".

"Po preiskavah se mi zdi, da je tarča Banka Slovenije, in ne banke, v katerih je nastala izguba. Verjetno bom kot guverner predlagal, da nehamo sodelovati s policijo, ker se očitno ne razumemo," je bil oster. "Pa ne zaradi strahu, ker lahko na vsako od navedb ali obtožb odgovorimo s podatki in dejstvi," je izpostavil.

Kaj ugotavlja policija?

Po navedbah policije iz dozdajšnjih ugotovitev preiskave izhajajo utemeljeni razlogi za sum, da so uradne osebe, ki so v okviru sanacije bank leta 2013 ugotovile domnevno negativni kapital v eni od saniranih bank, neupravičeno izrekle izredni ukrep prenehanja kvalificiranih obveznosti banke ter pri tem storile kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Zaradi takšnega ravnanja je banka po navedbah policije pridobila veliko premoženjsko korist v znesku 257 milijonov evrov, ker so ji s tem prenehale obveznosti do njenih upnikov, imetnikov podrejenih obveznic in podrejenega dolga. Za 257 milijonov evrov podrejenih obveznosti je bilo v okviru bančne sanacije izbrisanih v NLB.

Sredina preiskava in zaseg dokumentov na Banki Slovenije je zaskrbela Evropsko centralno banko, njen predsednik Mario Draghi pa je v pismu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju še isti dan zahteval odpravo kršitve pri nezakonitem zasegu informacij in Sloveniji v nasprotnem zagrozil s pravnimi posledicami.

Podatki ECB so namreč zaščiteni z zakonodajo EU, temeljna pogodba EU pa daje ECB posebno imuniteto. Na policiji so odgovorili, da ne Banka Slovenije ne njeno vodstvo v predkazenskem postopku ne uživata imunitete, Fišer pa je Draghijeve pozive zavrnil.

Kaj ugotavlja parlamentarna komisija?

Preiskovalna komisija DZ o bankah se ukvarja s prepoznavanjem zlorab v bančnem sistemu, ki so pripeljale do obsežne sanacije z davkoplačevalskimi sredstvi, in ugotavljanjem odgovornosti za tak razvoj dogodkov. V preteklih mesecih je zaslišala nekdanje vodilne že ugaslih Factor banke in Probanke, nižje uslužbence v obeh bankah in predstavnike revizorjev. Pred njo so nastopili uslužbenci Banke Slovenije, dva nekdanja guvernerja Mitja Gaspari in Marko Kranjec, pa tudi nekdanja premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
10. 07. 2016 19.15
+1
Imena in priimke, kateri to nočejo, drugače je vse skupaj mešanje megle.
Transformerji
10. 07. 2016 12.08
+2
IZJAVIL JE: pri nas si nekateri ne želijo, da bi postali Islandija - čakam na nadaljevanje - katera stranka je to, še bolj važni so pa posamezniki, kajti vsi pokvarjenci se pajdašijo z vsemi!
ROMELS
10. 07. 2016 12.47
+2
iGURT
10. 07. 2016 12.49
sinhron
10. 07. 2016 14.56
Če nočeš , da se dokopljejo do resnice postaviš komisijo , ki ima vse kompetence pogledov v dokumentacije in s tem možnost zameglitev dejanskega stanja in njegovega povzročitelja !
glava2
10. 07. 2016 11.14
+1
ne moremo biti niti I od Islandije, ker so naši politiki vsi eni veliki lažnjivci, lopovi in nesposobneži!!!
proletarec1
10. 07. 2016 08.49
+2
SLOVENSKI PARLAMENT ,DAJE TAK UTIS,KOT, ČE BI GLEDAL, LADJO NORCEV.
etul
09. 07. 2016 21.58
+4
Čist enostavno zato ker tisti ki vemo in znamo kako bi bilo potrebno upavljati z državo nimamo več volje se ubadat z narcisoidnimi japiji polnimi teorije pa nič prakse in gremo raje v EU ali pa še dlje iskat svoje priložnosti za dokazovanje,kjer smo povečini zelo uspešni in cenjeni.
adminzarde?e
09. 07. 2016 18.34
+2
To pa je edini članek pod katerim ne najdeš rdečih ?
ooResnicA
09. 07. 2016 17.44
+4
Domov Kolumna Slovenija25 let osamosvojitveKolumna Slovensko “rdeče plemstvo” in njihove perverzne igre 23. 6. 2016, 5:0064 Foto: Pixabay Petindvajsetletnica osamosvojitve Slovenije je primeren trenutek za analizo preteklega obdobja, še bolj pa za strateški premislek o prihodnosti. Čeprav ne spadamo med “stare” države, smo uspeli prestopiti mejo polnoletnosti in nam zato romantična naivnost v razmišljanjih ne pritiče več. Že poenostavljen pogled pokaže, da smo Slovenci še vedno ponosni na osamosvojitev, ne pa na stanje v državi. Po četrt stoletja je povsem jasno, da smo od lastne države (ne samo v ekonomskem smislu) pričakovali bistveno več. Eden najbolj problematičnih signalov zadnjega obdobja je množično izseljevanje mladih in izobraženih, skratka najbolj perspektivnih kadrov. Njihovo sporočilo je jasno: “Ker v Sloveniji ne vidimo več svoje prihodnosti, jo zato iščemo v tujini.” Po nekaterih najbolj pesimističnih ocenah gre za kadrovsko katastrofo enake dimenzije, kot jo je v devetdesetih doživljala Srbija. Odhajajoči intelektualni potencial kot najpogostejši razlog za izselitev navaja brezizhoden položaj, saj zaradi klientelističnega modela kljub nesporni strokovnosti ne more napredovati. Nastanek rdečega plemstva Plemstvo je družbeni sloj, ki uživa podedovane ali podeljene pravice in privilegije. V Evropi je doživelo svoj vrhunec od srednjega veka vse do poznega 18. stoletja. Z razvojem meščanstva po francoski revoluciji je plemstvo izgubilo prejšnje privilegije in moč, čeprav si je v številnih evropskih državah do danes ohranilo veljavo, zagotovilo koeksistenco in pomemben položaj v družbi. V preteklih letih smo v Sloveniji dokončno ustoličili tako imenovano rdeče plemstvo. Začetek negativne selekcije se je pričel že precej prej in je svoj cilj dosegel v desetletja dolgem procesu, v katerem so bili najbolj vneti nagrajevani za svoja gnusna ravnanja s slovensko poslovno in intelektualno elito. Njihova vloga pa se je v slovenski družbi – ob spoznanju, da do lustracije nikoli ne bo prišlo – trajno utrdila šele desetletja po osamosvojitvi. V svojem bistvu gre za eno najbolj perverznih iger slovenske politične in gospodarske scene. V maniri Severne Koreje smo vzpostavili nasledstveni sistem krvave elite. Gre namreč za potomce tistih ljudi, ki so zavirali ali se odkrito borili proti slovenski samostojnosti. Največkrat za sinove in hčere tistih, ki so odgovorni za sistematično uničenje resničnega slovenskega intelektualno-gospodarsko-kapitalskega potenciala. Svoj status so si pridobili z režiranimi sodnimi procesi, disciplinskimi preganjanji, onemogočanjem akademskih karier, medijskim uravnavanjem prostora … Njihovi očetje so morili z orožjem, tretja generacija pa za svoje mračno poslanstvo uporablja predvsem medije in upravljanje z državnim premoženjem. Z zvrhano mero cinizma lahko trdimo, da je opisano rdeče plemstvo pomembno prispevalo k procesu naše “osvoboditve”. Sistematično in zelo učinkovito so nas osvobodili tradicionalnih slovenskih vrednot, kulture in – enako pogubno – naše lastnine.
sinhron
09. 07. 2016 18.57
+0
Lahko bi napisal tudi WC ResnicA namesto OO ResnicA , ta kolumna je čista prirejena resnica potrebam lažnive desnice , ki s svojimi izjavami in dejanji želi umazati vse okoli sebe , da skrije svoje umazanije !
lnterReflections
09. 07. 2016 17.22
+7
Islandija je bančno luknjo rešila tako, da je dovolila, da gredo banke v stečaj. Tako je bolje rešila težavo bank kot EU, ki podpira dokapitalizacije in s tem rešuje bančno elito. Ni čudno, da bodo šli Britanci iz nje.
minnaema@yahoo.com
09. 07. 2016 16.44
+2
DOVOLJ je bilo dokapitaliziranj teh ali onih BANK v naši deželi. Zdaj naj plačujejo ceh oni, ki so voz zavozili v D - - K in "verlust" !!!!!
DonDonDan
09. 07. 2016 15.14
-1
Vse Jazbece je nastavil pro-neo-komunistični režim !!!!
parklc
09. 07. 2016 12.31
Pa kaj ko je lastnik večine nacionalnih bank Federal reseve, ki sploh ni nacionalna banka in v SLO je po istem sistemu narejeno kot v ZDA, banke izsiljevale denar od vlade da so si ga lahko nekateri prilastili. Še marsikaj drugega je v tem košu ampak večina ljudi še ni zrela da bi to doumela, kot npr. begunci, krize na bližnjem vzhodu,..)
bema1201
09. 07. 2016 11.48
+0
Na Islandiji nikoli ni bilo komunističnih banditov, nam pa vladajo že od leta 1945, to je razlika zakaj se pri nas ne da narediti reda.
ROMELS
09. 07. 2016 12.31
+2
290ktober
09. 07. 2016 12.47
+3
ojoj pozabil si 2000 let rkc in 75 let domobrancev
bogdajmir
09. 07. 2016 11.07
+0
Ker so levicarji na oblasti - ti se pa bore malo spoznajo na gospodarstvo in finance
Morana7
09. 07. 2016 12.29
+2
Obenem imamo pa še to srečo, da se desnica obnaša, kot da se to njih nič ne tiče in se rajši ukvarjajo z referendumi glede arhivov, istospolnih parov itd...ko se takšni zakoni sprejemajo v DZ oni pač vstanejo in grejo ven in tu se zgodba za njih zaključi....ne zagovarjam levice ampak želim povedat, da vlado sestavlja tudi opozicija, da ne omenjam, da je SDS postavila temelje za dokapitalizacijo bank kot tudi temelje za slabo banko, ko so sami sestavljali vlado.....
Morana7
09. 07. 2016 12.33
+1
Praktično so bojkotirali dokapitalizacijo samo ko je bilo govora o višini dokapitalizacije...pred tem, pa so so to isto zadevo zakonsko uredili..rešitelji Slovenije..
Morana7
09. 07. 2016 12.36
+2
In seveda v tem članku o tem ne bele ne črne....beremo samo o vladi AB, ki je nasledila predhodno SDS vlado, ki je postavila temelje za to šlamparijo...
ooResnicA
09. 07. 2016 10.49
+5
...zanimivo vedno napadejo najbolj šibkega lopofa v hirerhiji.....glavnih krivcef policija še pogledati ne upa.....buhahahhaha
proletarec1
09. 07. 2016 10.44
+8
ISLANDSKEGA SISTEMA, SE NAŠI VLADNI LOPOVI, BOJIJO, KOT HUDIČ KRIŽA!!!!!!
proletarec1
09. 07. 2016 10.36
+3
PRI NAS JE V VRHU PREVEČ LOPOVOV, ZATO V NOBENEM PRIMERU NEMOREMO ŽIVETI KOT ISLSNDCI.UPAM, DA BODO VSAJ NASLEDNJE VOLITVE, TO MAFIJO , ODDALJILE OD KORITA.
morituri
09. 07. 2016 10.32
+1
Jazbecov ne morem videti še manj pa tiste za katere jazbec pravi, da jim ni do odkritja povzročiteljev bančne luknje!! Jazbece odstraniti, povzročitelje bančne luknje pa zapreti ampak, da se to ne zgodi so vseeno krivi poslanci, ki so morda imeli zveze s temi lopovi. Nikakor ni res, da se te lopove ne da odkriti in obtožiti ter zapreti!!!
adminzarde?e
09. 07. 2016 09.34
+8
Jazbec ? Saj poznamo. Če Jazbec pred letom 2009 slučajno ne bi imel nobenega prijatelja, bi jih dobil veliko, ko je opravljal funkcijo člana uprave NLB, in sicer od decembra 2009 do novembra 2012. Hkrati pa je bil predsednik kreditnega odbora NLB, kar je še bolj mikavna funkcija za vse, ki so potrebovali denar. Jazbec je bil radodaren in tudi prijateljev v težavah je imel veliko. Poleg tega pa je imel srečo, da je NLB nadzoroval finančnik, sicer njegov prijatelj Marko Simoneti. Če sta bila prijatelja, je bilo logično, da si nista pretirano gledala pod prste. Tako sta bili na NLB pod Jazbecem realizirani 2 milijardi evrov slabitev. Morda se sliši slabo za nas, davkoplačevalce, pa vendar je bilo na ta račun kar nekaj takih, ki bodo Jazbecu večno hvaležni. V vseh treh letih je bil poslovni rezultat naše največje banke negativen. Ampak predvsem zaradi Jazbečeve velikodušnosti do prijateljev, česar mu ne gre zameriti. Za primerjavo – zasebna banka Unicredit je v istem času beležila pozitiven poslovni izid.
CHANEL MADEMOISELLE
09. 07. 2016 12.20
+0
adminzarde?e
09. 07. 2016 09.31
+2
Zanimivo. Ves milijardni rop Slovenije imamo na dlani, pa nikjer ne najdeš imena JJ ali ljudi povezanih z njim. Vse le leva mafija. Kaj bodo pa tovariši zdaj pisalI ?
korintos23
09. 07. 2016 09.22
+1
Počasi bo res čas da SDS prevzame!
adminzarde?e
09. 07. 2016 09.32
+4
sinhron
09. 07. 2016 10.26
-3