Slovenija

Hauc: Bil je dober posel

Ljubljana, 28. 10. 2010 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Posel z izdajateljem brezplačnika Slovenski tednik je bil dober posel, je prepričan predsednik uprave Pošte Slovenije Aleš Hauc. Na zaslišanje pred državnozborsko komisijo danes ne bo Andreja Lasbaherja, ki se je opravičil.

Na tokratni seji državnozborske komisije, ki preiskuje izdajanje in financiranje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, so zaslišali predsednika uprave Pošte Slovenije Aleša Hauca. Posel z izdajateljem brezplačnika Slovenski tednik je bil dober, je prepričan Hauc, nasprotno pa meni predsednica komisije, ki se ukvarja z brezplačnikoma Ekspres in Slovenski tednik, Melita Župevc. Po več kot triurnem Haučevem zaslišanju je dejala, da iz sklepov komisije ni mogoče trditi, da je bil posel dober.

Aleš Hauc
Aleš Hauc FOTO: POP TV

Na zaslišanju pred komisijo DZ, ki preiskuje izdajanje in financiranje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, je Hauc pojasnil, da sta bila posla z izdajateljema obeh časnikov izpeljana v skladu z notranjimi pravili in zakonodajo. Poudaril je, da strokovne službe Pošte svoje delo opravljajo "res profesionalno". Čeprav Hauc o konkretnih številkah zaradi poslovne tajnosti ni želel govoriti, je dejal, da se je posel s Progresijo, kljub še vedno odprtim nekaterim terjatvam, končal z dobičkom.

Glede popustov – Slovenski tednik je imel kar 55-odstotni popust – je Hauc pojasnil, da se ta določa v skladu s pravilnikom, pri tem pa se upošteva težo pošiljke in količino, pomemben faktor je tudi, ali je pošiljka naslovljena ali ne. Hauc je pred komisijo povedal, da so pogodbo sklenili za nenaslovljene pošiljke, za take pošiljke pa je možen večji popust kot naslovljene.

Nato ga je predsednica komisije opozorila, da je Slovenski tednik imel tudi naročnike, kar pomeni, da niso bili vsi izvodi nenaslovljeni. Hauc ji je odgovoril, da so v pogodbi opredelili več storitev in se je naslovljene izvode obračunavalo drugače.

Komisijo je tudi zanimalo, zakaj se je revizija opravila samo za posle s Progresijo, torej izdajateljem Slovenskega tednika, ne pa tudi s podjetjem Zame-tek, izdajateljem Ekspresa. Prvi mož Pošte je dejal, da se je revizija opravljala na podlagi anonimnega pisma, ki pa podjetja Zame-tek ni navajalo. Je pa dejal, da lahko novim nadzornikom predlaga, da se izvede revizija celotnega poslovanja Pošte.

Slovenski tednik
Slovenski tednik FOTO:

Prav tako je člane komisije DZ zanimalo, kako Hauc pojasnjuje besede nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa, da jim Pošta, ko so ugotavljali obstoj suma korupcije pri obeh brezplačnikih, očitno ni posredovala vse dokumentacije. Po Haučevih besedah so protikorupcijski komisiji posredovali vse, kar je komisija zahtevala v dopisu. Njegov sodelavec naj bi celo klical na komisijo in vprašal, ali potrebujejo še kakšen dokument, vendar naj bi jim odgovorili, da ne.

Hauc mnogo podatkov pred predstavniki medijev ni želel razkriti, zato so sejo po nekaj več kot dveh urah zaprli za javnost. Župevčeva je v izjavi po zaključeni seji dejala, da Hauc ni prepričal članov komisije. Na podlagi dokumentacije in njegovega zaslišanja namreč menijo, da je bila Pošta "zelo prijazna" do podjetij in ljudi, ki so izdajali brezplačnika. Opozorila je tudi na razhajanja v pričanjih. Hkrati predsednica komisije pričakuje, da bo v Pošti opravljena nova revizija.

Ker je zaslišanje Hauca trajalo več kot tri ure, je odpadlo zaslišanje odgovorne urednice Barbare Smisl, direktor Progresije Andrej Lasbaher pa se je opravičil še pred današnjo sejo. Haučevo zaslišanje pa še ni končano, temveč prekinjeno. Župevčeva še ne ve, ali ga bodo tudi nadaljevali. To bodo storili, če "se bo članom komisije zdelo potrebno".

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slo2010
29. 10. 2010 18.49
Išče se dlaka v jajcu! Sedanjo oblast moti le to, da je za časa Janše bilo nastavljneih nekaj menedžerjev, ki so se res posvetili podjetjem, poslovali z dobički, začeli delati transparentno in po pravilih ter tako lobijem pretrgali v pretekosti zgrajene naveze. G. Hauc vztrajajte in se ne dajte!
smeh-lol
29. 10. 2010 09.36
@JanezNovakJohn -ni podaril slovenskega morja hrvatom: DA -ni se lotil pokojninske reforme: DA -ni se lotil zdravstvene reforme: NE -ni zmanjšal zaposlenih v državnem aparatu: NE -ni se lotil železnic: DA -ni odpravil "tajkunstva": začel je, 4 leta niso dovolj -ni odpravil bajnih odpravnin: odpravnine so individualno pogodbeno določene -je moderniziral slovensko vojsko -odpravil prometne nalepke ki jih je uvedel drnovšek, ki so res bile potrata denarja in upeljal vinjete kar je korak naprej, če bi se vozil po avtocesti bi opazil razliko med novim in starim sistemom -finci niso plačali ničesar, brezplačnike je najverjetneje plačal z denarjem iz prodaje orožja po vojni Raje imam Janšo kot pa Pahorja, če že moram izbirati. On vsaj ve kaj dela in ne bo Slovenije dal hrvatom.
M-teorija
28. 10. 2010 20.39
~Hauc: Bil je dober posel~ Uradno pedeset posto popusta, neuradno, pa razliko nakazat na Kajmanske otoke!
M-teorija
28. 10. 2010 20.30
Za časa JJ vlade je bila taka konjuktura, vse je bilo tako napihnjeno, da so še sloni leteli!
M-teorija
28. 10. 2010 20.29
JanezNovakJohn28.10.2010, 14:26 Skrajni čas je, da JJ prekine to agonijo in pove, da pustimo te brezplačnike pri miru, saj so jih častili Finci.
zahod.west
28. 10. 2010 20.29
nautilius in JanezNovakJohn pa imata to vlogo, da propagandirata rdeče laži, da ovčke še naprej nasedejo.....
zahod.west
28. 10. 2010 20.28
janševa vlada ima to krivdo, da je rasla 2 krat toliko od konjunkture, sedaj pa naši levaki se pogrezajo 2 krat nižje od krize....težko je to preboleti, lahko pa se na veliko in debelo laže ,da ta resnica ne zagleda preveč luči.....
nautilius
28. 10. 2010 15.18
Ja Janez Novak John lotil se je samo poslov od katerih je imel korist. Naredil pa ni nič. Srečo je imel, da je vladal v času največje svetovne konjukture, ker drugače bi šele spoznali njegove sposobnosti do obisti
JanezNovakJohn
28. 10. 2010 14.26
Ubogi Janša. Vedno je delal je le za svojo ponovno izvolitev. Zaradi dopadnosti se ni lotil meje s Hrvati ni se lotil pokojninske reforme ni se lotil zdravstvene reforme ni zmanjšal zaposlenih v državnem aparatu ni se lotil železnic ni odpravil tajkunstva ni odpravil bajnih odpravnin Iz slovenske vojske je hotel narediti JLA in je naročil Izraelske havbice,pilatuse, belgiske puške, Rusko topnjačo, Rolande.... Je poklonil narodu Vinjete in naredil izgubo Darsu, IN NAROD JE ZA KRATEK ČAS OBDARIL Z BRESPLAČNIKI , KATERE SO PLAČALI FINCI
Franc Zabukovec
28. 10. 2010 12.19
al pa sem prejšnji komentar napisal zgolj iz fovšije, ker mam jaz sam 62kg
Franc Zabukovec
28. 10. 2010 12.16
sploh se mi zdi da novinarji pri čist useh aferah nekaj slik naredijo ali poberejo na Ihanski farmi
dixilandband
28. 10. 2010 12.15
politikos, ne vem zakaj potem tuliš v luno....
upornik18
28. 10. 2010 11.52
hauc je zaščiten kot severni medved,zakasirat je dober,apmak za vnrit gre težko iz žepa ane hinavc.
.eu.
28. 10. 2010 10.22
Ko ga pogledaš vidiš da so mel kar fine malce na pošti
ljx
28. 10. 2010 10.13
Brezplačniki! Še ena od zgrešenih potez JJ-ja,namesto da bi ponudil kakšno kreativno idejo. Ta misl,važn je da jas dam Slovencem neki zastojn,pa bojo takoj mene volil,sam se je mau uštel.
POMAGAM_TI
28. 10. 2010 09.59
faconi
28. 10. 2010 09.52
dol s haucem ,.... !!
smeh-lol
28. 10. 2010 09.44
"Nato pa je Drago Kos na eni od sej dejal, da Pošta protikorupcijski komisiji, ki je preiskovala morebitne sume korupcije glede brezplačnikov, ni posredovala vseh potrebnih dokumentov. Člane preiskovalne komisije tako zanima, kaj se je sploh revidiralo." Taisti Drago Kos, ki je dejal, da pri lastništvu Ultre in sklepanju poslov z ministrstvom, ki ga vodi lastnik taiste Ultre, pri poslih, ki navadno sploh ne spadajo v to ministrstvo, ni znakov korupcije. Temu človeku ne bi verjel, če bi mi rekel, da ima teden 7 dni.
SEBASTI
28. 10. 2010 09.30
V Sloveniji trenutno nimamo drugih skrbi, zato se lahko ukvarjamo tudi s tem. Kos je dejal.... dajte no, enako kot če bi rekel "strici so mi povedali".
saintjozef
28. 10. 2010 09.25
Ti "brezplačniki" so bili nekajkrat PREPLAČANI.