Slovenija

Tudi naši vremenoslovci napovedujejo nadpovprečno vroče poletje

Ljubjana, 12. 05. 2017 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Če zaupate dolgoročnim vremenskim napovedim, potem vas bo napoved ameriških in naših meteorologov glede poletja pri nas razveselila. Ali pa tudi ne. Napovedujejo nam namreč vroče poletje z ekstremni vročinski valovi, pa tudi suša se nam obeta. Ali, kot pravijo na Arsu, so napovedi podobne kot za poletje 2015, ko smo imeli v prestolnici kar 43 vročih dni.

Vreme je tema, ki le malokoga ne zanima. Še največ pa se o dolgoročnih vremenskih napovedih govori pred poletjem, ko načrtujemo počitnice. Kakšno vreme nas čaka? Bo julij lepši od avgusta? Bo dovolj, če gremo v Istro? Mogoče pa raje kam dlje? Skratka, vprašanj je veliko, dolgoročnih vremenskih napovedi pa niti ne. Praviloma sezono napovedi začnejo ameriški vremenoslovci Accuweatherja. Njihove napovedi sicer ne veljajo za najbolj zanesljive in so že dvignile kar nekaj prahu. 

So pa prve napovedi za poletje pripravili tudi slovenski strokovnjaki na Agenciji RS za okolje (Arso), in sicer na podlagi napovedi, ki jo pripravlja ECMWF (Evropski center za srednjeročno napoved), katerega članica je tudi Slovenija. Tudi oni ocenjujejo, da nas čaka nadpovprečno vroče poletje, kar pomeni tudi povečano možnost vročinskih valov.

Kaj torej lahko na Arsu predvidijo za poletne mesece?

Pa poglejmo najprej lansko leto: leta 2016 je bila majska napoved temperaturnih odstopanj za poletje nekoliko manj naklonjena poletni vročini (verjetnost od 60 do 70 odstotkov). Čeprav smo dejansko imeli nadpovprečno toplo poletje (5. do 9. najtoplejše v zadnjih 100 letih), pa izrazitejših vročinskih valov nismo beležili, navajajo na Arsu. 

Predlansko leto pa je bila majska napoved za naše območje dokaj podobja letošnji, pravijo na Arsu. Pa poglejmo, kakšno je bilo poletje 2015: takrat smo v Ljubljani zabeležili 43 vročih dni (s temperaturo nad 30 stopinjami C). Več vročih dni je doslej prineslo le poletje 2003, in sicer kar 52. Verjetnost, da bo na našem območju letos poletje (mesec junij, julij, avgust) toplejše od dolgoletnega povprečja, najnovejše napovedi ocenjejo na 70 do 80 odstotkov. "Nasploh upoštevajoč te izračune kaže, da bo poletje najbolj vroče v južni polovici Evrope in v Sredozemlju, oziroma je na teh območjih pričakovano največje odstopanje temperatur od dolgoletnega povprečja," še navajajo na Arsu.

"Drugo je seveda vprašanje, kako informativna je taka sezonska napoved za povprečnega uporabnika, oziroma kako si z njo sploh lahko pomaga? Načeloma uporabnika zanima kakšno bo vreme tisti teden oziroma dva, ko bo na dopustu. Sezonska napoved namreč poda informacijo o povprečju treh mesecev, znotraj intervala pa so praviloma tudi toplejša in hladnejša obdobja. Žal relativno dovolj zanesljive podrobnejše napovedi ni možno pripraviti za več kot kakšen teden dni v naprej. So pa sezonske napovedi uporabne za velike gospodarske, energetske in kmetijske sisteme. Na podlagi sezonskih napovedi je možno predvideti porabo energije, porabo vode in podobno," pojasnjujejo na Arsu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podobne so ugotovitve Accuweatherja

Opozorili so, da bo južno in vzhodno Evropo to poletje zaznamovala vročina. Napovedujejo številne vročinske valove in temperature tudi nad 32 stopinjami Celzija. V to območje spada tudi Slovenija, zato se nam očitno obeta vroče poletje, ki bo s seboj prineslo tudi sušo. Še najhuje naj bi bilo na Balkanu in na Madžarskem ter v Romuniji.

Za razliko od vročega in suhega juga stare celine pa bodo tople sončne žarke pogrešali v Veliki Britaniji in na Irskem, medtem ko naj bi se poleti na območju od Francije do Poljske in Češke soočali s številnimi hudimi nevihtami in neurji, tudi posameznimi primeri tornadov, navaja Accuweather.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Daljša obdobja vročine, celo ekstremne, naj bi to poletje prizadela območja od Italije do Balkanskega polotoka. Največ vročinskih valov naj bi bilo julija in avgusta, prav tako bodo doživeli najmanj eno obdobje hude vročine, ki bo trajalo več kot teden dni skupaj, pripoveduje meteorolog Alan Reppert, ki opozarja tudi pred dolgotrajnejšo sušo. Ker je zmrzal to pomlad že močno načela pridelke, bo suša še posebej problematična v kmetijstvu. Meteorolog Tyler Roys pa opozarja, da bi lahko to območje prizadel tudi smog in slab zrak.

Kaj po osrednja Evropa? Tam bodo poletno vročino 'hladile' in prekinjale pogoste in intenzivne nevihte, opozarjajo vremenoslovci Accuweatherja. Za to območje napovedujejo celo neurja z orkanskim vetrom, točo in celo posamezne tornade. Najbolj rizična so območja, ki se raztegajo od juga Nemčije do zahoda Češke in Poljske. V tem pasu so naslednja večja mesta: München, Berlin, Praga in Wroclaw. Ker bodo obdobja intenzivnih nalivov pogosta, obstaja tudi nevarnost poplav. Bo pa nekoliko bolje v drugem delu poletja, ko bo teh intenzivnih padavin manj, zato je možno, da bosta tudi zahodna in osrednja Evropa doživeli nekaj intenzivnih vročinskih valov.

Vroče in pretežno suho poletje po napovedih Accuweatherja čaka Iberski polotok. Zato obstaja nevarnost gozdnih požarov, še posebej v drugem delu poletja.

Accuweather nepričakovana obdobja toplega vremena za letošnje poletje napoveduje tudi za Baltske države, a bodo ta obdobja kratka. Bodo pa vplivala na sošo v Ukrajini in posledično na količino pridelka. "Pričakujemo sušne razmere v pretežnem delu Ukrajine, kar bi lahko vplivalo na količino pridelka," v napovedi pravi Roys. Prav Ukrajina, Moldavija in Romunija so tiste države, kjer bi lahko bile posledice suše to poletje najhujše, sušna obdobja pa naj bi se nadaljevala še jeseni.

Kaj je Accuweather za Slovenijo napovedoval lani?

Na Accuweather so Slovenijo v napovedi za poletje maja lani uvrstili na stik dveh vremenskih vzorcev – obdobje pogostejših poletnih neviht ter suho in vroče vreme, ki bo zajelo zlasti države na balkanskem polotoku. Lansko poletje ekstremne vročine nismo doživeli (imeli smo nekaj kratkih obdobij, ko so temperature narasle tudi do 35 stopinj Celzija), smo imeli pa zelo spremenljivo in nestanovitno vreme s številnimi krajevnimi neurji in točo. Torej se ameriški eteorologi v svoji napovedi niti niso preveč zmotili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če se tudi letos ne motijo, potem se pripravite na vroče poletje, poskrbite, da bodo vaši pridelki na vrtu redno zaliti, pa naužijte se v svežih jutrih in večerih, ki jih imamo sedaj.

Konec tedna plohe in nevihte. Bolj suho in sončno šele v torek

Konec tedna nas čaka spremenljivo vreme, ki s seboj prinaša plohe in nevihte. V soboto bo padavin manj popoldan, v nedeljo pa bo teh največ ravno sredi dneva in popoldne. Še najmanj padavin bo na skrajnem vzhodu države. Bolj suho in sončno vreme bo od torka do četrtka.

Uvod v konec tedna in ledene možje, ki naj bi bili praviloma hladni, a se to zadnje čase bolj malokrat zgodi, se je v zahodnem in severnem delu države začel s kratkotrajnimi plohami in nevihtami, a bodo te čez dan zajele tudi druge dele države. Še najmanj padavin bo na vzhodu države. Danes bomo tako imeli spremenljivo do pretežno oblačno vreme. Zvečer bodo padavine prehodno ponehale. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22, v vzhodnih krajih do okoli 24 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V vremenski napovedi Agencije RS za okolje je zapisano, da bo ponoči na zahodu spet začelo deževati, dež se bo širil v notranjost Slovenije in proti jutru oslabel. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14 stopinj Celzija.

Vreme 24ur.com
Vreme 24ur.com FOTO: 24ur.com

Več o vremenu na vreme.24ur.com.

Tudi prihodnje dni nas čakajo plohe

Jutri bo spremenljivo, občasno pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in posameznimi nevihtami. Več sončnih obdobij in manj padavin bo popoldne. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ki se bo na severovzhodu dopoldne prehodno obrnil v severozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 25 stopinj Celzija.

V nedeljo bo spremenljivo oblačno, zjutraj bo ponekod možna kratkotrajna megla. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Tudi v ponedeljek bo še spremenljivo vreme z občasnimi krajevnimi padavinami.

Od torka do četrtka bo prevladovalo sončno vreme

Sredi prihodnjega tedna bo iznad severovzhodne Evrope nad Alpe segalo območje visokega zračnega tlaka, ki pa bo predvidoma v četrtek pričelo slabeti. Razvoj vremena v petek in soboto je zato še dokaj negotov.

Potrpite do torka, ko nas čaka nekaj dni bolj suhega in sončnega vremena.
Potrpite do torka, ko nas čaka nekaj dni bolj suhega in sončnega vremena. FOTO: Thinkstock

Če bo v ponedeljek, ko goduje 'poscana' Zofka, še pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, pa bo od torka do četrtka prevladovalo sončno vreme, verjetnost za krajevne padavine bo razmeroma majhna. Povečala naj bi se znova ob koncu tedna. Temperature bodo letnemu času primerne, še navajajo na Arsu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mamuth
12. 05. 2017 21.28
+2
Seveda pa Američani ne priznavajo temperatur ki jih kažejo termometri , ampak dodajo še nekaj deset stopinj občutka mrazu oz. vročine
pizzamargerita
12. 05. 2017 21.27
-1
uau kako izvirno. vroce poletje. vsako leto napovejo isto:) mwahahahha
CHANEL MADEMOISELLE
12. 05. 2017 21.10
+0
Men postane vroče, ko vidim prašiče, ki se gnetejo pri 2 tiru.
BildiTheEmperor
12. 05. 2017 20.46
-1
Vsa teorija o globalnem segrevanju temelji na 5 zaporednih toplejših letih. Taki dogodki so se pa v preteklosti dogajali že neštetokrat. Vsa ta teorija temelji globalnega segrevanja na neresnih argumentih. Oziroma tudi če bi bila, to nima veze s človekom.
Racio
12. 05. 2017 20.51
+4
Torej ti trdiš da človek s svojo industrijo nima nikakršnega vpliva na okolje?
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2017 20.11
-2
Klimatologi iz IPCC trdijo, da se bo v nekaj letih stopila arktika, sadjarji pa pravijo, da prejšnje leto in letos bila strašna pozeba, ki je prej niso poznali in v tujih časopisih smo lahko prebrali: "For the first time in 37 years, Algerian towns experienced snowfall" = Prvič po 37 letih je zapadel sneg v alžirskih mestih v sahari.
Racio
12. 05. 2017 20.41
+1
In ti bi rad nekajdnevne ekstremne spremembe postavil za glavne dokaze v prid tvoji tezi? Glej raje povprečje...
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2017 19.55
+0
Sedaj smo v 24-tem solarnem ciklu. Google "solar cycle 24". Zakaj je 24 solarni cikel nižji od prejšnjega? Zakaj za 25 solarni cikel napovedujejo še nižjega? (še manj sončnih peg, manjša aktivnost Sonca?) Manj kot nas peč greje, hladneje se nam obeta. Zakaj sončnih peg ni bilo zaznati v času male ledene dobe? ---> trditi, da CO2 povzroča globalno segrevanje je kot trditi, da bom stalil arktiko, ker sem moral danes zakuriti v peči, da me ne zebe. ---> plačujmo davek na izpuste, samo ne sprašujmo se komu plačujemo in za kaj porablja naš denar.
Racio
12. 05. 2017 20.47
+1
24. solarnem ciklu? Kdaj je bil pa 1. solarni cikel? Koliko let traja en solarni cikel? Daj pouči me, nevedneža, hahah....
Al83
12. 05. 2017 19.29
-7
Sredi maja je, pa je še vedno mrzlo kot hudič, vi novinarji ste vsi zmešani!
Racio
12. 05. 2017 19.31
+6
Kdaj so že ledeni možje in zakaj jim že tako pravijo???
Mamuth
12. 05. 2017 21.24
-2
A so ledeni možje izvzeti iz te teorije globalnega segrevanja ?
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2017 19.10
-2
Glede globalnega segrevanja zaradi CO2 lažejo je povedala afera climategate. Razkriti privatni maili povedo, kako so si izmišljali vremenske postaje in prirejali temperaturo, da bi prikazali rast. V njih celo največji zagovorniki globalnega segrevanja priznavajo, da se ohlaja. "Climategate je še vedno težava" = "Climategate is still issue"
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2017 19.05
-1
Če pogledamo zgodovino zadnjih 700 000 let ugotovimo ponavljajoče se ledene dobe (hladna obdobja okoli 100.000 let dolga) in kratka topla obdobja med hladnimi dobami, okoli 10 000 let dolga. Zadnje toplo obdobje traja že nekje 10 000 let. Učimo se iz zgodovine, ker se ponavlja.
Racio
12. 05. 2017 19.14
+1
in kako hitro so se spremembe dogajale zadnjih 700 tisoč let v primerjavi z zadnjih 100 let?
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2017 19.39
-3
Globalno segrevanje na podlagi izpustov CO2 je dokazano napačna. Koncentracija CO2 stalno raste in če bi bila T povezana s koncentracijo, potem bi tudi T stalno rastla. T je zadnjih 100 let rastla, potem se je pa leta 1940 začelo ohlajati in se je ohlajalo tja do 1970, da so na BBC-ju že predvajali "nova ledena doba prihaja". Leta 1970 se je pa začelo zopet segrevanje. Od kod ohlajanje, če je T odvisna od koncentracije CO2? :)
Racio
12. 05. 2017 20.59
+1
Dejavnkov odgovornih za dvig povprečne temperature na planetu je ogromno, a eden izmed pomembnejših so toplogredni plini, katere mi znatno proizvajamo in katere lahko kontroliramo...
noire
12. 05. 2017 19.03
-3
Zakaj so pa naši najprej počakali, da jim Američani povedo kakšno bo poletje? Ker nimajo pojma!
luckysss
12. 05. 2017 19.01
+2
Ja, če bodo visoke temperature obstaja možnost vročine... Če pa bo dopoldan dež, popoldan pa padavine, potem lahko pade tudi kakšna kaplja dežja...
beware1
12. 05. 2017 18.26
-2
Dobro da imamo mamico naravo, da se polula na vse prlamente tega sveta. Ni politicno usmerjeno, toda smo sredi naravnega ciklusa vremenskih sprememb,na katere nimamo nobenega vpliva. In tako je edino pravilno!!! Farse o CO2 itd so samo business. Vse kar se sedaj dogaja, se je ze nestetokrat v zemaljski zgodovini. Arktika in Sahara sta bili zeleni in to kar nekajkrat, pa ni bilo nobenega onesnazevanja, se Homo Sapiens ni obstajal. In kaj sedaj???
Racio
12. 05. 2017 19.18
+4
In sahara je postala puščava v nekaj desetletjih?... Spremembe so se dogajale in se tudi še bodo ampak s tako hitrostjo kot se spremembe dogajajo danes, se niso še nikoli. Tudi v nobenem vzorcu starodavnega ledu niso odkrili tolikšne koncentracije CO2 kot ga beležimo v danes.
BildiTheEmperor
12. 05. 2017 18.17
+1
Bojda se je to že nekajkrat v zgodovini dogajalo. (Ledene dobe zaradi globalnega segrevanja). A za tisto smo tudi mi krivi?
rzui
12. 05. 2017 17.53
-1
Za jutri pa ne vejo kakšna bo količina padavin od 50 do 400 mm je najboljše kar znajo povedat
Racio
12. 05. 2017 19.23
+6
Veš morda ti? Znaš natančneje napovedati? Vreme je kaotično in zelo težko je točno napovedati kdaj, kje in koliko bo padavin, če sploh bodo. Lahko da meteorologi napovejo točno vreme za nekoga in netočno za nekoga drugega ki pač živi 20 kilometrov stran. Pa bo ta drugi spet veselo pametoval po forumih, kako so ga vremenarji kiksnili. Zapomnite si, NOBENA VREMENSKA NAPOVED NI 100%!
CrushLow
12. 05. 2017 17.21
-1
ja p1zd4r1ja .... to je zdj ze peto leto zapored al kva !!!??? ... dobr nam gre ...
hotchilipoper
12. 05. 2017 17.09
+4
A je to reklama za klime?
CrushLow
12. 05. 2017 17.25
-2
kameltrajbar
12. 05. 2017 17.45
+3
..vremenarji so kr dobri...le,večina vas ne zna brati napovedi....)
CrushLow
12. 05. 2017 18.56
-4
ocitno znas sam ti tok dobr brat da ti zmer odgovarja
brabusednet
12. 05. 2017 17.06
+1
A je to Kajfeževa napovedala.
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2017 17.03
-2
"Nasa: Solarni cikel 25, ki bo dosegel vrh okoli leta 2022 bi lahko bil najšibkejši v stoletjih" = "Nasa: Solar Cycle 25 peaking around 2022 could be one of the weakest in centuries."
frako
12. 05. 2017 17.11
+2
in še zmerej rekordne temperature in konstantno rastejo.
frako
12. 05. 2017 17.15
+0
Tko v vednost, k sta bla sonce pa zemlja mlada, je melo sonce 30% več moči, a zemlja je bla ledena kugla pokrita s kilometr debelo plastjo leda ob ekvatorju.
kameltrajbar
12. 05. 2017 17.44
+4
..frako..pa ne vedno....)))...par milijonov let...
tron3
12. 05. 2017 17.01
+1
Če ameriški vremenoslovci bodo lastn drek papal, ga morjo takoj še naši, je naslov članka. Vreme bo pač odvisno, koliko beline bodo za sabo pustila letala nad Slovenijo.
g.noj
12. 05. 2017 17.39
-2
a dej no, kaj bodo pa avioni naredili s contraili?
dr.dare
12. 05. 2017 16.38
-1
a tako slaba je prodaja počitnic?