Slovenija

FOTO & VIDEO: 'Tokrat bomo spremenili svet, tokrat bomo zmagali!'

Ljubljana, 15. 10. 2011 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V luči protestov proti nasilju finančnega kapitalizma je ljubljanske ulice zavzelo okoli 3000 protestnikov. Shod so zaključili pred Ljubljansko borzo, kamor so vrgli dimno bombo in poškodovali napis na stavbi. Nekaj najbolj vztrajnih se je odločilo prenočiti v šotorih.

Shod proti kapitalu se je že ob 11. uri začel v Kopru, protestniki pa so se pod geslom "Naša življenja so predragocena, da bi jih žrtvovali za vladavino kapitala!" zbrali na krožišču pri tržnici, potem pa pot nadaljevali po Kopru do Titovega trga. Na protestu se jih je zbralo okoli 300, s seboj pa so nosili transparente s slogani, kot so ''Pravice so izborjene, ne podeljene!'', "Bankir leze, banka gre, kamor pride, vse požre!", "politika + kapital = naša beda", "šakalom Slovenije lisice!", "Kdor seje bedo, žanje bes!".

Nekateri od protestnikov so pozivali tudi k bojkotu bližnjih predčasnih parlamentarnih volitev. "S tem bi dosegli, da se formirajo nove stranke, ki bi ščitile interes delavskega razreda in bi pomagale, da pride do prave demokracije," je svoje razloge pojasnil aktivist Stojan Bubonja. Z bojkotom bi namreč pokazali, "da nobena stranka v Sloveniji nima avtoritete, da bi lahko prišla na oblast, ker so vsi enaki in vsi imajo svojega gospodarja".

Protestniki v Kopru.
Protestniki v Kopru. FOTO: Matevž Kocjan

Drug protestnik, ki je želel ostati neimenovan, pa je poudaril, da želijo socialo za vse, uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka ter izbris položnic in rtv-prispevka. "Davkov že tako plačujemo preveč. Za to, kar plačujemo, pa bi lahko imeli vse zastonj," je pojasnil.

Na sicer mirnih protestih je bilo mogoče opaziti tudi nekatere vidne predstavnike javnega življenja na Obali, na primer poslanca Zaresa Franca Jurija, kantavtorja in kulturnega delavca Draga Misleja - Mefa ter kandidata za rektorja Univerze na Primorskem Darka Darovca.

Fotografije protestov v Kopru si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

Ljubljano preplavilo 3000 protestnikov

Protesti potekajo tudi v Ljubljani in Mariboru. Pred začetkom je bilo na ulicah opaziti veliko število policistov, ki so okrog parlamenta in ameriške ambasade postavili varnostne ograje. Območje je ves čas preletaval tudi policijski helikopter.

Na Kongresnem trgu, pred stavbo ameriškega veleposlaništva in pred parlamentom se je po poročanju naših novinarjev s terena zbralo okoli 3000 protestnikov, ki nasprotujejo "nasilju finančnega kapitalizma".

Na Policijski upravi Ljubljana informacij o številu udeležencev ne bodo podajali, saj ne želijo sporov z organizatorjem.

Protestni shod je minil mirno, protestniki pa so z različnimi transparenti opozarjali na po njihovem nepravično prerazporeditev bogastva in potrebo po spremembi sistema. "Ne bomo plačevali vaše krize", "Za pravično delitev sredstev", "Pravico imam, da mislim" ter "Banke in borze, zategnite pasove okoli svojih vratov" so se glasili napisi na transparentih.

Pred Ljubljansko borzo so protestniki poskrbeli za manjši incident.
Pred Ljubljansko borzo so protestniki poskrbeli za manjši incident. FOTO: Miro Majcen

Na Kongresnem trgu je proti kapitalizmu in za drugačno prihodnost spregovoril predavatelj na ljubljanski fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik. "Zbralo se nas je dovolj za spremembe," je poudaril. Nato je pozval ljudi, naj spregovorijo o težavah. "Politiki in korporacije nam kradejo moči, ideje, ustvarjalnost. Rešitev so človeški viri, ki so v nas, osvobodimo jih!“ je dejal. "Borimo se proti politiki zategovanja pasov. Denar je za vse, ne samo za bogate. Smo za enakopravno razdelitev denarja!" pa je povedala neka ženska v množici.

Zbrali so se tako starejši kot mlajši, tako upokojenci kot študenti, tako delavci kot akademiki. Opaziti je bilo tudi nekaj znanih obrazov, med njimi so ljubljanski župan Zoran Janković, Tone Peršak, Bernarda Jeklin, Matjaž Hanžek in Manca Košir.

Okoli 17. ure so se vsi protestniki podali pred Ljubljansko borzo. Hoditi so morali po polovici Slovenske ceste, za kar so skrbeli policisti, ki so jih spremljali. Ko so prišli na cilj, so s transparentom z napisa "borza" na pročelju poslopja odtrgali črko R, nato pa v stavbo vrgli še dimno bombo. Do 19. ure se jih je večina že razšla, okoli 50 pa se jih je odločilo, da bodo po vzoru ameriških kolegov pred stavbo borze kar prenočili. Postavili so enajst šotorov, dogajanje pa spremlja tudi policija.

Fotografije nočnega dogajanja pred Ljubljansko borzo si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

Maribor: 'Danes je šele začetek!'

Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru pa se je zbralo blizu 400 ljudi, od mladih do upokojencev, ki so dobili možnost, da na priložnostnem odru med upravnima zgradbama obeh mariborskih bank izrazijo svoja mnenja.

Mariborske proteste je pripravila skupina, za katero po njihovih besedah ne stoji nobena organizacija, še manj politična stranka. Njihovo sporočilo je enako današnjim sporočilom protestnikom iz vseh drugih držav, to pa je nestrinjanje z nepravično delitvijo sveta na revne in bogate, s kapitalističnim sistemom, privatizacijo naravnih virov, zdravstva, kulture, nehumanostjo do držav tretjega sveta ter nehumanim ravnanjem do ostalih živih bitij našega planeta.

Predstavnik društva Duh časa Matjaž Ugovšek pravi, da so se v društvu za sodelovanje na protestu odločili, ker nasprotujejo sistemu, ki je po njihovem mnenju nepošten in ne skrbi za državljane. V društvu po njegovih besedah sicer ne verjamejo, da današnji shod lahko spremeni obstoječi sistem, vendar pa želijo javnost obvestiti o možnostih, ki jih imajo.

Čeprav so v Mariboru načrtovali večje število spontanih protestnikov, so organizatorji zadovoljni tudi s tem, kar so dosegli. Kot je dejal eden od organizatorjev Sanjin Jašar, je bil prepričan, da se bo zbrala vsaj takšna množica, saj ve, da je ljudem dovolj vsega. "Že dolga leta politiki govorijo v našem imenu. Mi jih poslušamo in se zgražamo nad tem, kar govorijo, a ko so enkrat volitve za nami, je naslednja štiri leta težko karkoli spremeniti. Vendarle pa potem pride do trenutka kolektivne zavesti, ko ljudje dejansko ugotovijo, da je njihova zadnja možnost, da stvari vzamejo v svoje roke. Danes je šele začetek, dogajalo se bo redno in vse bolj množično, naša stališča pa bodo vse bolj jasna," je dejal.

Sicer pa bodo v Mariboru mirno protestirali do osme ure zvečer. Čeprav gre pri protestih za nekakšen poziv k globalni revoluciji, so se Mariborčani odločili, da bodo uporabili izraz evolucija, saj pravijo, da ni čas samo za spremembo sistema, ampak tudi načina razmišljanja.

Shoda v Ljubljani in Kopru nista bila prijavljena

Okupirajmo Ljubljano
Okupirajmo Ljubljano FOTO: M.R.

Proteste v Sloveniji organizira Skupščina 15O, v okviru katere so se združili predstavniki gibanja Nevidni delavci sveta (IWW) ter drugi posamezniki, delavska in družbena gibanja, kolektivi in iniciative. Kot pravijo, želijo s tem prispevati k skupnemu gibanju. V skupni izjavi so izpostavili upor proti finančnemu kapitalizmu, ki razlašča skupno bogastvo in ga pretaka v žepe majhnega dela svetovnega prebivalstva.

Protesta v Ljubljani in Kopru sicer nista prijavljena policiji, vendar pa Policijska uprava Ljubljana vse udeležence protestov poziva, naj upoštevajo opozorila in navodila policije. ''Na UE LJ smo shod želeli prijaviti, vendar so nas v telefonskem pogovoru obvestili, da ker se shod oglašuje preko različnih socialnih skupin zgolj preko socialnih omrežij (in tu oglaševanje ni zakonsko povsem jasno določeno) in ker ni skupnega organizatorja dogodka, se bo shod smatral kot "spontani javni shod". Shod bo miren!'' so na svoji Facebook strani zapisali v Skupščini 15O.

Udeležbo na protestih so sicer napovedali predstavniki Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, Socialnega centra Rog, gibanj Mi smo univerza ter Alternativa obstaja. Podporo protestu so izrazili tudi v Stranki mladih - zeleni Evrope, Sindikatu novinarjev Slovenije in Študentski organizaciji Univerze na Primorskem.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (471)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gjah
19. 10. 2011 16.58
Pa saj vas je skoraj 50 ! :O S tako številko lahko nedvomno spremenite svet!
Google_Chemtrails
18. 10. 2011 22.08
MI SMO GOSPODARJI TEGA SVETA, NE TISTIH PIČLIH 1% "ljudi", zato bomo tudi dobili to "vojno" z elito!!!!!!!!
ancica84
17. 10. 2011 02.20
Ponavljam, ker se je prejšnji post očitno ´izgubil` Je kdo opazil, da večina ljudi, ki tu komentira, vedno teoretizira ... kaj in na kakšen način bi ˝oni˝ morali nekaj udejanjiti? Res je lahko iz domačega udobja kritizat ljudi, ki so se dejansko spravili vsaj en korak dalje od besed! Jaz jih podpiram, ker sem večino svojega odraslega življenja živela in dihala med ljudmi, ki so izgubili vse ... ki so dejansko živeli to, proti čemur se tudi pri nas, vsaj te dni, nekako glasno upiramo. Kje so protesti pred evropskim parlamentom?! Do 14.000 € mesečne plače imajo, in to v času najhujše krize! In zakaj? Da sprejemajo nove zakone ala ... žensk se ne sme imenovati gospa in gospodična, ker je to seksistično!? Dobro jutro! Smo zato šli v Evropo? Da potem nemo buljimo v ta gnoj in debatiramo na netu, predvsem o tem kako neumni so tisti, ki so/niso šli na proteste! Vse preveč je teorije, ki se skriva za nekim cjžnmkjkl imenom, in vse premalo jajc, ki se oćitno vedno bolj krčijo ... razen, seveda, ko se debatira na raznih forumih! Tu so alterjajca ;)
Uporabnik33413
16. 10. 2011 16.00
Verjamem v zmago. Mogoče ne takoj, ampak do tega BO PRIŠLO!!!!
CyniC
16. 10. 2011 13.06
@ Renminbi 16.10.2011, 02:06 Renminbi, po tvojem "nastopu" o "znanju", ki ga bojda imaš o ekonomiji, smem sklepati, da si študent ali diplomant ene od komercialno-poslovnih, ali ekonomskih fakultet v Sloveniji. Jaz nisem. Sem bolj tehničen tip, a sem se na svoji poti izobraževanja moral zato, da sem "ustregel" zahtevam našega izobraževalnega sistema, "pretolčti" tudi čez vse tiste ekonomistične nebuloze, ki jih pač od nas zahteva sistem. In sem se ob tem neskončno zabaval:) In sem se smejal in čudil, čemu nekateri upajo reči znanost :D In sem se naučil, da sem opravil izpite, a si vseeno nisem dal narediti lobotomije in danes zato še vedno razmišljam in mislim s svojo glavo in vseh teh "resnic" ekonomistov ne jemljem kot, "Božja beseda - Bogu hvala". Veš, če imam pred seboj kos aluminija, dolg 124 mm in premera 20 mm, bom iz njega z nekaj dela in znanja na compu z ACad-om "skonstruiral" npr. štiri puše za neko črpalko. Lahko pa za tem compom sedim naslednjih 48 let (v tem času se zamenja 45plus različic programja, računalniki postanejo mešanica nano in bio tehnologije, na Zemlji pristanejo Klingoni in prinesejo en kup novih tehnologij...), a avtobusa iz tega kosa aluminija ne bom zmogel in znal skonstruirati, kaj šele narediti. Tega je sposoben edino in samo finančni sektor :D
Marjeta Vakar
16. 10. 2011 12.01
Ker sem bila pred borzo, ko se je zgodil incident, bi rada dodala nekaj, česar v zgornjem članku ni. Poškodovanje napisa in metanje dimne bombe v stavbo, so organizatorji ostro obsodili ter dodali, da bodo podobna dejanja smatrali za policijsko provokacijo. Dodali so, da spoštujejo potrebo, željo ljudi, da se počutijo varni. Mislim, da je treba to vedeti.
kawboy
16. 10. 2011 10.42
Kajti danes sem bil jaz oškodovan jutri boš ti, a tistemu ki je povzročil škodo se ne zgodi nič. Pa čeprav si je na protipraven in nezakonit način pridobil, prilastil premoženjsko korist in sedaj z njo razpolaga. Brez kakršnekoli kazenske in odškodninske odgovornosti, do oškodovancev in prizadetih. A temu se po ustavi reče varstvo dela in tako država varuje človekove pravice in temeljne svoboščine.
kawboy
16. 10. 2011 10.37
Samo se ne bo nič zgodilo ali spremenilo in zbudite se že iz sna.
kawboy
16. 10. 2011 10.35
Danes jaz jutri ti, kje ste pa ostali?
Ivan Krzisnik
16. 10. 2011 09.06
Tako se ne bo nič spremenilo! Zapreti morajo glavne akterje ter jim naložiti, da vrnejo VSE nakradeno do zadnjega centa z OBRESTMI vred! Več sto mio€ so naložili na račune v davčnih oazah pa nobenemu nič. Men pa že kožo režejo za 1300€ !!!....
sazas
16. 10. 2011 09.01
Raus e patacis - repa in krompir!
JanezNovakJohn
16. 10. 2011 07.34
Kje je meja kapitala? V Kapitalu.! Ta kapital jemlje Kapital ovcam bresplačno, brezobzirno in se redi in si ustvarja kapital, da s tem kapitalom ustvarjajo nove metode za jemanje kapitala. In nato Na eni strani rastejo vile, jahte, BMWeji, in raskošno življenje, na drugi strani pufarji, stiskanje pasu od prvega do prvega, zelje in krompir, obleka iz Karitasa...
JanezNovakJohn
16. 10. 2011 07.34
Če pomagamo bankam pomagamo SATANU. NLB je tozdevno močno okužena. Najbolj žalostno je da so bankirji in direktorji bank najbolj zagreti pripadniki RKC.
JanezNovakJohn
16. 10. 2011 07.33
Ko sem delal še v socalističnem združenem delu in smo pridelali izgubo, niti pomislili nismo o regresu. Direktor je imel plačo 1: 4,5 glede na snežilko !! Kam je šel ta svet.
JanezNovakJohn
16. 10. 2011 07.33
Lahko pa o pogledamo banko ki ima preveč denarja. Zakaj le? Država se sploh ne zaveda kaj je kaj je naprimer Hypo banka za Merkur. Lastnik Hypo banke je avstrijska država. Hypo je 36 % lastnik Merkurja torej je 36% v lasti Avstrije. Avstrija ima interes prodajati avstriske proizvode. Tozdevno najbolj ugoden je OBI. torej mora Merkur postati OBI. Hipo ima v lasti še mnogo drugega naprimer Rotondo, stavbo slovenskega preiskovalnega urada, Polovico gozdov na Štajarskem od mariborske škofije. Dvorci, gradovi in vinogradi Benediktincev,... Slabo mi bo če nadaljujem.
JanezNovakJohn
16. 10. 2011 07.32
Banke rušijo to državo. Očitno tej in prejšnim vladam ni bilo jasno da so glavni krivec slabega položaja gospodarstva in seveda države Banke. Med njimi je vodilna NLB, ki seveda dela z izgubo. Le kam je ta izgubljen denar šel.
JanezNovakJohn
16. 10. 2011 07.32
Banke rušijo ta svet. Očitno politikom ni jasno da lahko zakuhajo vojne, bankam pa nočejo nadeti uzde. Ta kapitalistična požrešnost bo pripeljala do rušenja dosedanje politične ureditve. Politiki bodo to rušenje plačali z življenji. Nič bolje se ne bo pisalo Pavčkom, Hildi, Zidarju, Janši. Tudi Pahorji bodo leteli, saj ne naredijo nič pa bi morali, ker smo jih z izvolitvijo za to zadolžili.
JanezNovakJohn
16. 10. 2011 07.30
''Hočeš dvigniti davke za bogate in ti rečejo, da je nemogoče, ker bi izgubili konkurenčnost. Hočeš več denarja za zdravstvo in ti rečejo, da je nemogoče, ker bi to pomenilo totalitarno državo. Nekaj je narobe s svetom, ki ti po eni strani obljublja nesmrtnost, vendar pa ne more dati malo več denarja za zdravstvo.''
JanezNovakJohn
16. 10. 2011 07.30
Če kritizirate kapitalizem, ne dovolite izsiljevanja, da ste s tem tudi proti demokraciji. Zakona med kapitalizmom in demokracijo je konec,
JanezNovakJohn
16. 10. 2011 07.29
finančni zlom leta 2008 je uničil več zasebne lastnine, kot bi je lahko protestniki, pa če bi vsi uničevali dan in noč več tednov