Slovenija

Pred referendumom velja volilni molk

Ljubljana, 23. 09. 2017 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev na glasovanju. Prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejema dežurna služba notranjega ministrstva.

Železniški tir.
Železniški tir. FOTO: Aljoša Kravanja

Dežurna služba notranjega ministrstva je danes do 19. ure prejela 11 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka pred referendumom o zakonu o drugem tiru železniške proge Divača-Koper. Kot so objavili na spletni strani MNZ, so za pet od teh obvestil že ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka.

Inšpektorat za notranje zadeve obravnava in zbira obvestila še za štiri zadeve, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka. Prijave se nanašajo na objavo v družbenih omrežjih in časopisih ter plakatiranje. Za eno zadevo so bile podane tri prijave.

Volilni molk pred današnjim referendumom o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške povezave Divača-Koper je nastopil v petek opolnoči in bo veljal vse do zaprtja volišč ob 19. uri.

V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev na glasovanju. Tako je prepovedana vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov ter druge vrste pozivanja volivcev, kako naj glasujejo.

Kam prijaviti domnevno kršitev?

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka bo sprejemala dežurna služba notranjega ministrstva. Danes med polnočjo in 7. uro zjutraj ter od 19. ure do polnoči jih bodo sprejemali na telefonski številki operativno-komunikacijskega centra Generalne policijske uprave 080 12 00, enako velja tudi za nedeljo med polnočjo in 7. uro zjutraj.

Danes in v nedeljo čez dan, med 7. in 19. uro, pa jih bo mogoče sporočati dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13.

Globe

Za kršitelje so predvidene globe, ki za posameznike znašajo od 150 do 400 evrov, za odgovorno osebo organizatorja referendumske kampanje od 150 do 600 evrov ter za organizatorja kampanje od 700 do 3000 evrov.

V nedeljo bodo sicer volilci lahko glas za ali proti zakonu oddali na 3083 rednih voliščih v Sloveniji, 88 voliščih OMNIA in 32 voliščih na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini. V Sloveniji bo invalidom dostopnih 1747 volišč.

Pri izvedbi referenduma bo sodelovalo skupaj 20.866 oseb, od tega 780 članov volilnih komisij, 19.218 članov volilnih odborov in 520 drugih oseb, ki sodelujejo pri izvedbi.

Predčasnega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki je potekalo od torka do četrtka, se je udeležil 14.201 volilec oz. 0,83 odstotka vseh upravičencev, kažejo podatki Državne volilne komisije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1