Slovenija

Podporo odbora dobila tudi peta Pahorjeva kandidatka

Ljubljana, 14. 09. 2011 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pristojni odbor DZ je s sedmimi glasovi za in petimi proti kot ustrezno ocenil predstavitev kandidatke za ministrico za visoko šolstvo Tamare Lah Turnšek. Slednja je med drugim zagotovila, da bo skrbela za racionalizacijo in kontinuiteto v znanosti.

Pred parlamentarnim odborom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo se je predstavila še zadnja kandidatka z liste petih ministrskih kandidatov, ki jo je predsednik vlade Borut Pahor vložil v DZ. Kandidatka za ministrico za visoko šolstvo Tamara Lah Turnšek je v uvodni predstavitvi med drugim dejala, da je zelo pomembna implementacija resolucij o nacionalnem programu visokega šolstva 2011–2020 (NPVŠ) ter o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2011–2020 (RISS).

Po mnenju Lah Turnškove sta oba strateška dokumenta dobra. "Treba je določiti časovnico za čimprejšnjo implementacijo obeh dokumentov. Pri tem se želi doseči čim večji konsenz. Znanost v našem prostoru rešuje družbene izzive, kot je energija, zato je pomembno, da znanost ostaja prioriteta," je med drugim poudarila.

Tamara Lah Turnšek
Tamara Lah Turnšek FOTO: POP TV

Med prioritetami je izpostavila potrebo po večji samostojnosti v javnih raziskovalnih zavodih, stabilnejšem financiranju znanosti in razvoja ter morebitno izvzetje raziskovalne sfere iz sistema javnih uslužbencev. Prav tako bi bilo po njenem mnenju treba v letu 2011/2012 ustanoviti svet za raziskave in inovacije.

V drugem delu je Turnškova govorila o viziji visokega šolstva oz. strategiji NPVŠ, pri čemer je med drugim omenila binarnost univerz in povezovanje z raziskovalnimi inštituti.

Po uvodni predstavitvi so sledila vprašanja poslancev, kandidatka pa je med odgovori dejala, da smo res na repu lestvice konkurenčnosti, kar je po njenem zaskrbljujoče. Poudarila je, da delo na področju znanosti in tehnologije pokaže učinke čez nekaj let. Prepričana je, da je treba okrepiti prenos tehnologij.

Število univerz je po njenem mnenju odvisno od števila študentov. Kot je dejala, si želi ocene o zaposljivosti študentov, in dodala, da lahko tudi zasebne univerze dobijo finančno podporo, če so dobre.

Odbor DZ je na koncu s sedmimi glasovi za in petimi proti njeno predstavitev ocenil kot ustrezno.

64-letna Tamara Lah Turnšek je doktorica biokemije in je od leta 1996 direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, na katerem je tudi ustanovila Oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka. Oddelek je vodila med letoma 1997 in 2004, zdaj pa je vodja raziskovalnega programa tega oddelka.

Preostali štirje kandidati – Tomaž Orešič za gospodarskega ministra, Zdenka Vidovič za ministrico za javno upravo, Branko Janc za notranjega ministra in Samo Bevk za kulturnega ministra – so zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi telesi prestali že v torek.

DZ bo o petih ministrskih kandidatih odločal na redni seji, ki bo predvidoma v torek, od njihove potrditve oziroma zavrnitve pa je odvisna tudi usoda vlade, saj je premier Pahor na izvolitev ministrov vezal zaupnico vladi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
15. 09. 2011 00.54
CELO IDRIJSKI GOSTILNIČAR BO MINISTER
zajfa
14. 09. 2011 16.08
Slamnati možje in žene.. Lahko bi dal na mesta nezaposlene, da igrajo lutke..To bi bilo državotvorno v tej bizarni situaciji..Če bi sploh kdo hotel prodati sebe za tak prozoren manever.. Only in Slovenia..
tovarisica
14. 09. 2011 16.08
itak...s ž nbenga vč ni,,,
korintos1
14. 09. 2011 12.35
Poslanci sedaj pa pamet v roke. Ali borza, ali pa še eno leto lagodnega življenja, potem pa še eno leto iskanja službe s poslansko plačo * *
Jimi1
14. 09. 2011 12.25
Izgleda, da bo Pahor ostal na položaju, ker je očitno čisto vse zavoženo, pa se nobenemu ne mudi usesti na odštevajočo socialno bombo !
Crazy_Horse
14. 09. 2011 12.02
pa saj ni pahor kriv za potrditev novih ministrov krivi so poslanke in poslanci strank ki se zavzemajo "za predčasne volitve" poslanci sds,sls,ns,stranke upokojencu,zaresa zdaj imajo priložnost NE POTRDIT NOVIH MINISTROV VLADA PADE
kavagre
14. 09. 2011 10.32
so drugačni obrazi ki nimajo politike v krvi so zelo izobraženi vse to mi je všeč, le upam, da bodo sploh lahko kaj na boljše naredili-če pa so okrog vedno iste "hijene"- ker morš delat kot oni hočejo.
cucjetina
14. 09. 2011 09.47
A pahor je še na vrhu al kaj?
major1
14. 09. 2011 09.20
Ta je kot slamica, ki bo rešila vse zavoženo.
SvetiPeter
14. 09. 2011 08.37
Še ni obupal...
itevs
14. 09. 2011 08.11
Pa koga še brigajo pahorjevi ministri...