Slovenija

Pred ujmo kradli iz Franje

Idrija, 22. 04. 2009 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V bolnišnici Franja, ki naj bi jo po silovitem neurju spet odprli leta 2010, ne bo več originalnih predmetov. Pristojni za obnovo napovedujejo, da mulj, kamen in les skozi bolnišnico ne bodo več ''drli''.

Uničena bolnišnica Franja
Uničena bolnišnica Franja FOTO: POP TV
Uničena bolnišnica Franja
Uničena bolnišnica Franja FOTO: POP TV

Sanacija partizanske bolnišnice Franja, ki jo je septembra 2007 skoraj v celoti odnesla vodna ujma, se bo očitno nekoliko zavlekla. Vodja projekta obnove Stanislav Beguš je namreč napovedal, da bo sanacija ''definitivno'' zaključena spomladi 2010, ko naj bi opravili tudi tehnični pregled in pridobili uporabno dovoljenje. ''Vodna ujma je septembra 2007 prizanesla le dvema od 13 lesenih barak partizanske bolnišnice, na njihovo mesto pa je nanesla približno 500 kubičnih metrov kamenja, mulja in lesa, ki so jih odstranili oktobra lani. Uredili so tudi projektno dokumentacijo in pridobili vsa soglasja z izjemo soglasja Agencije RS za okolje,'' je povedal. Po njegovih besedah bodo tako dela začeli na pobočjih Velikega in Malega Njivča, zaplavni pregradi in sanaciji plazu. "Objavljen je tudi razpis za ureditev ožjega območja Franje z vodarskim delom, ureditvijo struge Čerinščice in sanacijo barak. Še vedno upamo, da bomo do začetka decembra gradbena, obrtniška in instalacijska dela v ožjem območju končali," je pojasnil.

Kot pomemben varnostni element je izpostavil zaplavno pregrado nad samo sotesko, ki bo s prelivnim poljem in grabljami poskrbela, da bo ob vnovičnem neurju skozi bolnišnico Franja "zgrmela" le voda, medtem ko bo skalovje in drevje zaustavila pregrada, je pojasnil. "Upam in verjamem, da podobne erozivne moči naslednje poplave ne bi smele imeti," je dodal. Sanacija namreč ne zajema zgolj obnove barak, ampak gre za celosten pristop, ki vključuje tudi sanacijo struge Čerinščica in njenega povirja, pobočij nad sotesko Pasice in dostopnih poti.

Uničena bolnišnica Franja
Uničena bolnišnica Franja FOTO: POP TV

Medtem v Mestnem muzeju Idrija, ki skrbi za partizansko bolnišnico Franja, urejajo muzejski del spomenika. Od 690 predmetov, ki so bili v Franji, so po povodnji našli 225 ohranjenih predmetov, 465 pa jih je bilo močno poškodovanih ali uničenih. ''Med ohranjenimi ni najbolj značilnih in reprezentativnih, saj na primer od operacijske sobe ni ostalo praktično nič. Padla je odločitev, da originalnih predmetov, ki so se ohranili, v Franji ne bomo več razstavljali. Treba bo izdelati replike predmetov ali pa te predmete pridobiti drugje. Glede tega ni bojazni, saj se nam je oglasilo že veliko ljudi, ki te predmete imajo in so nam jih pripravljeni odstopiti. Z nekaterimi bo seveda težje, zagotovo bomo, denimo, težje dobili rentgen,'' je pojasnila kustosinja idrijskega muzeja Milojka Magajne. Še v 80. letih je bilo v partizanski bolnišnici Franja evidentiranih 797 razstavljenih predmetov, tik pred katastrofalnim neurjem pa so jih med inventuro našteli še 690. "107 jih je manjkalo. Bili so ali uničeni ali jih je načela vlaga, v večini primerov pa žal ukradeni," je enega od razlogov, zakaj v spomeniku človeški humanosti ne bo več originalnih predmetov, izpostavila Magajnetova.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezek_teka_teka
22. 04. 2009 15.28
Do prvega potresa tko kot 20 let nazaj ko je vse zasulo ...
Buena Vita
22. 04. 2009 15.19
zakon 1 ti povej vzrok zakaj naj spoštujem nekaj starih hlodov,še svoje staro stanovanje sem klela,dokler nimam novega,v novem sem pa zadovoljna in pupec---veš da imamo dovolj laži,jast svojim ne morem lagat,če me vprašajo za kej startega,heh kuj jih pošljem v knižnoco,in naj ičejo resnico dovolj je bljuvanja,in dovolj je ideologije,ideologija ni nikogar nafutrala
aligatorcek
22. 04. 2009 11.19
Felix1, takim gnojem kot si ti pač ni dovoljeno blatiti naše prednike...
orangensaft
22. 04. 2009 11.10
Bolnišnica Franja je bila ena boljših muzejskih zbirk (če lahko temu tako rečemo) pri nas. In tistih nekaj, ki tukaj izživljate svoje frustracije verjetno ne pozna ničesar iz zgodovine, še manj pa ste bili toliko, da bi pokazali vsaj malo zanimanja za obisk. Ker take stvari so itak samo za piflarje, ne pa za neizobražene frajerje, ki se hršijo z očkotovimi auti.
Felix1
22. 04. 2009 10.34
Cenzura, komunjare?
Uroš Palhartinger
22. 04. 2009 10.08
V osemdesetih letih je bilo v Fraji 797 razstavljenih predmetov, tik pred neurjem pa 690. Torej se lahko tatovom zahvalimo da se je nekje ohranilo 107 originalnih predmetov brez nominalne vrednosti...
Zakon1
22. 04. 2009 09.51
Partizanska bolnišnica Franja je ena od velikih slovenskih vrednot. In kdor je ne spoštuje ni nič drugega kot izdajalec slovenstva in Slovenije.
Uroš Palhartinger
22. 04. 2009 09.27
Ne vem kdo bi želel ukrasti stekleničko samo zato ker je iz Franje??? Kakšnen zagrenjen Titoist mogoče...
Uroš Palhartinger
22. 04. 2009 09.21
Kradli iz Franje??? Kaj pa je tam kaj vrednega??? Nekaj preperelih desk, stekleničk in nekaj izrabljene medicinske opreme...
en3rgie
22. 04. 2009 09.19
bedarija totalna, pa res nimate za napisat normalne novice ???