Slovenija

Cerar zavrnil poročanja, da SMC sodelovanje v koaliciji pogojuje z imenovanjem predsednika DZ

Ljubljana, 18. 06. 2018 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / U.V. / A.K.
Komentarji
375

Začasni vodje poslanskih skupin so se dogovorili o poteku ustanovne seje DZ. Na njej naj bi volili novega predsednika DZ, a je možnost, da bi ga dejansko izvolili, precej majhna. Nadaljujejo se tudi pogovori o koalicijskem povezovanju. Šarec se je srečal s koordinatorjem Levice Luko Mescem, Janša pa je poklical vodjo poslancev SD Matjaža Hana.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kdo bo novi predsednik DZ?
    02:25
    Iz SVETA: Kdo bo novi predsednik DZ?
  • Iz SVETA: Kdo se s kom pogaja?
    01:53
    Iz SVETA: Kdo se s kom pogaja?
  • Iz 24UR: Iskanje predsednika DZ
    01:42
    Iz 24UR: Iskanje predsednika DZ
  • Iz 24UR: Sestanek Šarec-Mesec
    03:29
    Iz 24UR: Sestanek Šarec-Mesec

Kot je po sestanku v izjavi za medije pojasnil dosedanji predsednik DZ Milan Brglez, so se dogovorili o ustanovni seji, ki bo vsebovala tri obvezne točke: izvolitev predsednika in podpredsednika mandatno-volilne komisije, potrditev mandatov ter volitve predsednika DZ. Določili so tudi sedežni red v parlamentarni dvorani, pri čemer po Brglezovih besedah ni bilo nobenih težav, čeprav pred sestankom popolnega sporazuma med poslanskimi skupinami ni bilo.

Cerar je danes potrdil, da je SMC "izrazila namen", da bi ga predlagala za mesto predsednika DZ, "to je pa tudi vse".
Cerar je danes potrdil, da je SMC "izrazila namen", da bi ga predlagala za mesto predsednika DZ, "to je pa tudi vse". FOTO: Aljoša Kravanja

Težave se kažejo pri izvolitvi novega predsednika DZ

Se pa težave nakazujejo pri najpomembnejši točki dnevnega reda petkove seje, torej izvolitvi novega predsednika. Sodeč po izjavah začasnih vodij poslanskih skupin je malo verjetno, da bi pogovori o morebitnem koalicijskem sodelovanju pripeljali do točke, da bi DZ lahko izvolil novega predsednika.

Tudi o imenih morebitnih kandidatov v strankah molčijo.

Konkretno se Šarec še ni opredelil do tega, koga bodo podprli za predsednika DZ na ustanovni seji DZ. Kdo bo zasedel predsedniško mesto v DZ, je bilo običajno vezano na rezultat na volitvah, je dejal Šarec, a dodal, da je vse stvar dogovorov, "nič ni dokončnega, nihče ni zaprl vrat", do petka pa je še kar nekaj dni.

Ponovil pa je, da LMŠ kot stranka ne bo predlagala svojega kandidata za predsednika DZ.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je pojasnil, da sami imena nimajo, sicer pa "karkoli bi povedal, bi povedal preveč", saj je vse stvar dogovorov in pogovorov, ki se bodo še odvijali po petka. Je pa po njegovem mnenju tudi mogoče, da v petek ustanovno sejo prekinejo in z odločanjem o novem predsedniku počakajo še nekaj dni.

Tudi po mnenju začasnega vodje poslancev NSi Mateja Tonina obstaja velika verjetnost, da predsednika DZ v petek ne bodo izvolili. Ker dogovora o prihodnji koaliciji še ni, ima Tonin občutek, da nihče izmed kandidatov ne bo izvoljen. Predsednik NSi sicer ne izključuje možnosti, da bi tudi sam kandidiral za to funkcijo.

Nekoliko bolj optimistični so v SMC, saj po mnenju začasnega vodje Igorja Zorčiča obstaja možnost, da bi po dodatnih pogovorih v tem tednu vendarle oblikovali predlog skupnega kandidata. Če bo to predsednik SMC Miro Cerar, bo po Zorčičevih besedah skupen kandidat morebitne levosredinske koalicije. Možnost, da bi Cerarja kot kandidata predlagala SDS, pa po Zorčičevih besedah ni realna.

Predsednik NSi ne izključuje možnosti, da bi tudi sam kandidiral za funkcijo predsednika DZ.
Predsednik NSi ne izključuje možnosti, da bi tudi sam kandidiral za funkcijo predsednika DZ. FOTO: Miro Majcen

V Stranki Alenke Bratušek pa po besedah začasnega vodje poslanske skupine Marka Bandellija pričakujejo, da bo kandidata za predsednika DZ predlagala LMŠ. Kandidata te stranke bi tudi sami podprli, čeprav tudi Bandelli pričakuje, da bi v petek izvoljeni predsednik DZ funkcijo opravljal le začasno. Kandidata SDS pa po njegovih besedah ne bi podprli.

Takšnega kandidata ne bi podprli niti v Levici, je napovedal začasni vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, je pa večja verjetnost, da bi podprli kandidata iz drugih strank. Zmago Jelinčič (SNS) pa pravi, da se bodo zelo težko odločili o podpori kandidatu za predsednika, saj meni, da bodo vsaj trije ali štirje kandidati, ki se bodo med seboj prerivali.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je prepričan, da bi morala imeti glavno besedo pri izvolitvi predsednika DZ največja poslanska skupina kot relativna zmagovalka volitev. Če ji to ne bo uspelo, pa pride na vrsto druga največja, je dodal.

Predstavnika SDS in LMŠ po današnjem sestanku pri Brglezu nista dala izjav.

Predsednik Pahor ima po ustanovni seji DZ na voljo 30 dni časa za posvetovanja z vodji poslanskih skupin ter za imenovanje novega mandatarja. 

Položaj naj bi si želel Miro Cerar

Neuradno se sicer omenja, da si položaj predsednika državnega zbora želi dosedanji premier Miro Cerar.

Cerar je danes potrdil, da je SMC "izrazila namen, da bi ga predlagala za mesto predsednika DZ, to je pa tudi vse". S tem je zavrnil poročanja v medijih, da SMC svoje sodelovanje v koaliciji, ki bi jo vodila LMŠ, pogojuje s tem imenovanjem ter z dodelitvijo nekaterih ministrskih mest SMC.

Cerar je na novinarski konferenci, namenjeni sicer odzivu na ravnanje Evropske komisije glede izvrševanja arbitražne sodbe, dejal, da številne informacije, objavljene v medijih, niso točne.

Med drugim je znova ponovil, da s SDS stranka, ki jo vodi, ne bo sodelovala v koaliciji. To je povedal v informativnem pogovoru po telefonu tudi prvaku SDS Janezu Janši, ki ga je po volitvah zanimalo, kakšno je stališče SMC. "Do danes pa od Janše nisem dobil nobenega predloga glede koalicijskega sporazuma ali resorjev," je zatrdil.

Kot je dejal, SMC podpira oblikovanje levosredinske vlade "in zdaj, ko je znano, da želi to vlado sestaviti Marjan Šarec, smo mu dali polno podporo, da to stori in smo pripravljeni z njim v tej levosredinski vladi sodelovati. Pričakujem pa, da bo Šarec dal na mizo predlog koalicijskega sporazuma in da se bomo začeli pogovarjati o vsebinah in seveda o resorjih," je dejal Cerar.

Ob tem je dejal, da se mora skupina strank, ki želi tvoriti koalicijo, dogovoriti tudi o predsedniku DZ, ta proces pa da mora voditi Marjan Šarec. "Pustimo času čas," je dodal.

Kdo bi torej lahko postal nov predsednik parlamenta?

Kot je poročal naš novinar Anže Božič je možnosti in interesov, kdo bo postal novi predsednik DZ skoraj toliko, kot je strank v parlamentu. Prva je Miro Cerar, za katerega bi bila to najbolj elegantna pot za odhod s premierske funkcije. Pri čemer ni nepomembno, kdo bi ga predlagal. Če ga predlaga Janševa SDS, predlog pade. Če ga predlaga Šarec, pa imajo težave v SD, kjer bi na položaj radi predlagali ali dosedanjega podpredsednika Matjaža Nemca ali prvaka stranke Dejana Židana. Tu je še Matej Tonin, ki bi ga prav tako lahko predlagali bodisi levi ali desni. Tudi on interesa za položaj danes ni skrival. Toda, vsak predsednik vlade si prvake strank želi v vladi, sicer je ta šibkejša. Možna, a malo verjetna, je tudi rešitev nekakšnega začasnega predsednika parlamenta, a je med strankami premalo zaupanja, da bi v tem primeru lahko izglasovali novega.

Državni zbor bo konstituiran, ko bo potrjena več kot polovica poslanskih mandatov, torej najmanj 46. S tem tudi preneha mandat prejšnjega sklica parlamenta.

Če poslanci v petek novega predsednika parlamenta ne bodo izvolili, bo dolžnosti predsednika začasno opravljal najstarejši poslanec Peter Jožef Česnik iz Stranke Alenke Bratušek, ki bo vodil tudi ustanovno sejo. V tem primeru bi vodil slavnostno sejo DZ pred dnevom državnosti, ki bo v nedeljo, na njej pa bi imel slavnostni govor.

Na današnjem sestanku so se vodje poslanskih skupin tudi dogovorili, kakšna bo sestava mandatno-volilne komisije, ki ima pomembno vlogi na ustanovni seji DZ. Mesto predsednika bo vsaj začasno pripadlo največji poslanski skupini, torej SDS, kandidat za to funkcijo pa bo dosedanji vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Nadaljujejo se pogajanja o novi vladni koaliciji 

Vprašanje kandidata za funkcijo predsednika DZ je tesno povezano z obrisi prihodnje koalicije, ki je v tem trenutku še precejšnja neznanka. Pogovori o morebitnem sodelovanju sicer potekajo ves čas, kar so potrdili tudi začasni vodje poslanskih skupin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (375)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
20. 06. 2018 21.39
+1
Janez in kampanija srečno na volitvah čez 4 leta in da vidimo koliko vas bo še ostalo .
vinogradnik33
19. 06. 2018 16.45
+2
To je način , kako povezovati po SDS -ovsko , v javnost plasirati laž , ki jo bodo mediji pomagali raztrobiti in veliko ljudi bo verjelo tem lažem in ta o Cerarju je ena tistih vročih laži SDS-a , da bi ubili dve muhi na en mah , da bi komprimitirali in diskvalificirali Cerarja in da bi vnesli razdor in dvome v levo koalicijo ! Pozabljajo pa , da je veliko več tistih , ki jim ne verjame , kot tistih vernikov , ki ploskajo Janši in SDS-u ob takih in podobnih , skoraj vsakodnevnih lažeh in potvarjanjih !
srebrnibreg
19. 06. 2018 16.47
+1
Tudi sam sem bil istega mišljenja takoj ob prebranem članku. Potem pa jamreajo, ker jih nihče ne mara.
wolfterier
19. 06. 2018 16.04
+2
Odstopil kot predsednik vlade,zdaj bi bil pa predsednik parlamenta,luzer !
plejadanka
19. 06. 2018 14.24
+2
seveda.jasno,da ne bo javno in po lastni volji priznal,kakšen loj je.......
DeBill
19. 06. 2018 08.51
-2
lažnjivi cmerar, šub šub k ivanu, gliha vkup štriha
srebrnibreg
19. 06. 2018 08.57
+0
TolstojV
19. 06. 2018 07.40
+5
Temu Cmeravcu je pač vse pomeni le vladanje kadar gre za Slovenijo pa ga preganjajo ideološke ovire. Zakaj ne more vladati skupaj z Janšo saj gre vendar za vprašanje vodenja države. No Cmeravec je pač ideološko opredeljen nespodobnež kot njegova nekdanja mati in njegov oče z državno visoko pokojnino.
Bitktamp
19. 06. 2018 07.48
+2
Kollerik
19. 06. 2018 08.06
+1
ko bereš tele svečkarje, je to tako, kot bi bolezen ponujala zdravilo za bolezen...
etul
19. 06. 2018 08.54
+0
Tolstoj, ni nekdanja mati, saj se ni ločil od nje, ampak pokojna mati, saj je preminila,pa še nekaj, bila je velika dama in mal več spoštovanja do nje prosim.
felix58
19. 06. 2018 13.06
-1
Ne, nebo čudeža, tu vam niti Orban ne more pomagati...ker ste SĐS itak vsi komunisti in v Boga ne verjamete, zato vam naj bo prav tak
wolfterier
19. 06. 2018 16.06
+1
prašek
19. 06. 2018 07.27
+1
Spoštovani tovariši in tovarišice , en prav dober dan vam želim !
prašek
19. 06. 2018 07.28
+4
A telefon že kaj zvoni ? A že imamo novo desno vlado ??? sam prašam
prašek
19. 06. 2018 07.28
+2
Vse globokoumne odgovore bom pa prebral, ko se vrnem z jutranje kavice !
srebrnibreg
19. 06. 2018 08.28
+2
Dobro jutro prašek. Vidim, da je stonickni še prišel iz sinočnje infuzije pa že tolče.
etul
19. 06. 2018 08.56
+4
Dobro jutro praško,ti kak kaj talevi a bodo sestavli al gremo na predčasne,pa da tamale ven zmečemo iz parlamenta.
srebrnibreg
18. 06. 2018 22.58
+0
18.06.2018, 22:57:50 staridida 18.06.2018, 19:28:58 -72 Pa 12 minusev maš-grozno... .....neverjetno spet je presegel moj rekrd v minusih. Mora se bolj potruditi v ponarejanju.
Uporabnik113089
19. 06. 2018 07.00
-3
To pa nima več ne repa, ne glave.... Oseba ki je debelo desetletje jokala da ji stonickni strici iz ozadja ponarejajo minuse, naj bi se še sama lotila enakega početja!? Več kot očitno je da gre za hudo obliko paranoidne shizofrenije v zadnjem stadiju. V tvojem primeru pa žal ni več zdravil, ki bi ti lahko bila v pomoč. Ob 19. uri je še kazalo da je vse v redu. Bil si še dokaj normalen: "srebrnibreg 18.06.2018, 19:12:50 +13 Pod hrbet si jih zatakni. Na tvojo žačost si s svojim ponarejanjem že zdavnaj prebran. Kljub tvojemu ponarejanju vam gre vse narobe. Tako na referendumu kot na volitvah. S tem ponarejanjem sebi in svojim plusov ter nam ostalim minuse dokazuješ, da si bolj za bit kot cev v zemljo za črpanje nafte. Uživaj in se veseli tega ponarejanja saj drugega veselja v življenju nimaš." Ob 23.uri pa je sledil dramatičen preobrat: "srebrnibreg 18.06.2018, 22:58:14 18.06.2018, 22:57:50 staridida 18.06.2018, 19:28:58 -72 Pa 12 minusev maš-grozno... .....neverjetno spet je presegel moj rekrd v minusih. Mora se bolj potruditi v ponarejanju. " Človeku si kar tako natresel 80 minusov!? Kaj tako hudega pa ti je naredil? Kaj nimaš drugega veselja v življenju, razen veselja pri ponarejanju minusov pod stotimi nicki? Novomeška »Krka« že ustanavlja posebno krizno skupino za reševanje tvojega primera. Veliko sreče pri kot vse kaže, večletnih raziskavah jim želim!
srebrnibreg
19. 06. 2018 08.34
+1
Kaj stonickni lažnivec? A boli, ko si dobil dokaz mojih trditev, da si bolj v glavo za bit kot naftna vrtina v zemljo s tem ponarejanjem plusev in minusev?
srebrnibreg
19. 06. 2018 08.35
+1
srebrnibreg
19. 06. 2018 08.36
+1
In za tolažbo pišeš lažnivi roman. Bravo.
Uporabnik113089
19. 06. 2018 08.45
+0
So ti popustila zdravila!? Pa lahko dokažeš svojo bedasto trditev da sva staridedi in jaz ena oseba, ki uporablja dva nicka!? Kot sem že napisal, Krkini strokovnjaki se bodo v tvojem primeru, kar konkretno namatrali....
Uporabnik113089
19. 06. 2018 08.48
+0
Boli dokaz da sem ponarejevalec, mi napiše oseba, ki je komentatorju prispevka natresla, reci in piši 80 minusov!? Pokrij se z ušesi, pacient!
srebrnibreg
19. 06. 2018 09.07
+1
HAHAHAHA................kaj pa bluziš. Pa ne vidiš, da te ljudje ne marajo. Tudi ta dokaz boš enkrat dobil. Ne bodi presenečen, če bodo na tem portalu objavljeni vsi tvoji nicki v enem dnevu. Na napačnega si se nameril.
Uporabnik113089
19. 06. 2018 10.00
+0
Si pa res posebna sorta pacienta. Pišeš komentarje le zato da bi te ljudje oboževali? Pa ne vem kaj se ti je zataknilo pri "objavi vseh mojih nickov v enem dnevu" ? Izvoli, pa jih objavi, gospod jokajoči se vratarček....
srebrnibreg
18. 06. 2018 22.24
+3
Škoda, ker ne vidite kako se stonickni trenutno pod nickom staridida trudi meni več minusov ponarediti kot jih je imel on. Naj mu pustim, da se ne bo fental?
Dule Med
18. 06. 2018 22.22
+5
Sami loleki z ljudctvom vred.
Primož Rus
18. 06. 2018 22.13
+7
KATASTROFA !!! Tko mejhna država smo,pa da ne mormo sestavt vlade,SRAMOTA !!!! CMERAR,prštimi 3 mio al miljarde za november ko bodo lokalne volitve takrat bodo tud parlamentarne vol.2
kolbek460
18. 06. 2018 22.07
+1
Desnica je zmahala in je lačna ,z čim jo bomo nakrmili ?bentijo se ozirajo v nebo ,klićejo hudiča ,,,dve vreči makaronov deset litrov ajvarja ,in madžarske dudule ,,,
vertex
18. 06. 2018 22.01
-1
svetovno prvenstvo pod okriljem rdeče zvezde...ni heca
etul
18. 06. 2018 22.33
-2
mackintosh
19. 06. 2018 09.54
+1
fafajonka
18. 06. 2018 21.58
-5
Kaj se nekateri obremenjujejo s tema koalicijama,.....kot beli dan je jasno, da bodo do jeseni predčasne volitve......kjer bodo nekateri volili.....drugi pa molili. Ko je sosed vprašal svojega pesa Fifija, kaj si misli o tem, .....je ta samo dvignil nogo. :-D
mario7
18. 06. 2018 21.55
+4
Je mogoče rez.kaplar janez že sestavil vlado? kaj le čaka? Saj je zmagovalec volitev!
staridida
18. 06. 2018 21.49
-10
Janša GARANT-stabilne vlade levi sluzavci pa v jok...
Aijn Prenn
18. 06. 2018 21.51
+7
Ha ha ha ha ha... Doslej so se njegove vlade res dobro izkazale. Par mandatov kasneje še niso uspeli sanirati vse škode, ki jo je naredil.
vertex
18. 06. 2018 21.57
+0
srebrnibreg
18. 06. 2018 21.58
+6
Revček stonickni upam, da si danes dokončno spoznal kako za bit si. Drugič se pa spet hvali pod vsemi svojimi nicki in mi pravljice piši, da se bom še naprej smejal.
kolbek460
18. 06. 2018 22.11
+4
Brez veze oživljat mrtvega konja ,, ta konj ni več za dirke samo še za zakol ,,
Krainerland
18. 06. 2018 21.49
-3
Naj se že zmenijo, ali pa volitve takoj. Se rešimo balasta :))
mackintosh
18. 06. 2018 22.01
-2
kolbek460
18. 06. 2018 22.13
+1
Belogrdista je treba počasi klati ,,da pri klanju izloči čim več jeze ,žlehnobe in da gre čist na drugi svet ,,
Belibog
18. 06. 2018 22.16
+2
Uporabnik113089
19. 06. 2018 07.20
+0
Opankarji bi 75 let po vojni še kar klali.... Potem se čudite zakaj se vam je vaša vukoje..., pardon domovina, kar konkretno skrčila...
Kollerik
19. 06. 2018 08.10
+3
...s strupenimi izdajalci naroda očitno ne gre drugače. Kje drugje v civiliziranem svetu (Francija, Anglija, Nemčija...) bi se kvizloti in njihovi zagovorniki sploh ne bi smeli oglašati, kaj šele stresati svojega gn*oja
fafajonka
18. 06. 2018 21.48
-2
24ur.....mediji toliko lažete, da sem sklenil odnesti svoj TV in računalnik, k spovedi, k našemu župniku......, ki je rekel, da je treba izgnati hudiča iz teh škatel,......pa je vzel kladivo in ju razbil......no ja, tak eksorcist bi bil lahko tudi sam, saj imam kladivo, ....pa še za mašo bi prihranil....... :-D
etul
18. 06. 2018 21.59
+8
In sedaj komuniciraš z internetom preko telegrama al kako?
fafajonka
18. 06. 2018 22.01
+2
Karantanija
18. 06. 2018 21.47
+11
To vse skupaj počasi postaja že nevzdržno.
kolbek460
18. 06. 2018 21.47
+0
V šole verouk in Madžarski jezik ,,madžarov je 10 milijonov in je njihov jezik svetovno priznan in tudi forint je prava valuta ,,,imajo najboljšega voditelja pri njih se cedita med in mleko ,,,denarja jim ne manjka kr milijone so investirali po svetu ,