Slovenija

VIDEO: Türk: Vsak se bo odločil po svoji vesti

Ljubljana, 03. 06. 2011 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik Türk je volivce pozval, naj se v čim večjem številu udeležijo referenduma in glasujejo po svoji vesti. Še zadnjič pred volilnim molkom so volivce nagovorili tudi sindikati, vlada in stranke.

V okviru referendumske kampanje se je zadnji dan zvrstilo več dogodkov. Svoje stališče do zakonov, o katerih bodo volivke in volivci odločali v nedeljo, je predstavil tudi predsednik države Danilo Türk.

Predsednik je vse državljane pozval, naj se v čim večjem številu udeležijo referenduma in izkoristijo demokratično priložnost, ki jo referendum ponuja. ''Vedeti moramo, da se je razvojni model Republike Slovenije, naš ekonomski in socialni razvojni model v veliki meri izčrpal. Spremembe potrebujemo. Iz naše zgodovine tudi vemo, da je Slovenija napredovala vselej takrat, ko je sprejela dejstvo potrebnih sprememb in ko je bila sposobna poiskati poti do pravih sprememb in do dobrih praktičnih rešitev. In tudi o tem bomo razmišljali ob tem referendumu in po njem,'' je povedal.

Türk poziva k udeležbi na referendumu.
Türk poziva k udeležbi na referendumu. FOTO: Reuters

Türk pravi, da na področju pokojnin potrebujemo spremembe, saj moramo pokojninski sistem spremeniti, zato da bomo zagotovili boljše pogoje življenja odhajajoči generaciji in da bomo zagotovili boljše pogoje prihajajoči generaciji. S tem bomo zagotovili tudi boljšo medgeneracijsko solidarnost. Türk je poudaril tudi, da so spremembe nujne tudi na področju referendumske ureditve. ''Bolj natančno, bolj skrbno in boljše mora biti opredeljeno to, kar v resnici spada na referendume, in bolje moramo vedeti, katere odločitve in kaj pričakujemo od tistih organov odločanja, ki jih je naša ustava opredelila kot najbolj odgovorne – Državni zbor in Vlado Republike Slovenije,'' je pojasnil.

ZZZS: Glasujte proti

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je državljanke in državljane pozvala, naj se referenduma udeležijo in glasujejo proti pokojninski reformi. Novi pokojninski zakon ne preprečuje revščine sedanjih upokojencev, pri bodočih pa bi bile pokojnine nižje, kot če bi bile odmerjene po sedanjem sistemu, je dejal izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko.

Zakon po njegovih besedah tudi ne rešuje težav pokojninske blagajne. Rešitve zanje so po njegovem v odpravljanju brezposelnosti, učinkoviti pravni državi in ustvarjanju pogojev, da bodo ljudje lahko delali dlje.

Dušan Rebolj
Dušan Rebolj FOTO: Blaž Garbajs

Kje in kdaj bodo brezposelni in mladi, ki praktično ne poznajo zaposlitev za nedoločen čas, dobili 43 let pokojninske dobe, se je vprašal predsednik ZSSS Dušan Semolič. Nedvomno je cilj reforme tako zaostriti pogoje, da bi večina imela nizke pokojnine in bi tako privarčevali proračunski denar, je ugotavljal.

Zorko je še poudaril, da glas proti reformi pomeni odpiranje vrat za spremembe pokojninskega sistema, ki bodo dejansko odraz ne le medgeneracijske solidarnosti, ampak tudi medgeneracijskega konsenza. Pri čemer lahko dober, pravičen pokojninski zakon po besedah Semoliča nastane le v enakopravnem dialogu med vsemi partnerji.

Dejal je še, da ne gre za referendum sindikatov, ampak so ti le izkoristili priložnost, da ustvarijo pogoje, da o reformi odločijo ljudje na referendumu.

Ministri: Podprite pokojninsko reformo

Ministri Mitja Gaspari, Franc Križanič in Ivan Svetlik so na zadnji dan referendumske kampanje volivce še enkrat pozvali, naj podprejo pokojninsko reformo. Minister za razvoj in evropske zadeve se je osredotočil na argumente v kampanji, da vlada nima dovolj verodostojnosti pri zagovarjanju sprejete pokojninske reforme.

Svetlik je na argument, da bi se morali starejši prej upokojevati, zato da bi se lahko mlajši hitreje zaposlovali odvrnil, da neposredno povezovanje politike zaposlovanja in upokojevanja ni mogoče. Podal je primer Španije, kjer so reformo sprejeli kljub rekordni brezposelnosti. Preprosta zamenjava stari za mlade ni možna, saj se s tem poveča nestabilnost pokojninske blagajne, je še dejal in sklenil, da je treba delati na obeh frontah in tako povečati stopnjo zaposlenosti.

Minister za finance pa je zatrdil, da pokojninska reforma modernizira in ohranja socialno državo. Tistim, ki jo želijo ohraniti na trenutni ravni, sporoča, da naj v nedeljo glasujejo za reformo. Minister za delo, družino in socialne zadeve pa je dodal, da se s spremembo pokojninskega sistema ščiti celoten sistem socialne varnosti, saj sta medsebojno zelo prepletena. Opozoril je tudi, da alternativnih predlogo tej reformi ni, načelno govorjenje brez konkretnih drugih rešitev pa se mu zdi norčevanje iz državljanov.

Volivce poziva naj podprejo reformo, da bomo lahko "vsi z mirno vestjo gledali v oči" upokojencem, ki imajo v odsotnosti reforme že slabše usklajevanje pokojnin, delavcem, ki so pred upokojitvijo in bodo prejemali nižje pokojnine, in srednji ter mladi generaciji, ki se jim s prezgodnjim upokojevanjem nalaga težko breme "dražjega financiranja pokojnin in zmanjšanja sredstev za nova delovna mesta".

Glede transferjev iz proračuna v pokojninsko blagajno je Križanič dejal, da hitrega zmanjšanja ob potrditvi reforme ne bo, se bo pa ločilo sredstva za socialne transferje in pokojninsko blagajno. V štirih do petih letih pa meni, da se bo blagajna stabilizirala in se bodo transferji zmanjšali. Lani je šlo iz proračuna v pokojninsko blagajno 1,3 milijarde evrov.

Na trditve, da bi se dalo z boljšim pregonom sive ekonomije zagotoviti dovolj sredstev tudi za stabilne pokojnine, je finančni minister dejal, da bi lahko modernizacija informacijskega sistema davčne uprave, davčne blagajne in okrepljen nadzor bistveno zmanjšali obseg davčnih utaj, vendar pa pokojninske blagajne s pregonom dela na črno ni moč stabilizirati.

SD: Za zakone in za državo

SD bo ne glede na izid na referendumu ravnala v prid ljudi in ne bo dopustila, da pride do političnega kaosa, je danes zatrdil vodja poslancev SD Dušan Kumer. Politika bo na izid reagirala, toda Kumer zagotavlja, da SD stoji za reformno politiko in za predsednikom Borutom Pahorjem. Pojasnjuje še, da bo glasoval štirikrat za; za zakone in za državo.

Borut Pahor - 4
Borut Pahor - 4 FOTO: Miro Majcen

Politične posledice za morebiten neuspeh pokojninske reforme bosta po Kumrovih besedah nosila koalicija in vlada, čeprav so storili vse, da je reforma v DZ dobila absolutno večino. Poslanec Janez Kikelj pa je spomnil, da naš pokojninski sistem temelji na medgeneracijski solidarnosti. Po njegovem mnenju si "niti naši starši niti stari starši ne želijo svoje udobne starosti preživljati na plečih svojih potomcev".

Pri nasprotovanju zakonu o delu na črno gre po Kumrovih ocenah ne le za demagogijo, temveč za zavestno zavajanje javnosti. Glede novele o arhivih pa je Bevk kot sprevrženo dejstvo ocenil očitke SDS, saj je po njegovih besedah Janševa vlada z lastno uredbo segla nad lasten zakon in arhive nekdanje SDV zaprla. Zatem pa jih je začela še ponarejati, je pristavil Bevk.

Peterle: Glasoval bom proti reformi

Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) je danes napovedal, da v nedeljo na referendumu ne bo podprl pokojninske reforme. Po njegovem mnenju namreč do reforme prihaja prepozno, poleg tega pa se "preveč ukvarja z odhodkovno stranjo in skoraj nič s prihodkovno". Kot je še povedal, vlada pred referendumom o pokojninski reformi ni poskrbela za primerno informiranje o reformi, poleg tega bi po njegovem "potrebovali več dinamike".

Peterle sicer meni, da je pokojninska reforma poleg zdravstvene ena od pomembnejših v Sloveniji. "Osamosvojitev ni zadnja velika tema," je dejal prvi predsednik slovenske vlade. Ob tem je menil, da ni prav, da je pokojninska reforma "zadeva opozicije in pozicije", saj gre za zadeve, ki se tičejo vseh državljanov.

'Reforma je nujna, a ne v taki obliki'

Današnji trenutek in čas pred referendumom je čas, ko bomo razmislili o vsem, kar smo slišali in spoznali v predreferendumskem obdobju. Slišali smo vse argumente, slišali smo vse poglede in sedaj gre za to, da se odločamo. Odločili se bomo vsakdo po svoji vesti in po svoji lastni presoji. V tednih in mesecih, ki bodo sledili referendumu, pa bomo razmišljali tudi o naši prihodnosti. Prav je, da je tudi ta razmislek in da bodo odločitve, ki bodo iz tega razmisleka izšle, takšne, da bodo zagotovile dobro prihodnost, dobro prihodnost naše domovine, naše Republike Slovenije. Danilo Türk

V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo menijo, da je pokojninska reforma nujna, vendar ne v takšni obliki, kot jo je predlagala vlada. ''Nasprotujemo predlagani pokojninski reformi, saj menimo, da je medgeneracijsko sporna, ker predvsem mlade in industrijske delavce oziroma delavce z najnižjimi plačami, ob prekernih delavcih postavlja v še slabši položaj od današnjega,'' pravijo in dodajajo, da s pokojninsko reformo vlada rešuje položaj javnih financ, pozablja pa na to, da je problem Slovenije večplasten in zato potrebujemo neko racionalno sistemsko rešitev. V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo so prepričani, da bo morebitna zavrnitev pokojninske reforme priložnost za začetek kakovostnega dialoga, kamor bodo povabljeni tudi mladi ter prekerni delavci.

Opolnoči volilni molk

Opolnoči pa bo začel veljati volilni molk, ko bo prepovedana vsakršna referendumska propaganda. Molk bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah.

Raziskava: Referendumi bodo padli

Javnomnenjska raziskava o nedeljskem referendumu, ki jo je za nas opravila Ninamedia, napoveduje približno 50-odstotno udeležbo. Rezultati kažejo, da bodo vsi trije referendumski predlogi padli. Zakon o arhivskem gradivu bo podprlo 29,4 odstotka vprašanih, medtem ko bo proti zakonu 38,8 odstotka volivcev, ki se bodo udeležili referenduma. Neopredeljenih pa je kar 31,8 odstotka volivcev.

Manj neodločenih, 21 odstotkov, je glede zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Sicer pa tudi tu raziskave kažejo, da bo več volivcev proti kot pa za. Zakon bo tako podprlo 25,3 odstotka volivcev, proti pa bo glasovalo 53,8 odstotka vprašanih. Glede pokojninske reforme pa ankete kažejo, da ima ta približno tretjino zagovornikov, 30,9 odstotka, in dobro polovico nasprotnikov, 50,5 odstotka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nelie
05. 06. 2011 00.47
prašek 04.06.2011, 18:42 1 nelie 04.06.2011, 14:37 Če ne zameriš, bi te samo dopolnil ; Zakon so sprejeli z kvalificirano, torej več kot dvotretjinsko, večino !! Potem je prišel pa Semolič ! Hvala prašek :), imaš prav.....tistim, ki nimajo pojma je potrebno čimbolj natančno razložit.
prašek
04. 06. 2011 18.42
nelie 04.06.2011, 14:37 Če ne zameriš, bi te samo dopolnil ; Zakon so sprejeli z kvalificirano, torej več kot dvotretjinsko, večino !! Potem je prišel pa Semolič !
nelie
04. 06. 2011 14.37
Krimsky 03.06.2011, 23:08 3 Ker moramo zaradi nesposobnosti plačanih politikov namesto njih odločati navadni državljani......... Vidiš, kako res ničesar ne veste.....samo kimate tistim, ki vas zavajajo. TOREK, 14. DECEMBER 2010 POSLANCI in POSLANKE državnega zbora SO SPREJELI zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Jutri bo zato interesna skupina delojemalcev, ki jo vodi DUŠAN SEMOLIČ, zahtevala glasovanje o vetu na izredni seji.
Musti
04. 06. 2011 11.31
a res ne premoremo nic drugega kot Janeza Janso? Halo? Ce je to res, nismo vredni drugega!!!!!! janez je resna groznja nase prihodnosti s svojim nazadnjaskim razmisljanjem. Ne trdim da je obstojeca vlada dobra, ampak Janez Jansa? Ne ga srat no ljudje. A ste res taksne ovce?
wizeman
04. 06. 2011 09.03
Povejte zdaj vi meni, kdo je tukaj pokvarjen? Če nekomu zvežeš roke, in ga ozmerjaš, da nič ne naredi, s i potem pokvarjen ti ali on?
Krimsky
03. 06. 2011 23.08
Ker moramo zaradi nesposobnosti plačanih politikov namesto njih odločati navadni državljani – je edina možnosti ta, da jim damo jasno vedeti – naj s svojo nesposobnostjo rajši ostanejo – doma.
srebrnibreg
03. 06. 2011 23.07
freexgirl 03.06.2011, 23:04 Stanje države stagnira ali nazaduje. Brez aktivnega reševanja. Od nedelje naprej bo žal še bolj. Bo res vse kriv Pahor?
saintjozef
03. 06. 2011 23.07
freexgirl ni poanta v pokvarjenosti... --le vrnil sem ti za levake....
freexgirl.
03. 06. 2011 23.04
srebrnibreg veš... se strinjam, to se mi močno dozdeva predvsem odkar, sem videla to kampanjo... oni nočejo zmagat. Apak, če je to res, je še dodatno neodgovorno... ker izgubljamo čas. Pa pozabi na Janšo. Stanje države stagnira ali nazaduje. Brez aktivnega reševanja.
srebrnibreg
03. 06. 2011 23.00
freexgirl 03.06.2011, 22:55 Meni se zdi, da se bo tudi ob padcu vseh referendumov najbolj smejalo Pahorju. Zaveda se, da bo takrat nekdo moral ugrizniti v še bolj kislo jabolko. Prejšnja garnitura tega žal ni bila sposobna.
freexgirl.
03. 06. 2011 22.55
srebrnibreg upajmo.... čeprav za tretjega je malo možnosti, ker je malo časa... razen če bodo znani obrazi... to pa ni čisto novo, ker v slo se vsi nagibajo nekam imam občutek- eni bolj, drugi manj očitno
freexgirl.
03. 06. 2011 22.53
saintjozef :D ni poanta v pokvarjenosti... bi jih pač motilo- konkurenca (tako pač izgleda demokracija hehe) saj to je dobro :D da vedno iščejo boljše možnosti :D boš videl kako bodo šele levaki nagajali desničarjem, ko se menjajo... da bi pač pokazali, da imajo boljše ideje ;)
srebrnibreg
03. 06. 2011 22.51
freexgirl 03.06.2011, 22:45 Upam, da ga je zdajšnja opozicija zadosti naučila kako se mora obnašal on, če bipo kakšni nesreči prišel spet na vlado tisti zaradi katerega se vsi ti referendumi godijo. Še bolj upam, da se bo nekdo tretji ojunačil in kandidiral.
saintjozef
03. 06. 2011 22.49
pupa_od_anbot Čas je, da gredo tud ateisti k maši. ne, ne grem... --malce med vrsticami preberi. Mogoče sem mislil, da se le dvignejo in gredo volit?
saintjozef
03. 06. 2011 22.47
freexgirl Sanjat ni nikoli greh... Če je uspeh pa me nikoli ne moti... --Tebe mogoče ne, govorim o SDS stranki.... desnjaki pokvarjeni.... :))
freexgirl.
03. 06. 2011 22.45
UH 3X bom PROTI !! pač tisto je bila misel namenjena temu, ker vem, da Pahor ne bo odstopil drug teden- žal, bi jaz upala, da mu kaj uspe... v gospodarstvu poveča kakšno rast recimo... nikakor ne podpiram levakov... pač bi pa bilo dobro za prebivalstvo in ne bi bila ena tistih, ki bi si pulila lase zaradi njegovega uspeha.... dvomim pa v njega ZELO Sam je nesposoben vsaj pol tako kot njegovi ministri.... polom
pupa_od_anbot
03. 06. 2011 22.41
saintjozef 03.06.2011, 20:38 -3 Čas je, da gredo tud ateisti k maši. ne, ne grem...
srebrnibreg
03. 06. 2011 22.39
freexgirl 03.06.2011, 22:32 Ravno sem jusotu rekla, da bi me veselil uspeh Pahorja, ker bi bil dober za ljudi... Sedaj si me zmedla do kraja. a nisi rekla, da boš na referendumih proti. Preveč narobe svet.
freexgirl.
03. 06. 2011 22.33
freexgirl 03.06.2011, 22:32 ... čeprav je ta vlada prepokvarjena, da bi si sploh zaslužila uspeh, ker tudi delajo natanko 0 (ali pa še manj)
freexgirl.
03. 06. 2011 22.32
srebrnibreg politični konstrukt je vedno in vedno bo.... vendar danes sigurno nisem zasledila takšnih stvri kot pri levih od desnih. Zakaj preveč? Ravno sem jusotu rekla, da bi me veselil uspeh Pahorja, ker bi bil dober za ljudi... vsaj mislim, da je ciljal sam na tak uspeh.