Slovenija

Pred vrati je poletni vikend s temperaturami do 30 stopinj Celzija

Ljubljana, 27. 05. 2016 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred vrati je prav poletni vikend, saj se bo ogrelo celo do 30 stopinj Celzija. A sončne žarke boste morali dobro izkoristiti, saj se bo že v ponedeljek pooblačilo in ohladilo. Naslednji teden bo spremenljivo oblačno, vsak dan se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte.

Po napovedih vremenoslovcev bo danes sončno, zapihal bo veter južnih in zahodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno jasno, pihal bo južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, najvišje dnevne od 25 do 30 stopinj Celzija.

V nedeljo dopoldne bo sončno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v zahodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter, je še zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso).

sončen dan
sončen dan FOTO: Thinkstock

V ponedeljek bo v vzhodni Sloveniji delno jasno s kakšno ploho. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma nevihte, ki bodo pogostejše v zahodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Hladneje bo.

Od torka do nedelje bo nad srednjo in vzhodno Evropo območje enakomernega zračnega tlaka. Ozračje nad nami bo nestabilno. Spremenljivo oblačno bo, vsak dan bodo krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte. Sprva bodo najvišje dnevne temperature le okoli 20 stopinj Celzija, proti koncu tedna pa do okoli 25.

Več o vremenu ...

Policisti opozarjajo: Zaradi lepega vremena bo na cestah več voznikov. Motoristi, pozor!

Napoved lepega vremena je po izkušnjah tudi napoved povečanega prometa na cestah ob koncu tedna in med vikendom – predvsem pa na cestah pričakujemo več motoristov, so sporočili s PU Novo mesto. Lepo sončno vreme, napoved visokih temperatur in obenem hitre spremembe zaradi dežja so dejavniki, ki lahko v zelo kratkem času bistveno spremenijo vozne lastnosti, obnašanje motorja na cesti in potrebno koncentracijo motoristov za zanesljivo vožnjo.

Voznikom motorjev zato policisti svetujejo:

Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.

Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost. Ne pozabite na oblačila s ščitniki.

Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.

Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.

Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.

Na cesti bodite posebej previdni ob začetku padavin. Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah. Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v zavojih).

Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več. Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.

Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni, sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

"Najpogostejši vzroki za najhujše nesreče motoristov so bili lani neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje. Pomembno pa je, da so tudi vozniki drugih motornih vozil v cestnem prometu pozorni in pazljivi na kolesarje in motoriste kot šibkejše udeležence. Le s skupnimi močmi lahko zmanjšamo število nesreče v cestnem prometu," je še zapisal Robert Perc s PU Novo mesto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sabotaža
28. 05. 2016 10.43
smo ze slisal vreme po radiu
BŠK
28. 05. 2016 10.25
+1
Koga spet farbate? Kdor je pameten pozna omenjene zadeve in ne rabi vas vedeževalcev!
nik500
27. 05. 2016 13.54
Haarp lepo deluje.
Explainator
27. 05. 2016 12.59
+1
če ste pametni, jutri dopoldan ne proti morju, razen če bi radi se spet pekli na soncu na ac
virus22
27. 05. 2016 12.54
Drug teden slet zima in to bo trajal skor cel mesec vmes 2 do 3 dni bo toplo
catman
27. 05. 2016 11.52
+18
Do 26 stopinj bi bilo čisto ok.
virus22
27. 05. 2016 12.50
-3
dragson
27. 05. 2016 11.40
+2
Izredna novica finu. Če tri dni pa ponovne ohladitve. hahah