Slovenija

Preden se odpravite na pokopališče, preverite, kje boste lahko parkirali

Ljubljana, 31. 10. 2014 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti pred dnevom mrtvih opozarjajo, da je promet v okolici pokopališč povečan. Glede praznovanja noči čarovnic, ki je tradicionalno povezano tudi z zabavami, pa policisti opozarjajo voznike, naj ne pijejo alkohola.

Angel
Angel FOTO: Thinkstock

Policisti pred dnevom mrtvih opozarjajo, da je promet v okolici pokopališč povečan. Zato svetujejo, naj se vozniki na pot odpravijo pravočasno ali pa naj uporabijo javni prevoz. Vozniki naj spremljajo prometne informacije in naj vozijo previdno, odgovorno in strpno.

Policija svetuje ljudem, naj se pred odhodom na pokopališče pozanimajo glede možnosti parkiranja in glede morebitnih sprememb prometnega režima. V Ljubljani sicer letos prometni režim ne bo spremenjen, bodo pa policisti v okolici pokopališč voznikom nudili pomoč in po potrebi urejali promet. Vozniki naj se zato ravnajo po prometni signalizaciji in navodilih policistov oz. redarjev.

Vozila naj parkirajo na vidnih in urejenih parkiriščih, jih zaklenejo, v njih pa naj na vidnih mestih ne puščajo predmetov, ki bi nepridiprave še dodatno privabili k tatvini. Če bi postali žrtev kaznivega dejanja, pa naj o tem takoj obvestijo policijo na številko 113.

Tudi na pokopališčih naj ljudje ravnajo samozaščitno in naj nepridipravom ne puščajo možnosti, da bi izkoristili nepazljivost.

Več pozornosti naj vozniki namenijo zlasti pešcem, ki so pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov. Policisti bodo tem prekrškom v prihodnjih dneh namenili več pozornosti, bodo pa spremljali tudi ravnanja pešcev, ki morajo tudi sami poskrbeti za svojo varnost. Uporabljajo naj prometne površine, namenjene hoji pešcev. V temi in ob zmanjšani vidljivosti naj bodo opremljeni z odsevnimi telesi, zlasti če hodijo zunaj naselja ali v neosvetljenih naseljih.

Glede praznovanja noči čarovnic, ki je tradicionalno povezano tudi z zabavami, pa policisti opozarjajo voznike, naj ne pijejo alkohola. Tisti, ki bodo pogledali pregloboko v kozarec, naj uporabijo taksije ali avtobuse. Prav tako se je prepovedano voziti z maskami; globa za prekršek je 120 evrov.

Na delu tudi inšpektorji

Na delu so tudi inšpektorji, ki tudi na pokopališčih bijejo boj s sivo ekonomijo. Letos je nadzor še posebej oster, saj so pooblastila za nadzor znotraj finančne uprave prvič dobili tudi cariniki.

Tako torej na pokopališčih nadzor izvajajo tržni inšpektorji, davčni inšpektorji in cariniki. Kar 170 zaposlenih finančne uprave izvaja nadzor v mobilnih enotah. Rezultati pa: v teh tveganih panogah, torej pri svečarstvu, cvetličarstvu in vrtnarjenju, so v dveh letih nadzora število kršitev zmanjšali iz 40 na šest odstotkov. Od avgusta do konca septembra pa je finančna uprava z naslova glob dela na črno pobrala skoraj 100 tisoč evrov.

Zdaj finančna uprava začenja novo akcijo. Podaja se namreč v nadzor nad vulkanizerji.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BobbyP
01. 11. 2014 08.42
+2
Kako pa preverim preden grem? Pokličem vedeževalko?
volek
31. 10. 2014 23.40
+0
Ja jest bom preden se odpravim na pokopališče tud oporoko napisu.
Biofanatik
31. 10. 2014 22.09
-1
Biofanatik
31. 10. 2014 22.09
-1
Kje ste pa Majo dobili, enkraten komentar in spakovanje!
Nyokiy
31. 10. 2014 20.55
+0
A tisti pol pismeni, ki bi ,oral bit na zavodu...Drgač pa sveče vozjo na dom v paketih po pol cene na roko..
provokatorr
31. 10. 2014 11.25
+7
torej moram najprej iti do pokopališča peš ali s kolesom, da pogledam, kje lahko parkiram, potem pa grem domov po avto in se z njim zapeljem do pokopališča, kjer potem ugotovim, da je parkirišče medtem do konca napoljneno z avtomobili??

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.