Slovenija

Gašpar Gašpar Mišič: Le kdo se me tako boji?

Ljubljana, 28. 08. 2013 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.D./STA/U.Z.
Komentarji
1396

Po imenovanju Mišiča na čelo Luke Koper je Sod na upravo Luke Koper naslovil zahtevo za čimprejšnji sklic skupščine. Predlaga zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta. "Na splošno lahko ugotovim, da se je slovenski politiki zmešalo, da je izgubila kompas," je na to dejal Mišič.

Poslovodstvo družbe mora po zakonu o gospodarskih družbah sklicati skupščino, če to zahtevajo delničarji, ki imajo skupno v lasti vsaj dvajsetino osnovnega kapitala. Na to zahtevo mora skupščina odločati čim prej, vendar najpozneje v dveh mesecih od prejema zahteve, sicer lahko sodišče delničarje, ki so postavili zahtevo, pooblasti za sklic skupščine.

Po imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper so danes iz Slovenske odškodninske družbe (Sod) sporočili, da so na upravo Luke Koper naslovili zahtevo za čimprejšnji sklic skupščine, kar je od njih pričakovala tudi premierka Alenka Bratušek. Predlagajo zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta, ki zastopajo kapital.

Sod, ki do oblikovanja državnega holdinga upravlja s kapitalskimi naložbami države, predlaga, da se kot nadzornike za mandatno obdobje štirih let izvolijo predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič ter člana uprave Matej Runjak in Matej Pirc. Predlagani so še Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Matej Lovšin Herič, ki prav tako prihajajo iz Soda. Zamenjali bi sedanje predstavnike kapitala v nadzornem svetu Dina Klobasa, Nikolaja Abrahamsberga, Vinka Možeta, Andreja Godca, Jordana Kocjančiča in Sabino Mozetič.

Sod predlaga tudi, da delničarji Luke Koper sprejmejo spremembe statuta družbe na način, da se sklic skupščine hkrati z dnevnim redom in predlogom sklepov objavi na javno dostopnih spletnih straneh družbe, na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve ter v časopisu Delo ob spoštovanju obveze objave sklica v skladu s predpisi, ki urejajo trg finančnih inštrumentov.

Gašpar Gašpar Mišič
Gašpar Gašpar Mišič FOTO: POP TV

DL in DeSUS potezo Soda pozdravljata

V koalicijskih Državljanski listi (DL) in DeSUS potezo Soda pozdravljajo. Imenovanje Mišiča na čelo Luke Koper in slabo stanje slovenskega gospodarstva po mnenju prvaka DL Gregorja Viranta kažeta, da politika ni sposobna zagotoviti kakovostnega korporativnega upravljanja podjetij v državni lasti. Po njegovem mnenju je edina prava rešitev umik države iz gospodarstva. "Ocenjujem, da v tem primeru ni šlo toliko za politično kadrovanje, ampak bolj za neke vrste mafijsko kadrovanje," je dejal.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa dodaja, da je bila poteza Soda nujno potrebna, saj se "preprosto ne bi smelo zgoditi", da je Mišič postal predsednik uprave Luke. Erjavec je prepričan, da mora država kot največji lastnik zagotoviti, da se sprožijo vsi postopki za zamenjavo nadzornega sveta Luke, ki ni sledil navodilom lastnika, in da čim prej "stečejo postopki, da se ta zadeva sanira". Kar se je zgodilo, bo namreč šlo v škodo Luke Koper, je še poudaril.

Gašpar Mišič: Slovenski politiki se je zmešalo

Če kdo posega v suverenost in neodvisnost nadzornega sveta Luke Koper, to zdaj počne politika, pa je v odzivu na potezo Soda dejal Gašpar Mišič. "To je le dokaz, da je slovenski sistem, politični in gospodarski, kontaminiran in da potrebuje očiščenje," je dejal.

"Na splošno lahko ugotovim, da se je slovenski politiki zmešalo, da je izgubila kompas in da so te odločitve preuranjene," pravi Mišič. Ob tem izraža skrb, da slovenska politika "hote ali nehote podpira ravno plenilce državnega premoženja". Ob tem se sprašuje, kdo se ga tako boji, saj da je napovedal razkritje vseh poslovno nepotrebnih pogodb in izplačil v Luki Koper.

V skladu z današnjim predlogom Soda sicer v nadzornem svetu Luke Koper ne bi bilo več predstavnika lokalne skupnosti, kar je za Mišiča "napoved vojne". Kot je dejal, posegajo tudi v pravice zaposlenih in drezajo v nekaj, v kar po zdravi pameti ne bi smeli. To ni dobro in nekdo bo moral prevzeti odgovornost za to, dodaja. Ob tem je spomnil, da je njegov osnovni pristop k razvoju Luke Koper zavedanje, da se mora lokalna skupnost poistovetiti z razvojnimi načrti družbe, zdaj pa da se je slovenska politika odločila popolnoma drugače. "Ne vem, ali to mogoče delajo zaradi všečnosti javnosti. Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. To se bo tudi pokazalo," je poudaril.

Kot je poudaril, je bil na čelo Luke Koper izvoljen zakonito, "pa če je to komu všeč ali ne". Ponovil je, da bo slovenski javnosti tudi dokazal, da so o njem v zmoti.

O primeru Mišič tudi Pozitivna Slovenija

Čeprav je Gašpar Gašpar Mišič član PS, pri njegovem kadrovanju v Luki Koper stranka ni sodelovala in ga tudi ni mogla preprečiti, je poudaril njen vodja Jani Möderndorfer.

O Mišiču je beseda tekla tudi na sestanku poslancev Pozitivne Slovenije (PS). Poslanci so se sestali prvič po parlamentarnih počitnicah in se pogovarjali o aktualnih zadevah, kar pa je seveda tudi imenovanje Mišiča. Vendar pa se niso pogovarjali o izključitvi Mišiča iz stranke. O tem namreč ne more odločati poslanska skupina, ampak so take odločitve v pristojnosti organov stranke – sveta in izvršnega odbora.

Po sestanku je vodja PS Jani Möderndorfer povedal, da so poslanci sprejeli tri sklepe. Poslanska skupina PS ne podpira kandidiranja in neposrednega prehajanja državnih funkcionarjev, vključno z Mišičem, s političnih funkcij na vodilna mesta v podjetjih v državni lasti.

Prav tako poslanci PS zavračajo "več let trajajočo prakso nestrokovnega političnega kadrovanja" v podjetja v državni lasti, vključno s primeri, ki so se zgodili tudi v času sedanje koalicije.

Poslanska skupina pa popolnoma podpira tudi Bratuškovo, da v okviru svojih pooblastil izpelje vse potrebne ukrepe za vzpostavitev odgovornega in preglednega korporativnega upravljanja v podjetjih v državni lasti. Sestanka PS se je udeležila tudi Bratuškova, a izjav ne pred in ne po seji ni dajala.

Popovič sklical izredno sejo Mestne občine Koper

Boris Popovič
Boris Popovič FOTO: Dare Čekeliš

V luči dogajanj je koprski župan Boris Popovič za ponedeljek sklical izredno sejo občinskega sveta Mestne občine Koper. "Nad odzivi vrha slovenske politike in številnih vidnih institucij in osebnosti smo zgroženi in zaskrbljeni, saj bi pričakovali, da bi odgovorna politika pri odločitvah o tako pomembnih gospodarskih subjektih, kot je Luka Koper, delovala v smeri napredka in konstruktivnega sodelovanja z vsemi vključenimi," so zapisali. Kot pravijo, je sodu dno izbila odločitev Soda po sklicu izredne skupščine, zaradi katere "lokalna skupnost ne bi imela niti teoretične možnosti imeti svojega predstavnika v nadzornem svetu, ter zmanjšati število predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu".

V Mestni občini Koper pravijo, da takega početja ne morejo opazovati križem rok, saj želijo in tudi morajo zaščititi lokalne interese v dobrobit vseh občank in občanov občine, ki že več kot 60 let soustvarjajo Luko Koper, živijo z vsemi njenimi pozitivnimi in tudi negativnimi vplivi ter imajo vso pravico soodločati o njenem nadaljnjem razvoju. Vse zainteresirane, še posebej vse nekdanje in sedanje zaposlene v Luki Koper, so povabili, da se v čim večjem številu udeležijo izredne seje in s tem tudi sami izrazijo podporo prizadevanjem Mestne občine Koper.

Zaradi ravnanja enega od članov nadzornega sveta sum kršitve etičnega kodeksa

Danes pa je Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) sporočilo, da je častnemu razsodišču ZNS dalo pobudo za presojo začetka postopka kršitve Etičnega kodeksa ZNS. Član združenja naj bi etični kodeks kršil kot član nadzornega sveta pri imenovanju predsednika uprave Luke Koper.

V združenju sicer še ne smejo razkriti, zoper katerega člana predlagajo začetek postopka, so pa v oddaji 24UR poročali, da gre za Dina Klobasa. Ta danes sklica skupščine ni komentiral, že v ponedeljek pa je dejal, da ga lastnik vedno lahko zamenja. Ne more pa zamenjati delavski nadzornikov v Luki Koper, saj njihovo soudeležbo pri upravljanju določa zakon.

Združenje je sicer dogajanje ob imenovanju predsednika uprave Luke Koper označilo za slabo prakso korporativnega upravljanja in delovanja nadzornega sveta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1396)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Crvena zvezda
02. 09. 2013 09.08
+1
Crvena zvezda
02. 09. 2013 09.11
+1
Sicer pa že izpljuni imena in nehaj nakladati, seveda če je kaj jajc v hlačah...
ZivelaRevolucija
31. 08. 2013 01.20
+1
Gospod Mišič, prosim Vas, da vztrajate na svojem položaju, saj ste edino upanje za Slovenijo, Slovenke in Slovence. Ne popustite velikim pritiskom, ki ga na Vas izvajajo strici iz ozadja, saj jim nameravate v veliki meri onemogočili dostop do korita.
Iz kje si pa ti padla ,Pa saj ni res ,da nekdo podpira nekoga za direktorja z 4.stopnjo izobrazbe ,ko pravi da ima več je druga zgodba,za druge službe
Mladen Veznaver Zigante
02. 09. 2013 08.43
Gorec če ne veš kakšno stopnjo dobiš po končani pomorski šoli, boljse da ne pišeš komentarjev.
kratkovidni
30. 08. 2013 19.48
+1
NOBEN..A SE TI KOGA
HOLAJ SLOVENIJA
29. 08. 2013 17.01
+0
SOD sedaj zahteva skupščino in zamenjavo vseh nadzornikov. Treba je ukiniti tudi SOD in KAD,ki sta umetni tvorbi,v katerih se prav tako pasejo sami politični kadri! Nadzorniki pa so tako ali tako lahko pokvarljiva roba! V nadzorne svete bi morali neopredeljeni strokovnjaki in ne direktorji raznih firm, ki so lahko v več nadzornih svetih in vlečejo plače na vseh koncih in krajih.Zato pa Slovenija je tu,kjer je, čisto na psu!
kwadogaja
29. 08. 2013 13.54
-6
Samooklican reštej tipa GGM ni primeren, kdo je primeren za direktorski položaj, so to razni čudežni dečki SDS, ki jim je edina referenca izobešanje slik ljubljenega vodje. So to razni tečajniki MBA ki nam prodajajo hitre recepte novokomponiranih ekonomistov, ko vidiš enega vidiš vse, saj so enaki, enake obleke, frizure izrazoslovje.Do zdaj so največ za podjetja naredili starokomunistični direktorji ki so z podjetji rasli in jih gradili, no te so Petrleti, JJ, Bavčarji, Šroti uničili in popljuvali.
Ana Hleb
29. 08. 2013 13.51
+2
Važno je, da so se lopovski tajkuni začeli zapirat. Ko se bo vlada zamenjala, pride pa še druga stran na vrsto..........al ste proti temu tudi?
srebrnibreg
29. 08. 2013 14.09
+2
Saj je pa prejšnja glede zapiranja bila na dopustu. Svojih niso upali zapirati ostalih je pa izgleda po takem premalo.
M_teorija
29. 08. 2013 14.59
+2
...za drug del bodo "o tom potom", drgač se pa strinjajo!?
Jožajoža
29. 08. 2013 13.20
-2
približujejo se volitve. in "samooklicani politiki in osvoboditelji za svoj žep"se bojijo, če bi res prišli ven podatki, kdo,kje,koliko in v kakem času so plenili in kradli luko koper in seveda tudi druge državne firma,občine.....................ljudje, ne se bat mišiča. če bo kaj zafuro, mu imajo kaj vzet. desničarjem ne bo šlo, ker ,vse, kar so pokradli, je že v argentini in ostali tujini.
Mladen Veznaver Zigante
02. 09. 2013 08.44
inside1
29. 08. 2013 12.25
+1
Bravo Popovič, zanimive izjave. Dejansko je res čisto tako. Padle so zavese, vse se dela namensko, ko se kr neke ljudi postavlja na položaje, nadzorniki so pa tak brez veze, lutke, ki vlečejo plačo. Če lahko tajnica vodi državo, potem lahko tudi podjetje skoraj vsakdo. Vsi so že marsikaj zajebali potopili, naj pa sedaj še Gašpar kaj pokaže, če zna delat. Program je imel, drugim ga pišejo drugi.
24vohomurckov
29. 08. 2013 12.48
+1
.če bi to izjavil kdo drug,bi o rečenem razmislil....če to reče popo je to interes marija k sebi in amen...sicer pa....kje je zdaj čuveni frend šip z janšo??
?ira?ira
29. 08. 2013 12.15
+3
Gargamel je samo smrkce kradel, GGM bo pa vse po vrsti..
24vohomurckov
29. 08. 2013 12.07
+0
....včerajšnja kost....v dominantnih medijih nič novega......nasledni teden o luki in sobotku nobene besede več.......jovanka pa na sto in en način!!!
laznivec
29. 08. 2013 11.39
+6
Nihče se te ne boji, napihnjenec, le nočemo, da kradeš!!!!
Brabus
29. 08. 2013 12.01
+0
malec
29. 08. 2013 11.23
+4
Gašpar Mišič: Slovenski politiki se je zmešalo! Ne, zmešalo se je G.M. dobesedno se mu je utrgalo, ker se precenjuje in neprestano povzdiguje. Lastna hvala, cena mala! Spet bo nova havarija v gospodarskem sistemu! Oprostite, mešetar z zemljišči, ni sposoben voditi tako velikega in zahtevnega gospodarskega sistema. Kaj se greste? Zakaj ni bil dober g. Brank, ki je zvišal dobiček Luke Koper za 25 %? Komu je bil napoti? Dokler bo gnila politika kadrovala svoje marionete, ni pričakovati izboljšanja našega življenja. Iste napake se ponavljajo, celo še večje se delajo, ki uničujejo gospodarski sistem države. Nekdo bo za to odgovarjal!
Terezinka
29. 08. 2013 11.31
+0
Mogoče je v Luki primeren prav mešetar z zemljišči, da bo dovolj pogumen in bo povedal kako so mešetarili v preteklosti v Luki. Mislim, da se ga politika kljub vsemu boji, ker napoveduje razkritje kam denar uhaja.
Jožajoža
29. 08. 2013 11.22
-4
tako je to,ko se na nek stolček povzpne mali človek. ste videli, kaka panika je nastala med politiki.
neobremenjen_
29. 08. 2013 11.26
+6
mali človek? Joža pa ti sploh kaj veš o tem človeku? Pa njegove parcele ob luki, ki jih bo poiskušal luki prodati za mastne denarje...
ZAGOR TE-NEJ
29. 08. 2013 11.27
+3
Mali človek z miljonskimi evri minusa, Joža ti ga pa pihneš !
Terezinka
29. 08. 2013 11.33
+1
twist2open, katere parcele ob Luki so njegove? Take obtožbe se ne spušča kot megla, naštej jih in dokaži resnico. Jaz sem pogledala in te tvoje resnice nisem ugotovila
Jožajoža
29. 08. 2013 11.34
-1
ta mali človek je podjetnik. ta mali človek si je premoženje ustvaril z delom. kar za baučarja,janšo šrota...............ki so nekajstokrat bogatejši od njega , ne bi mogel reči. če bi baučarja postavili na čelo luke, bi pa bilo vse v redu.
u3pm
29. 08. 2013 11.19
+3
---zakaj pa tržačana borisa borisa pahorja ne smemo komentirat????????
u3pm
29. 08. 2013 10.57
+5
--če je miško rešil peko,pa cimos pa slovensko gospodarstvo bo valjda znal upropastit tudi luko janković............
POŠTENO JEBENO
29. 08. 2013 10.54
+0
Treba bo na ceste, narod....granitne kocke čupat, smetnjake zažigat in avte prevračat. Enostavno nerazumejo in nočejo slišat, da jim naro nezaupa in ma čist vso legitimno pravico, da se upre temu nadaljevalnemu tečaju plenjenja slovenije. Narod nima pravice do besede po nijhovem. P a so se nekateri akterji zamenjali in stanje je še vedno enako, če ne slabše, glede na to, da nam lažejo,skrivajo in spletkarijo pred očmi. Res je zadnji čas, da se jih odstrani. Način me ne zanima, smo naj grejo u maloro že enkrat. Pomoje bi bila slovenija brez vlade v boljšem položaju, če pa ne bi blo pa vsaj jasno zakaj je tako sranje....ker ni vlade!
Terezinka
29. 08. 2013 10.57
+0
A bi ti res rad brezvladje in nered? Ne mi rabimo novo volilno zakonodajo in po njej volitve. S to zakonodajo bomo dobili isto*
POŠTENO JEBENO
29. 08. 2013 10.57
+3
Pa upam, da kdaj tega gagače srečam na pločniku.....da ga vprašam kdo po njegovem naj bi se ga tako bal? tako klufuto mu bom stisnu, da bo mislu do konca svojga pokvarjenega življenja, da je na morju...naj jokica prisluhne školjki!!!
Terezinka
29. 08. 2013 10.59
+0
Ti boš najprej povedal kaj si v življenju naredil ti in kdo je tisti, ki misliš, da je boljši! Meni recimo on res ni idealen, mi je pa "simpatičen", ker ga podpira lokalna skupnost in njeni predstavniki (vseh pet je lokalcev) in ker se ga "bojijo" vsi politiki
POŠTENO JEBENO
29. 08. 2013 10.59
-1
Kok slabše pa ti mislš, da je še lahko?! In to vstrajno počnejo, ker jim je v navadi ( 20 let) so to počel in neznajo drugače. Prazne obljube so najboljša reklama. Al bo po tvoje jutri bolje???
Terezinka
29. 08. 2013 11.38
+2
Po moje mora biti bolje oziroma drugače. Ni pa mi všeč pljuvanje kar počez. GGM je res z posli z nepremičninami dobro obogatel, res ima tudi kredite, toda iz meni znanih precej sigurnih informacij pufe plačuje in zaslužki so bili davčno zakoniti. Podjetje, ki posluje tako da vztvarja dobiček in plača davek pa je zame dobro podjetje in ne nek državni voluhar. Zame so problematične izgube in ne dobički. Podjetja praviloma niso socialne ustanove ampak gospodarski subjekti
Fuck the system
29. 08. 2013 10.51
+6
Vsi se bojimo da ne boš več lopov!
Terezinka
29. 08. 2013 10.49
+5
Se nihče ne vpraša zakaj so vsi predstavniki doma na Primorskem podprli GGM? Zakaj?
Terezinka
29. 08. 2013 10.48
+6
Zanimivo je samo to, da so politiki enotno proti GGM. Mogoče je res, da se bojijo njegovega razkrivanja lumparij. Samo v Luki je namreč veliko delavcev, ki dobijo pol tistega kar Luka plača za njihovo delo. Kdo je tisti, ki dobi razliko?
santamaura
29. 08. 2013 11.25
+3
Sedaj je ta problem rešen. Polovico bo dobil Gašper, drugo polovico bo dobil Gašper in če to sešteješ, je vsota Mišič. Enostavno a ne - Aja, delavci Oh tega faktorja se pa v Pozitivni Sloveniji ne upošteva, ker potem rezultati ne bi bili pozitivni
Terezinka
29. 08. 2013 11.41
+3
To se je delalo tako v zadnjih letih v Luki in tudi v drugih podjetjih, ki so jim vladali država in tajkuni. Če GGM napoveduje razkritje ne napoveduje delitve kot jo razlagaš ti. Glede na število ljudi v Luki, ki so tako plačani je zelo podobno situaciji v TEŠ6 kjer je ribarilo Hilda
santamaura
29. 08. 2013 11.53
+0
Oprosti, ampak Hilda je svojo krivdo že priznala in mirno pije šnops na Igu ,GGM je pa šele v prvi fazi plenjenja, ko ga strici še podpirajo
santamaura
29. 08. 2013 10.47
+2
Gašpar Gašpar Mišič: Le kdo se me tako boji? Strokovnjaki za deratizacijo - ker v tem primeru škodljivega glodavca pač nobena do sedaj znana metoda ni uspešna