Slovenija

Za sindikate znižanje pravic delavcev ne pomeni odpiranja novih delovnih mest

Ljubljana, 18. 02. 2013 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Socialni partnerji v skupini za reformo trga dela so le evidentirali odprta vprašanja. Med najbolj perečimi temami so odpovedni roki, agencijsko delo in odpravnine ob upokojitvi. Delodajalci in sindikati pa imajo različen pogled na reševanje brezposelnosti.

Zavod za zaposlovanje
Zavod za zaposlovanje FOTO: POP TV

Socialni partnerji so v odsotnosti ministra za delo Andreja Vizjaka zgolj evidentirali odprta vprašanja v predlogu zakona o delovnih razmerjih (ZDR), zapirali pa jih niso.

Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko je po srečanju v Ljubljani povedal, da so se prebili skozi približno polovico odprtih členov predloga ZDR, pogajalec iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Alojz Selišnik pa ga je dopolnil, da so stvari vendarle že bolj ali manj dorečene in da bo ZDR približno takšen, kakršen je trenutni predlog.

V kontekstu vse višje brezposelnosti so delodajalci poudarili, da predlagana reforma trga dela ne bo omogočila zmanjšanja brezposelnosti. "Bojim se, da smo začeli bika držati na nepravem koncu, ne za roge, ampak za rep. In bojim se, da bo brezposelnost zato še večja. Z reformo ne bomo dobili prožne varnosti, ampak drago rigidnost," je bil pesimističen Selišnik.

Na delojemalski strani se s tem ne strinjajo. Zorko meni, da imajo delodajalci, ki pričakujejo, da bo reforma pripomogla k odpiranju novih delovnih mest ali večjemu zaposlovanju, "popolnoma zgrešeno politiko".

"Pogoje za odpiranje novih delovnih mest in razvoj gospodarstva v prvi vrsti ustvarjata ministrstvi za gospodarstvo in za finance, ne pa delovna zakonodaja. Ta je namenjena zaščiti delavcev kot šibkejše stranke v delovnem razmerju, temu da se postavijo neki minimalni standardi," je izpostavil Zorko.

Znižanje pravic delavcev tako ne pomeni odpiranja novih delovnih mest, je prepričan. "Ravno nasprotno, to pomeni večje socialne konflikte, večjo negotovost poslovanja delodajalca," je opozoril. V tej luči si težko predstavlja, da bi bil delodajalec zaradi delavca, ki prejme 560 ali 600 evrov neto plače, nekonkurenčen.

Iskanje službe
Iskanje službe FOTO: Thinkstock

Koliko je lahko agencijskega dela?

Med odprtimi vprašanji, ki so bila danes na mizi, so bili posebej izpostavljeni agencijsko delo, odpovedni roki in odpravnine ob upokojitvi.

Predlog ZDR predvideva 25-odstotno kvoto za agencijsko delo. To pomeni, da bi lahko agencijski delavci predstavljali le 25 odstotkov vseh zaposlenih pri podjetju oz. uporabniku agencijskega dela, v to kvoto pa se ne bi štelo zaposlenih za nedoločen čas pri agenciji.

Sindikati poudarjajo, da je ta odstotek previsok in ne bi zajel praktično nobenega podjetja. Skladno s tem so sprva zahtevali, da se uveljavi 10-odstotno kvoto, zdaj pa je mogoče slišati, da bi bili zadovoljni že s 15-odstotno. Delodajalci medtem tovrstno omejevanje zavračajo.

Razhajanja tudi pri odpovednih rokih

Pri odpovednih rokih je v predlogu ZDR trenutno zapisano, da bi trajali največ 60 dni, medtem ko danes trajajo največ 120 dni.

Na delojemalski strani so prepričani, da je predvideni poseg v odpovedne roke prevelik, zato zahtevajo, da trajajo največ 90 dni. To pa se zdi nesprejemljivo delodajalcem, ki so se ves čas zavzemali za omejitev na največ 30 dni.

Zorko je med odprtimi vprašanji naštel še delovni čas, odgovornost delodajalcev v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove, zlasti ko gre za novo ponudbo pri drugem delodajalcu, ki je kapitalsko povezan s prvotnim, kazenske določbe ter izobraževanje delavcev.

Delodajalci pa bi si želeli sprememb še pri predvidenih odpravninah pri pogodbah za določen čas. Prepričani so namreč, da njihovo uvajanje za gospodarstvo ne bo dobro. A pravega manevrskega prostora za pogajanja v tem delu ni več, je priznal Selišnik.

Delavec
Delavec FOTO: Thinkstock

Korak naprej glede ekonomsko odvisnih delavcev

O ekonomsko odvisnih delavcih medtem danes kljub drugačnim napovedim ni bilo govora. Glede na to, da delodajalci tega vprašanja niso odprli, očitno ni sporno.

Parlamentarni odbor za delo je minuli teden sprejel dopolnilo, ki uvaja minimalne standarde za ekonomsko odvisne osebe, to je samozaposlene, ki na podlagi pogodbe civilnega prava samostojno in dlje časa opravljajo delo v okoliščinah ekonomske odvisnosti ter sami ne zaposlujejo delavcev. Ekonomska odvisnost pomeni, da najmanj 80 odstotkov letnih dohodkov dobijo od istega naročnika, torej so odvisni od enega delodajalca.

Generalni direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela pri ministrstvu za delo Peter Pogačar je pred današnjimi pogajanji opozoril, da gre v primeru ekonomsko odvisnih delavcev za vse bolj pereč problem, ko delodajalci namesto pogodb o zaposlitvi sklepajo civilnopravne pogodbe s samozaposlenimi.

Kot je poudaril, bodo s pomočjo sprejetih amandmajev t. i. lažno samozaposlenim, med katerimi so denimo številni novinarji in umetniki, zagotovili minimalne pravice, ki jih po ZDR uživajo ostali zaposleni. Strahove, da se bodo tovrstne oblike dela zato še bolj razmahnile, je zavrnil, saj predlagana reforma trga dela z različnimi ukrepi odpravlja vzroke za priljubljenost sklepanja civilnopravnih pogodb in spodbuja zaposlovanje za nedoločen čas.

Sindikati rešitve z zvezi z ekonomsko odvisnimi delavci pozdravljajo. Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič je ocenil, da zagotovo pomenijo korak naprej. Kot je menil, številni delodajalci dandanes samozaposlene spreminjajo v storitve in se tako izogibajo odgovornosti do njih. V novinarstvu in kulturi po njegovih besedah delavcem dajejo na izbiro samozaposlitev ali odhod.

Upanje delodajalcev, da se ukine plačani odmor za malico in današnjo obliko dodatka za delovno dobo, je medtem očitno pokopano. Člena sta namreč na odboru ostala zaprta, zdaj pa je mogoče z amandmaji spreminjati le še člene, ki doslej niso bili amandmirani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
19. 02. 2013 16.47
+1
imamo samo sindikat javnega sektorja,delavcen nihče ne jemlje resno,če so politiki uničili vso gospodarstvo-odkod denar,v razvoj v znanje ne v butaste politične glave
no9
19. 02. 2013 13.43
+5
naj povem, da je suženjstvo v SLO v polnem zamahu. Sem zaposlen, plača je neredna oz. mi delodajalec dolguje vsega skupaj za več mesecev plače, druge službe ni. Tako, da si primoran vsak dan hoditi v službo v takšnih razmerah in čakati na kakšno drobtinico od delodajalca. Kriva je država, ki vse to dopušča. Sodišča so neučinkovita, delodajalec vsake toliko časa zapre firmo in odpre novo, da se izogne plačilom dolgov. Če bi imel nekaj kapitala za zagon bi šel na svoje, vendar točno vem, da bi me država oskubila do kosti...
bora_bora
19. 02. 2013 11.40
+3
Tudi sindikalisti so hinavci bolj kot za pravice delavcev se borijo za svoje pravice in plače, poglejte si kolektivne pogodbe 1/3 je o pravicah sindikalistov.
Terezinka
19. 02. 2013 12.29
+3
Poglejte parlament, kar je pozitivnega so koristi politike
santamaura
19. 02. 2013 11.27
+5
V tem Vizjakovemu zakonu manjka samo še člen, da delavci ne potrebujejo več imena in priimka - dovolj je številka - itak jih v primeru če so bolni ali pa stari čaka krematorij
Terezinka
19. 02. 2013 12.32
+4
Nekonkurenčni so naši tajkuni in niti prispevkov, ki so po njihovem visoki ne plačajo. Minimalna plača brez plačila prispevkov je le cca 17o ur x 4 EUR. Kaj hočejo?, Če s tem niso bili konkurenčni kako bo če bo treba delati kot je po zakonu. Zato nočejo reda, morale in zakonov
resslovenka
19. 02. 2013 09.56
+3
Ubogi naši delavci in tisti, ki iščejo delo. Pejte malo na splet. Toliko možnosti je za mlade v drugih državah EU. Škoda, da sem "gnila" v naši izkoriščevalski družbi. Če bi se odločala po pameti in ne po domoljubnem navdihu, bi takrat ko sem bila mlada, spokala svojo družino in šla , za zmeraj. Tako pa sem se, ko sem že bila zunaj iz bogvekakšnega razloga vrnila. Danes mi je žal. Še tisto malo tuje pokojnine, ki mi bo pritekla v l. 2015, mi bodo pa kar domači poračunali in bom svoje, slovenske dobila toliko manj. Sindikati so svoja zgodba. Borijo se zase in svoje dobre plače, sejnine, nagrade, delavci oz. članstvo je v zadnjem planu. Kako bi lahko razmišljala drugače, če dovolijo tako teptanje delavskih pravic. Niso krivi ljudje, ki so prisiljeni delati na črno , preko agencij, mnogokrat zastonj ... Kriva je država, ki to dopušča, ker je delo obdavčeno čez vse normalne meje in ga je vedno manj. Iščejo rešitve, se pregovarjajo, sestankujejo , argumentirajo eni in drugi, le rešitev ne ponujajo, kako iz vsega tega. Ker jih preprosto nimajo. Vse drvi z neko naglico , brez cilja in v propad. Karkoli jim sfali, obesijo na ljudi, male in tiste najbolj ranljive. Mi se pa kregamo in spotikamo ob neke banalne posameznike. Bi se reklo, da ne vidimo dalje od svojega nosu!
Beton mikser
19. 02. 2013 08.45
+8
1.Delavske plače so že tako nizke,da de o tem sploh več ni kaj pogajat! 2.Kapitalisti imajo vsi vozila višje kakovostega razreda,hiše,vikende,čolne..,pa se zožojo kak jim gre slabo! 3.Najraje ne bi plačeval davkov,prispevkov in ovedli suženstvo!
Terezinka
19. 02. 2013 12.33
+3
Saj jih v večini primerov ne plačujejo. Davkov pa podjetja itak skoraj ne plačajo. Poglej na AJPLES in ugotovi kdo ima ostanek dohodka in koliko. Od tistega podjetnik plača davek. Skoraj povsod je zelo malo ali pa izguba
melisa1985
19. 02. 2013 08.00
+5
ukinitev dodatka za dellovno dobo???? kaj bomo delali potem pa v starosti ne bo pokojnine??? ma sram me je da sem slovenska drzavljanka.. brez premislka bi se odpovedala drzavljanstvu.. v tej drzavi se malo bolj pogledas se sploh ne splaca vec delati,mislim za kaj sploh delas za pokojnino i to je vprasanje ce jo bos imel.. tko ce pogledam ene ki so nezaposleni,bolj shajajo kokr tisti k delajo (PRIMER LJUDI KI JIH OSEBNO POZNAM).. mislim sramotaaaaa .............
nibo2
19. 02. 2013 09.14
Drugače dodatek za delovno dobo se izplačuje ob plači glede na delovno dobo ki jo trenutno imaš in nima zvezo s plačevanjem prispevka za pokojnino. Zgolj za informacijo ker mislim da si narobe razumela funkcijo dodatka.
Terezinka
19. 02. 2013 12.36
+3
Dodatek na delovno dobo dobiš vsaki mesec kot nek dodatek k tvojim izkušnjam. Če tega ne bo boš imel isto plačo kot začetnik za vekov veke.
nibo2
19. 02. 2013 08.00
+6
Oglejte si prispevek sveta na kanalu A o izkorišanju agencijskih delavcev pri Amazonu. Agencije bi morali prepovedat, zmanjšat davke na plače redno zaposlenih in povečat davke za študentsko delo in delo za določen čas pa ne rabimo nobene reforme več.
resslovenka
19. 02. 2013 10.20
+1
Sem videla, ja. Tudi pri nas obstajajo logistični centri, kjer so delavci podrejeni nenormalnim psihičnim in fizičnim pritiskom. A se uporablja zanje lepše slišan izraz delavci na "leasing". Človek bi bruhnil. Slučajno poznam primer, kjer je dobil "zaposlitev" mlad fant. Podnevi, ponoči, na klic ob nemogočem času, norma, ki je težko dosegljiva, trenja med delavci. Če vse to zdrži dobi "recimo" zaposlitev za nedoločen čas. Tako da imamo Amazon-e tudi pri nas. In to ne daleč stran. Ne slepimo se.
drugnben
18. 02. 2013 23.10
+5
Ob uveljavitvi novih zakonov lahko pričakujemo še 3000 nanovo brezposelnih večinoma starih od 40 do 50 let katerih se bodo delodajalci znebili z mizernimi odpravninami.
GRAJENA
19. 02. 2013 07.47
+1
Terezinka
19. 02. 2013 12.38
+1
Ne, poberejo tisti, ki so uničili vse firme. začeli so z neko firmo, dobili kredite in okradli vse, delavce, ki so na cesti, banko, ki jim je dala kredite in državo, ki jim je dala podjetje
tali?ni tom
18. 02. 2013 22.43
+16
pri nas , če jim delaš zastonj si za delodajalce predrag! ampak glede na to da jih zastopa milič pa smole pa podobni je to normalno! v sloveniji,na kitajskem še malo pa nekje v burkina faso! skratka ko bojo gospodarstveniki ki mnogi niso ampak turbohitri zaslužkarji pogruntal da delavec sploh z izkušnjami ni strošek ampak kapital in da dnar namesto za jahte dajo v posodobitev proizvodnje bo stvcar stekla! ker delavec ni nekonkurenčen ampak neverjetni izdelki mnogih firm ki jih niti kitajci nočejo več delat tako so izpeti! to je ključni problem!
Flux55
18. 02. 2013 22.44
+1
Ključni problem je da delavec dobi 700€ firma plača zanjga pa 1500€ to je problem...
Pokio
18. 02. 2013 22.52
+7
Pokio
18. 02. 2013 22.54
+5
Mislim tisti,ki hodimo delat v službo ne sedet Flux55 da se razumemo.
Flux55
18. 02. 2013 22.55
+8
Ne razumeš kaj želim povedat... Smo ena najbolj obremenjenih držav glede prispevkov na plače na svetu. Če ne najbolj...
Pokio
18. 02. 2013 22.58
+1
Ne res ne razumem ne delodajalcev in ne tebe še najmanj pa politike žal.
Flux55
18. 02. 2013 23.01
-5
Lej. Problem je v tem da je delovna sila v današnjih časih lahko hitro zelo predraga za podjetje. Gre se zato, da so prispevki astronomski in ko zračunaš bruto na bruto te srat prime, ko vidiš koliko € je treba plačat za spodobno plačo. Zato male firme ne zaposlujejo, ker se bojijo tega. Riziko je prevelik saj ena taka zaposlitev lahko potopi barko. Danes je rešitev otvoritev s.p. ter nudenje uslug preko tega.
24vohomurckov
18. 02. 2013 23.13
+11
....ampak to ni problem delavca,pač pa prepožrešne,nikoli site države.....
tali?ni tom
18. 02. 2013 23.32
+9
flux nikar ne sanjaj o sp ! to je nateg da ga ni primere v tem sistemu seveda! dejansko je isto kot piramidna igra za dnar! sam nekaj izbrancev ki so pravih barv dobi , ostali pa zgubijo vse , od hišee do spodnjic in mnogi se tudi ventajo! enga sem poznal , en že deset let gaga ko vrača denar pa v svoji bajti najemnino plačuje! ne mortreš se it v sloveniji sp! se pa eni grejo , kupjo takoj nov avto pa vse kar je treba in na juriš na veliki nogi , ko pa je leto okol pa tema ko je treba začet plačevat vse sorte prispevkov! in drobiž ni nič , konkurirajo samo neke resne tovarne ne pa spji ! kaj bo nek mizar konkuriral neki ikei recimo ali bi ji lahko , oziroma lažje neki novoles ki pa ga žal ni ker so ga vodili do kraja nori menedžerji ! evo to je problem!MENEDŽERJI!!!!!!!!!!!!!!!
Pokio
18. 02. 2013 23.37
+5
JV SLOVENIJA
18. 02. 2013 22.37
-3
Bresposlenost je treba zmanjšat. To poslušam že toliko let koliko sem stara. Pa še vrabci čivkajo o tem. Jas bi tako naredila. Delodajalec kaj zaposluje 10-20 delavcev obvezno zaposlit še enega. Tisti ki zaposlije od 20-30 obvezno zaposlit še 2 in tako naprej.Država zmanjšat prispevke. Brezposlenost bi se vsaj malo zmanjšala. In v tej smeri delat.
JV SLOVENIJA
18. 02. 2013 22.39
+1
Mogoče sem napisala neumnost, ampak mislim da 1 delavec za delodajalca ni tako ogromen strošek.
Flux55
18. 02. 2013 22.41
+7
Ni tako enostavno. S takimi ukrepi bi naredila le, da podjetja pobegnejo drugam ter, da podjetja ki se tezko prebijajo ze danes propadejo. Tako bo potem na cesti namesto enege 10 ljudi. Think again,
JV SLOVENIJA
18. 02. 2013 22.44
+5
A da delavci plačajo delodajalcem za zahvalo ker so zaposleni in niso na Zavodu?
Flux55
18. 02. 2013 22.52
+5
Ne moreš prisilit podjetja da zaposluje in se vtikat v njegovo poslovanje.
HooplaToopla
18. 02. 2013 22.25
+9
S takimi forami so nas lahko nategovali 20 let. Da nam manjšajo pravice in nam kradejo izključno v naše lastno dobro. Ampak doslej smo se se pa tudi Slovenci, ki smo eno najbolj potrpežljivih ljudstev tega naveličali. Počasi bodo s takimi, da bi bilo za nas izredno dobro, če bi se odpovedali še čemu, naleteli le še na agresijo. Ne vem, ali res mislijo, da smo sami idioti? Temule Miliču bi nasploh počasi po mojem lahko dali izgon iz države, če bo še dolgo prijavljal take kot jih.
Pokio
18. 02. 2013 22.22
+7
Delodajalci bi itak počasi najraje da bi delavec prišel zastonj na delavno mesto,tudi malice jim nebi več radi dali,morda bi dali plačo tam 400 do 500 eurov a še to najraje nebi kje pa je minimalka???Da si ne boste mislili da ste v službi kaj vredni ste le ena številka več in nič druga žal danes pač še samo tako gledajo na nas.
Flux55
18. 02. 2013 22.43
-3
Pa pojdi v privat prakso in kaj ustvari. Boš videl kako je lahko zaposlovat in talat plače...
Beton mikser
19. 02. 2013 09.16
+3
Flux Ne tak jamrat,posnam podjetnika ki je dal enga delavca na borzo še isti veden si je kupo apartma 70m2-nov,pa tud tak jamra kot ti.
ian00
18. 02. 2013 22.18
+8
# # # nibo2 18.02.2013 15:04:21 11 11 Navečji problem je, da katero koli rešitev sprejmejo bodo probali to delodajalci izigrati, zaradi takih izigravanj je tudi prišlo do nezaupanja delavcev in sindikatov. Drugo in nesporno bi bilo treba ukiniti študentsko delo v času trajanja predavanj, agencijsko delo in verižna začasna dela. Za večjo fleksibilnost mora poskrbeti država tako da delavec če ostane na cesti poskuša čimprej najti zaposlitev kot je to v Avstriji, pa tudi v primeru če on da odpoved ne ostane brez vsega, kajti fleksibilnost mora biti obojestranska. Urediti bi bilo potrebno tudi strožje kaznovanje delodajalcev ki nespoštujejo zakonodaja in onemogočit delodajalcem, ki spravijo firmo v stečaj, da odpirajo novo ali pa da so na vodilnih delovnih mestiha vsaj 5 let. Pa tudi omogočiti bi bilo treba delodajalcem, da se lahko iz upravičenih razlogov ko delavec krši delovne procese in pravila takega nemudima odpusti. Stvari se je treba lotiti celovito ne pa zmeraj samo po delavcih sekat. Mogoče se bo tako vspostavilo zaupanje in se bo lahko zakonodaja uredila še bolj konkurenćno.
ian00
18. 02. 2013 22.19
+2
JV SLOVENIJA
18. 02. 2013 22.25
-4
Ma kakšna zakonodaja. Njih najbolj zanima kako v zakonu naredit večje luknje.
JV SLOVENIJA
18. 02. 2013 22.12
+12
Delodajalcem je "KRIZA" kot voda na mlin. Delavci dobijo minimalca, delajo neplačane nadure in so tiho ker jim odpoved visi nad glavo. Še srečni so da sploh delajo. Po drugi strani delodajalci mlatijo bogovske dobičke. Poznam jih kar nekaj takih.FUJ VSE SKUPAJ.
JV SLOVENIJA
18. 02. 2013 22.06
+18
Kot prvo vkinit agencije. Zakaj pa imamo Zavod za zaposlovanje. Prideš na Zavod, evidentira te,dobiš termin za naslednje srečenje in komaj čaka da odideš. Bog ne daj da bi te kam poslali na razgovor. Takšen Zavod imam in jas lahko doma.
pupsi34
18. 02. 2013 21.52
+4
Firme so v večini majhne, samostojno na tuje trge ne morejo, podpore bank ni, Slovenski trg je mrtev... težka bo v vsakem primeru...
Micka223
18. 02. 2013 21.43
+5
In sužnji bodo vse bolj obubožani in ne bodo morali kupovati proizvodov in podjetja bodo crkovala, ker jih ne bodo mogla prodati...in potem bodo sužnji še bolj obubožani...hmmmmm
LOPOVI V AREST
18. 02. 2013 21.29
+20
VSE FIRME V SLOVENIJI KI DAJEJO MINIMALCA NAJ SE PRESELIJO NA KITAJSKO, TAM BODO ŠE MALO PRIŠPARALI IN SI NABASALI ŽEPE, TAKŠNEGA NE RABIMO V SLOVENIJI!!! POŠTENO DELO POŠTENO PLAČILO = EVROPSKA PLAČA NE SUŽENSTVO!!
papaaa!
18. 02. 2013 21.08
+17
čas je da največji delničar telekoma in hkrati minister za delo itn, nalije čistega vina slovenskemu ljudstvu... naj nam razloži na kakšen način: - dvig pokojninske dobe blagodejno vpliva na zaposlitev mladih in ostalih zaposlenih za določen čas; - ukinitev stroškov za prevoz na delo dviguje dodano vrednost na zaposlenega, ( delavcu v proizvodnji ukineš 80 eur. dodatka za prevoz na delo, bankirju ki ti ustvari 310 mio. eur. izgube, pa kupiš reprezentančni avto za 80.000 eur.).... no, ja. toliko za začetek....