Čas za Zemljo

Na Ptuju največji ogledni vrt avtohtonih sort: 'To je naša identiteta, zato jih moramo negovati in ohraniti'

Ptuj / Ljubljana, 07. 07. 2017 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zavedanje o ohranjanju avtohtonih sort med Slovenci narašča, kar se izraža tudi v povečanem povpraševanju po semenskem materialu. Tega se zavedajo tudi v Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju, kjer vzdržujejo 70 različnih sort vrtnin in poljščin z avtohtonim oziroma tradicionalnim poreklom in so vpisane na sortni list.

Gojenje in uživanje avtohtonih in udomačenih sort je v prvi vrsti pomembno za lokalno pridelavo hrane. Brez slovenskega semena namreč ni slovenske hrane, so poudarili ob današnjem dnevu odprtih vrat v Selekcijsko-poskusnem centru Semenarne Ljubljana na Ptuju.

V Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju se nahaja največji ogledni vrt avtohtonih in udomačenih sort.
V Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju se nahaja največji ogledni vrt avtohtonih in udomačenih sort. FOTO: Semenarna Ljubljana

"Gre za ohranjanje kulturne dediščine države, biotske raznovrstnosti dežele in prehranske neodvisnosti prebivalcev od drugih," je poudaril direktor Semenarne Ljubljana Aleš Šabeder. Po njegovih besedah pa za njihovo delo doslej niso prejeli nikakršne finančne spodbude s strani države.

Kot še poudarja Šabeder, mora biti namreč interes vseh, predvsem pa države, da se ohrani in podpre selekcijo in pridelavo slovenskega semena poljščin in vrtnin, ki je doslej ni bilo. "Če vemo od kje je seme, vemo kaj jemo in to je danes za zdravje posameznika vse pomembnejše", je dejal Šabeder in dodal, da želijo v semenarni v prihodnje še naprej odkrivati sorte, ki so jih naši predniki z veseljem gojili, a so se zaradi različnih okoliščin že skoraj pozabile.

Zavedanje o ohranjanju avtohtonih sort sicer narašča. To se izraža tudi v povečanem povpraševanju po semenskem materialu.
Zavedanje o ohranjanju avtohtonih sort sicer narašča. To se izraža tudi v povečanem povpraševanju po semenskem materialu. FOTO: Semenarna Ljubljana
Podobnega mnenja je tudi predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, ki dodaja, da si kakovostne lokalne hrane ne moremo predstavljati brez kakovostnega slovenskega semena avtohtonih in udomačenih sort. "To je pomembno za državo z vidika njene nacionalne prehranske varnosti."

Slovenci se vse bolj zavedamo tudi pomena trajnostnega razvoja

V sklopu dneva odprtih vrat so pripravili tudi strokovni posvet z naslovom Pomen ohranjanja slovenskih avtohtonih in udomačenih sort semen.
V sklopu dneva odprtih vrat so pripravili tudi strokovni posvet z naslovom Pomen ohranjanja slovenskih avtohtonih in udomačenih sort semen. FOTO: Semenarna Ljubljana

Darja Kocjan Ačko iz Biotehniške fakultete pa je o pomenu ohranjanja in pridelave avtohtonih sort dejala: "Pomen avtohtonih in udomačenih sort se nam kaže drugače kot pred desetletji. Čeprav imamo v pridelavi zvečine tuje visokorodne sorte kmetijskih rastlin in nam je globalizacija približala daljave, ko v trgovinah kupujemo hrano iz celega sveta, smo zaradi podnebnih sprememb in političnih nasprotij v svetu zaskrbljeni, kako zagotoviti hrano v prihodnosti."

Avtohtone in udomačene sorte na njivah in vrtovih so v tako negotovih razmerah pomemben ukrep pri načrtovanju prehranske neodvisnosti; povečanje samooskrbe s hrano pa povečuje možnosti preživetja, še navaja Kocjan Ačkova. Podobno kot drugi evropski narodi, pa se Slovenci vse bolj zavedamo pomena trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva.

Kot je povedal vodja Selekcijsko-poskusnega centru na Ptuju Darko Vernik, pri njih skrbijo za 54 avtohtonih in udomačenih sort vrtnin ter poljščin. Med njimi tudi za danes najbolj priljubljene sorte, kot sta ptujski česen in ptujska rdeča čebula. Slednja ima celo zaščiteno geografsko označbo ptujski lük.

Vloga Semenarne pri tem je vzdrževalna selekcija in oskrba s semenom slovenskih sort ter razvoj novih, izboljšanih sort. "Z vzdrževalno selekcijo sorto ohranjamo z vsemi njenimi poglavitnimi lastnostmi, po katerih je bila prepoznavna že od prvega opisa," ponazarja Vernik.

Sicer pa na Ptuju skupno vzdržujejo 70 različnih sort vrtnin in poljščin, ki imajo avtohtono oziroma tradicionalno poreklo in so vpisane na sortni listi. V postopku vpisa na sortno listo je še 13 novosti, ki imajo prav tako avtohtono poreklo in dajejo zelo kakovostne plodove.

Semenarna Ljubljana opravlja vzdrževalno selekcijo in oskrbo s semeni slovenskih sort ter razvoj novih, izboljšanih sort.
Semenarna Ljubljana opravlja vzdrževalno selekcijo in oskrbo s semeni slovenskih sort ter razvoj novih, izboljšanih sort. FOTO: Semenarna Ljubljana

 Največja težava s katero se soočajo v centru, pa je pomanjkanje finančnih sredstev za moderniziranje določenih procesov dela. Tako že vrsto let čakajo, da se uresniči projekt sofinanciranja namakalnega sistema, ki bi jim olajšal delo in prihranil čas. Zelo bi jim koristili tudi novi rastlinjaki za vzgojo najrazličnejših kultur.

Seznam domačih in udomačenih sort so se odločili še širiti. "Postopek analize in možne registracije novih sort je zelo dolgotrajen, saj smo med drugim odvisni tudi od klimatskih razmer. Po navadi traja od pet do deset let. Še vedno pa zbiramo vzorce starih sort, ki jih še danes pridelujejo na domačih vrtovih in kmetijah po Sloveniji. Te sorte niso vpisane na seznam sortne liste, a so se ohranile zaradi dobrih kulinaričnih lastnosti ali vegetacijskih prednosti," načrte za prihodnost opisuje Vernik.

Največja težava s katero se soočajo v centru, pa je pomanjkanje finančnih sredstev za moderniziranje določenih procesov dela.
Največja težava s katero se soočajo v centru, pa je pomanjkanje finančnih sredstev za moderniziranje določenih procesov dela. FOTO: Semenarna Ljubljana
Po njegovih besedah je pomembno, da potrošniku ponudijo seme, ki je prilagojeno našemu podnebju in v njem tudi dobro uspeva. "Če vemo od kje je seme, vemo kaj jemo in to danes za zdravje posameznika postaja vse pomembnejše."
Udeleženci dogodka so si ogledali največji slovenski vrt, kjer je posejanih okoli 1.000 različnih vzorcev vrtnin, cvetlic in poljščin.
Udeleženci dogodka so si ogledali največji slovenski vrt, kjer je posejanih okoli 1.000 različnih vzorcev vrtnin, cvetlic in poljščin. FOTO: Semenarna Ljubljana

Na to je opozoril tudi dolgoletni pridelovalec semenskega česna Slavko Leben iz Moškanjc, ki je prepričan, da so prednosti avtohtonih in udomačenih sort v kakovosti pridelkov, v značilnem okusu, ki smo ga vajeni in nam je domač ter seveda v prilagojenosti rastnim razmeram pri nas. "Slabost se kaže v malo manjši količini pridelkov, če te količine primerjamo s hibridnimi sortami. Te sorte so prvotno predvsem namenjene za vrtove, kjer ni pomembna količina pridelka, ampak okusni in zdravi plodovi, ki so zrasli brez dodatnega gnojenja in uporabe zaščitnih sredstev," je dodal Leben.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.