Slovenija

Predsedovanje za več prestiža?

Ljubljana, 03. 12. 2007 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija bo verjetno ena prvih članic Evropske unije, ki bo ratificirala reformno pogodbo.

Vlada bo reformno pogodbo EU po podpisu v Lizboni 13. decembra v ratifikacijo državnemu zboru poslala 20. decembra, je v Ljubljani napovedal zunanji minister Dimitrij Rupel. Pri tem je dodal pričakovanje, da bo nova pogodba, ki se je bo po njegovih besedah najverjetneje prijelo ime Lizbonska, v EU ratificirana do januarja oziroma februarja 2009 in torej še pravočasno pred junijskimi volitvami v Evropski parlament tistega leta.

Rupel meni, da je rešitev vprašanja Kosova njuna.
Rupel meni, da je rešitev vprašanja Kosova njuna. FOTO: POP TV
Rupel je udeležencem dvodnevne konference pojasnil še, da bodo med slovenskim predsedovanjem EU štirje pomembni vrhi EU s tretjimi državami. Vrh EU - ZDA bo gostila Slovenija, vrha z Rusijo in Japonsko pa bosta v teh državah. Slovenija pa bo skupaj s Perujem organizirala tudi vrh EU - Latinska Amerika in Karibi v Limi.

S tem bi bila Slovenija ena prvih držav članic EU, ki bi ratificirala novo reformno pogodbo. To je tudi ena glavnih odgovornosti Slovenije, ki bo čez slab mesec dni prevzela predsedovanje 27-članski povezavi, je povedal Rupel na mednarodni konferenci pred začetkom predsedovanja Slovenije EU z naslovom Konkurenčnost, rast in kohezija - prednostne naloge slovenskega predsedovanja, ki se je danes začela v Ljubljani.

Srečanje Rupel – Store

Zunanji minister Dimitrij Rupel in njegov norveški kolega Jonas Gahr Store sta danes na srečanju v Ljubljani največ pozornosti namenila dvostranskemu sodelovanju in evropskim temam. Rupel je v izjavi za javnost po srečanju ocenil, da je sodelovanje med državama uspešno, in pozdravil pripravljenost Norveške na podporo Sloveniji v času predsedovanja EU.

Tudi Store je sodelovanje med Norveško in Slovenijo ocenil kot uspešno, na mednarodni ravni pa imata podobna stališča. "Danes sva govorila o najbolj perečih vprašanjih, pri katerih lahko v prihodnjih mesecih tesno sodelujemo," je poudaril. Kot je dodal, Norveška ni članica EU, je pa z njo tesno povezana, zato je današnje srečanje z zunanjim ministrom bodoče predsedujoče EU označil za zelo pomembno.

Rupel in Store sta veliko pozornosti posvetila tudi slovenskemu predsedovanju EU v prvi polovici prihodnjega leta, pri čemer je Rupel izpostavil energetsko varnost in podnebne spremembe. Norveškemu kolegu je predstavil tudi slovenski pogled na vprašanje prihodnjega statusa Kosova, ki bo ena od najbolj perečih tem slovenskega predsedovanja EU. Kot je dejal, je od norveškega kolega dobil zagotovilo, da bo Norveška v tem času aktivno sodelovala pri reševanju tega problema. Slovenija in Norveška imata po Ruplovih besedah tudi podobne poglede na prihodnost zveze Nato.

Večja prepoznavnost?

Rupel je sicer na konferenci, ki jo pripravljata Center za mednarodne odnose ljubljanske fakultete za družbene vede in Transevropsko združenje za evropske študije (Tepsa), podrobneje predstavil prioritete slovenskega predsedovanja EU, od energetskih in okoljskih vprašanj, do evropske perspektive za Zahodni Balkan in medkulturnega dialoga. Pri tem je izpostavil veliko odgovornost, ki s predsedovanjem EU leži pred Slovenijo. Hkrati je to "izziv, pa tudi priložnost za večjo prepoznavnost Slovenije in upam, da tudi za povečanje prestiža", je dejal minister. Poudaril je še, da si je Slovenija zaupanje vodenja skupnosti s skoraj 500 milijoni prebivalcev tudi prislužila. Pri tem je izpostavil predvsem uspešen prevzem evra 1. januarja letos in skorajšnjo pridružitev schengenskemu prostoru, ki se bo udejanjila 21. decembra.

Prednost – majhnost in mladost

Posredno mu je pritrdil tudi generalni sekretar Tepsa Graham Avery, ki je dejal, da imajo male države običajno boljše predsedovanje EU kot velike. Slovenija pa je poleg tega še nova država, stara 16 let, je še poudaril Avery, ki je sicer tudi častni direktor Evropske komisije. Tepsa, ki jo vodi, pa je po njegovih besedah predvsem "proevropsko združenje think-tankov", ki skuša evropske teme prinesti na nacionalno raven.

Prioriteta - Kosovo

Ob pojasnjevanju prioritet slovenskega predsedovanja je Rupel izpostavil predvsem vprašanje statusa Kosova in menil, da je potrebno to vprašanje nujno rešiti. V tej luči se je zavzel za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, kar bi po njegovem mnenju lahko pripomoglo tudi pri reševanju kosovskega vprašanja. Slovenija bi bila sicer vesela, če bi se to vprašanje rešilo že pred slovenskim predsedovanjem, vendar se bo s tem vprašanjem spopadla tudi sama, je še dejal Rupel in izpostavil, da je Kosovo v prvi vrsti evropski problem in "lakmusov test" skupne varnostne in zunanje politike ter enotnosti Evrope.

Dotaknil pa se je tudi bližnjevzhodnega vprašanja in pojasnil nekaj podrobnosti z mirovne konference v Annapolisu, ki se je je prejšnji teden udeležil tudi sam. Kot je dejal, je konferenca pomenila nekakšen preboj, saj je bližnjevzhodni mirovni proces dobil podporo vsega sveta, po drugi strani pa je za to "dozorel tudi čas". To je po Ruplovih besedah dejal tudi izraelski premier Ehud Olmert.

Rupel je na vprašanje egiptovskega veleposlanika v Sloveniji Ahmeda Faruka še zagotovil, da bo Slovenija v imenu EU skušala pomagati pri procesu, "kolikor se le da". Kot je pojasnil, je EU namreč obljubila pomoč pri vzpostavljanju palestinske države, medtem ko odgovornost za "motivacijo Izraelcev" nosijo predvsem ZDA. In ZDA so s konferenco v Annapolisu dokazale, da so prevzele večjo vlogo, je še dejal Rupel.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

killi-123@hotmail.com
04. 12. 2007 15.33
tudi za Rupla velja, da je vešč plesati po domačem in tujem parketu. In zato ga nagci ne marate! Pa v vseh strankah tudi.
Madkupe
04. 12. 2007 14.58
prav žalostno še deset let naj bo JJ na oblasti pa bomo imeli mejo pri Postojni res pa je da tudi prejšnje vlade niso bile nič boljše dragi exim tudi ti greš nam na živce ljubitelj vladnih nesposobnežev kar se pa tiče tega kdo bo zapustil Slovenijo če si dal 800 tolarjev za državljanstvo še ne pomeni da lahko goniš gobec vsepovprek pa hitro preberi da ne bo vrli administrator prej stopil v akcijo
exim@t-2.net
04. 12. 2007 14.25
Prav na živce mi že gredo raznorazni soonmani-nobenega argumenta, samo žaljivke. Ali se zresni, ti mali nagec ali pa zapusti Slovenijo.
siFBI
04. 12. 2007 11.41
Rupel bo po padcu vlade obsojen za veleizdaje. To včeraj ni prvič, da si zatiska oči, saj nima moč, da bi prizadetim ljudem pogledal v oči. Naša vlada, namesto, da bi našo silno nato vojsko poslala branit mejo jih pošiljajo na kosovo in vse povsod. Mi branimo šiptarje, hrvati pa nam izpred nosa kradejo vse povprek slovensko suvereno ozemlje. Kje je policija, ki bi morala biti pri takih incidentih poleg. Šli so na pivo. Tudi Mate ni nič boljši od Rupla. Katastrofa v naši politiki. Janša se pa itak samo iz dreka ven vlači in na nacionalki govori, kaj je vse dobrega naredu za ljudi. Mogoče je pa res nekaj. V sloveniji ljudje ne bomo več zbolevali za okvarami na htrbtenici, saj so denarnice tako lahko, da nikogar več ne vlečejo k tlom, razen posameznikov, ki pa imajo itak hlapce.
exim@t-2.net
04. 12. 2007 08.20
Dragi nagci, Popolnoma taki ste, kot g. Markeš. Tako brez moči in argumentov, da žalite vsevprek. Ste gledali včerajšnji Vroči stol? Ste videli rezultate? Torej, da vam gre slabo, zanimivo-vedno in samo enim in istim nagcem- se zahvalite vašim tajkunskim prijateljem. In ponovno: če želite svoji državi dobro, imate na razpolago dve možnosti: začnite delati ali začnite razmišljati. Ko boste osvojili eno od obeh možnosti, ste na pravi poti, da postanete zadovoljneži v svoji državi, in da sprevidite, kaj je vse OK naredila ta vlada. Če nič drugega, je vseskozi popljuvana od enih in istih nagcev, ki se kar ne morejo in ne morejo sprijazniti z izgubo oblasti. Iz življenja se pa ve, da je rsnica v tem: več kot narediš, manj si spoštovan, ker so ljudje nevoščljivi in zahrbtni. Torej, da sklenem: tudi za Rupla velja, da je vešč plesati po domačem in tujem parketu. In zato ga nagci ne marate!
brainiac
03. 12. 2007 19.59
še vas razkrižje ne moremo postaviti pod svojo kontrolo, rupel pa o prestižu!? a je vse slovence okužil čuden hlapčevski virus? komu bomo, mi ubogi kmetavzarji predsedovali, ko še tistih treh njiv ne znamo zaščititi od hrvaških glodalcev??
Prvo Bore
03. 12. 2007 19.46
Dimsi novi hrvaški zunanji minister. Postavite Dimsija za zunanjega ministra, pa izgubite celo državo v 20 letih. Kret.. na 100 potenco
Lahka konjenica
03. 12. 2007 19.36
doki007: Ne bi mi bilo vredu, če mi kaj vzamejo. Rupel se pa zna pogajati, samohrbatje ne čuju i ne gledaju dobro. Dokler Hrvatje ustaši ne bojo psregledali, do takrat bo tako. lahko se bo Rup trudu, pa ne bo nič.
lyinx01@volja.net
03. 12. 2007 17.56
Rupel PUSTi ti kosovo pa evropo pa naredi nekaj za SLOVENIJO, glede meje pa samo to: vzami ti mojemu sosedu 1 kvadratni meter zemlje pa da vidiš kaj ti bo delal ... rit strahopetna
doki007@email.si
03. 12. 2007 16.57
lahka konjenica ,..ala luser ,........ ----dej mi razloži zakaj se šef diplomacije nč ne zavzema za mejo ,...katero hrvatarji kr sami prestavljajo,.....????? -----kako bi blo če bi tebi vzeli enih 300m kvadratnih ?????
Lahka konjenica
03. 12. 2007 15.15
doki007+kokalj+Jožajoža: Kaj bluzite. Kaj nismo vsi ljudje?
Zvone Kokalj
03. 12. 2007 13.45
Odstopite že enkrat tega Rupla! Polna usta so ga zahodnega Balkana in raznih Butalistanov. Namesto da bi se zavzel za Slovence na avstrijskem Koroškem! Nesposobnost brez primere... In govoričenje o "več prestiža" je naravnost smešno.
Jožajoža
03. 12. 2007 13.38
kdo bo pa to plačal????????slovensko nepismeno volilno telo, ki ima 400 eurotov prihodka, inflacija pa mu je samo letos ta znesek prepolovila.samo zakon ulice še reši to banano republiko,slovence in ozemlje
doki007@email.si
03. 12. 2007 13.06
joj,.......kaj se to zavzema ta naš rupel ,..!!!! --kaj nas briga kosovo ,.... ----hrvati nam pa premikajo mejo to ga pa ne zanima,..???!!! -----TAKA JE NAŠA DIPLOMACIJA ,....DA GA NI SRAM !!!!