Volitve

V SD nezadovoljni z rezultatom volitev, a zadovoljni z zamenjavo Janševe vlade

Ljubljana, 05. 05. 2022 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, A.B., Maja Pavlin
Komentarji
742

Predsedstvo SD je razpravljalo o pogajanjih za vstop v vladno koalicijo in ministrskih kandidatih. Hkrati so spregovorili tudi o razočaranju, ki ga je v stranko prinesel volilni rezultat, in odgovornosti vodstva zanj. Pričakovati gre tudi razčiščevanje nekaterih očitkov in poskus strnitve vrst pred vstopom v vlado. Kot je dejala predsednica stranke SD Tanja Fajon, ji je predsedstvo stranke soglasno podelilo mandat za nadaljevanje koalicijskih pogajanj. Ob tem je dodala, da nad rezultatom volitev sicer ne morejo biti zadovoljni, saj so prejeli nižjo podporo, kot so jo pričakovali, a da so zadovoljni, saj so uspeli zamenjati vlado Janeza Janše.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tanjo Fajon
    07:36
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tanjo Fajon
  • Iz 24UR ZVEČER:  Dogajanje v stranki SD
    03:18
    Iz 24UR ZVEČER: Dogajanje v stranki SD
  • Iz 24UR: Nadaljevanje pogajanj o novi koaliciji
    04:06
    Iz 24UR: Nadaljevanje pogajanj o novi koaliciji
  • Iz SVETA: Sestavljanje vlade
    03:49
    Iz SVETA: Sestavljanje vlade

Po končanem zasedanju predsedstva Socialnih demokratov, je predsednica stranke Tanja Fajon podala izjavo, v kateri je sporočila, da ji je predsedstvo soglasno podelilo mandat za nadaljevaje koalicijskih pogajanj ter da uživa njegovo polno podporo. "Ljudje so nam podelili mandat, da v tej novi vladi sodelujemo. Vanjo vstopamo z iskrenimi nameni,"  je zagotovila ter dodala, da bodo v njej z iskrenimi, poštenimi in kompetentnimi ekipami uresničili pričakovanja ljudi, ki so jih izvolili.

Ob tem je priznala, da z rezultatom, ki so ga dosegli na državnozborskih volitvah seveda niso zadovoljni, saj so pričakovali več mandatov. "Smo pa zadovoljni s tem, da smo uspeli zamenjati vlado Janeza Janše," je dodala. V kampanji in na terenu so sicer po njeni oceni dali vse od sebe. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da v koalicijskih pogajanjih zasledujejo ambiciozno časovnico, saj da želijo vlado sestaviti že v začetku junija, je dejala. Za zdaj o imenih še niso govorili, saj se da se namreč pogovarjajo o razdelitvi resorjev: "Šele nato bomo razpravljali o imenih." Je pa potrdila, da bo Levica v novi vladi prejela tri resorje, Socialni demokrati pa štiri.

"Golob nas je vprašal o naših preferencah. Mi si seveda želimo prevzeti ministrstvo za zunanje in evropske zadeve," je dejala ter na vprašanje o morebitni spremembi imena ministrstva priznala, da je to njena želja po jasni definiciji ministrstva. V stranki je prejela tudi polno podporo, da zasede mesto zunanje ministrice.

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: Posnetek zaslona

V SD si ob tem želijo še ministrstvi za gospodarstvo in pravosodje, o četrtem pa bodo razpravljali na petkovih koalicijskih pogajanjih, ko se bo bodoča koalicija znova sestala na ravni predsednikov. "Pogovori so še v teku. Upamo, da bomo lahko že v petek povedali kaj več," je dejala.

O razprtijah glede predlaganih ministrskih imen znotraj stranke pa je dejala, da je to le dokaz, da je "naša stranka močna in barvita". "Zame sta obe zelo dobri kandidatki, prav tako pa še kdo drug," je dejala o Andreji Katič in Dominiki Švarc Pipan.

Glede podpore poslanske skupine vodstvu stranke je Fajonova dejala, da tega vprašanja sploh niso odpirali, o usmeritvi stranke za naprej pa bo odločal volilni kongres. Če bo na njem ponovno kandidirala, bo še premislila. Dodala je, da umazanega perila ne bodo prali v medijih ter da so si z vsemi razpravami znotraj stranke potrdili zaupanje.

Švarc Pipanova naj bi za domnevni konflikt znotraj stranke in kandidaturi izvedela iz medijev

Švarc Pipanova pa je v izjavi ob robu predsedstva komentirala svoj zapis, v katerem je zavrnila očitke, da naj bi se o ministrski funkciji pogovarjala mimo stranke, ob navedla, da gre za lažne informacije, ki jih pripisuje nekaterim strankarskim kolegom. Kot je zatrdila, je želela z zapisom zanikati govorice, ki lahko škodijo njej osebno, predsedniku stranke Gibanje Svoboda Robertu Golobu, vodstvu stranke in sami stranki, pa tudi prihodnosti nove vlade in nadaljnjim koalicijskim pogajanjem.

Dominika Švarc Pipan se omenja kot potencialna kandidatka za pravosodno ministrico.
Dominika Švarc Pipan se omenja kot potencialna kandidatka za pravosodno ministrico. FOTO: Damjan Žibert

"Preseneča me, ko berem, da se je ta zapis spreobrnil v idejo konflikta oziroma spor v stranki glede potencialnih kandidatov za pravosodni resor," je dejala Švarc Pipanova. Poudarila je, da tega v svojem zapisu ni omenjala, ampak je le izrazila kritiko do očitkov iz vrst stranke, da naj bi se o ministrskem stolčku dogovarjala mimo ustaljenih strankarskih postopkov.

Prav tako je zatrdila, da je za domnevni konflikt znotraj stranke in kandidaturi za pravosodno ministrico izvedela iz medijev. Kljub temu, da ne skriva, da jo "zanimajo izzivi pravosodnega ministrstva", pa poudarja, da še vedno ni znano razrez ministrstev med koalicijskimi partnericami, prav tako še niso stekli pogovori o kandidatih.

Na vprašanje, ali uživa podporo poslanske skupine, pa je dejala, da kot sliši iz medijev, očitno temu ni tako, a da ne ve, čigave podpore ne uživa. Kot je še dodala, pa ve od kod nanj letijo navedeni očitki, a tega ne želi komentirati.

Napetosti v stranki po volitvah

Nezadovoljstvo se v stranki pojavlja že vse od volitev, ki so stranki prinesle le sedem poslanskih sedežev. Po volitvah je prav zaradi tega odstopil podpredsednik SD Jernej Pikalo z besedami, da ima sam visoke standarde politične kulture.

Po neuradnih informacijah Pikalo v svojem stališču do slabega rezultata stranke na volitvah ni osamljen. Del stranke namreč meni, da bi moralo vodstvo SD odstopiti, k takšnemu premisleku pa bi lahko pripomogel tudi volilni rezultat podpredsednikov SD, Matjaža Nemca, Andreje Katič in Dominike Švarc Pipan, ki niso bili izvoljeni v DZ. Tudi Fajonova je parlamentarni prag prestopila s šestim najslabšim rezultatom po absolutnem številu glasov med vsemi poslanci.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodatno se je zaiskrilo ob omenjanju Švarc Pipanove kot možne kandidatke za pravosodno ministrico. Nekateri so ji očitali, da se je o ministrski funkciji pogovarjala mimo stranke. Sama trdi, da gre za lažne informacije, ki jih pripisuje nekaterim strankarskim kolegom.

Švarc Pipanova pravi, da bi ji bilo z Robertom Golobom sicer v čast in veselje sodelovati, a da ga doslej "še ni videla bližje kot na 10 metrov". Ob tem se je v zapisu na Facebooku vprašala: "Do kod se bo šlo, da bi se z lansiranjem laži umazala moje ime in ugled? In to nekateri iz lastne stranke." Dodala je tudi, da pri njej ni mogoče najti nobene resnične afere in nobenega nepoštenega spodrsljaja. "Je pa globoko žalostno, kam vodi sla po moči, in to od ljudi v isti stranki, ljudi, ki bi morali biti ekipa. Ni razočaranje, ker to je del politike. Mešetarjenje in nož v hrbet znotraj lastnih vrst," je zapisala in dodala, da ne bo tega dela politike nikoli sprejela in tolerirala.

Zaplet naj bi izviral iz volilnega rezultata in merjenja mišic v SD, kdo naj ima večji politični vpliv. Nekateri poslanci, ki so na volitvah dosegli za stranko nadpovprečne rezultate, namreč tako kažejo politično moč in naj bi neuradno celo grozili, da ne bodo podprli paketa ministrov, če bo kandidatka za pravosodno ministrico Švarc Pipanova. S tem naj bi namreč obšli strankarsko linijo, ki za isti položaj preferira nekdanjo pravosodno ministrico Andrejo Katič. Ta je na volitvah tudi dosegla boljši rezultat od Švarc Pipanove. Kot možna alternativa se sicer omenja tudi nekdanji državni sekretar v času ministrovanja Katičeve, Gregor Strojin.

Ne glede na kritike v stranki sicer prevladuje podpora vstopu SD v koalicijo z Gibanjem Svoboda, Fajonova je v koalicijska pogajanja vstopila z mandatom kolegija predsednice stranke. V SD se naj bi pogajali za štiri ministrska mesta, za zdaj pa naj bi bilo gotovo le, da se Fajonovi nasmiha mesto zunanje ministrice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (742)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka64
08. 05. 2022 19.13
+1
..in sedaj nas bo tovarišica Tamja popeljala med najrazvitejših držav. Ampak kako, bo najprej morala vreč ta pernatega na mestu premiera, al pa je že pozabla na svojo obljubo. A njej je glavno, da je pri koritu, ne glede na to, da je potopila stranko. Tipično neokomunistično razmišljanje rdeče Tanje.
Luka64
08. 05. 2022 19.18
+1
mungus
06. 05. 2022 20.22
-2
ja itak....glavno da se je SLOVENIJA rešila pukla ....to je glavno !!!!
jodr
07. 05. 2022 09.34
+1
Glavno bo, ko se bo Slovenija rešila levakov-lenuhov.
srebrnibreg
07. 05. 2022 17.44
-1
Lenuh ti je tvoj twito kateri je ves svoj vel prisesan na državne jasli, ker drugega ne ve nič delat kot lagati in basati v žepe.
Mirii
08. 05. 2022 12.03
franko žgavec
06. 05. 2022 18.52
+2
čudno 2 leti se je dan na prvih novicah začel z.JJ sedaj .kako hitro se pozabi bomo videli če bo sedaj začetek novic pričet z Golobom?
Vesna Kovacevic
06. 05. 2022 18.27
+3
Zanimivo Fajonova pa bo prihajajoča Vlada kaj konkretnega naredila,da se bo kaj poznalo kje so samo govorice
Enota NAprej
06. 05. 2022 16.33
+3
Meni se bolj zdi logicno da bi gs in sdssi kupckala kdo bo sluzil ljudem, saj sta najvec glasov dobila na volitvah...ne pa nekdo ki dobi komaj 5%
Enota NAprej
06. 05. 2022 16.24
+1
Se že fclajo....je pa svoboda, upam da bo varnost tudi ostala
cool1
06. 05. 2022 12.20
+2
V SD stranki jim bo tudi moralo postati jasno že enkrat, volivci smo hoteli , da Janša in njegova vlada pade, tako smo tudi volili, vse ostale stranke od desne proti levi pa so zato dobile manj glasov. Kaj tu ni jasno ? Če bi Golob vzel v vlado Nsi, to volivcem ne bi bilo všeč. to bi bil njegov začetek konca !
jodr
07. 05. 2022 09.36
-1
Potem sploh nismo potrebovali volitev. Lahko bi imeli referendum; ali si za, ali proti Janševi vladi!
srebrnibreg
07. 05. 2022 17.42
+1
cool- točno ako. Zato pa sta LMŠ in SAB na ta račun dobila manj glasov. Prav je, da ju sedaj Golov uvrsti v vladni kader.
Uporabnik1535136
06. 05. 2022 12.07
+1
Vse že videno,sedaj je samo "pomembno" biti zraven! Toda "ob letu sorej", bo čisto drugače 🤩😊👍🇸🇮
ivan z Doba
06. 05. 2022 11.37
+3
SD je postal najslabša oblika neoliberalne stranke, kjer se borijo za lastne interese. No, za razliko od sekte so vsaj na zunaj demokratični. V sekti gre zgolj za interese ljubljenega vodje. Princip je isti, vse ostalo so nianse!
jodr
07. 05. 2022 09.36
+0
Mogoče so na zunaj demokratični za tebe!
Ugovor vesti 133.člen
06. 05. 2022 11.09
+0
Švarc Pipanova bo prebežala v Gibanje Svoboda. Če ne zdaj pa takoj po ustoličenju vlade. Sicer bo kmalu GS postal rdeči blok za vse tudi propadle leve stranke kot sta LMŠ in SAB. Ja, sedaj bi pa lahko začeli razmišljati po vzoru USA in večinskega sistema, kjer imajo dve stranki, ki sta nagrajeni z zmago ali porazom na vsakih volitvah. PLESALI bi pa po zaslugah in ne po ideologiji brez programa in rezultatov.
ivan z Doba
06. 05. 2022 11.31
+2
Če bi plesali po zaslugah, bi sekti ne bilo do smeha. Razen, če gre za uspehe na področju korupcije, avtokracije in zmerjanja državljanov!
deeexit
06. 05. 2022 12.54
jodr
07. 05. 2022 09.38
+1
Kakšne zasluge pa visiš pri levakih? Kaj so naredili pozitivnega za Slovence?
Posteni
06. 05. 2022 10.43
+2
Desni spet javkajo... Amapk dejstvo pa je da sd ni ravno zgleda neke leve stranke za katero se sami lpropagirajo.. Pretirano so ideolosko usmerjeni kar sigurno odraza na rezultatu , hkrati pa delujejo skupaj z svojimi lobiji ,( ni samo energetski , saleski ) delujejo kot desna stranka torej zgubljajo kredibilnost... Pa pozabite samo na NOB ( s cimer ni nic narobe ) zacnite spostovati tudi ostalo tradicijo in praznike ( recimo osamosvojitev )
janezdollar
06. 05. 2022 10.33
-3
Za izdajalce je že od pamtiveka ista kazen…tako, da huda jama ni nobena izjema…edino škoda, da ni bila malo večja…
deeexit
06. 05. 2022 12.56
jodr
07. 05. 2022 09.38
+0
janezdollar
06. 05. 2022 10.31
-2
Vsak, ki je normalen mora biti zadovoljen z zamenjavo Janševe vlade…
zoran pušenjak
06. 05. 2022 09.28
+6
Samo, da bodo v vladi. Delati tako ne vejo nič. Saj predsednica niti slovenske himne ne ve v celoti. Slabo nam kaže
silva-d
06. 05. 2022 09.28
+6
čez 4 leta jih ne bo več tak kak DESUSa
OvcjiPastir
06. 05. 2022 10.21
+0
jodr
06. 05. 2022 09.22
-2
Za SD je rezultat volitev odličen, saj se ji je uspelo uvrstiti v parlament. nekaj drobtinic iz golobnjaka jim bo uspelo pobrati. Tanja pa bo še naprej bodoča premijejka.
Dolinar Vladimir
06. 05. 2022 09.16
+5
SD tudi ce moja krava crkne samo da bo sosedova crknila,tako misljenje imajo volilci SD
ivan z Doba
06. 05. 2022 11.32
+2
Zagotovo, še posebej, če je krava na desni in se izkaže, da krava sploh ni krava ampak navaden vol!
mosqito
06. 05. 2022 09.14
+3
Sramota od vodstva ponosnih naslednikov morilcev iz Hude jame.....ponosni člani Globoke države....ponosni, neskončno zadolženi ,z neskončno velikim številom nakradenih in zaplenjenih nepremičnin.
ivan z Doba
06. 05. 2022 11.34
+2
85 000 fomoljubov je umrlo zaradi domosrancev. Huda jama je premajhna za maščevanje teh žrtev! Zadolženi?! Nikoli prej in kasneje ne kot samo po ivanovih vladah. V zadnjih 2 letih dobrih 5 milijard! O nakradenem pa raje ne bi, ker obstajajo zvočni zapiski raznih ministrov!
deeexit
06. 05. 2022 12.57
-1
tebe pa fajn grize ivek, uf. Mar imas kaksen domobranski gen, ki ti gverilo spila?
mosqito
06. 05. 2022 09.11
+1
SD NAKLADAČI..z nekaj poslanci slavijo uspešno delo......en sam blef in mizerija....
silva-d
06. 05. 2022 09.30
+1
v glavi pač nimajo pošlihtano,kak te privoščijo zmago na volitvah drugi stranki to je sam lari fari
rozm321d
06. 05. 2022 09.06
+4
Če si štejejo v zmago svoj potop stranke za zamenjavo Janševe vlade, potem jim res ni za popolnoma nič drugega kot za stolčke in dovre plače. Se pa resno sprašujem čemu hodi narod na volitve ker je potem izigran iz strani strank ki jih volijo in podpirajo. Že iz naslova taktičnega izigravanja svojih volivcev bi moral kompletni vrh stranke nemudoma odstopit. Ker pa nisem volil teh pajacev se ne bom sekiral.. napisal sem izključno svoje mnenje.. Tanja in ostali pa itak nimajo niti malo sramu...