Slovenija

Koprivnikar ni naklonjen večjim posegom v plače

Ljubljana, 16. 09. 2014 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kandidatka za notranje ministrstvo Vesna Györkös Žnidar je med predstavitvijo dejala, da bi policiste izvzela iz sistema javnih uslužbencev. Gašperšič pa je dejal, da drugega tira Koper–Divača ne potrebujemo. Razmišlja pa o elektronskih vinjetah. Koprivnikar ni naklonjen večjim posegom v plače.

Pristojni parlamentarni odbori danes zaslišujejo še zadnjo šesterico kandidatov za ministre v vladi Mira Cerarja. Prva sta zjutraj pred odbora za notranje zadeve in za infrastrukturo sta stopila Vesna Györkös Žnidar in Peter Gašperšič.

Vesna Györkös Žnidar
Vesna Györkös Žnidar FOTO: Damjan Žibert

Györkös Žnidarjeva je pred odborom za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo največ pozornosti namenila policiji. Ta mora biti po njenih besedah depolitizirana. Tudi v prihodnje pa mora biti po njenih besedah prioriteta pregon gospodarskega kriminala in korupcije ter kaznivih dejanj s področja bančnega sektorja, zdravstva, farmacije, energetike in pri zbiranju evropskih sredstev. Glede preiskave bančne luknje policija že sedaj po informacijah kandidatje zelo dobro sodeluje z Banko Slovenije.

Opozarja pa, da narašča splošna kriminaliteta, zato mora biti dovolj pozornosti namenjene tudi njej. Poudarila je potrebo po dvigu zaupanja v policijo.

Policiste bi izvzela iz sistema javnih uslužbencev

Osebno tudi meni, da bi bilo treba izvzeti policiste iz sistema javnih uslužbencev ter pristopiti k stimulativni celostni ureditvi statusa policista na podlagi urejenega karirenega sistema napredovanja. Zaveda se sicer, da bi vsak odstop policistov od okvirja javnih uslužbencev utegnil sprožiti plaz tudi v preostalih delih javnega sektorja, a bistveno se ji zdi, da se upoštevajo specifike policijskega poklica. Poseben status je po njenem prepričanju treba dati tudi kriminalistični policiji. Po končani predstavitvi in odgovarjanju na vpašanja članov odbora, so slednji Györkös Žnidarjevi izglasovali podporo za imenovanje za ministrico.

Največ vprašanj med razpravo je sicer sprožila izjava ministrske kandidatke, da bi izvzela policiste iz plačnega sistema javnih uslužbencev. Jani Möderndorfer (ZaAB) in Vinko Gorenak (SDS) sta denimo izpostavila, da tega ne bo mogoče uresničiti, saj bi se s tem zrušil enotni sistem.

Gorenak, sicer tudi nekdanji notranji minister, je ob tem opozoril še na slab materialni položaj policistov. Tudi kandidatka se, kot je dejala, tega zaveda. Zagotovila je, da bo kot ministrica storila vse, kar bo v njeni moči, da bi to stanje izboljšala, "seveda v sodelovanju z ministrstvom za finance".

Njeno predstavitev je kot ustrezno ocenilo 11 poslancev, nasprotno pa jih je menilo pet.

Bomo dobili elektronske vinjete?

Člani odbora za infrastrukturo, okolje in prostor so zaslišali Gašperiča, ki je kandidat za infrastrukturnega ministra, prav tako iz vrst SMC. Napovedal je, da si bo prizadeval za učinkovito gospodarjenje z infrastrukturo, ki smo ga v preteklosti zanemarili. Proučil bo tudi možnost uvedbe elektronskih vinjet za osebna vozila. To namerava doseči z zagotavljanjem stabilnega in predvidljivega obsega javnih sredstev.

Napovedal je tudi sprejem strategije razvoja prometne infrastrukture v Sloveniji. Prioritetno nameravajo realizirati tiste infrastrukturne investicije, za katere jim bo uspelo zagotoviti sofinanciranje s strani EU in ki bodo ob predaji v uporabo zagotavljale denarni tok za servisiranje posojil.

Peter Gašperič
Peter Gašperič FOTO: Damjan Žibert

Zagotoviti bo treba tudi pogoje za nemoteno servisiranje posojil Družbe za avtoceste v RS (Dars), ki so zavarovana s poroštvom države. Na področju energetike bo po besedah kandidata za ministra ključnega pomena sprejem energetskega koncepta Slovenije, osnovnega razvojnega dokumenta za naslednjih 40 let.

Glede šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj pa je dejal, da bo vlada zagotovila neodvisno revizijo. Projekt gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je "dejstvo in z njim moramo živeti naprej", je dejal. Je pa presenetil s pojasnilom, da drugega tira železniške proge Divača–Koper, kot je zamišljen, glede na potrebe Luke Koper ne bomo potrebovali še najmanj naslednjih 30 ali 40 let, prav tako dvomi, da bi morala biti gradnja avtocestnega odseka Draženci–Gruškovje prioriteta. 

Na koncu je odbor tudi njemu izglasoval podporo za imenovanje za ministra.

Koprivnikar ni naklonjen večjim posegom v plače

Tudi kandidat za ministra za javno upravo Boris Koprivnikar je z današnjo predstavitvijo prepričal večino na seji matičnega odbora DZ. Po zaslišanju je 11 poslancev njegovo predstavitev ocenilo kot ustrezno, neustrezna pa je bila za šest poslancev.

Koprivnikar je med drugim dejal, da ni naklonjen večjim posegom v plačni sistem, pač pa le njegovim izboljšavam. Med razpravo je ministrski kandidat spregovoril tudi o očitkih glede preobsežnosti javne uprave in poudaril, da primerjave z drugimi državami ne kažejo, da bi Slovenija izrazito odstopala od evropskega povprečja. Kar dejansko vidi kot težavo, pa je učinkovitost javne uprave, je pojasnil.

Po njegovem mnenju si sindikati javnega sektorja želijo popolnoma isto, kar si želi sam: čim bolje nagrajene, motivirane, učinkovite, zadovoljne uslužbence in nenazadnje tudi državljane. Skupaj z njimi bo vlada poiskala rešitve, kako do tega priti, a načrtov oz. strategije pogajanj v tej fazi Koprivnikar ne želi razkrivati.

Ob koncu predstavitve je v odgovoru sindikalistu Branimirju Štruklju pojasnil, da ne načrtuje, ne pričakuje in se osebno ne zavzema za velike spremembe v plačnem sistemu, pač pa za njegove izboljšave. "Niti slučajno" ne načrtuje ali zagovarja razdelitve tega plačnega sistema ali drugačne ureditve, je izpostavil.

Koprivnikar je med drugim dejal, da ni naklonjen večjim posegom v plačni sistem, pač pa le njegovim izboljšavam.
Koprivnikar je med drugim dejal, da ni naklonjen večjim posegom v plačni sistem, pač pa le njegovim izboljšavam. FOTO: Damjan Žibert

Glede pogajanj s sindikati javnega sektorja pa je povedal, da si je natančno prebral izhodišča, pri katerih so pogajanja končali z odhajajočo vlado in jih jemlje kot osnovo za nadaljevanje pogovorov. Zavzemal se bo za to, da bo pogajalska ekipa čim bolj konsistentna, kdo pa bo vodil pogajanja in kakšna bodo pogajalska izhodišča, pa je treba prepustiti odločitvi nove vlade.

Več članov odbora je Koprivnikarja spraševalo tudi o lokalni samoupravi, kjer se kandidat zavzema, da se občinam spet zagotovi celovito podporo, kot so jo nekoč že imele, sedaj pa je razdeljena med različna ministrstva.

Kar zadeva njihovo financiranje se Koprivnikar osebno nagiba k temu, da bi občine prosto razpolagale z nekim izvornim prihodkom in bi bile tudi odgovorne za njegovo ustvarjanje, pobiranje. Vendar gre tu za odločitve, ki segajo tudi v nek drug resor. A, kot je dodal, to ne pomeni, da bodo s stališča lokalne samouprave pristali na kakršnekoli rešitve finančnega ministrstva, ki bi šle v varčevanje in rezanje prihodkov.

O pokrajinah v Sloveniji pa je povedal, da dokončne sodbe o tem, ali je ta rešitev primerna ali ne, ne more dati. "Ne morem niti reči, ali je to dobro ali slabo, ker je to stvar poglobljenega dialoga, ki traja že leta," je pojasnil in pristavil, da bo sam v tem dialogu sodeloval z namenom, da se bo "vsakič znova vprašal, ali drugačna rešitev prinese boljši servis za državljane".

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (380)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24uric
16. 09. 2014 19.52
+5
in kdaj bodo govorili kako delavcem v gospodarstvu zvišati plače
Sara Rebek
16. 09. 2014 17.35
+2
no lih danes sem opazoval dva carinika, ki sta se sprehajala po službenih prostorih kot, da so na prijetnem sprehodu po Tivoliju. ko pa dobiš kakšen dokument od njih je kot, da bi ga pisal nek revež, ki dela ima čez glavo(nima ne glave ne repa.). no pa tud policaji razen tistih, ki pišejo kazni se ne ubijejo od dela. občutek imam, da imajo sindrom slow motion... če pa pogledaš še njihove rezultate (pri lovljenju kriminalcev seveda) sem prav žalosten,ker jih se večina še vedno šeta naokrog... so pa pri pobiranju kazni ažurni. kako jim le to rata?Kaj pa če bi jim dali plačo glede na uspeh pri zatiranju političnega kriminala... bodo pa postali apolitični. sem prepričan. v spominu imam kriminalista kateremu sem razlagal nepravilnosti in oškodovanje upnikov pa mi je svetoval, da najamem odvetnika kateri bo spisal nepravilnosti kako bi on bil ziher, da je to res kriminal...očitno sam ni znal oceniti ... mogoče bi bil primeren kakšen test inteligence...za tiste bolj tupe ker ne vidijo ničesar pred nosom oz. kriminala okrog sebe.
Poisonivy
16. 09. 2014 16.56
+11
Razočarana... elektronske vinjete so spet samo sesalec proračuna v en privat žep... Drugi tir do Kopra pa krvavo potrebujemo. Dars pa bi bilo treba razhajkat in na novo postavit ne pa še servisirat posojila...
srebrnibreg
16. 09. 2014 16.59
+1
Lepo sem vam pisal, da smo lahko srečni, če bomo imeli vinjete po tej ceni pa ste me napadli kot, da bi šlo v moj žep.
prašekk
16. 09. 2014 17.13
+1
srebrni ....... Odpusti jim, saj ne vedo kaj govore !
Sara Rebek
16. 09. 2014 17.35
+1
čaki mal...a niste ve dva goreča privrženca te vlade??? vam se že rola??
Andrej Merljak
16. 09. 2014 18.49
+0
Elektronske vinjete omogocit cim prej. Nekaterim to ne bo odgovarjalo. Ne sprasujte komu! Na leto uporabim 2 do 3 krat avtocesto (to znese cca 300 km letno), placam za vinjeto 100 Euro, enako kot tisti, ki se po avtocesti vozi vsakodnevno in jo uporabli v dveh dneh, vec kot jaz v celem letu!? Placava pa oba enako. Torej, toliko kot uporabljas, toliko placaj.
lnterReflections
16. 09. 2014 16.55
-6
Najboljši predlog za rešitev Slovenije iz krize je, da osvobodimo zapornika na Dobu, ga ustoličimo za dosmrtnega predsednika države in državo preimenujemo v Republika Janševina.
mototurist
16. 09. 2014 17.23
-1
S.L.Jackson na kvadrat
16. 09. 2014 16.53
+1
Usmeritve so pravilne,za lobije bodo boleče za državljne tudi,vendar je to edini način ,da se vzpnemo...
Sara Rebek
16. 09. 2014 17.38
+2
lodz68
16. 09. 2014 22.00
RožleX
16. 09. 2014 16.49
-1
Če je kdo najdu moj loto lIstek ...naj me pokliče...HVALA...!
lnterReflections
16. 09. 2014 16.56
+0
RožleX
16. 09. 2014 17.00
+3
lnterReflections
16. 09. 2014 16.35
+4
"Gašperšič pa je dejal, da drugega tira Koper–Divača ne potrebujemo." To govori zato, ker ga ni sposoben narediti.
srebrnibreg
16. 09. 2014 16.48
+5
lnterReflections
16. 09. 2014 16.54
+2
Če mi dajo redno zaposlitev, bi prispeval.
Poisonivy
16. 09. 2014 17.01
+10
Drugi tir kravavo potrebujemo, prav tako prenovo slovenskih železnic, vzet njohovim sindikatom vso moč in narest iz tega pomembno prometno žilo. Dars pa razhajkat. Tako, bi lahko brez proti-lobiranja Darsa spravili lahko kamione na "piggy transport" na železnice, in hkrati omogočili Luki Koper boljšo povezavo s celino.
Ope?enka
16. 09. 2014 16.00
+6
Zakaj se sploh matrajo z vlado, ko nav nič naredila, naj najamejo prejšnjo Avstrijsko al pa CH in sodnike čez vikend, bo v 1 letu pošlihtano.
Primož Trubar 1
16. 09. 2014 16.02
+1
bbbccc
16. 09. 2014 16.04
+1
srebrnibreg
16. 09. 2014 16.06
+5
METKA102
16. 09. 2014 16.08
+3
prašekk
16. 09. 2014 17.10
+2
Mislil je na hitro sodišče ! Kazen izvršiti takoj !
Sara Rebek
16. 09. 2014 17.40
-2
srebni breg občutek mam da doživljaš razsvetljenje
srebrnibreg
16. 09. 2014 15.48
+2
Z negradnjo drugega tira se pa strinjam. Popovič je bil ob imenovanju Mišiča za glavnega v luki in naprotovanju Aleneke njegovemu imenovanju zelo glasen. Trdil je, da naj država luko pusti pri miru, ker je od Kopra. Torej, če luka rabi železnico naj jo Koper zgradi.
lnterReflections
16. 09. 2014 16.39
+5
Luka Koper je v državni lasti in ne od Kopra. Gradila se je z denarjem cele Slovenije.
srebrnibreg
16. 09. 2014 16.43
+5
Verbena
16. 09. 2014 15.35
+11
Torej, gradilo se ne bo nič, obnavljalo bolj tako-tako, če bo, bo, če ne, pa ne!!!.....kaj pol??..torej je odprt lov , vzemi kdor še kaj lohka!!! ..denar je, sam poiskat ga je treba!!!!....zapelte se zdajle mal v kakšne toplejše kraje pa mal proti Švici....
Verbena
16. 09. 2014 15.36
+13
Reka pa Trst bota že počakala, da mi nekoč zgradimo še en tir!!!
Poisonivy
16. 09. 2014 21.02
+1
joj, škoda, k ti lohk samo en plus stisnem
METKA102
16. 09. 2014 15.35
+1
Če bo in ko bo elektronsko cestninjenje, bo vsak plačal, kolikor porabi, to je enako kot so kalorimetri ali delilniki pri ogrevanju večstanovanjskih stavb, plačevanje vodarine po števcih, elektrike, plina, goriva za avtomobile. To bi bilo edino pošteno.
kameltrajbar
16. 09. 2014 15.43
+1
..pajade...elek.napravo ti bodo pa šenkal???....:)
Freeeedom
16. 09. 2014 15.17
+6
Naj si elektronsko vinjeto nekam.... Pa kaj je tem levakom.
srebrnibreg
16. 09. 2014 15.24
+2
Saj ste pa iz kože skakali, ko so za nekaj evrov dvignili ceno. Mene ste pa popljuvali, ko sem trdil, da je to še vedno zmerna cena in naj samo tako ostane. Sedaj veste zakaj sem takrat to pisal.
tony_abcde@yahoo.com
16. 09. 2014 14.28
+2
veliko besed in obljub...uresničili bodo pa 5%
srebrnibreg
16. 09. 2014 14.16
+1
Ta *teta* bo pa izgleda huda.
iris39
16. 09. 2014 14.00
+3
"..da bi izvzela policiste iz plačnega sistema javnih uslužbencev.", je dejansko skoraj brezvsebinski stavek, misel, če takoj ne poda obrazložitve. Razmišljanje in pisanje o njenem pomenu teh besed je torej nesmiselno, kakor je že sam stavek nesmiseln, če zanj ne poda obrazložitve.
NiNicka11
16. 09. 2014 13.56
+0
Sramota nacionale! :) Ali, da poslovenim - sramota Slovenije! :)
lodz68
16. 09. 2014 13.43
+12
Razmišljam kako lahko nekdo ki kandidira za ministra izjavi da bi policijo izvzela iz sistema javnih uslužbencev ???? A imajo ti kandidati sploh tri čiste ????
prašekk
16. 09. 2014 13.44
-4
To sploh ni problematično , samo JU bo protestirala !
lodz68
16. 09. 2014 13.52
+2
že sama ideja o izvzetju je popolnoma butasta...Druga opcija je lahko samo privat,kar mi tudi ne potegne....
pridnaov?ka
16. 09. 2014 13.39
+9
vsak,ki ima dva priimka ali imena ,je za mene težki wannabee
NiNicka11
16. 09. 2014 13.42
-4
prašekk
16. 09. 2014 13.43
-4
Tole moram pa hčerki povedat ! Doktorirala je pod dekliškim (mojim) priimkom , po poroki pa je dobila še moževega ! Zdaj je torej wanabeeeeeeee ?
biggbrader
16. 09. 2014 13.44
+7
Ja, hudik je, če imaš dve mame ali dva ateja.
NiNicka11
16. 09. 2014 13.44
-6
prašekk
16. 09. 2014 13.48
-6
NiNicka11
16. 09. 2014 13.49
-5
pridnaov?ka
16. 09. 2014 14.03
+4
še nisem srečal čistilke z dvema priimkoma,ali zdravnice,advokatinje,profesorice.....z enim..kakice navadne
gangsterist
16. 09. 2014 14.05
+0
prašek, kaj si hotu povedat,da je hčer doktorirala al kaj
jenihvetes
16. 09. 2014 17.48
+2
itak dva imena, da ko se na enega prime preveč svinjarije, se drugega začne uporabljat, dokler raja ne pozabi.. gholazen elitniska
Poisonivy
16. 09. 2014 21.06
+1
kaj pa če, poleg izobrazbe po dekliškim priimkom, se poročiš v zrelih tridesetih in se ti neumno zdi losat dekliški priimek, ki si ga nosil že žnj let in si ponisen na svoje prednike? Kakšen wannabe si potem... Wannabe kaj?
NiNicka11
16. 09. 2014 13.36
+0
Ne rini se tja, kamor ne spadaš! :) Mislim, da bo to lekcija br. 1! :)))))
NiNicka11
16. 09. 2014 13.37
-1
biggbrader
16. 09. 2014 13.30
+7
Ljudje počasi spoznavajo kdo so vstajniki in zakaj so postali in kje se trenutno nahajajo !
biggbrader
16. 09. 2014 13.36
+6
Kako je slovenski lumpenproletariat naiven se lepo vidi pri ustanavljanju nove oblasti, kjer so pozabili na ljudi, ki kaj znajo ali so v življenju že kaj ustvarili in nastavljajo izključno ljudi po strankarski pripadnosti in političnih ključih; politike in profesorje, kateri do sedaj slučajno še niso bili v vladi ali na sekretarskih mestih - skratka vstajnike, ki se bodo še naprej borili za extra plače in extra dodatke k penzijam.
biggbrader
16. 09. 2014 13.40
+6
Stavim, da bo prva resna debata v novi vladi, kako se zadolžiti za plače v JU in extra penzije; da slučajno ne bi bile kakšen ojro nižje, kot sta si jih zamislila Koštrin in njegov tast.
blokirani
16. 09. 2014 14.01
+3