Slovenija

Preiskava letalske nesreče: kriminalisti opravili hišno preiskavo v divaškem letalskem centru

Ljubljana/Koper, 28. 10. 2014 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskava septembrske nesreče letala pri Divači se nadaljuje. Kriminalisti so opravili hišno preiskavo v divaškem letalskem centru. Prav tako to nesrečo preiskuje služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov.

Nesreča se je zgodila 14. septembra ob 12.55 na letališču v Divači. Manjše letalo tipa Robin D-400 je že kmalu po vzletu s približno 15 metrov višine strmoglavilo, po trku pa zagorelo. Umrli so pilot in dva potnika, eden pa je bil težje poškodovan.

Koprski kriminalisti nadaljujejo s preiskavo nesreče letala pri Divači, v kateri so 14. septembra umrle tri osebe. Na koprski policijski upravi so potrdili pisanje Primorskih novic, da so koprski kriminalisti opravili hišno preiskavo v omenjenem klubu. Ker predkazenski postopek še poteka, več podrobnosti niso posredovali.

Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je v uvodnem poročilu o nesreči med drugim ugotovila, da po podatkih agencije za civilno letalstvo divaški letalski center ni imel dovoljenja za izvajanje komercialnih poletov. Let, ki se je končal tragično, naj bi bil prijavljen kot komercialni panoramski let, kar pa so v divaškem letalskem centru po poročanju Primorskih novic zanikali.

Preiskava septembrske nesreče letala pri Divači se nadaljuje.
Preiskava septembrske nesreče letala pri Divači se nadaljuje. FOTO: Miro Majcen

Preiskujejo več letalskih nesreč

Služba, ki je v ponedeljek med drugim objavila končno poročilo o predlanski tragični nesreči toplozračnega balona na Ljubljanskem barju, sicer vzporedno preiskuje še več letalskih nesreč, ki so se v minulih mesecih in letih zgodile na slovenskih tleh.

Med drugim se ukvarja z marčevsko nesrečo motornega letala pri Žužemberku, ki se je končala z dvema smrtnima žrtvama. Julija pa je na območju Kobarida v strmoglavljenju umrl jadralni padalec. Prav tako obravnava več manjših nesreč, ki medijsko niso bili toliko izpostavljene. Februarja je tako na brniškem letališču zasilno pristalo manjše športno letalo. V začetku leta se je Mariboru zgodila nesreča žirokopterja, na območju Kočevja in na območju občine Šmarje - Sap pa nesreči ultralahkih letal.

Prav tako služba pripravlja zaključke dveh manjših nesreč iz leta 2012, pa tudi treh hujših, ki so se zgodile v lanskem letu. Julija lani se je v okolici Bovca v strmoglavljenju poškodoval pilot jadralnega letala. V nesreči žirokopterja, ki se je maja 2013 zgodila v občini Slovenske Konjice, je umrl njegov pilot, pri Kobaridu pa sta v nesreči ultralahkega letala oktobra 2013 umrla dva človeka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
28. 10. 2014 19.39
+2
Hitro prepovedati vse polete, a ne, birokratki ??
roten
28. 10. 2014 17.18
+6
prvo nam razložite osnove delovanja letališč ker zame sta komercialni in nekomercialni leti eno te isto pol pa dalje
pa dobr no
28. 10. 2014 19.15
+2
Niso isto. Pri nekomercialnem letiš na lastno odgovornost. Pri komercialnem pa je cela veriga ljudi, ki so dolžni zagotoviti varnost. Potnik je mnogo bolj varen, če se upošteva vse predpise.
roten
28. 10. 2014 19.52
+3
glede na to sploh ne bi smel pristati v divači ali kaj kolikor razumem je bilo letališče zanj zaprto