Slovenija

'Ne vidim nobene črne luknje'

Ljubljana, 27. 10. 2010 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Preiskovalna komisija je glede izdajanja brezplačnih časopisov v času volitev zaslišala nadzornike Pošte Slovenije, ki trdijo, da je revizija v podjetju ovrgla očitke o negospodarnosti.

Pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje izdajanje in financiranje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, sta danes stopila nedavno razrešena člana nadzornega sveta Pošte Slovenije Drago Bahun in Darinka Virant ter Anja Dobaj, zaposlena na Pošti Slovenije.

Revizija se je ukvarjala z zakonitostjo

Revizija poslovanja med Pošto Slovenije in izdajateljem brezplačnika Slovenski tednik podjetjem Progresija se je v prvi vrsti ukvarjala z zakonitostjo in transparentnostjo, na vprašanje, ali se je pregledovala gospodarnost poslovanja, odgovarjata prvi nadzornik Pošte Drago Bahun in nekdanja nadzornica Darinka Virant.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Dz-rs.si

Oba med zaslišanjem ponavljala, da se je sodelovanje med Pošto in Progresijo dogajalo v času mandata nadzornega sveta, ki je deloval pred njimi. Kot je pojasnil Bahun, so se za revizijo poslovanja s Progresijo na Pošti odločili, ko so prejeli anonimke z navedbami o nepravilnostih. Navedbe se niso nanašale le na Progresijo, temveč so bile širše, Progresija pa je bila le del revizije. Po Bahunovih besedah jih je zanimala transparentnost in zakonitost delovanja poslovodstva v celoti, ne samo glede Progresije, in da so pri zadevi "šli v drobovje".

Navedbe iz anonimk ovržene

Po reviziji so bile navedbe iz anonimk ovržene, je pojasnil Bahun in po številkah sodeč "ne bi mogel reči, da posli niso bili gospodarni". "Posel je bil transparenten in ne vidim nobene črne luknje," je dejal. Obenem je Bahun predlagal, naj se na zaslišanje povabi poslovodstvo, ki bo predstavilo podrobnosti iz posla s Progresijo. Predsednica revizijske komisije, ki je pregledovala omenjeni posel in nekdanja nadzornica Virantova pa je dodala, da je bil cilj nadzornega sveta "gledanje naprej", ne pa oziranje na posle iz preteklosti.

Virantova je še razložila, da se komisija ni ukvarjala z vsakim dokumentom, temveč so delo razdelili strokovnim službam, ki so po pregledu pripravile poročila. In tukaj je nastopila zaposlena na Pošti Slovenije Anja Dobaj, sicer sorodstveno povezana s svetovalcem v kabinetu nekdanjega premierja Janeza Janše Borutom Petkom, ki ga mediji omenjajo v zvezi z brezplačniki.

Preiskovalna komisija KAd in SOD
Preiskovalna komisija KAd in SOD FOTO: POP TV

Dobajeva je potrdila, da je v času pripravništva na Pošti odprla podjetje Modernizem, a ga je maja 2008 prepustila Borisu Krambergerju. Predsednica komisije Melita Župevc (SD) jo je vprašala, ali ve, da je podjetje Modernizem oglaševalo v Slovenskem tedniku. Dobajeva je odgovorila, da ne in da je bila zgodba z Modernizmom zanjo zaključena maja 2008.
 

Prijave v zvezi z brezplačniki

Na prejšnji seji je namreč nekdanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos dejal, da je komisija Pošto vzela pod drobnogled.

Komisija je med julijem 2008 in septembrom 2009 dobila več prijav v zvezi z brezplačniki, zato so odprli preiskavo, a suma korupcije niso ugotovili. Obrnili so se tudi na Pošto Slovenije, od koder so jim sporočili, da so v zvezi s poslovanjem s podjetjema, ki sta izdajala brezplačnika, opravili revizijo, ki ni pokazala nepravilnosti. Rezultate komisije je potrdil tudi nadzorni svet družbe.

Letos julija je na komisijo prispelo novo pismo in komisija je ugotovila, da jim Pošta ni posredovala vseh potrebnih dokumentov. Tako sta na dopoldansko sejo komisije vabljena do nedavnega še predsednik nadzornega sveta Bahun ter Virantova in Dobajeva.

V SDS opozorili na druge brezplačnike

Janez Janša - 5
Janez Janša - 5 FOTO: Damjan Žibert

V SDS pa so medtem komisiji predlagali, naj začne preiskavo pri "svojih političnih očetih". Opozarjajo na izhajanje brezplačnika Predsednik v času predsedniške kampanje leta 1992 in domnevne nepravilnosti, povezane s tem. "Tako bomo lahko znova poslušali koalicijsko mašinerijo, ki v maniri nekdanjega režima razglaša svojo – edino – pravo resnico“, so glede današnje seje zapisali v SDS na spletni strani.

"Iz dokumentov v priponkah je več kot očitno, da so bili politični očetje današnje koalicije vpleteni v dokazljive davčne nepravilnosti in da bi jih najraje pospravili v zaprašene arhive. Tudi zato verjamemo, da bo politično enobarvna preiskovalna komisija nemoteno nadaljevala svoje delo v smeri vzdrževanja dvojnih meril in napadanja opozicije,“ so dejali.

Menijo, da je Agencija za plačilni promet, nadziranje in informiranje leta 1993 in 1994 "ob reviziji Studia Marketing, ki je za tedanjega predsedniškega kandidata Kučana opravljal marketinške storitve, ugotovila, da je podjetje ob izvedbi volilne kampanje utajilo davke v višini 6 milijonov tedanjih tolarjev, skupaj z zamudnimi obrestmi pa v višini 17,1 milijona tolarjev (danes 71.357 evrov)", so še zapisali.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
28. 10. 2010 08.19
KAJ SE ČUDITE ČE JE ŽENSKI ZAUKAZANO, DA NE VIDI ČRNE LUKNJE JO PAČ NE VIDI!
blanla
28. 10. 2010 07.21
Veste kako je to na pošti imajo direktorja pa namestnika pa svetovalca direktorja pa vsi trije tajnice ko pa se je vlada menjala pa je en izmed svetovalcev ves pokakcan okoli letal in iskal veze ker se je bal da bo brco dobil pa je ni še zdaj ima dobro plačano službo .
M-teorija
27. 10. 2010 22.57
Tonček Balonček27.10.2010, 11:00 ~Kdaj bodo predčasne volitve. Pogrešam brezplačnike, rabim tudi kemične svinčnike in kakšno kapco ter toplo malico.~ Samo še klopco je treba rezervirat, pa bomo imeli vse.
sebajan
27. 10. 2010 20.28
levakom so se začele prikazovat bele miši.
MATEJABAJSIKA
27. 10. 2010 13.49
Rha 27.10.2010, 11:25 5 "Sejo o brezplačnikih zaprli za javnost" - ZAKAJ? Zato, ker nočejo, da pride resnica na plano. Žal. Zgleda, da bodo "kompezirali" z brezplačnikom Dobro jutro, kdo ve...
Tonček Balonček
27. 10. 2010 13.32
Zakaj so bili pa ti brezplačniki dostopni javnosti? Naj bi jih brali tisti, ki so jih pisali!
CtrlDelete
27. 10. 2010 11.59
Jaz vrata vedno zaprem za javnost ko grem na WC.
Matjaž Lang
27. 10. 2010 11.43
NOBEDEN SE NIČ NE SPOMNI. ČUDNO RES.A ZDEJ PA ŠE POŠTA.SE SPRAŠUJEM ALI OBSTAJA PRI NAS KAKŠNA INSTITUCIJA ALI FIRMA KJER NI KORUPCIJE IN POLITIČNOH BOTROV.DAM ZA KAVO ČE MI KDO ZNA POVEDAT.
HLAPCI.HLAPCI
27. 10. 2010 11.25
"Sejo o brezplačnikih zaprli za javnost" - ZAKAJ?
proofreader
27. 10. 2010 11.19
Hehe, takoj so pri SDS pričeli pozornost preusmerjati drugam. Očitno se res nekaj skriva v teh brezplačnikih, ki so na vsaki strani imeli po dve sliki velikega vodje.
MOSSAD001
27. 10. 2010 11.05
Rdečkoti za zaprtimi vrati,ponujajo Kompromis!!
Iza8
27. 10. 2010 11.04
Ko zaprejo sejo za javnost,že vedo,da bodo spet lumparije prišle na dan.
Tonček Balonček
27. 10. 2010 11.00
Kdaj bodo predčasne volitve. Pogrešam brezplačnike, rabim tudi kemične svinčnike in kakšno kapco ter toplo malico.
nefretete
27. 10. 2010 10.47
botjabotja 27.10.2010, 10:08 No, za razliko od ostalih , so nekateri sposobni mašit luknje... Dobro si povedal, luknje pa vendarle obstajajo. Odvisno iz česa je mašilo.
botjabotja
27. 10. 2010 10.10
Upam, da v tej preiskavi tud ne bo prišlo do kakšne administrativne napake...
botjabotja
27. 10. 2010 10.08
nefretete 27.10.2010, 09:55 -1 Jethro 27.10.2010, 09:32 -3 SDSu se hlače tresejo, da skočijo vsakič v luft zaradi preiskave teh, njim favoriziranih brezplačnikov? :) Marsikaj se jim trese, ne samo hlače. Ivan samo še maši luknje skozi katere bi lahko pricurljal kakšen nenadzorovan dokaz za njegove lumparije. Pa malo se že mudi.... No, za razliko od ostalih , so nekateri sposobni mašit luknje...
Tonček Balonček
27. 10. 2010 10.02
Pri SDS trdijo, da s tema časopisoma nimajo nič, hkrati pa tudi pravijo, da so delali na način, ki so se ga naučili od Kučana! Peterkle je delal na kredit, kako je kredite vrnil pa vesta le bog in on.
nefretete
27. 10. 2010 09.55
Jethro 27.10.2010, 09:32 -3 SDSu se hlače tresejo, da skočijo vsakič v luft zaradi preiskave teh, njim favoriziranih brezplačnikov? :) Marsikaj se jim trese, ne samo hlače. Ivan samo še maši luknje skozi katere bi lahko pricurljal kakšen nenadzorovan dokaz za njegove lumparije. Pa malo se že mudi....
nefretete
27. 10. 2010 09.54
Način, s katerim se SDS "brani" zelo spominja na sprenevedanje v otroškem vrtcu. Če so lahko "oni" potem smo pač še mi. Nikoli ne presenetijo s čim izvirnim ampak se oklepajo starih preizkušenih vzorcev opravičevanja, kako da niso počeli nič takega kar ne bi že drugi pred njimi. Prav, samo naj se nikar ne postavljajo nad vse druge, saj so isto podpovprečno s.r.a.n.j.e. Ali pa še malo slabši, ker kopirajo stare recepture za nove projekte. Menda z denarjem, ki ima sumljivo poreklo.
mark54
27. 10. 2010 09.48
VOLITVE BODO KMALU!!! ...pravi Baton ! in apelira nato da jih vse "skinemo" . Misli na politike obeh opcij ki so trenutno v ospredju. JA se strinjam. Ampak naj mi našteje vsaj 10 politikov novega kova. Poštenih in uspešnih ! JIH NI ! če pa bi jih danes še najdo bi isti bili v pol leta enako skorumpirani in polni nepravilnosti. TU v sloveniji ( pa enako je skoraj po celem svetu ) NE MOREŠ biti pošten. Kot da je lahko jagenček v volčjem brlogu dolgo živ ! Če se ne pridružiš v lopovčini starim mačkom , te prežvečijo in izpljunejo ( kot Wolf Pavčka , hehe !) Če pa si že načelen in nočeš sodelovati v vseh lopovčinah pa moraš biti vsaj tiho. Sicer te lahko zmanjka ali se tvojim lahko kaj zgodi. Enostavno se mi zdi da vse deluje tako da vsi imajo roko v žepu in si vzame kolko le more. Eni na en način drugi na kak drugačen način. In levi in desni. Na koncu pa če pomislim , bi verjetno vsak od nas počel podobno če bi se znašel v taki situaciji. In če kradejo vsi zakaj še nebi jas malo pomagal svojim otrokom , sosedom , žlahti ali prijateljem. Če lahko ! Taki smo. Zdaj se zgražamo pri Dimičevi. Niti en večji projekt se ni končal da se zraven zgradila vsaj ena vikendica , hiša ali slično. Pa od kar pomnim je tako . vsem političnim veljakom v občini ali višje , pa vsem direktorjem v firmi , pa v kakih sestrskih firmah itd... Pa pomnim že več kot 30 let ! Pol so še delavci kaj odnesli . Nekaj plačali , ostalo lastninili. Kaka hruška betona je zginla itd... vse do zadnjega delavca. Vsaka čast izjemam. Hočem rečt da se je kradlo nekoč in se krade danes. razlika je da smo takrat vsi po malem kradli ( eni seveda več kod drugi ) danes pa kradejo samo tisti na vrhu piramide in to kolko se da. Žal ! delavci pa ne dobijo plače !