Slovenija

Preiskava pokazala: očitki na račun mariborske enote za forenzično psihiatrijo so bili neutemeljeni

Maribor, 24. 09. 2016 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborska enota za forenzično psihiatrijo, na kateri se zdravijo zaporniki in priporniki, je bila pred dvema letoma tarča medijsko zelo odmevnih očitkov o domnevno neustreznem ravnanju z bolniki. Izkazalo se je, da so bili očitki neutemeljeni, saj policija ni ugotovila nobenih znakov kaznivih dejanj, varuh bolnikov pravic pa ne sistemskih kršitev.

Očitki so prišli v javnost na začetku leta 2014, ko je mati enega od bolnikov iz Murske Sobote vložila ovadbo zoper enoto za forenzično psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ker naj bi tam osebje bolnike pretepalo in jim predpisovalo prekomerne količine zdravil.

Pristojni v UKC Maribor so že takrat očitke zanikali, zaprosili pa so tudi za zunanji strokovni nadzor, da dokažejo resnico. Kot je za STA ta teden povedal predstojnik oddelka za psihiatrijo Jure Koprivšek, pod okrilje katerega sodi omenjena enota, izredni nadzor Zdravniške zbornice Slovenije ni pokazal strokovnih napak.

Oddelek za forenzično psihiatrijo UKC Maribor - 3
Oddelek za forenzično psihiatrijo UKC Maribor - 3 FOTO: Mia Media

Na Policijski upravi Maribor so pojasnili, da so na podlagi omenjene vložene ovadbe zbirali obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja. "Znakov kaznivega dejanja nismo ugotovili," so poudarili.

Da je šlo za neutemeljene očitke, ocenjuje tudi varuh bolnikovih pravic v Mariboru Franci Prosnik. Kot je ocenil, je šlo za bolnika, ki je imel specifične želje in zahteve glede zdravljenja in oskrbe, ter svojce, ki se niso zlahka sprijaznili z nastalim položajem. "Ni šlo za kake sistematske nepravilnosti," je povedal za STA.

Z zadevo se je ukvarjal tudi Varuh človekovih pravic, katerega predstavniki so decembra 2014 nenapovedano obiskali omenjeno enoto UKC Maribor. Pri tem domnevno slabega odnosa osebja do pacientov sami niso neposredno ugotovili oziroma opazili. Kljub temu so priporočili, da enota posebno skrb zagotovi stalnemu nadzoru nad korektnim odnosom osebja in skrbi za dostojanstvo pacienta.

Marca letos so opravili še kontrolni obisk. "Ob kontrolnem obisku so nam sogovorniki pojasnili, da je do pritožb zoper osebje prišlo predvsem pri pacientih, ki so se hoteli maščevati osebju oziroma ga diskreditirati," so za STA povedali pri Varuhu.

Je pa Varuh človekovih pravic opozoril na prezasedenost enote. V času njihovega obiska je bilo v enoti uradno 30 postelj, imeli pa so 44 pacientov, torej je bila kapaciteta presežena za 14 postelj oziroma 47 odstotkov.

To težavo je izpostavil tudi izredni nadzor Zdravniške zbornice Slovenije, a v UKC pravijo, da so jo že uspeli rešiti. "Januarja 2015 smo odprli dodatno podenoto enote za forenzično psihiatrijo, s čimer je bila rešena prezasedenost enote, kadrovske dopolnitve pa so od odprtja nove podenote nenehno v teku," je povedal Koprivšek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
24. 09. 2016 14.04
+4
Tudi Cerar ima o sebi najboljše mnenje.
ivan.z Doba
24. 09. 2016 17.14
+1
ivan pa, da je samo on dober! In? Oba skupaj pa nista za nikamor!
Darko32
24. 09. 2016 12.04
+9
Že samo kdo je objavil to poročilo je sporno, saj je POLICIJA posredno v konfliktu interesov in to se vidi na vsakem koraku. Zato je takšno poročilo v bistvu poročilo, k idokazuje, da je korupcija v javni upravi presegla vse mere dobrega okusa in morale.
JosipBrozDrugi
26. 09. 2016 08.18
+1
Nimaš prav. Varovanje zaprtih pacientov izvajajo pravosodni policisti (pazniki), ki spadajo pod pravosodno ministrstvo. Seveda pa uporabljajo silo in prisilna sredstva, če to situacija zahteva. Glede pretirane uporabe zdravil je tako, da je bolje dati forenzičnemu pacientu, ki uničuje inventar ter grozi osebju in pacientom, ustrezen odmerek, kot pa batine, ki bi jih dobil v navadnem zaporu/priporu.