Slovenija

Preiskava proti Žuniču se je začela

Ljubljana, 03. 07. 2009 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nataša Markovič
Komentarji
8

Sprožena je kriminalistična preiskava proti nekdanjemu prvemu nadzorniku državne NLB Antonu Žuniču, ki je podpisal sporno pogodbo z nekdanjim direktorjem banke Marjanom Kramarjem.

Anton Žunič
Anton Žunič FOTO:

Kot je poročal Svet na Kanalu A, so po preverjenih in potrjenih informacijah blizu vrha ljubljanske policije kriminalisti začeli preiskovati Antona Žuniča, ki je leta 2004, v imenu nadzornega sveta, z Marjanom Kramarjem podpisal pogodbo, ki je temu omogočila izplačilo miljonske nagrade. Žunič je na položaj prišel med vladavino Toneta Ropa, z njim pa je v nadzornem svetu, ki je odobril takšno pogodbo, sedela tudi vidna članica Pahorjeve SD Metka Tekavčič.

Če bo preiskava uspešna in se bo končala z ovadbo zaradi nevestnega dela, bo to prvič v novodobni zgodovini Slovenije, da bo kdo od nadzornikov končno odgovarjal. Kajti nadzorniki, ki jih je v tem primeru tja postavila leva politična opcija, so tisti, ki so omogočili Kramarju pogodbo, po kateri je bil upravičen tudi do 49 dni dopusta, višje dnevnice in drugega luksuza. Kramar, nad katerim se je zlila jeza premierja Boruta Pahorja, je namreč le podpisal, kar so mu nadzorniki ponudili. Kriminalisti, ki so še pred tedni zanikali, da bi preiskovali nadzornike, so zdaj to preiskavo končno sprožili.

Zadeva je v predkazenskem postopku, kriminalisti zbirajo obvestila. Policija

Pogodba ni bila omejena navzgor

Anton Žunič, ki je leta 2004 pogodbo Kramarju omogočil, potrdila pa jo je vlada pod vodstvom zdajšnejga tesnega Pahorjevega sodelavca Antona Ropa, navzgor ni bila omejena, kar potrdi tudi Žunič.

Zaradi nerazumne vsote in dodatnih bonitet, ki jih je imel Kramar, pa bi Žunič moral odgovarjati, a bil bi prvi nadzornik v zgodovini Slovenije. Predsednik gospodarske zbornice Samo Hribar Milič za primer še ni slišal. Čeprav o odgovornosti jasno govori zakon – člani so odgovorni za škodo, ki je nastala kot posledica kršitve dolžnosti ravnanja s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika ter varovanja poslovnih skrivnosti družbe.

Zakaj ni bil še noben nadzornik v preiskavi, pove predsednik Kasa  Bogomir Kovač: "Težko je belim ovratnikom dokazovati neposredno odgovornost." Samo Hribar Milič pa doda: "Potrebno je zagotoviti realizacijo naše zakonodaje in zaostriti odgovornost vseh nadzornikov."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 07. 2009 12.11
vedno eni te isti akterji--in čudno vedno LDS-KAJ NIISO TO OD SUPER-ULTRA POŠTENE MINISTRCE---ČELJAD.....DJEČICA
Mihec.pihec
04. 07. 2009 21.35
Ve se približno, kolikšna bi bila razumska nagrada za Kramarja. Torej bi bilo pošteno, da bi bil Žunič, ki je podpisal nesramno visoko nagrado, kaznovan tako, da bi bil obsojen z obveznim opravljanjem družbeno koristnega dela, dokler ne bi poplačal škode, ki jo povzročil. Mislite, da bi še komu prišlo na pamet, da bi podpisal kaj takega? In vsa ta svinjarija prihaja spet iz LDS (še pod Ropovo vlado) in Združene liste (Metka Tekavčič).....
Buena Vita
04. 07. 2009 13.32
BOGA SLOVENIJA S TO VLADO,KI NE SEŽE ŽABI DO UŠES---KAJ ŠELE MAFIJI IN TAJKUNOM
Buena Vita
04. 07. 2009 13.31
KAJ JE SEDAJ MYSTER BEŽALIČ ODSOPIL OD PREGONA KRAMARJA--UBOGO DETE JE TA PAHOR,KAJ JE MISLIL DA BODO ENGA PRIMORCA MAT-KURJE VZELI ZA SEBI RAVNEGA,DA GA BODO POSLUŠAL ULTRA SLABO RAZMIŠLJANJE PREMIER BEŽALIČ,,ŽE SAMO SESTANEK Z BABAMI GA POŽENE V BEG---KAKO ŠELE BEŽI KO ZAČNE ULTRA LAŽLJIVEC GOLOIBIČ DEBATIRAT
Braveheart
04. 07. 2009 12.57
Nič ne bo, ker je prava politična opcija in je bilo vse dogovorjeno - je pač samo ubogal ukaz, na komunistično žalost smo jih odkrili. Sedaj stopi na sceno LDS in se malo porepenči in pomete pod preprogo. Občutek imam, da bomo v naslednjem tednu brali kaj od Marjetice in njene slavne metle.
brencl47
04. 07. 2009 10.57
HA-HA-HA.................! To je dejal Milič in ostal živ?????
delavec99
04. 07. 2009 04.14
na ga-uge z njim.....
Marija Krebs
03. 07. 2009 19.40
Bomo lahko srečni, če se to več ne b o dogajalo, za nazaj pa...