Slovenija

VIDEO in FOTO: Stanovanja za brezplačno koncesijo?

Ljubljana, 16. 02. 2011 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./K.Š/J.B/STA/D.O./U.Z.
Komentarji
387

Ker je Tušmobil dobil brezplačno frekvenco, za katero je morala konkurenca plačati kar 100 milijonov evrov, so kriminalisti preiskali pisarno Mirka Tuša, njegov dom in avtomobila.

Kriminalisti so v predkazenskem postopku, ki ga usmerja okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, na širšem območju Slovenije izvedli obsežne aktivnosti na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete in korupcije.

Več kot 60 kriminalistov in policistov je na območju Ljubljane, Maribora, Celja, Murske Sobote in Postojne na podlagi odredb sodišča izvedlo 21 hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah in gospodarskih družbah, šlo pa naj bi za sum sprejemanja in jemanja podkupnine.

Komisija za preprečevanje korupcije je v načelnem mnenju zapisala, da so uradne osebe Apeka postopek podeljevanja frekvenc izvedle v nasprotju s predpisi in s tem drugemu omogočile neupravičeno korist.

Zasegli so predmete, pomembne za predkazenski postopek – med njimi dokumentacijo in različne nosilce podatkov –, zaradi razlogov zbiranja obvestil, dokaznih predmetov in zavarovanja sledov kaznivega dejanja pa so petim osumljenim osebam odvzeli prostost. Do 19. ure so vsem odpravili pridržanje.

Kriminalisti bodo po potrebi opravili še dodatna preiskovalna dejanja, nato pa bodo vse zasežene dokaze, zbrana obvestila in ostale ugotovitve posredovali tožilstvu, so sporočili s PU Ljubljana.

Apek: Pri nas ni kriminalistov

Preiskali so tudi dom lastnika Tuša Holdinga Mirka Tuša. “Kriminalisti so preiskali poslovno pisarno gospoda Tuša, njegov dom in oba avtomobila. Odnesli so nekaj popolnoma nepomembnih listin in računalnik. Zadeva je z vidika mojega klienta končana uspešno, ni mu bila odvzeta prostost. Sedaj gleda televizijo in uživa skupaj z vami,” je povedal njegov odvetnik Uroš Ilič.

Mirko Tuš
Mirko Tuš FOTO: Aljoša Kravanja

Hišne preiskave so opravili tudi na sedežih uprave Tuša v Celju in v Tušmobilu v Ljubljani.

Iz Tuš Holdinga so sporočili, da je današnja preiskava po njihovih podatkih povezana z izdano odločbo Agencije za pošto in elektronsko komunikacijo (Apek) "in nikakor ne s poslovanjem katere od družb v okviru Tuš Holdinga. Poslovanje naših dejavnosti v sklopu Tuš Holdinga tako poteka popolnoma nemoteno." Dodali so, da "ne v podjetju Tušmobil in ne v katerem koli od drugih podjetij Tuš Holdinga ni pridržanih oseb".

Policija je bila tudi na Apeku, kjer je opravila tudi nekaj informativnih razgovorov z zaposlenimi. Z Apeka so še sporočili, "da s potekom in namenom kriminalističnih preiskav ni seznanjen, zato navedbe družbe Tuš Holdinga težko komentiramo".

V zameno za podelitev frekvenc dobil tri stanovanja?

Kriminalisti naj bi preiskovali podelitve frekvenc za mobilno telefonijo Tušmobilu. Kot je znano, je namreč Apek brezplačno dovolil prenos frekvenc v pasu 1800 megahercev, zatem pa še brezplačno frekvenco za UMTS. Tuš naj bi bil tako osumljen dajanja podkupnine, a ponujal naj ne bi kuverte z evri, pač pa naj bi se za uslugo zahvalil z nepremičninami.

Zurnal24.si poroča, da se je Tuš v torek v Barceloni sestal z direktorjem poljske družbe Play Mobile Jorgnom Bang-Jensnom. Pogovorov se je udeležil tudi direktor Tušmobila Matjaž Savodnik. Tuš prodaje ni ne zanikal ne potrdil.

Nekdanji direktor Apeka Tomaž Simonič naj bi namreč od Tušmobila v zameno za brezplačno dodelitev koncesije prejel tri stanovanja in več mobilnih telefonov. Ena od hiš je na Gregorčičevi 44 v Piranu. Vpogled v zemljiško knjigo pokaže, da je prvi lastnik stanovanja Kinopodjetje Celje, ki ga je prevzel Tuš. Leta 2005 stanovanje preide v last družbe GM Invest, ki je v lasti Gorazda Lukmana – nadzornika podjetja Engrotuš. In končno leta 2008 lastnik stanovanja postane Simonič. To se zgodi tik po tem, ko Tušmobilu povsem tiho brezplačno dodeli licenco za UMTS telefonijo, ki jo zdaj preiskuje policija. Simonič je takrat potrdil, da so licenco res brezplačno dali Tušu, a le zato, ker zanjo ni bilo interesa.

Kriminalisti so aprila 2009 že opravili hišno preiskavo na sedežu Apeka, ki pa po trditvah tožilstva ni bila povezana s podelitvijo frekvenc Tušmobilu. Odnesli so nekaj škatel dokumentacije. Povod za preiskavo naj bi bila anonimna prijava na policijo in protikorupcijsko komisijo. Obtožbe so v Apeku zanikali, Simonič pa je zatrdil, da preiskava ni bila povezana s podeljevanjem frekvenc ali drugih pravic s področja regulatornega delovanja Apeka. "Agencija je ves čas ravnala in ravna zakonito," je zatrdil.

Tuš Holding želi prodati Tušmobil, a se zapleta pri ceni.

Simoničev odvetnik Marko Bošnjak zatrjuje, da njegov klient s Tušem ni povezan, on sam pa je danes s službene poti v Makedoniji zatrdil, da s postopki v Sloveniji ni seznanjen.

Protikorupcijska komisija prejela tri prijave

Tudi protikorupcijska komisija je potrdila, da je v preteklosti prejela tri prijave, ki se med drugim nanašajo tudi na Tuš. Dve prijavi obravnavata poslovanje z nepremičninami, ena pa opravljanje storitev mobilne telefonije, so sporočili. Komisija je prijave odstopila organom odkrivanja in pregona, v eni zadevi pa je izdala tudi načelno mnenje na podlagi zadeve Apek, v kateri so prejeli več prijav.

Ozadje kriminalistične akcije

Že ko je bila leta 2008 izdana odločba in so v javnost prišle informacije, da je Tuš dovoljenje za opravljanje storitev UMTS dobil brezplačno, je bila strokovna javnost zgrožena. Zakaj? Mobitel je leta 2001 za isto koncesijo plačal 100 milijonov evrov, pet let pozneje sta jo dobila še Simobil in T2 in zanjo plačala 6,5 oziroma 6,3 milijona evrov, Tušmobil pa ni zanjo plačal nič.

Kako jim je to uspelo? Najprej je leta 2007 Tušmobil Apeku poslal pismo, v katerem se je zanimal, ali bi tudi oni v Sloveniji lahko ponujali UMTS. Apek je nato, kot mu nalaga zakon, objavil javni razpis oziroma poziv. Toda pozor, objavili so ga zgolj v Uradnem listu Republike Slovenije, ne pa tudi na svoji spletni strani ali v časopisju. To so storili tik pred božičem in nihče ga ni videl, zato se tudi nihče ni nanj prijavil. Apek je nato imel prosto pot, da kar v upravnem postopku – enakem, kot je, na primer, za izgradnjo gradbenega dovoljenja – Mirku Tušu da brezplačno to, za kar je Mobitel plačal sto milijonov evrov.

Ko je bila odločba spisana, se je izkazalo, da interes je. Ostali operaterji so vložili tožbo na upravno sodišče, s katero odločbo izpodbijajo. Postopek še vedno traja.

Plačilo za uporabo frekvence
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (387)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aldeborana
17. 02. 2011 16.20
beri66 16.02.2011, 09:29 80 Zaprite to barabo Tuševo!!!! Delavke na 400 evrih on pa bogatun na kvadrat! "NE SERI..PO DOMAČE POVEDANO........"
saintjozef
17. 02. 2011 14.00
lucky77 In kdaj začnete sto miljonske kredite odplačevat? Nimam želje, da vam jih jaz plačujem.
lucky77
17. 02. 2011 12.55
+1
takole bom povedal. že 11 let delam v Tuš-u in mi ni žal dneva. To je res prava ekipa, ki ve kaj hoče. LE TAKO NAPREJ MIRKO !! Ne pusti se tem parlamentarskim šalabajzerjem .
saintjozef
17. 02. 2011 12.45
Božiček je prinesel Mirkotu koncesijo ! Se mi je zdelo, da ga ima bog rad. Tajke so lepa dekleta, a lepša od Urške pa res ni nobena.
myworld
17. 02. 2011 12.19
V ozadju je država zaradi vzpona Tušmobila, ki ima najboljšo ponudbo trenutno in hitro pridobiva nove naročnike! To je razlog za intervencijo, a brez potrebe, Tušmobil bo še naprej rasel..
martin_riggs
17. 02. 2011 12.07
Moje mnenje je,da bi danes telefonija,pa tudi internet,morala biti zastonj,prosta,liberalna in hitra komunikacija je prihodnost...sistem kot ga poznamo ne vodi nikamor,sami sebi delamo proleme na vseh področjih,na račun civilizacije ki stagnira,oz nazaduje..
martin_riggs
17. 02. 2011 12.06
Moje mnenje je,da bi danes telefonija,pa tudi internet,morala biti zastonj,prosta,liberalna in hitra komunikacija je prihodnost...sistem kot ga poznamo ne vodi nikamor,sami sebi delamo proleme na vseh področjih,na račun civilizacije ki stagnira,če ne nazaduje..
saintjozef
17. 02. 2011 11.54
Kako je lahko nekdo kot Simonič direktor take ustanove, ko rabi celo svetovalca, da ve kaj oblečt?
saintjozef
17. 02. 2011 11.47
Poštenjak Vizjak bo razložil zgode in nezgode TUŠ-mobila. Trenutno je v Teheranu, Janša na Tajlandu, mi pa papirček iščemo.
ja_samo
17. 02. 2011 10.54
Ne mi u Tus dirat ,ker nimam kam pol hodit v trgovino. On mi je najblzji a ja tko len , da mi se ne da dalec hodit.
prašek
17. 02. 2011 10.50
dusar 17.02.2011, 07:25 »No sedaj pa stvar ze dobiva drugacno vsebino in se lahko drugace tretira , saj vam bodo POLJSKI menedzerji, kasirali in posiljali opomine za stortve.« Saj lahko ti kupiš !! Pa nam boš ti kasiral in pošiljal opomine !!
vusek
17. 02. 2011 10.45
Tale zadeva je jasna kot beli dan, to je politično maslo tandema Kresal-Senica in tukaj ne rabiš doktorata. Žalostno je da se na tako očiten način spravijo na ljudi, ki dobro delajo v Sloveniji in držijo gospodarstvo pokonci. Medtem pa tisti ki vodijo te postopke kradejo kot srake naprej. Potem pa minister Zalar razlaga kako Slovenija na raj za mafijo, da je to pravna država. Za bruhat!!!
z1v2e3z4dica
17. 02. 2011 10.10
ok, ok, ok...vse lepo in prav...Ampak mene resnično zanima, kdaj se bo naša država začela ukvarjat z gospodarstvom, z podjetji - ena za drugo propadajo????? Kaj njim ni jasno?? Obljubljajo zlate reforme, s katerimi bodo rešili državo?? Saj jim več nihče ne verjame - naj se končno zamislijo?!? Kako bi jim lahko?!? V ospredje se neprestano postavljajo samo s tem, kako lovijo tajkune?? Ja...zaprite vse tiste, ki dajejo delovna mesta SLOVENCEM, zaprite njihova podjetja, da boste imeli še več brezposelnosti - PAJACI - oprostite , ampak ob jutranjih poročilih in poslušanju teh naših lutk in njihovih obljub kakšne diamantne načrte imajo, da bodo rešili gospodarstvo in brezposelnost se mi že kodrajo živci - naj spregledajo, da država tone in pogledajo resnici v oči, ker imajo te zapolnjene ne s peskom ampak šodrom!! No in potem pridem na 24 ur- na vaš ekskluziv, vidim članke o naših/vaših velikih zvezdah in mi res mine do vsega!!! dajte se spravit k sebi, tako vi 24 ur kot naši SUPERJUNAKI NA POLITIČNI SCENI!!
Waldemar
17. 02. 2011 09.43
"Apek je nato, kot mu nalaga zakon, objavil javni razpis oziroma poziv. Toda pozor, objavili so ga zgolj v Uradnem listu Republike Slovenije, ne pa tudi na svoji spletni strani ali v časopisju. To so storili tik pred božičem in nihče ga ni videl, zato se tudi nihče ni nanj prijavil." Zgolj v uradnem listu? Vas nič ni sram, da take bedarije pišete? Uradni list je vsaj zaenkrat v Sloveniji še vedno državno uradno glasilo. Kar pomeni, da je vse, kar je objavljeno v UL po definiciji javno in se zato nikoli nihče ne more sklicevati na to, da neke objave ni videl. Še posebej pa to velja operaterje oz. gospodarske družbe. Da sedaj nekdo trdi, da poziva ni videl, ker je bil objavljen le v UL, ne pa na neki spletni strani, je višek cinizma, poleg tega pa še priznanje lastne nesposobnosti na trgu obnašati se kot dober gospodar.
orehek
17. 02. 2011 09.37
Na vsaki slovenski firmi imajo policaji kaj za delat, takšna je realnost. Slovenska mislenost = takoj ko postaneš šef ali njegov bližnji sodelovec, začneš kratsi in tlačiti v svoj žep. Naj mi kdo našteje na prste ene roke šefa, ki vse posle pelje zakonito, brez podkupnin?!
jezni_jezek
17. 02. 2011 08.33
Kdaj bojo pa na Mobitel šli?
orehek
17. 02. 2011 08.18
Kaj bi pričakovali v državi, za katero: - nekdanji vodilni v Patriji pravi, da so delali tako (dajanje podkupnin), kot je to navada v tem delu Evrope - Balkana; - italijanski mafijec pove, da je tako rekoč raj za mafijo; - v kateri ima ministrstvi za sodstvo in notranje zadeve (beri: policijo) pod okriljem ena sama stranka; - v kateri velja stranka, ki ima "čez" policijo in sodstvo legalna in legitimna kontinuiteta starega režima; - v kateri razgled tako rekoč vseh politikov, levih in desnih, vključno s t.i. tranzicijskimi tajkuni, sega le do nivoja lastnih želodcev in skladno s tem interesov; - v kateri je inteligenca obmolknila, le tu in tam se zasliši še kakšen glas "vpijočega" od njih v puščavi (beri: Bučar, pa oba Hribarja, ki so jih prinesli naokoli zaradi njihove naivnosti); - v kateri je kriza povzročila to, da so se ti ljudje, ki jim nivo razgleda ne seže dlje od lastnih želodcev, začeli med seboj klati; - v kateri državljani samo nemo stojimo in opazujemo, kaj elitistična sprega počenja, sedaj ko se kolje. Torej, kaj lahko pričakuješ od take države?
Lumina
17. 02. 2011 07.45
Kriminalisti bi morali preveriti tudi TUŠ MINI paket - dejansko je storitev dražja kot tam obljubljajo.
scipio
17. 02. 2011 07.30
frekvence so takšen fizičen prostor kot sta blejsko jezero ali piranski zaliv ali zračni prostor. pri tem je bolj ali manj jasno, da je določena frekvenca v informacijski dobi lahko vredna več kot bodo vse ribe v južni polovici piranskega zaliva v 100 letih. če to nacionalno blago nek uradnik PODARI neki osebi za nekaj tisoč EUR vreden kvadratni meter nekih etažnih nepremičnin, je nam vsem UKRADEL in nato NEKOMU ŠENKAL narodovo srebrnino, tj prostor, na/v katerem živi. bravo. skoraj ni res, pa je...
dusar
17. 02. 2011 07.25
Zurnal24.si poroča, da se je Tuš v torek v Barceloni sestal z direktorjem poljske družbe Play Mobile Jorgnom Bang-Jensnom. Pogovorov se je udeležil tudi direktor Tušmobila Matjaž Savodnik. Tuš prodaje ni ne zanikal ne potrdil. Tako kot ste zeleli dragi slovenci tako boste tudi IMELI Ne poznam TUS-ovega imperija , ker me nikoli ni zanimal. Vem pa da je velik in naj bi bil uspesen, kakor tudi nikoli se ni pojavljal v kakrsno koli politicnih navezah, kot so HILDE, Mura, ZIDAR, Bavcar, in se mnogo mnogo drugih , za kater se ve crno na belem kako se bogatijo na KRIMINALEN nacin, z politiko in kliantelizmu. Kar ima in predvsem koliko ima je ustvaril.Kako??? To je njegova stvar.Ce mu je banka odobrila kredit, kot vsakemu drzavljanu, seveda odvisno od sume in njegovega statusa je to njegova stvar.Krditov ni dobil na lepe oci, pac pa je moral tudi z necem jamcit, garancijo podat na prejeto. Mislite si svoje.Je pa nekaj drugega , drug pojav bolj zanimiv, ze zastajujoc.Kot se kaze ima TUS ze vsega poln kufer, pa je zacel prodajat.KUPCI-poljski interesent. No sedaj pa stvar ze dobiva drugacno vsebino in se lahko drugace tretira , saj vam bodo POLJSKI menedzerji, kasirali in posiljali opomine za stortve. Pa se bo slovenija resila se "enega" ki ni bil tovarisem po VOLJI. Ostane vec prostora za njih.... A ja ......DOBRO JUTRO