Slovenija

Prelaganje odgovornosti se nadaljuje, bo varnejši most sploh kdaj zgrajen?

Ljubljana, 17. 09. 2014 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G./24UR ZVEČER
Komentarji
7

Medtem ko policija ugotavlja morebitno odgovornost za tragično nesrečo na Vranskem, vprašanje ureditve spornega odseka ostaja nerešeno. Župan Vranskega in predstavniki Arsa vztrajajo na nasprotnih bregovih.

Most čez potok Bolska - 4
Most čez potok Bolska - 4 FOTO: POP TV

Iskanje odgovornih za sobotno tragedijo na Vranskem se nadaljuje. Tako občina, kot tudi pristojni na ministrstvu ter lastniki poligona za trening varne vožnje so že dolga leta vedeli, da bi bilo potrebno zgraditi večji most čez potok Bolska, a namesto tega je tam stal začasen mostiček, upravljalec občinske ceste pa je vsake toliko popravljal brežine, ki jih je ob naraslem vodostaju povzročal omenjeni potok.

ARSO: Če občina nima denarja, je to njihov problem

Župan Vranskega Franc Sušnik je že v začetku tedna dejal, da bi morala država urediti strugo Bolske, a da se to sedem let ni zgodilo. Trdi, da regulacija ni v pristojnosti občine in da za to nimajo denarja. Na Arsu so sprva trdili, da ne vedo ničesar o tem, včeraj pa je v oddaji 24UR ZVEČER Tomaž Pogačar z Urada za upravljanje z vodami pojasnil, da je občina leta 2007 prišla na Arso po projektne pogoje za izgradnjo mostu. "Istočasno so prinesli dva projekta. Prvi je bil projekt za izgradnjo začasnega mostu, drugi pa je bil ta megalomanski porjekt, ki je predvideval tudi prestavitev struge potoka Bolska," je pojasnil.

Dodal je, da je bil Arso le eden od tako imenovanih soglasodajalcev k dokumentaciji. "Ta dokumentacija je pogodba, ki jo je občina želela imeti in so jo pripravile naše službe. Poslali smo jo v podpis občini, ta pa je ni želela podpisati, ker v njej jasno piše, da je za prestavitev struge zadolžena občina. Investitor je občina, ne država, njihov problem je, če nimajo denarja," je pojasnil.

A občina je vztrajala, da strugo uredi ministrstvo, saj naj bi njeno preureditev strokovnjakom, ki so pripravljali projek tako začasnega, kot tudi trajnega mostu, predlagali na Arsu.

Sušnik je včeraj v oddaji še dejal, da je bil Arso in v vseh postopkih vmeščanja poligona soglasodajalec. "Tako pri spremembi plana, kot pri izdelavi občinskega lokacijskega načrta in pri sami izvedbi. Že aprila 2007 smo dobili vodno soglasje za začasno premestitev, ki pa je žal zaradi zapletov tudi ostala začasna," je dejal. Vztraja, da si tako zahtevne trajne rešitve s prestavitvijo struge niso izmislili na občini. "To so predlagali, oziroma zahtevali strokovnjaki na Arsu," pravi in dodaja, da so zaradi postavitve takšnih pogojev oni odgovorni, da je bil izveden le začasni projekt. "V resnici ni imela občina nikoli nobenih pristojnosti na vodotoku. Vseskozi pa se srečujemo z nerazumljvimi zahtevami in pogoji. Ugotovili smo, da niti skupaj z investitorjem poligona nismo zmožni zagotoviti milijon evrov za takšno ureditev, ki je nismo mi predlagali, pač pa je nastala na podlagi mnenja Arsa," je odločen.

Pravi, da je imela občina že leta 2007 zagotovljen denar za izgradnjo mostu, a da je nemogoče financirati nekaj, kar si je zamislila država. Dodaja, da tudi takšna ureditev po mnenju strokovnjakov ni primerna, saj predvideva zapolnitev naravnega meandra, kar bi lahko po njegovih besedah poslabšalo poplavno varnost na območju vasi Čeplje. "Tudi zaradi tega je ta rešitev za nas nesprejemljiva," poudarja.

Most čez potok Bolska - 1
Most čez potok Bolska - 1 FOTO: POP TV

Na Arsu vztrajajo, da je projekt pripravila občina in da na Arsu niso imeli takšne zahteve. Pogačar je postregel z dokumentom Odmik vloge za vodno soglasje, s katerim je pooblaščenec upravitelja ceste leta 2007 prosil Arso za odmik vloge za izdajo vodnega soglasja in vrnitev dokumentacije. "To pomeni, da je Arso takrat zaključil svoje delo na tem projektu," je dejal. In nato se je očitno vse ustavilo.

Morebitno kazensko odgovornost zdaj ugotavlja policija, do postavitve novega mostu in ureditve odseka pa bo očitno minilo še nekaj časa. Ob vprašanju, ali bo most kdaj vendarle stal, je namreč župan ponovil, da bo sicer občina v vsakem primeru zagotovila denar za most, a da je nemogoče pričakovati, da bodo plačali nekaj, kar si je zamislila država.

Projekt za Most čez Bolsko je sicer leta 2007 izdelalo celjsko podjetje Subra. Sestavni del tega projekta je hidrotehnično poročilo družbe Hidrosvet, ki predvideva regulacijo in prestavitev struge Bolske v dolžini okoli 500 metrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DieIsCast
17. 09. 2014 13.48
+11
Ja, tako imamo danes... da postaviš most in zabetoniraš 30m3 betona, rabimo projektivne biroje, agencije, strokovnjake, izvedence, pristojne službe, soglasodajalce, nadzornike, inšpektorje, inženirje, arhitekte in vse ostale uradnike... pa še potem nastane bolj brv čez potok, kot pa most...
odpisan2x
17. 09. 2014 13.27
+2
res škoda dveh mladih življenj-sožalje.samo pri načinu gradne tega mostu je vsakomor lahko jasno,zakaj je dotega prišlo.-vejevje je zabilo pretok vode pod mostom,voda pa je šla posvoje.mogoče bi se dalo rešiti ,če je bil še čas,če bi kdo z hiajabom izvlekel drevesa
MK02
17. 09. 2014 13.10
+4
Ping-pong, mediji kujete to tragedijo dokler je še vroča, potem pa boste pospravili pod preprogo nihče kriv, epiloga nebo.
MiroF
17. 09. 2014 13.00
+6
Denar je bil,vprašanje pa je kam v katere žepe je šel ???
kurimebolac
17. 09. 2014 12.57
+3
Pač sta bla na napačnem kraju ob napačnem mestu, nehajte s tem iskanjem krivca, brez veze... Nesreče se dogajajo.. Konec. Ko pa nekdo umre na cesti ker je bla luknja na cesti pa nihče ne odgovarja, nehajte s takšnim poročanjem 24ur.. Ljudje umirajo vsak dan, pa se ne dela člankov za vsako dušo posebej..
tralalalalala78654e
17. 09. 2014 13.22
+4
Ob napačnem času na napačnem mestu bi bila, če bi njun avto zadel meteroit. Ta most pa je bil tempirana bomba, ki jo je nekdo odobril.