Slovenija

Preložen disciplinski postopek proti tožilki, ki je javno spregovorila o primeru koroške deklice

Ljubljana, 22. 08. 2012 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državna tožilka Aleksandra Štiblar, ki je nekaj časa vodila primer koroške deklice, zahteva, da se disciplinski postopek zoper njo odpre za javnost. Štiblarjeva bo poskušala dokazati, da pri preiskavi suma spolne zlorabe koroške deklice res ni bilo storjeno vse, kot je treba.

Aleksandra Štiblar
Aleksandra Štiblar FOTO: POP TV

Državna tožilka z oddelka v Velenju Aleksandra Štiblar je postala v javnosti znana kot tista tožilka, ki ni skoparila z ostrimi besedami na račun tožilstva v primeru koroške deklice. Prav zaradi tega naj bi danes na disciplinskem sodišču vrhovnega državnega tožilstva zoper Štiblarjevo potekal disciplinski postopek, a so ga preložili za nedoločen čas. Štiblarjeva je namreč zahtevala, da se postopek odpre za javnost.

Odvetnik Štiblarjeve Tomaž Bromše je povedal, da sodišče danes še ni odločilo o zahtevi, da naj bo postopek odprt za javnost, saj si je pridržalo pravico, da o tem odloči s sklepom pozneje.

Zahtevo za uvedbo disciplinskega postopka proti velenjski tožilki je zahteval generalni državni tožilec Gorazd Fišer. Kamen spotike naj bi bil članek iz Slovenskih novic, v katerem je Štiblarjeva javno spregovorila o podrobnostih primera štiriletne koroške deklice Klare, ob čemer ni varčevala niti s kritikami na delo tožilskih kolegov.

Primer koroške deklice je sicer po odhodu Štiblarjeve s slovenjgraškega tožilstva prevzel drug tožilec. Ta je ovadbo očeta zaradi suma spolne zlorabe deklice zavrgel, kar je razjezilo Štiblarjevo. Na Facebookovi strani vodje svetovalnice Akcija Matica Munca je potem Štiblarjeva zapisala: "Slabo mi je ... čeprav je bilo pričakovati tako odločitev."

V članku, ki so ga Slovenske novice objavile konec novembra lani, pa je Štiblarjeva spregovorila o vseh podrobnostih primera. Tako je kritizirala tudi delo svojih kolegov in nadrejenih, ki so po njenem mnenju v tej zadevi naredili vrsto napak, od nje pa naj bi pričakovali, da bo na hitro zavrgla sum spolne zlorabe deklice.

Štiblarjeva naj bi ugled in dostojanstvo funkcije državnega tožilstva kršila tudi s tem, ko je pisala odboru za notranjo politiko državnega zbora in ga opozorila na pomanjkljivosti preiskave suma spolne zlorabe pri koroški deklici. Še pred razkritjem informacij o pomanjkljivem delu svojih kolegov v Slovenj Gradcu pa naj bi na to opozorila svojo tedanjo vodjo oziroma vodjo okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu Jelko Štumberger Mlakar in dvakrat tudi vrhovno državno tožilstvo, pišejo na spletnem portalu MMC RTV Slovenija.

"Nič niso naredili, razen da so pripravili predloge za disciplinski postopek proti meni," je dejala Štiblarjeva, ki bo v disciplinskem postopku poskušala dokazati, da pri preiskavi suma spolne zlorabe koroške deklice res ni bilo storjeno vse, kot je treba. Štiblarjevi sicer grozi najstrožja kazen, prenehanje funkcije državne tožilke, ki jo opravlja v Velenju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foen
23. 08. 2012 09.11
+2
Fišer javnost te opazuje!
faronika
22. 08. 2012 23.33
+5
Kar bi moralo biti samoumevno ,je redko! Žal! Iskrene čestitke za poštenost in pokončnost!! Naj se primer odpre za javnost,da vidimo vso nesnago,pometeno pod pragove in preproge!!!
pika61
22. 08. 2012 22.45
+6
ko bi bili vsi tožilci taki bi marsikdo bil zafrt gospa res kapo dol neglede kakšne bodo posledice
Explainator
22. 08. 2012 20.16
+6
Štiblarca..s tabo smo...danes sem po dolgem času na tv videl dobro stvar
przelmuding
22. 08. 2012 19.26
+9
Nesposobno sodstvo se maščuje, barabe .
Dzugasvili
22. 08. 2012 18.54
+3
Aleksandra, kaj ti je bilo tega treba...pa tako fajn bejba si bila. Pa ja nimaš šans s Slovenj Gradcu saj veš.....proti vetru ne moreš......
Jeanus1
22. 08. 2012 17.26
+6
Lahko rečem, da ste mediji sokrivi za takšno stanje kot ga imamo, ve se kje. Žalostno, ne vem za kaj ste sploh plačani. Za oddajo reklam in limonadne prispevke?
Jeanus1
22. 08. 2012 16.44
+6
Res škoda vsakega komentarja, pa hvala admin, če se počutiš užaljenega.
pika61
22. 08. 2012 16.35
+19
a zdaj so se pa pokakali ko hoče gospa javno obravnavo stem se si skazili ves ugled
Jeanus1
22. 08. 2012 17.27
+11
Gospe vso podporo in čestitke za pokončno držo!
pika61
22. 08. 2012 16.33
+22
poštene tožilce čaka odpoved lopovi ostajajo
vsesmozagonili
22. 08. 2012 16.31
+21
obsojaqmo poštenjake! lopove in meagerje izpuščamo! real Slovenia!