Slovenija

Cerar z vlakom v Luko Koper: prvo lopato za drugi tir bomo zasadili še v tem mandatu

Koper, 27. 05. 2016 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Miro Cerar ne bi mogel izbrati lepšega dneva za obisk Luke Koper. Tja se je odpeljal kar s tovornim vlakom, ki ga je del poti celo upravljal. V luki je pristojnim zatrdil, da vlada ne bo odstopila od projekta drugega tira in bo storila vse za njegovo izgradnjo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Optimističen obisk, denarja še ni
    02:22
    Iz 24UR: Optimističen obisk, denarja še ni
  • Iz SVETA: Izjava predsednika uprave Luke Koper
    00:24
    Iz SVETA: Izjava predsednika uprave Luke Koper

Vlada ne bo odstopila od projekta drugega tira in bo storila vse za njegovo izgradnjo, je po obisku Luke Koper poudaril predsednik vlade Miro Cerar. Kot je navedel premier, je gradbeno dovoljenje za drugi tir prav danes postalo pravnomočno, sam pa si bo kot predsednik vlade prizadeval, da prvo lopato za drugi tir zasadijo še v tem mandatu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cerar je v izjavi za medije po obisku koprskega pristanišča izpostavil tudi spodbudne poslovne rezultate Luke Koper, kako se družba razvija in kakšne ambicije ima.

Kot je spomnil predsednik vlade, je država v modernizacijo železnic v zadnjih letih vložila 200 milijonov evrov, pri drugem tiru pa je poudaril, da gre za "skupni slovenski projekt", zato od vseh deležnikov tudi v prihodnje pričakuje dialog in skupni trud pri iskanju rešitev.

Poleg pravnomočnega gradbenega dovoljenja za drugi tir so po Cerarjevih besedah odstranjene tudi vse ovire za začetek gradnje izvlečnega tira.

Kdaj bo moč začeti z gradnjo, bo sicer jasno čez nekaj mesecev, ko bodo dobili rezultate nove študije, s katerimi bodo lahko natančneje opredelili roke in ocenili obseg finančne obremenitve projekta.

Je pa Cerar zatrdil, da kot predsednik vlade ne bo odnehal: "Bom priganjal do konca, da zasadimo še v tem mandatu prvo lopato in da ta drugi tir Slovenija končno dobi."

Kot je pojasnil premier, vlada trenutno ponovno preverja, koliko je realna cena projekta. "Tukaj moramo dobiti realne številke. Brez tega ne gremo v to zgodbo," je poudaril in dodal, da si Slovenija ne sme več privoščiti podobnih zgodb kot v preteklosti, "ko smo na račun davkoplačevalcev šli v neke projekte, ki se niso izkazali za rentabilne".

Predsednik vlade je sicer izpostavil še, da se več let na tem področju ni kaj dosti naredilo in da mora sedanja vlada zadevo premakniti z mrtve točke. Če bi že prejšnje vlade naredile kredibilno finančno konstrukcijo in bi se že prej intenzivno delalo na tem projektu, bi vlada zdaj to delo samo dograjevala.

Tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ocenil, da je v projekt drugega tira treba vključiti vse potenciale, tudi luške. "Če bomo to gledali kot zgolj železniški projekt, smo res na tej zgodbi, da se ta investicija ne bo povrnila v nekem doglednem času," je pojasnil.

Glede revizije ocenjene vrednosti projekta minister upa, da bo pritožba, ki jo je podal eden od ponudnikov, čim prej razrešena in da bodo lahko čim prej sklenili pogodbo, tako da bi rezultate analiz dobili že septembra.

Glede izbire direktorja projektnega podjetja Gašperšič ni mogel operirati z imeni, kot je dejal, pa si bodo prizadevali izbrati kandidata v roku enega tedna.

Med zalednimi državami je aktivni interes za drugi tir izrazila Madžarska, od Slovaške in Češke pa so dobili pisma podpore, pogovori pa potekajo še z Avstrijo in Poljsko. Čeprav nobena država zaenkrat ni izrazila interesa, da bi investirala neposredna sredstva, pa bi bila že načelna podpora zalednih držav zelo dobrodošla pri prijavi za evropska sredstva, meni minister.

Na pot v Koper kar z vlakom

Osrednja tema dnašnjih pogovorov je bil projekt izgradnje drugega tira med Koprom in Divačo, zato se je vladna ekipa v Koper pripeljala z vlakom in tako iz prve roke preverila stanje sedanjega edinega tira. Cerar se je za kratek čas preizkusil tudi kot strojevodja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V luki zadovoljni z obiskom

Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je premierju zagotovil podporo in sodelovanje družbe pri iskanju rešitve za izgradnjo dodatnega tira in pojasnil, da družba potrebuje konkretno časovnico, če želi prilagoditi svoje razvojne načrte. "Luka Koper je od leta 2007 povečala svoj pretovor na kontejnerskem terminalu za 258 odstotkov, med tem ko se je ta v istem časovnem obdobju v 15 največjih evropskih lukah povečal v povprečju le za 12 odstotkov. Kontejnerski terminal ima največji potencial in vanj bomo v prihodnjih letih investirali več kot 230 milijonov evrov. Vendar ta blagovna skupina je tudi najbolj občutljiva na učinkovitost železniške povezave pristanišča z zaledjem, zato potrebujemo konkreten odgovor, koliko vlakov dnevno še prenese obstoječi tir in kdaj bo zgrajen drugi," je poudaril Matić in dodal, da za razvojnimi načrti pristanišča stojijo vsi zaposleni, ki so zaslužni za rekordne rezultate poslovanja.

Zavedamo se, da je za Slovenijo financiranje takega projekta izziv, vendar verjamemo tudi, da si logistična panoga in gospodarstvo Slovenije zaslužita vso podporo nadaljnjemu razvoju. Nikakor pa ni v našem interesu, da bi bila ta naložba precenjena, zato že ves čas opozarjamo vse pristojne, da se zavzamejo za čim racionalnejšo izvedbo projekta. Delavski direktor Stojan Čepar

Na obisk vlade v Luki Koper so se odzvali tudi zaposleni v Luki Koper. Med drugim so v odzivu zapisali, da so vladi ponovno izpostavili, da je največja omejitev nadaljnjega uspešnega razvoja pristanišča enotirni železniški odsek na relaciji Koper–Divača, zato je ključnega pomena terminski načrt za izgradnjo 2. tira in predvsem konkretna informacija, kdaj bodo dodatne železniške zmogljivosti na razpolago. "Do te informacije žal danes nismo prišli, zato jo pričakujemo od pristojnih v kratkem. Glede na rast prometa in nove perspektivne posle, ki se nam obetajo, bi po naših ocenah dodaten tir potrebovali vsaj v letu 2020, zato so nas presenetile izjave ministra Gašperšiča, ki ocenjuje, da bi lahko obstoječa proga zadostovala do leta 2025 in zmogla 17 milijonov ton letnega prometa. Pričakujemo, da bodo neusklajenosti na to temo kmalu razjasnjene. Vsakršna zamuda ali negotovost pri izgradnji tega projekta gre v prid konkurenci, dodatnim obremenitvam okolja zaradi povečanja cestnega prometa, večje izpostavljanje varnosti itd., česar si ne moremo privoščiti. Zavlačevanje s projektom 2. tira nam namreč ves čas daje vtis, da so v ozadju neiskreni interesi, ki so škodljivi za poslovanje Luke Koper d. d. in bi koristili kot povod za privatizacijo družbe," je dejal delavski direktor v Luki Koper, Stojan Čepar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rnogled
29. 05. 2016 17.26
+0
Prvo lopato je Cerar že zasadil,in sicer v svoj politični grob.
puspan
29. 05. 2016 13.41
+1
Takih, ali podobnih lopat je bilo pri nas zasajenih že nešteto, potem pa se je vedno zlomil "štil".
trdovrat
29. 05. 2016 09.37
+0
Slovenske železnice bodo posodobljene edinole, če nam uspe klonirati cesarja Franca Jožefa, da bomo po dolgem času spet imeli vladarja vrenega imena VLADAR. Vse kar imamo sedaj, so navadni pezdeti, Slovenci pa ovce, ker jih ne poženemo! V naši naravi je pač to, da rabimo prosvetljenega absolutista, če hočemo napredovati, brez da škodujemo eden drugemu!
proletarec1
29. 05. 2016 09.08
+2
ZELO POHLEPNO!!!!SEDAJ TEHTAJO, KAKO JIM BO ZA PAR KILOMETROV PROGE, ČIM VEČ PADLO V ŽEP.
trdovrat
29. 05. 2016 09.39
+1
Veš, jim je verjetno že kar nekaj, zato je treba zavlačevati in ustanavljati razne agencije, za cuzanje denarja in proizvajanje megle!
mr.wu
29. 05. 2016 09.05
Bravo Miro, z to gesto si pokazal da si pogumen možakar in pravi vodja. Ponosen sem da si moj premije, in ponosen sem ker si vozil vlak
trdovrat
29. 05. 2016 09.40
Upam, da razumem sarkazem! Tudi pri vesteh o našem vrlem predsedniku države!
proletarec1
29. 05. 2016 08.50
+1
VEČINA DRŽAVLJANOV UPA ,DA SE BO CERAR, KMALU PRIPELJAL NA ODSTAVNI TIR.
DonDonDan
29. 05. 2016 08.30
+0
Traparija, tega tira, sploh pa za tak denar, Slovenija absolutno ne potrebuje. To je v štartu še slabši projekt kot TEŠ-6 !!!!!!!!!!!!!!!!!!
JanezNovakJohn
28. 05. 2016 17.32
+1
To bi morala biti srednjeevropska super proga, ki bi segala do Hambuga, Gdjanska, Prage... Vlaki bi morali voziti 200 km na uro. Malenkostni smo, zato iz vsega ne bo nič dobrega, modernega...
kameltrajbar
28. 05. 2016 16.36
+1
..sram vas bodi...komplicirajo okoli par kilometrov proge..!!!..sramotno...levi in desni....)))
DonDonDan
29. 05. 2016 08.31
Komplicirajo okoli 1,5 milijard €, ki bi na koncu narasli na 3 do 4 milijarde, kot vedno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mallonge
28. 05. 2016 14.31
+3
Ni dvoma, da laže pri svoji polni zavesti. Res pa to ne pomeni, da je razsoden.
Adolph
28. 05. 2016 13.08
+0
Ce se bo ta tir kadorkoli gradil,ga bojo financirali Kitajci in seveda pobrali tudi dobicek.Europa je odklonila podporo,ker je to unicevanje dobrega denarja. . . . .
JanezNovakJohn
28. 05. 2016 12.11
+3
Še ena obljuba za v knjigo obljub. Kaj je z obljubo o ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja?
Biofanatik
28. 05. 2016 09.51
-2
Dogovor o gradnji ceste Izola Dragonja nakazuje da je Markovec en velik drag utemobrc kar je bilo jasno vsakemu ki ima IQ malo večji od omrežne frekvence. Važno da so naši "strokovnjaki" pokasirali. Drugi tir bo pa črna luknja, po velikosti jo še niso odkrili v širnem vesolju.
JE-BI-GA
28. 05. 2016 08.23
-1
A bo šlo ?????????????????? Je Pahor vrnil denar od svetovalca kako se krade, mislim da vsi vemo za koga gre ?????????????????????
misterbin
27. 05. 2016 22.21
+4
Škoda da jih niso naložili v živinske vagone
Myroommyrules
27. 05. 2016 22.00
+3
g. Stojan Čepar, imam občutek da se ne motite, to da so v ozadju neiskreni interesi...obstaja možnost, da bodo škodovali Luki Koper. G. Miro Cerar, sem vas volila, vendar vas prosim, da se Luki Koper ne prebližujete...vse kar ste dosedaj dokazali z prodajo slovenskega premoženja po DISKONTNIH CENAH, je slabo za nas davkoplačevalce. Pustite Luko Koper na miru......
Myroommyrules
27. 05. 2016 22.04
+4
g. Cerar, ne pozabite kaj je rekel g. predsednik uprave Matić, da za razvojnimi deli pristanišča stojijo vsi zaposleni, ki so zaslužni za rekordne rezultate poslovanja. Delavci drugače razmišljajo kot vi g. Cerar in oni so veliki ljudje ti si pa...kaj ste že pred nedavnim izjavil, da tisti ki drugače razmišljajo, mislijo so pa....
Biofanatik
28. 05. 2016 09.52
+1
Luko koper itak obvladujejo bosanci/muslimani.
Vostro
27. 05. 2016 21.45
+3
Halo!!!! Pa kaj ste nenormalni!!! Kje je zdaj policija???? Zakaj ne ukrepa zoper voznika, ker vozi brez vozniškega dovoljenja lokomotivo!!! A za njega ne veljajo predpisi in lahko vozi VLAK?
mallonge
28. 05. 2016 08.30
+2
Saj ni vozil. Zavajanje, laganje in kraja so edino kar dela.
slonicka
29. 05. 2016 11.06
nesposobni v domžalah so naredili avtohišo ki je sedaj spomenik domžal
rde?kar
27. 05. 2016 21.10
+0
To mu je v tolažbo .Namesto ,da bi zahteval denar nazaj ga pa še on zapravlja.
DonDonDan
27. 05. 2016 20.46
+1
Enkrat se je spet pelal z vlakom in je postal tako "vzhičen", da je takoj napovedal "TIR-2". Jaoooooooo
Biofanatik
28. 05. 2016 09.52
DonDonDan
27. 05. 2016 20.42
-2
Cmirko bi kar lopato zasadil. Še dobr, da mu niso prišepnili, da bi "vile zasadil".
DonDonDan
27. 05. 2016 20.44
-1
Bolj koristno za nas državljane bi bilo, če bi ga Cmerko orekn zasadil svoji ta novi, kot pa da se gre tale drugi tir, ki je brca v temo in "drugi teš-6"!!!!