Slovenija

FOTO: 'Ni časa ne za sankanje in ne za smučanje'

Kranjska Gora, 13. 01. 2010 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premierja Slovenije in Hrvaške sta se sestala v Kranjski Gori, kjer sta se dogovorila, da bosta vladi poskušali rešiti vprašanja glede zadržkov Slovenije pri hrvaških pogajalskih poglavjih.

Premierja Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Jadranka Kosor sta se srečala prvič po tem, ko sta 4. novembra lani v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum o reševanju mejnega vprašanja.

Tokrat sta se sestala v Kranjski Gori, kjer sta se med drugim dogovorila za oblikovanje mešane komisije, ki bo pregledala odprta vprašanja med državama in predlagala rešitve. Vladi bosta poskušali tudi rešiti vprašanja, zaradi katerih ima Slovenija zadržke pri treh hrvaških pogajalskih poglavjih.

Trenutno ima Hrvaška v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo odprtih 28 poglavij, 17 je začasno zaprtih. Zagreb trdi, da o slovenskih zadržkih ni seznanjen, a slovenske oblasti to zanikajo. Slovenski zadržki za Hrvaško sicer niso glavna ovira pri približevanju EU, saj mora izpolniti še zahtevne naloge za odprtje poglavja o pravosodju in konkurenci.

Kot je po skoraj dvournem srečanju povedal premier Pahor, bosta državi poskušali do prihodnje pristopne konference Hrvaške, ki bo 19. februarja, rešiti vsaj dve od treh vprašanj, tako da Slovenija na dve pogajalski poglavji od treh ne bi imela več zadržkov.

Kosorjeva, ki je izrazila veliko zadovoljstvo zaradi nadaljevanja srečanj med premierjema, s katerimi želijo "zgraditi trdne mostove med vladama in državama", je ta dogovor izpostavila kot najpomembnejšega, saj želi Hrvaška pristopna pogajanja z EU končati letos. Izrazila je upanje, da bodo naredili ta pomemben korak in da se bodo dogovorili.

Premierja sicer nista povedala, o katerih vprašanjih je možen dogovor, niti glede katerih poglavij bi lahko Slovenija umaknila zadržke.

'Postaviti diagnozo in predlagati rešitve'

Glede mešane komisije, ki jo bodo za reševanje še odprtih vprašanj ustanovili na ravni vlad, je premier Pahor pojasnil, da bo "naredila inventar odprtih vprašanj, postavila diagnozo problema in tudi predlog rešitve," če ji bo to uspelo, nato pa bodo na ravni ministrstev ter predsednikov vlad poskušali ta odprta vprašanja dokončno urediti.

"Ureditev mejnega vprašanja nama omogoča, da se sedaj posvetiva drugim odprtim vprašanjem. Najina politična volja je, da jih uspešno rešimo v obojestransko korist, poglobimo vsestranske odnose in odpremo še eno novo poglavje sosedstva, ki bo sosedstvo dveh članic EU," je poudaril Pahor. Kosorjeva pa je izpostavila, da ustanovitev komisije kaže na odločenost vlad za rešitev teh vprašanj.

Premierja sta kot zelo pomembnega izpostavila še dogovor, da bosta vladi spet oživili oziroma oblikovali mešan odbor za gospodarstvo, ki naj bi delo začel februarja, sestal pa naj bi se v Zagrebu. Ta dogovor sta izpostavila kot pomembnega za poglobitev medsebojnega sodelovanja, še posebej v času svetovne gospodarske krize.

'Sporočilo upanja

Premierja sta tudi sporočila, da sta se odločila, da bosta vladi skupaj dali pobudo za pripravo konference o perspektivah in pomenu Zahodnega Balkana za mir in varnost v Evropi ter o članstvu teh držav v EU. Konferenco je Kosorjeva označila kot eno od dejavnosti, ki jih bosta skupaj organizirali državi. Ocenila je še, da bo konferenca odprla novo stran v sodelovanju med državama, pa tudi z državami Jugovzhodne Evrope in ponovila, da je bila sklenitev arbitražnega sporazuma "sporočilo upanja" ne samo za Hrvaško, ki si želi v EU, ampak tudi za celo JV Evropo. Pahor je še pojasnil, da bodo na konferenco povabili predstavnike Sveta EU in Evropske komisije ter predsednike vlad in držav Zahodnega Balkana, ki želijo vstopiti v EU.

Premierja sta v izjavah po srečanju ob tem še večkrat izpostavila, da pomeni njuno srečanje, ki sta ga označila kot delovno in prijateljsko, nadaljevanje odločenosti obeh vlad, da se po ureditvi najpomembnejšega vprašanja meje posvetita tudi reševanju ostalih odprtih vprašanj med državama. Kot je dejal Pahor, sta s kolegico in prijateljico Kosorjevo danes "nadaljevala z delovnimi srečanji, s katerimi želita vladi vsestransko poglobiti prijateljstvo in rešiti druga odprta vprašanja, potem ko sta obe vladi storili vse, da rešita najtežjega po razpadu nekdanje skupne države, to je problem ureditve vprašanj meje".

Tokrat ne povsem usklajena

Ob začetku pogovorov, še med fototerminom, je Pahor pred kaminom, v katerem je gorel ogrenj, hrvaški kolegici dejal: "Če ugasne zdaj ta ogenj ... ampak ne seveda med nama."

Kosorjevo je slovenski premier sicer pričakal s širokim nasmehom pred vhodom v hotel Miklič, kjer sta se rokovala in prisrčno poljubila na lici. Za razliko od prejšnjih srečanj tokrat nista bila povsem usklajena, kar zadeva oblačila, saj je bila Kosorjeva oblečena v eleganten črn plašč, Pahor pa v športno črno usnjeno jakno, ona v bel puli, on v belo srajco.

Nato sta se premierja sestala na štiri oči v idilični sobi s kaminom. Za spremljanje dogodka je bilo akreditiranih več kot sto slovenskih in hrvaških novinarjev ter fotografov in snemalcev. Po dvostranskih pogovorih sta pogovor nadaljevala z delegacijami na delovnem kosilu, sledil je sprehod.

Po besedah Kosorjeve sta se s Pahorjem že dogovorila za naslednje srečanje, ki bo na hrvaški obali, ne pa še tudi, kdaj bo. Sicer pa je dejala, da si želi, da bi lahko v Kranjski Gori ostala še kak dan, da pa ni časa "ne za sankanje in ne za smučanje".

Jutri obisk Mesića

Pahor je povedal, da je po telefonu čestital novoizvoljenemu hrvaškemu predsedniku Ivu Josipoviću in mu zaželel uspeha pri delu ter da bi skupaj, vsak v skladu s svojimi pristojnostmi, še bolj izkoristili vse priložnosti za poglobitev sodelovanja med državama.

Današnji obisk Kosorjeve je drugi v Sloveniji, odkar je v začetku lanskega julija prevzela položaj. Kosorjeva je bila prvič v Ljubljani 11. septembra lani, s Pahorjem pa sta se sestala že večkrat. Prvič 31. julija v dvorcu Trakošćan na Hrvaškem, nato 1. septembra v poljskem Gdansku ob robu slovesnosti ob 70. obletnici začetka druge svetovne vojne in še 26. oktobra v Zagrebu ob robu Slovensko-hrvaškega gospodarskega foruma. Jutri bo Slovenijo obiskal še hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki ga je na poslovilno kosilo povabil slovenski kolega Danilo Türk. Mesiću se bo namreč februarja iztekel drugi predsedniški mandat.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
14. 01. 2010 12.35
Pahorjeve sposobnosti vodenja drzave ne cenim, ampak vseeno mislim, da bi bila 1000x hujša škoda, če bi drzavo vodili imbicili, ki se obešajo na te medijske rumene trače, da je Pahor kao zaljubljen v Kosorjevo in da ga zarad tega lahko okrog prsta suče. Prej bi rekel, da je Pahor homo. No saj, tak kot je folk, taka je drzava. Ce je narod smotan, pol ni vprasanje zakaj je drzava v dreku.
picajzel
14. 01. 2010 12.18
Pri vsem bi moral Pahor vedeti, da Slovence prav mal briga, če on osvoji JADRANko, še kako nas pa briga JADRAN.
8JASMIN
14. 01. 2010 12.07
JADRANKA JE ŽE PAHORJA "NASANKALA"!
Polly ß
14. 01. 2010 11.08
MISLIM,DA KAMIN BI LAHKO UGASNILA, KER STA OBA NARAVNO ZELO VROČA IN BI LAHKO VSAJ TU "PREŠPARALI", SAJ BODO RAČUNI ZELO MASTNI. NO JA PA,ČE BOSTA POZITIVNO REŠILA TO VEČLETNO KALVARIJO ,BOMO PA ŠE TO PLAČALI.NAJ BO, SAJ JE TO TUDI NEKAJ,DA SE NAŠ PAHOR ZELO DOBRO POČUTI Z G.JADRANKO IN BO KASNEJE Z VEČJO ENERGIJO REŠEVAL ŠE DRUGE PROBLEME,KI JIH JE PRINAS ZELO,ZELO VELIKO. PA LEPO POZDRAVLJENI VSI,KI BOSTE BRALI TE RUBRIKE!
Polly ß
14. 01. 2010 10.54
JAZ MISLIM, DA BO RATALO,SAJ PAHOR IN KOSORJEVA ZNATA IGRATI , STA KOT FILMSKA IGRALCA LE,DA ŠE SEDAJ NE VEMO KDO JE GLAVNI IGRALEC. NAM DRŽAVLJANOM JE VSEENO SAMO,DA BI SE RES KAJ SCIMILO V DOBRO VSEH DRŽAVLJANOV,NE PA SAMO V PRID NJIJU,DA SE SESTAJATA IN TROŠITA NAŠ DENAR. LP
Tonček Balonček
14. 01. 2010 10.31
Gorje našim poštenim politikom, če se bomo razumeli z južnimi sosedi! Kaj bodo sploh počeli, če se ne bodo več metali v Dragonjo, se dogovarjali za ribiške incidente (a ni čudno, da jih ni več?) in kazali neke zemljevide izpred stotih let? Končali bodo na smetišči zgodovine! Podobnika sta že tam, brez možnosti reciklaže!
8JASMIN
14. 01. 2010 10.22
Joj kako teenagersko se tale Pahorjanc obnaša, da je res ena sama velika sramota za Slovenijo. Novinar ga upraša: kaj če ogenj ugasne? P. samo, da med nama ne ugasne in globoko zaljubljen pogleda Jadranko, ona se pa obrne ustran, njej je bilo dobesedno narodno, P. pa sploh neve kaj ven spusti, mar bi držal tisti nepremišljen g.... Pahorjanc je zaljubljen, "da vidi kako trava raste in kamenje cveti" ! Takšne besede naj govori svoji partnerki, ki je baje mati njegovega sina, pa dvomim, če je kaj takšnega že njej izrekel. Še en dokaz več, da imamo totalno nesposobnega premiera....
potrebnez
14. 01. 2010 09.20
Če bi faušija gorela bi cela Slovenija zgorela!!Dragi moji zakaj se nebi z sosedi razumeli.,Pa še res je da sta za odnose med državami nareila največ,,,,..>>"ampak mi smo tipčni slovenčki"<<
hotchilipoper
14. 01. 2010 09.10
Pa nič frenča
Tonček Balonček
14. 01. 2010 08.59
Pa kaj je to takega, če se dva na čelu vlad sosednjih držav srečata v nekem letovišču? V čem je štos, da je to prilika za norčevanje? Iz česa? Pa to je otročje!!! Ta frustracija anševih privržencev, da ni on tisti, ki bi pil čaj v Kranjski gori, je infantilna in smešna!! Kaj ti ervolucionarji, ki komaj čakajo poziva za na ceste, res ne premorejo več pameti in soli v glavi? Je ta bol res tako močna in ne popusti niti več kot leto dni po volitvah?
humantec
14. 01. 2010 08.54
TA SPREJEM OZ KARKOLI SE LAHKTO TEMU REČE JE BIL STRAN VRŽEN DAVKOPLAČEVALSKI (NAŠ) DENAR! SRAM TE BILO P
Vladimir Štuhec
14. 01. 2010 08.52
se ne splača komentirat,ker tisti ki bi moral tole brat ,tako ne berejo ker jim vse dol visi gledajo samo na svoje riti pa da bodo imeli čim več na računu.
mutavi
14. 01. 2010 08.40
Odlična sta! Enostavno odlična! Sprdajo se iz vseh, posebej iz medijev.
Kofetar 1
14. 01. 2010 08.36
NO PA SO SE MU URESNIČILE NOVOLETNE ŽELJE, KO JE DEJAL, DA BI BIL RAD SPET SREČEN.ZA SREČO JE POSKRBELA JADRANKA.
tovarišinajuriš
14. 01. 2010 08.32
...fant pa punca,nanananana...
Tonček Balonček
14. 01. 2010 07.55
Sramota, bolje da Pahor ostane doma in ne dela Sloevncem sramote v zunanji politiki! Le Janpa in Rupel stav vredna etga, da nas predstavljata v svetu, ne pa ti diletanti z leve scene! Največja škoda je, da Podobnik ni evropski komisar za okolje, kot bivši minister za kmetijstvo in okolje ima bogate erference. Takih je v Evropi zelo malo, pa še v Sloveniji smo s ega znebili, kot smo se Čebelarja! Čimveč teh tipov je treba poslati v Bruselj: Kaj s eza Janpšo res ne najde nič primernega! Naj mu za začetek plačajo kak tečaj iz angleščine, potem naj gre pa kam v NATO ali kakšno vremesko/klimatsko agencijo!
Belisar
14. 01. 2010 07.51
Sarkič, Kranjska in kamin, to je goveja ljubezen. Neokusno in prepoceni za premijeja!
Belisar
14. 01. 2010 07.49
Še malo pa se bo začel Pahor pojavljati v posnetkih na lovu, v lovski obleki, z zelenim klobučkom in ščetinami na njem, kako hodi po gozdovih s prijatelji in obiskovalci kot nekakšen Tito
Belisar
14. 01. 2010 07.46
Pahorjev PR je funcijo premijeja RS povsem degradiral in spremenil v navadno burko. Kranjska Gora, kamin, Borut in Kosor, pa to so najbolj cenene in lažnive sanje iz nizkotnih alpskih narodnozabavnih videospotih v oddaji Videomeh!
Tonček Balonček
14. 01. 2010 07.27
Vso pošteni Slovenci so nesrečni, ker se Janša in Sanader ne srečujeta več., še telefonirata si ne več. Tekmujmo, kako čimbolj osmešiti Pahorja, mogoče bo pa zamenjava možna na volitvah in ne bo treba na ulice, sicer bomo predlagali referendum: Ali sste za to, da ukinemo demokracijo in ponovno uvedemo enopartijski sistem na čelu z Janezom Janšo?