Slovenija

'Prenehajte s političnimi prepucavanji in sprejmite boljše rešitve za poplavno varnost'

Ljubljana, 06. 11. 2014 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Vi ste zakonodajalci, zakaj ne sprejmete boljših rešitev za poplavno varnost," poslance sprašuje poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Poziva jih, naj prenehajo s "političnimi prepucavanji". "Savinje že 24 let nismo uredili, mene je sram ob tem," je še dodal.

Poplave
Poplave FOTO: Thinkstock

Na skupni seja odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor in odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prostor so člani odborov obravnavali problematiko zagotavljanja sistemskega urejanja protipoplavne varnosti. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan jih je pozval, naj prenehajo s "političnimi prepucavanji" in naj kot zakonodajalci sprejmejo boljše rešitve za poplavno varnost. "Dajte konstruktivne predloge, ste zakonodajalci, zakaj tega ne izpeljete? Pokažite interes, posvetujte se s stroko. Savinje že 24 let nismo uredili, mene je sram ob tem," je dejal.

Ob tem pa je izpostavil, da lahko kot poveljnik civilne zaščite le opozarja na probleme. "Če boste želeli stvari premakniti, vam bomo pomagali," je poudaril ter dodal, da je zakon o odpravi posledic naravnih nesreč skrpucalo in ga je treba čim prej popraviti.

PREBERITE ŠE: Deževje se bo predvidoma nadaljevalo do sobote zvečer. V stalni pripravljenosti je okoli 60.000 pripadnikov civilne zaščite in 100 pripadnikov SV.

Govorijo veliko, a rešitev je bore malo

Poslanci so sicer v razpravi predstavnike vlade opozarjali, da po vsakih poplavah na podobnih sejah govorijo o enakih težavah, rešitev pa da je bore malo.

Okoljska ministrica Irena Majcen je pojasnila, da je od 61 poplavnih območij za 31 območij narejen poplavni načrt. Poudarila je, da se protipoplavni ukrepi in investicije že izvajajo na območju Savinje in Drave, in sicer na območju Luč in Celja. Izpostavila pa je, da je treba za sistemske ukrepe zagotoviti finančna sredstva ter obravnavati vodotoke v celoti.

Zadnja ocena o škodi po poplavah v kmetijstvu kaže, da so vode poškodovale 21.000 hektarjev kmetijskih površin, je povedal kmetijski minister Dejan Židan. Stopnja škode je različna, najhuje je v vinogradih, kjer je prišlo do drsenja zemlje, kar pomeni, da so posledice nepopravljive. Velika škoda je tudi bučah, oljni ogrščici in koruzi.

Kmetijski minister Dejan Židan
Kmetijski minister Dejan Židan FOTO: Miro Majcen

Pobude ukrepov gredo po ministrovih besedah v tri smeri, in sicer v korigiranje izvajanja kmetijske politike pri okoljskih ukrepih, v omogočanje uveljavljanja višje sile ter v izplačilo akontacije neposrednih plačil.

"Sklepi in študije so premalo, za protipoplavno varnost bo treba angažirati velika sredstva. Letos se osnovno vzdrževanje vodotokov financira iz vodnega sklada, za kar je bilo namenjenih 17 milijonov evrov," je dejal Židan. Sam podpira poziv, da država ponovno pregleda načrt upravljanja z vodami. Zaveza države je, da do leta 2015 naredi nov načrt upravljanja z vodami.

Prvi mož Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Branko Ravnik je opomnil, da pri načrtovanju objektov za protipoplavno zaščito ne smemo pozabiti na namakanje. "Povezati in izboljšati je treba tudi podatkovne baze, saj še vedno ni evidenc za možno plazenje. Predlagamo tudi možnost vključitve plazov v sisteme podpor," je dodal.

Župan občine Dobrova Polhov Gradec Franc Setnikar je prepričan, da je eden prvih pogojev reševanja poplavne varnosti takojšnje urejanje vodnih objektov, vodnih strug. "Službe, ki smo jih pred časom imeli za urejanje vodotokov, ni več. Za naš zadrževalnik, ki je tak problem, je zapisano, da bi uredil zgolj štiri odstotke vode, ki bi pritekla v Ljubljano," je dejal in dodal, da je sredstva, ki so jih že vložili v poplavno varnost, odneslo, ker zadev niso uredili, kot bi se moralo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veronqa
12. 11. 2014 15.21
Šestana za ministra
bobii
07. 11. 2014 07.12
+9
Pajaci nimajo časa za ukvarjanje s tako nepomembnimi zadevami kot so mokre kleti in nepokošene struge, v cirkusu imajo preveč dela z Johnyem in starimi kostmi. Klovni iz ozadja pa so z eno nogo itak že pod nivojem podtalnice tako da se to njih ne tiče.
fant z vasi
07. 11. 2014 01.48
+4
Poplave so na vecih krajih v Sloveniji in ne le v Ljubljani. Treba je razmisliti o resitvi problema globalno. Vse gre po sto letnih vodah, pa potem o prioriteti, kjer je resitev nujnejsa in bolj efektivna. Tisti, ki so lokacijsko in gradbeno dovoljenje dobili po raznih kanalih, naj sedaj bodo posteni in tudi sami naredijo nekaj proti poplavam. Vse je treba nadzorovati strokovno in financno, saj se prav za taksnimi projekti skriva razsipnistvo in zlorabe. To je tisto zakaj nasa druzba tone, stvari pa niso nikoli narejene. To se vidi prav sedaj in nihce ni za nic kriv.
bob87
06. 11. 2014 23.43
+4
Se povsem strinjam s Šestanom, samo kaj ko so pri nas vsi tako veliki matematiki, da jim je nižja računica najprej poplačilo nekaj škod + nakoncu urejanja vodotokov, kot da bi takoj vodotoke uredili. Očitno imajo država in predvsem občine preveč denarja. Naprimer Zoki v Ljubljani raje ureja okolico in plačuje sedaj že 2. škodo za poplave na Viču, kot da bi to do sedaj že napravil (vmes je bilo 4 leta časa za sicer že 20 let star načrt povečanja strug). Očitno bodo raje sofinancirali 2 miljonski škodi najprej in sedaj le uredili vodotoke. Mogoče pa tudi ne in počakali še na 3. poplavo Viča (bodočih Benetk). Verjetno stavijo na turiste, ki bi želeli obiskati te Benetke in navreči prilive od obiska?
Lutra Lutra 1
06. 11. 2014 23.00
-5
Še slovensko ne zna govoriti, pa bi vodotoke urejal.
Krta?a 21
06. 11. 2014 21.10
+4
Tocno tako! Dajmo migat tam kjer je treba! Ekofasiste v kot (natura 2000), naj grejo past ovce. Potem pa poskrbet za narod, imetje in poljscine! Tako se dela. Ko bodo osnove urejene, potem se sele lahko pogovarjamo o virtualnih drevesih v centru lblane.
flexi22
06. 11. 2014 20.47
-3
ja nega prav briga za slovenijo
Matakokojama
06. 11. 2014 19.15
Kaj se dogaja na slovenskem nebu?
Morana7
06. 11. 2014 19.14
+2
Namen je dober zakaj se vedno zapičite v nekaj kar z bistvom prispevka nima nič?
Pppiikkaa
06. 11. 2014 18.50
+1
Prepucavanje ni slovenska beseda, novinar!!!
felix58
06. 11. 2014 19.01
-4
kdo pa ti je kriv, da ne razumeš srbsko...te se pa začni učiti
piko2263
06. 11. 2014 18.48
+17
židan tudi do zraka ne pride toliko naklada! Navzevn ga je nekaj, drugače pa en prazen velik NIČ!!
jannerad
06. 11. 2014 18.41
-4
židan, ne naklada, reci kaj si pa ti naredil za poplavno varnost, za slvoenijo, za prekmurce. ti pa jaz povem,...............č i s t o nič...................le nakladaš, nakladač saj prideš nazaj v prekmurje,
Vig1
06. 11. 2014 18.38
+2
Prepucavanje? Kje je našel to srbsko besedo? Prvo naj ga bo sram ker ne zna slovensko.
bobii
07. 11. 2014 07.14
+2
askralj
06. 11. 2014 18.22
+6
Če se to zgodi kdo bo denar skril na varno v tuje banke...