Slovenija

Prenos tožilstva pod notranje ministrstvo "korak v napačno smer"

Berlin, 06. 09. 2012 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izvajanje konvencije za boj proti korupciji je v Sloveniji skromno, piše v letnem poročilu, kjer lahko preberemo tudi, da je bil prenos državnega tožilstva pod pristojnost notranjega ministrstva korak v napačno smer.

Prenos državnega tožilstva pod pristojnost notranjega ministrstva je bil korak v napačno smer, v letnem poročilu o izvajanju konvencije OECD za boj proti korupciji opozarja organizacija Transparency international (TI). Ocenjuje, da je izvajanje konvencije v Sloveniji skromno, priporoča pa zlasti ukrepe za večjo neodvisnost preiskovalcev in tožilcev.

Korupcija
Korupcija FOTO: Thinkstock

Po ugotovitvah TI konvencijo aktivno izvaja sedem držav, in sicer Danska, Nemčija, Italija, Norveška, Švica, Velika Britanija in ZDA. Konvencijo zmerno izvaja dvanajst držav, in sicer Argentina, Avstralija, Avstrija, Belgija, Kanada, Finska, Francija, Japonska, Južna Koreja, Nizozemska, Španija in Švedska.

Med tistimi, ki konvencijo OECD izvajajo skromno, so poleg Slovenije še Brazilija, Bolgarija, Čile, Madžarska, Luksemburg, Mehika, Portugalska, Slovaška in Turčija. Ne izvajajo pa je Češka, Estonija, Grčija, Irska, Izrael, Nova Zelandija, Poljska in Južna Afrika.

Trem državam – Avstriji, Avstraliji in Kanadi – je letos uspelo, da so napredovale v kategorijo zmernega uresničevanja konvencije, kar je po navedbah TI pozitivna sprememba v primerjavi z lanskim letom, ko ni napredovala nobena država.

Ob tem organizacija opozarja, da število držav, ki aktivno uresničujejo konvencijo, ostaja nespremenjeno od leta 2009, kar je po oceni TI premalo.

Organizacija ob tem dodaja, da samo aktivno izvajanje konvencije prinaša učinkovit boj proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev. Vlade bi morale po mnenju TI okrepiti svojo podporo konvenciji, hkrati pa bi se morale konvenciji čim prej pridružiti države, ki imajo visok delež tujega izvoza, kot so Kitajska, Indija, Indonezija, Malezija, Savdska Arabija, Singapur in Tajvan.

Prenos tožilstva pod notranje ministrstvo po oceni korak v napačno smer

V poglavju poročila, namenjenem Sloveniji, TI obravnava tudi vladne ukrepe in zakonodajo s področja izvajanja konvencije. Tako opozarja, da je vlada v začetku leta pristojnost za državno tožilstvo preselila s pravosodnega na notranje ministrstvo, kar je po njihovi oceni "korak v napačno smer". Omenja pa tudi sprejem zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Ta omogoča finančno preiskavo ter predvideva začasno zaplembo ali trajni odvzem premoženja.

Sprejem preostalih pomembnih sprememb sega v leto 2010, ko je bil sprejet zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je bil v letu 2011 nato še dvakrat spremenjen. Že predlani pa je z delom začel tudi Nacionalni preiskovalni urad.

Med priporočili v TI "še bolj kot lani" poudarjajo potrebo po neodvisnosti preiskovalnih organov in tožilstva. Predlagajo bolj proaktiven pristop k preiskavam in pregonu korupcije doma in v tujini ter izboljšanje pravnega okvira na tem področju. Prav tako priporočajo izboljšave na področju evidentiranja statističnih podatkov policije in tožilstev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boby1
07. 09. 2012 13.16
Zadnjič sem prebral nek pregovor in takoj pomislil na Kim Il Jansho: Ni nevaren mogočen človek, nevaren je maščevalen človek.
MERDE-AVE-MERDE
06. 09. 2012 19.51
+2
Kako že imenujemo sistem kjer je delo represivnega organa podrejeno politični garnituri na oblasti ?
subisubiw
07. 09. 2012 10.41
+1
diktatura ? v mislih imam še en bolj natančen izraz, sam pol bodo zbrisali
boby1
07. 09. 2012 13.15
Fuhrer JJ je za moje pojme največji in najbolj ortodoksen diktator Slovencev v zadnjih 200 letih. On se ne more primerjati s Castrom, Chavezom in ostalimi ... Edini primerljivi je Lukašenko ali pa v poprej kakšni romunski ali ruski komunistični voditelji.
nebeski.lovec
06. 09. 2012 13.51
+8
Vse bolj se mi dozdeva, da se pripravlja nadzor nad sodstva s strani »Ministerstva za obrambo«, kar bi enostavno pomenilo popolnost enoneumnega vladanja in istočasno, popolno simplifikacijo za prekaterega globokoumnega slovenskega mislilca/misleca???.... Naj živi načelo »pravna Država« in njen ljubljeni vodja ter veliki inkvizitor Gorenak , pa še eventuelni drugi, novi, inkvizitor!
nemarx
06. 09. 2012 13.36
-3
Prenos tožilstva na MNZ, je korak v smer, kjer se pingvini lahko resnično bojijo, da se bo zgodilo tisto, kar bi se moralo zgoditi že pred 10 leti, to je, da končajo vsi pingvini za rešetkami. Zaradi tega pa takšno vreščanje v tej roparski jati.
WikiX
06. 09. 2012 13.49
+3
Nevarno je tudi združevanje policij zahodnega balkana, naša milica je organizirana skoraj enako kot Hrvaška.
WikiX
06. 09. 2012 13.29
+4
Pojma nimam, kako je danes organizirana policija v Sloveniji, poglejmo si na kratko nekaj dejstev iz nacistične Nemčije, znane po najbolj zloglasni bivši policiji na planetu, vseh časov, ki je pod okriljem totalitarne države, le v nekaj letih razširila svoj teror in brutalne metode praktično po celem svetu, z njimi so človekove pravice in svoboščine ter družbeni terorizem dobili povsem drug pomen. Z imenovanjem Hitlerja za predsednika vlade, je kot del dogovora, postal tudi Hermann Göring minister za notranje zadeve Prusije in s tem prevzel kontrolo nad največjimi policijskimi silami Nemške zveze germanskih plemen. Kmalu po prevzemu ministrstva Prusije, je najprej ločil politično in obveščevalno dejavnost od policije ter začel polniti nove enote s svojimi nacisti, 26.aprila 1933 pa je združil obe vrsti policije pod skupnim imenom Gestapo. Nemški notranji minister Wilhelm Frick je hotel združiti vso policijo pod Nemškim rajhom, da bo premagal Göringovo opozicijo, se je povezal z Bavarsko policijo, ki je bila največja v Nemčiji in jo je vodil Heinrich Himmler. Skupaj sta prevzela vodenje politične policije po posameznih pokrajinah, dokler ni bila ločena le Prusija. Ker se je Göring ustrašil moči vojaške policije, ki je delovala pod okriljem SA, je 20.aprila 1934 predal kontrolo nad Gestapom Himlerju, ta pa je prepustil varnostne službe SD svoji desni roki Reinhardu Heydrichu. 17.junija 1936, je Hitler združil vse policijske enote pod Nemškim rajhom in imenoval za prvega policista Himmlerja, ta je še vedno odgovarjal ministru za notranje zadeve Fricku, vendar je bila vsa moč združena pod Hitlerjevo SS, ki jo je vodil Himmler, po vzoru Pruskega gestapa. 27.septembra 1939, so nacisti ustanovili Glavno nacionalno varnostno agencijo RSHA, pod vodstvom Haydricha, ta se je razcepila na varnostno službo SD in varnostno policijo SIPO. SIPO se je ločil na kriminalistično policijo KRIPO in tajno policijo Gestapo, z glavno nalogo zatiranja opozicije, imenovanim tudi Oddelek IV, ki je bila ločena še na posamezne oddelke. Gestapo je bil zadolžen za odkrivanje primerov izdaje, vohunstva, sabotaž in napadov kriminalcev na nacistično stranko ter državo, z odlokom iz leta 1936, je dobil Gestapo neomejena pooblastila, deloval je neodvisno od sodstva in javne uprave, državljani pa niso smeli vlagati tožb proti njim. Imeli so svoje komandirje po vseh mestih in vasicah, ki so zbirali natančne podatke o življenju in dejavnostih občanov, do najmanjših razprtij ali družinskih prepirov, s katerimi so razslojili družbo in končno masovno pošiljali v koncetracijska taborišča ter pobijali nezaželjene in neprilagojene občane, do slehernega posameznika.
nemarx
06. 09. 2012 13.38
-5
Pa saj tako je bilo tudi b bivši SFRJ in tako je še delno v RS, ker UDBA še vedno deluje vzporedno z legalnimi organi pregona in pravosodja, pa to !!!!!
Beno Pavlic
06. 09. 2012 13.42
+4
Beno Pavlic
06. 09. 2012 13.45
+7
pa v SFRJ nikoIi biIo taksnih kraj druzbenega premozenja, se pravi je zadeva deIovaIa (predvsem so se baIi krast, danes se pa nicesar ne bojijo, ker ni sankcij)
WikiX
06. 09. 2012 13.55
+2
Enako kot za Gestapo, so bili glavni viri Udbe informacije, ki so jih dobili od birokratov in duhovnikov, čeprav se je v večini primerov navadno izkazalo, da so se tako hoteli le maščevati svojim sovražnikom, za razne osebne razprtije. Gestapu je tak lokal patriotizem zelo ustrezal, ko so začeli njihovi oddelki nekaj kasneje sistematično eliminirati jude, duševno in neozdravljivo bolne, homoseksualce ter druge marginalne skupine in se je lahko začela 2.svetovna vojna, kako bi lahko drugače država dobila tak globok vpogled v posamezne družine?
Mafija vodi svet
06. 09. 2012 13.18
+5
Mayer je bil polnih ust, da ena stranka ne more vodit dveh represivnih organov ( LDS v času Boratove vlade ). In kaj potem on naredi???
godhead
06. 09. 2012 12.57
+7
ave gorenjak, goebbels bi bil ponosen na tebe!
dzo77
06. 09. 2012 12.48
+7
kaj bo vinko skoraj zapro svojga sefa tko je obljubo da bo tozilstvo bolj ucinkovito hahhahahah
nono1
06. 09. 2012 12.38
+6
TOŽILSTVO kaj je že to????!!!!
WikiX
06. 09. 2012 13.59
+2
Pojma nimam, vem pa, da je za interese države v nacistični Nemčiji skrbel Gestapo, s kriminalom se je ukvarjal Kripo.
usi-glih
06. 09. 2012 12.10
+13
saj vemo zakaj patria je še vedno aktualna in nekdo lahko še sedi v arestu če tožilsta ne bodo disciplinirali. Sicer je pa zadnja država ki je imela tožilstvo pod ministrstvom za notranje zadeve bila tretji rajh. Zanimivo a ne .
Milan Koleznik
06. 09. 2012 11.50
-5
zakaj eni naj lovijo zlikovce,drugih jih obtožijo prav gre skupaj,
populus
06. 09. 2012 11.37
+8
vpravni državi je sodstvo in tožilstvo samostojno.seveda pri nas pa ne vejo več kako prekriti kazniva dejanja !!
santamaura
06. 09. 2012 11.15
+6
Da prideš do cilja, je vsak korak pomemben, Če pa na cilju ugotoviš, da je bila smer napačna, so pa krivi, ki na razpotju niso postavili znaka slepa ulica
Beno Pavlic
06. 09. 2012 10.16
-6
kakorkoli vzameš, zdaj prihaja vsaj do zaključka postopkov in kazenskih sankcij za gospodarske kriminalce, pri neodvisnem sodstvu pa nihče nikomur ne polaga računov in posledično nihče nikogar ne obtoži(se zgovarjajo na politične pritiske)...tudi, če v tem sistemu obtožijo samo nasprotnike trenutne oblasti in predvidevamo, da je to 50% vsega kriminala je to ravno 50% več kot prej, ko niso nikogar in so vsi postopki zastareli....IMHO
MERDE-AVE-MERDE
06. 09. 2012 10.21
+16
sodstvo MORA biti neodvisno, nismo v fašistični državi, halo ?!
nebeski.lovec
06. 09. 2012 10.39
+8
Nasprotniki vladajoče klike, bodo nasankali upognjeni in poslušni pa še naprej bogateli-ravno to se ravnokar dogaja... Naj živi načelo »pravna Država« in njen ljubljeni vodja ter veliki inkvizitor Gorenak!
Beno Pavlic
06. 09. 2012 11.20
+0
in čez 4 leta bodo drugi na ablasti pa bodo še ostalih 50% kaznoval, bolje 100% v 8 letih kot nikogar v 20 letih
nebeski.lovec
06. 09. 2012 11.29
+5
Beno Pavlic
06. 09. 2012 12.02
+0
kosir_maks
06. 09. 2012 10.09
-10
Zdi se mi ,da bodo šele s to spremembo začeli mal delat !! eno obsodbo tajkuna že imamo
nebeski.lovec
06. 09. 2012 10.36
+9
Ma nemoj.....Z zastavo, za katero se skriva tvoj anonimus, je ravno tako ko z ostalimi simboli države, ki jih opredeljuje »Ustava«: grb, zastava in himni Republike Slovenije...«; ter seveda vsi ostali Temelji državne oblasti, kot to določa Ustava: »Demokracija, Parlamentarna republika,Pravna država Socialna država, Predsednik Republike Slovenije, Zakonodajna oblast, Izvršilna oblast, Sodna oblast, Varuh človekovih pravic in Lokalna samouprava... Naj živi načelo »pravna Država« in njen ljubljeni vodja ter veliki inkvizitor Gorenak! Ma nemoj??????
populus
06. 09. 2012 11.39
+1
pa ne zato ker so združili policijo in sodstvo !!jok to je samo farsa!
nebeski.lovec
06. 09. 2012 10.07
+7
USTAVNA NAČELA IN DELOVANJE SODSTVA temeljno načelo za delovanje sodstva je prav gotovo načelo neodvisnosti. Seveda v to načelo neodvisnosti »sodstva«šteje tudi »tožilstvo«, ki bi moralo delovati pod okriljem »Ministerstva za pravosodje«, a to v naši svobodoljubni državici ne šteje, saj se tudi »državne« substancionalne veje oblasti, lahko poljubno privatizirajo, kot sicer vse ostalo; in tako je s tem tudi v konkretnem primeru, kjer se vse bolj kaže tista osmanska praksa:«Kadija te tuži, kadija te sudi.«- Pomeni te toži in ti sodi, vse v paketu in vse bližje tudi »srednjeveški Inkviziciji.... Naj živi načelo »pravna Država« in njen ljubljeni vodja ter veliki inkvizitor Gorenak!
kosir_maks
06. 09. 2012 10.11
-6
ma nemoj !!! sodstvo bi bilo treba kadrovsko uravnotežit , ne pa da je 90 procentov sodnikov zlizanih z takoimenovano levo politično opcijo
nebeski.lovec
06. 09. 2012 10.20
+10
ma nemoj??? Mislim, da je v prvi vrsti, potrebno uravnotežiti Slovence...sicer pa: Sodstvo je tretja samostojna veja oblasti, poleg zakonodajne in izvršilne. Sodiščem je zaupano varstvo temeljnih pravic in svoboščin ter odločanje o drugih pravno urejenih posamičnih in konkretnih pravnih razmerjih. Ustava navaja nekatera temeljna načela delovanja sodstva, njegovo organizacijo pa ureja Zakon o sodiščih. Sestava: Sodni svet, Vrste sodišč, Odvetništvo,Državno tožilstvo,Notariat Ma nemoj...
MERDE-AVE-MERDE
06. 09. 2012 10.20
+5
kosir_maks
06. 09. 2012 12.58
-1
nebeski.lovec uh kako smo občutljivi in lepo na pamet naučeni ........ ko je bilo treba pa uresničit oziroma sprejet lustracijsko zakonodajo, ki jo je za države bivših totalitarnih sistemov priporočila že parlamentarna skupčina sveta evrope , si pa tulil kot črednik proti .... sodstvo samostojna oblast ..ma nemoj ..... malo morgen ,, blef ,,, 90 procentov kadra je zlizanih z ideologijo takozvane naše levice ,,,, samo pogledaš sodnico Klajnščkovo v zadevi Patra , njeni starši ortodoksni levičarji , tako pravoverno pa je vzgojena tudi hčer ... in to je zdej neodvisnost
Beno Pavlic
06. 09. 2012 13.52
+1
neodvisno pri nas pomeni samo to, da ni nobene kontroIe in vsak počne kar hoce!
MERDE-AVE-MERDE
06. 09. 2012 10.03
+12
Kako že imenujemo sistem kjer je delo represivnega organa podrejeno politični garnituri na oblasti ?
kosir_maks
06. 09. 2012 10.13
-10
tožilstvo že po definiciji sploh ni represiven organ
nebeski.lovec
06. 09. 2012 10.42
+8
kosir_maks že po definiciji sploh ni kosir_maks.... Naj živi načelo »pravna Država« in njen ljubljeni vodja ter veliki inkvizitor Gorenak!
godhead
06. 09. 2012 10.00
+14
ko ti vladajo neizvoljeni fašisti, pričakuj vse in še več
nebeski.lovec
06. 09. 2012 09.09
+14
Včeraj sem, pri primeru Kordež, zapisal: V tem trenutku ta obsodba služi le kot dokaz, kako se lahko vpliva na procesualni del sodstva, v primeru, ko je tožilstvo pod neposrednim nadzorom »eksekutive«, v tem primeru Ministerstva za notranje zadeve... Naj živi »pravna Država« in njen ljubljeni vodja!
Beno Pavlic
06. 09. 2012 12.05
-3
po tvoje bi moraI postopek trajat 10 Iet in zastarat
wheelie1
06. 09. 2012 08.49
+22
Škoda, ker so pri nas zmagovalci posameznih "manevrov" zgolj posamezniki, država in državljani pa od tega nimamo popolnoma nič - razen besa in obupa. Ne glede na Gorenakove navedbe je selitev tožilstva pod MNZ samo vzpostavljanje kontrole nad tistimi tožilci in preiskovalci, ki bi si drznili dregniti v krog vplivnežev, katere center je praviloma vedno v politiki. Tokrat se bom vzdržal imen!
populus
06. 09. 2012 11.43
+5