Slovenija

FOTO in VIDEO: Janša: Mi naj bi bili koristni bedaki. Stranka SDS temu triku ni nasedla

Ljubljana, 08. 02. 2013 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Neda Došenović/Nina Jurinčič/Blaž Garbajs/Miha Raičevič/Danijela Levpušček
Komentarji
5348

Shod Zbora za republiko je minil v znamenju komentarjev trenutnih političnih razmer v državi. Zbrane je prek videoprenosa nagovoril tudi premier Janša, ki je dejal, da so jih potisnili v čas, ki terja zborovanja. Ob koncu shoda so udeleženci tudi zaplesali.

12.54 Shod Zbora za republiko je končan.

12.45 Shod Zbora za republiko se počasi končuje. Člani Zbora za republiko in vidni politični predstavniki desnih strank odhajajo domov.

12.39 Udeleženci shoda so začeli poplesavati ob zvokih Golice. Med drugim se je s soplesalko zavrtel tudi minister za delo Andrej Vizjak.

Andrej Vizjak je zaplesal.
Andrej Vizjak je zaplesal. FOTO: Aljoša Kravanja

12.35 Kulturni program na shodu se nadaljuje s skladbo Za prijatelje.

12.30 Odmeva pesem Slovenija, od kod lepote tvoje.

12.25 Na shodu Zbora za republiko predstavljajo deklaracijo omenjenega zbora. Med drugim zahtevajo državo vseh državljanov, preglednost gospodarskega in bančnega sistema, državo z urejenim pravosodjem, kjer bodo zakoni veljali za vse in ne le za peščico. Pričakujejo tudi pluralne medije in profesionalno delo novinarjev, konkurenčno državo odgovornih posameznikov in državo, ki bo v službi državljanov. Želijo sprostiti ustvarjalne sposobnosti slovenskih državljanov in ujeti standarde najbolj razvitih držav. Pravijo, da združujejo moči vseh ljudi, ki dobro v srcu mislijo.

Organizatorji ocenjujejo, da se je na shodu Zbora za Republiko zbralo okoli 12.000 ljudi.

12.06 Prek videoprenosa je zbrane nagovoril tudi predsednik vlade Janez Janša. "Spoštovani rojaki in dragi prijatelji," je svoj nagovor začel Janša. "Hvala, ker ste prišli. Hvala, ker ste danes na Kongresnem trgu, in hvala, ker vam ni vseeno, kaj bo z našo domovino," je nadaljeval.

Medtem ko po vsem svetu protestirajo pred bankami in borzami, so pri nas s kockami napadli mariborsko mestno hišo in organizirali t. i. ljudske vstaje pred parlamentom. Janez Janša

Spregovoril je o večmilijonski bančni luknji, ki ima po Janševih besedah jasno prepoznavne botre. Dejal je, da je protivladna ofenziva dobila epske razsežnosti, ko je vlada lansko jesen predlagala zakon o prenosu terjatev na slabo banko in za štirikrat podaljšala zastaralni rok pri kaznivih dejanjih, narejenih pri ustvarjanju bančne izgube. Drugi strateški razlog za protivladno ofenzivo pa je bila ustanovitev slovenskega državnega holdinga, je dejal Janša.

Janša je povedal, da so tisti, ki so zrušili Pahorjevo vlado in potem niso uspeli sestaviti svoje vlade, želeli, da njegova vlada ukroti krizo. A da pri tem Janševa vlada ne bi presekala kanalov, prek katerih "iz državnega premoženja bank in podjetij odtekajo milijoni za vzdrževanje paradržave".

"Mi naj bi bili torej nekakšni koristni bedaki. Da ukrotimo krizo in potem seveda plačamo na volitvah politično ceno," je povedal Janša. A po njegovih besedah stranka SDS temu triku ni nasedla. "Zato danes rušijo vlado," je povedal Janša.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: POP TV
Pravijo, da nas je malo in da smo drugorazredni. Ni nas malo, smo popolnoma enakovredni, v Evropi in po svetu imamo veliko prijateljev. Nas pa res doma velikokrat odštevajo, zaničujejo ali zamolčijo. Zato se bomo morali večkrat zbrati in pokazati svojo moč. Danes je šele začetek. Janez Janša

"Ni vsak čas tak, da terja zborovanja, a danes tak čas je," je povedal Janša. "Potisnili so nas vanj in nimamo druge izbire," je dodal.

Po Janševih besedah t. i. Ljudska vstaja "še vedno ne želi pokazati vseh obrazov in deluje v ilegali kot nekdanja komunistična partija". Poudaril je, da so njihova zborovanja neprijavljena in da potekajo ponoči, torej so tvegana organizirana zborovanja.

"Holokavst se je začel z grožnjami pred stanovanji mirnih državljanov. Slovenija ima žal veliko podobnih tragičnih izkušenj," je povedal Janša. "Tistim, ki strašijo, je vendarle treba odločno povedati: 'Ne bo vam uspelo, prenehajte s tem.'," je dodal.

Glede dogajanja v politiki oziroma vladi je Janša dejal, da če trdijo, da ta vlada nima večine, to pomeni, da jo ima nekdo drug. Tega "drugega" je Janša pozval, naj prevzame odgovornost. "Rušiti je lahko, graditi pa mnogo težje," je povedal Janša.

Janša je povedal, da smo Slovenci doslej večkrat pokazali, da nismo naivni. Po njegovih besedah se tudi danes zavedamo, "da so nas potisnili v čas, ko je treba odločno nastopiti proti levemu fašizmu".

"Zgodovina Slovencev se ni začela na Čebinah in se ne bo končala v Murglah," je povedal Janša. Svoj govor je Janša končal z besedami: "Bog živi nam deželo, bog živi ves slovenski svet." Množica je po tem začela vzklikati: "Janša, Janša!"

12.05 Moški na fotografiji pravi, da se ogreva za popoldanski protest.
12.05 Moški na fotografiji pravi, da se ogreva za popoldanski protest. FOTO: Blaž Garbajs

11.55 Zbrano množico je nagovoril nekdanji predsednik državnega zbora ter predsednik sveta SDS France Cukjati. Med drugim je dejal, da zavračajo metodo slepega pouličnega linča.

11.54 Kot kaže, se že zbirajo manjše skupine ljudi, ki se s pogledi Zbora za republiko ne strinjajo. Policija jih ne pusti blizu množice na Kongresnem trgu. Eno osebo so policisti pridržali.

Na PU Ljubljana so za 24ur.com dejali, da so policisti res pridržali eno osebo, in sicer zaradi kršenja javnega reda in miru. A po zagotovilih policije aretacija ni povezana s shodom.

Naš novinar na terenu medtem poroča, da je bil aretirani del skupine, ki se je zadrževala v bližnjem parku in na vsake toliko časa ob govorih na shodu Zbora za republiko vzklikala: "Ni res!"

Aretacija
Aretacija FOTO: Blaž Garbajs

11.47 Zbrane je nagovoril minister za obrambo in podpredsednik NSi Aleš Hojs. "Samo zdrava tekmovalnost bo to deželo spet spravila na zdrave temelje, kjer bo država socialna, pravična in varna," je dejal Hojs. Poudaril je, da pravna država ni država pravnikov, iz množice pa se je ob tem zaslišal vzklik: "Tako je!"

11.42 Na govorniški oder je stopil član sveta Zbora za republiko Andrej Umek. Dejal je, da je demokracija edini sistem, ki omogoča popravljanje lastnih napak. Dodal je, da za spremembe ni potrebna revolucija in da niso potrebna nasilna dejanja. "To vodi v zaton človekovih pravic in kaos," je povedal.

11.33 Množico je nagovoril Bernard Brščič z Inštituta Jožeta Pučnika, ki je opozoril, da Slovenija potrebuje spremembe in reforme. "Gospe in gospodje, časi so težki. Vendar prihaja pomlad," je dejal.

11.28 Udeležence shoda je nagovorila Barbara Brezigar. "Mi, ki smo se tukaj zbrali, nismo nasprotni pol čemur koli, smo Slovenija. Smo del tiste večine, ki hoče odgovorno in pravično državo," je dejala Brezigarjeva.

"Lovimo zadnjo priložnost, da končno postanemo država. Slovenija, vso srečo na tej poti!" je povedala Brezigarjeva.

11.27 Ena od udeleženk shoda je za 24ur.com dejala: "Ne bom dovolila, da pljuvajo po Janši."

11.19 Po ocenah policije je na Kongresnem trgu okoli 9000 udeležencev, zborovanje pa poteka mirno.

11.16 Udeležence shoda je nagovoril predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm. Med drugim je dejal, da se v Zboru za republiko strinjajo z nekaterimi zahtevami, ki so jih izražali udeleženci drugih protestov. Strinjajo se s tistimi, ki pozivajo na enakost pred zakonom, na pravičnost in na vzpostavitev pravne države. "To so tudi naši cilji," je dejal Šturm

11.15 Povezovalec je vnovič pozdravil udeležence. "Dobrodošli v imenu vseh, ki smo se tukaj zbrali, ki dobro v srcu mislimo," je povedal.

Pozdravil je tudi vse govornike, udeležencem pa sporočil, da je z njimi na daljavo tudi predsednik vlade Janez Janša. Ta po besedah povezovalca udeležencem shoda iz Bruslja sporoča: "Diši po pomladi!"

Povezovalec je pozdravil tudi Janševo soprogo Urško Bačovnik Janša.

11.11 Odmeva Zdravljica.

Po naši oceni se shoda udeležuje nekaj tisoč ljudi.

11.08 Na govorniški oder so med drugim stopili tisti, ki bodo v nadaljevanju dogajanja množico tudi nagovorili. Med njimi tudi predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm in državna sekretarka na notranjem ministrstvu Barbara Brezigar.

11.05 Med udeleženci so tudi vidni člani SDS. Med drugim tudi Milan Zver s soprogo in notranji minister Vinko Gorenak.

11.02 Na transparentih med drugim piše: "Brez Janše mi živeti ni!", "Proti granitnim kockam", "Pomagajmo Janševi vladi" in "Janez še naprej pokončen bod. Mi smo s teboj."

Brez Janše mi živeti ni
Brez Janše mi živeti ni FOTO: Blaž Garbajs

11.00 Shod Zbora za republiko se je tudi uradno začel.

10.58 Udeleženci imajo poleg slovenskih zastav tudi zastave EU.

10.53 Povezovalec je zbrane nagovoril z besedami: "Zbrali smo se kajti, za Slovenijo gre." "Je tako," je vprašal. Množica mu je odgovorila: "Ja!"

Povezovalec je udeležence pozval k mirnemu shodu in jim dejal, da če vidijo koga, ki bi želel povzročiti nemir na shodu, da o tem obvestijo policiste. "Danes gre za nas, danes gre za Slovenijo," je pozdravni govor zaključil povezovalec.

10.52 Po naših ocenah je na Kongresnem trgu že okoli 1500 ljudi. Shod Zbora za republiko spremljajo zvoki narodnozabavne glasbe.

10.50 Številni udeleženci shoda so s sabo prinesli slovensko zastavo. V ospredju množice je moč videti veliko slovensko zastavo.

10.44 Udeleženci shoda Zbora za republiko se zbirajo na ljubljanskem Kongresnem trgu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5348)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aghr
15. 04. 2015 00.52
Aurelius
11. 02. 2013 10.05
-5
Po shodu Zbora za republiko je v popoldanskem terminu potekal tretji največji vseslovenski karneval z več kot dvajsettisočglavo udeležbo, kar pomeni, da se je veselega pustnega rajanja udeležil vsak stoti Slovenec. Z drugimi besedami pomeni to, da je od stotih Slovencev devetindevetdeset normalnih, stoti pa je pijavka iz javnega sektorja ...
Tonček Balonček
10. 02. 2013 15.13
-2
Noramalno je, d j e največji Slovenec zaničevan, preganjan in velja za zavrženo osebo. Tako se ej dogajalo tudi Trubarju, Prešenu, VCankarju, Pučniku in še komu za časa življenja in šele kasneje je narod dojel to napako. In z AJnšo, upam, bo tudi tako, zaenkrat naj nam da pa mir!
Tonček Balonček
10. 02. 2013 15.10
+7
Očitno je, da ej SDS nasedla, saj je koalicija razpadla in so popušili! Pa kaj ta človek ne prepozna realnih razmer ali kaj? Privržencem so obljubljali, d ajih bo nagovoril na tem mitingu resnice in domoljubja, zavrteli so mu pa posnekek iz USB ključka. Je pa dobro, da je grmel in grozil s prijatelji iz tujine in ostalo ropotijo, zdaj so od njegovih privržencev ostali ej tsiti pravi, zdravo ejdro slovenskih poštenjakov, ljudje z žuljavimi rokami, kot je omenil Gorenak, garači in takšni s srcem, ki bije za domovino, odpadlki so cagavci indvomljuvci! AT fora, d aso njegovi privrženci pridni in popšteni domoljubi, drugi ap elni zabušantje in izdajalco, je totalno absurdna, na čem temelji? A da če si član DS-ja dobiš delo, sicer pa ne?
?AKAL
10. 02. 2013 09.06
+17
Tako odkrito Janša ni šenikoli povedal ket tedaj ko je izjavil da je BEDAK
+18
Bilo nas je cca 30 tisoč vstajnikov ,ne levih ne desnih in brez botrov iz ozadja ,ki smo sami plačali avtobuse, da imamo dosti korupcijskega sistema vojakov,policistov,tožilcev,sodnikov in ustavnega sodišča ,ki je organizirano ščitil kradljivce državnega premoženja in pokazali zboru ob 11h ,da imajo kljub plačanim kartam samo 3-4 tisoč pristašev !žalitve njihovega FIRERJA JJ ne ganejo ,ker je GOTOV in vi vsi SKORUMPIRANCI boste na Dobu in brez ukradenega denarja ..GOTOVI STE SKORUMPIRANCI..
24vohomurckov
10. 02. 2013 00.24
-6
br.0001s
09. 02. 2013 21.27
+0
vizjak je pravi veseljak
Tonček Balonček
10. 02. 2013 15.11
+3
V veselje ga je spravilo, da je njegova hčerka postala glavna nadzornica za elektriko!
papaaa!
09. 02. 2013 21.04
+4
dober glas seže v deveto vas! slovenski zbor za republiko je vzor islamistom v tuniziji.... včeraj provladni shod v Sloveniji, danes enaka zgodba v tuniziji... neuvrščeni, pa to.......
hikelhokel
09. 02. 2013 18.46
+16
janša res si bogi, le kdo je hlepel po oblasti in rušil reforme ali si tako slep kot H.....er, ki je do zadnjega verjel, da je zmagal v 2sv. vojni. odpri oči in se spokaj v zgodovino skupaj s svojimi somišljeniki
sinhron
09. 02. 2013 18.42
+17
sinhron 09.02.2013 18:35:06 5 Tudi tuji opazovalci slovenskih razmer v politiki ne morejo razumeti , da manšinska skorumpirana vlada terorizira celo državo . Da predsednik vlade , ki je lastnik velikega števila kazenskih in pred kazenskih ovadb , obtožnice korupcije , ponarejanja listin , lažnih obtožb , prekupčevanja z orožjem , še sploh lahko ima koga na katerega se lahko nasloni , ne poznajo mentalitete SDS , NSI in slovenskega klera ! In tak človek nas vodi !
egalite
09. 02. 2013 20.45
-13
Pozabil si omeniti glavne akterje Zokija,milančka forum 21,in ostale oni vodijo državo,če ne veš,daj se strezni in poglej resnici v oči ali si pa slep in gluh.
k_komet
09. 02. 2013 17.30
-32
Množično obiskan shod Zbora za republiko in SDS, ki v srcu dobro misli, je v svet poslal sporočilo, ki ga ne sme preslišati noben pravi Slovenc. Eden in edini, edini pravi Slovenec, ki nas lahko reši pred pogubo je veliki sin slovenske matere in slovenskega očeta, naš preljubljeni in ljubljeni Janez Ivan Janša. Zato pozivamo vse ljudi, ki v srcu dobro mislijo, da gredo na referendum in postavijo našega največjega sina slovenstva za dosmrtnega predsednika. Ko bomo to storili, se bodo končno uresničile več tisočletne sanje vseh pravih in zavednih Slovencev in Slovenk.
ksenak2
09. 02. 2013 17.15
+19
Po tistem morbidnem jutranjem shodu, na katerega smo šli tudi pogledat, je bil popoldanski noro, noro krasen! Familije, mladina, stari mladi, duhoviti transparenti, ogromno res ogromno ljudi- gosta povorka čez celo slovensko cesto mimo name, Banke Slovenije, kjer smo se za kratek čas ustavili, zombiji pa so nalepili nanjo nalepke NAŠA LAST, pri Metalki na levo po Gosposvetski do Delavskega doma in na levo čez ves tropasovni vpadni del Prešernove obvoznice, ki je bil zaprt za promet, do križišča in na levo proti Šubičevi na Kongresni trg. Ljudje veseli in trdno odločeni - S TO VLADO JE KONEC, Z DIKTATORJEM JANŠO JE KONEC! Ko je bila glava kolone na Šubičevi, je bil rep še na Slovenski. Ogromno ljudi, ki so se kot neksončna reka valili na pregrajen Kongresni trg, to ni bilo 20 000, to je bilo precej več ljudi. Ob pol sedmih sta padli dve petardi, ljudje so zagrabili enega od petardašev in ga zvlekli k policajem, KI JIH JE BILO MED LJUDMI PREMALO!! nobenih izgredov, le manjša skupina zelo mladih mulcev, eni so bili iz Cerkna pri Idriji in en par pijancev iz Pivke, ki so začeli rukat in podirat ograjo in so jih pošprejali s solzilcem. Ljudje - udeleženci so jih zagrabili za bunde in zvlekli vsakega posebej stran, in zanimivo- fotografi, ki so bili tam zaradi pretepa, so skočili do ograje in zasedli teritorij, in flešali mulariji v oči, ODLIČNO! To je bila dejansko vstaja slovenskega naroda, normalnih ljudi, ne pa levi fašisti, kot si jih je drznil poimenovati Janša.
žaušel
09. 02. 2013 17.10
+2
HVALA ker ste odstranili moj komentar
Feinstein
09. 02. 2013 17.04
+2
Pssst.. Vstajniki spijo...to preberite cisto tiho...
Feinstein
09. 02. 2013 17.02
+2
Vstajniki, zbudite se...
ksenak2
09. 02. 2013 17.15
+5
Po tistem morbidnem jutranjem shodu, na katerega smo šli tudi pogledat, je bil popoldanski noro, noro krasen! Familije, mladina, stari mladi, duhoviti transparenti, ogromno res ogromno ljudi- gosta povorka čez celo slovensko cesto mimo name, Banke Slovenije, kjer smo se za kratek čas ustavili, zombiji pa so nalepili nanjo nalepke NAŠA LAST, pri Metalki na levo po Gosposvetski do Delavskega doma in na levo čez ves tropasovni vpadni del Prešernove obvoznice, ki je bil zaprt za promet, do križišča in na levo proti Šubičevi na Kongresni trg. Ljudje veseli in trdno odločeni - S TO VLADO JE KONEC, Z DIKTATORJEM JANŠO JE KONEC! Ko je bila glava kolone na Šubičevi, je bil rep še na Slovenski. Ogromno ljudi, ki so se kot neksončna reka valili na pregrajen Kongresni trg, to ni bilo 20 000, to je bilo precej več ljudi. Ob pol sedmih sta padli dve petardi, ljudje so zagrabili enega od petardašev in ga zvlekli k policajem, KI JIH JE BILO MED LJUDMI PREMALO!! nobenih izgredov, le manjša skupina zelo mladih mulcev, eni so bili iz Cerkna pri Idriji in en par pijancev iz Pivke, ki so začeli rukat in podirat ograjo in so jih pošprejali s solzilcem. Ljudje - udeleženci so jih zagrabili za bunde in zvlekli vsakega posebej stran, in zanimivo- fotografi, ki so bili tam zaradi pretepa, so skočili do ograje in zasedli teritorij, in flešali mulariji v oči, ODLIČNO! To je bila dejansko vstaja slovenskega naroda, normalnih ljudi, ne pa levi fašisti, kot si jih je drznil poimenovati Janša.
egalite
09. 02. 2013 20.42
-2
Kdo pa drug Ljubljanske kikle in Jankovićevi,milanovi in drugih stricov podrepniki.
Musti
09. 02. 2013 17.00
+25
Sramoten govor Janeza.....ubogi v pameti mu ploskajo ;) Konec je....Janez konec ;))))))
prašek
09. 02. 2013 16.56
+6
kkm2 Na Reporterju bodo navdušeni nad tvojimi "kulturnimi" komentarji !
kkm2
09. 02. 2013 16.43
-10
Dobro, admin, a maš ti dobro palčano brisanje kontra levih komentarjev? Da se ti vsaj splača, mislim... Ob vsem žaljivem, zlonamernem, obskurno idiotistično pritlehnem blebetanju, ki je objavljeno tu, je moj komentar povsem benigen. A resnica boli, kajne?... Pa še enkrat: Sicer je verjetno škoda časa za pisanje komentarja tej levakarski nesnagi, vendar je zaradi vseh drugače mislečih (zanimivo, obstajajo tudi tisti, ki razmišljajo drugače kot vi, ki razmišljate drugače.... ah, to je že preveč za podhranjene ne-ume) to morda potrebno. Torej: Ta banda besposličarjev, ki je danes popoldne nastopala na tem kulturno-boljševiškem pustovanju pa ima toliko pojma o dejanskem stanju v državi kot veverica o jedrski fiziki. Farsa, ne pa vseslovenska vstaja. Vstaja kulturnih obrobnežev, ki si želijo državnega (davkoplačevalskega) denarja za njihovo brezplodno umetničenje! Farsa levakarskih lenuhov, ki si želijo nove-stare Jugovine, ki jim bo na račun pridnih dajala v usta, sami pa bodo lajali v prazno! Farsa pijanih in zapušenih vetrogončičev, ki jim je edina zabava v življenju udeležba na neki kvazi vstaji proti tistim, ki jim ne omogočijo, da bi jim bankomat nasral denar kar sam od sebe! Farsa vseh levakarjev z zvezami na občinah, uradih, sodiščih, državnih firmah, kjer že tretja generacija priseskov ropa državo, prej propadlo komunajzersko Jugovino, zdaj Slovenijo! E, tu se pa neha vsa zgodbica! Dovolj je tega napajanja, balkanskega lenarjenja, brezdelja in lopovstva! Zdaj gre za Slovenijo! In pravi Slovenci se bomo oglasili v primeru ogroženosti lastne države, tako kot smo se danes! Ne glede na neizživete izpade nedoraslih sinkotov, ki jim je glavna stvar drkat ob sliki kumrovškega kvazi-ključavničarja... Bah!...
prašek
09. 02. 2013 16.53
+5
»Sicer je verjetno škoda časa za pisanje komentarja tej levakarski nesnagi, ......« Kako kulturno pisanje ! In potem se čudiš , če te zbriše ????????????
Adolph
09. 02. 2013 16.15
+2
Komentatorji tegale clanka . . .. .. Nisem vedel, da ste taki praznoglavci . . .. . Boga Slovenija . .. ..
K0mentat0roo2
09. 02. 2013 16.47
+2
ivan.z Doba
09. 02. 2013 16.06
+4
bedak! DA! koristen? NE!