Slovenija

Največ prijav kršitev volilnega molka se nanaša na televizijo

Ljubljana, 04. 06. 2011 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaključila se je kampanja pred referendumskim trojčkom, kar pomeni, da traja volilni molk. Inšpektorat je obravnaval 12 kršitev. Tokrat niso prejeli niti ene prijave, ki bi se nanašala na Facebook ali Twitter.

Volilna kampanja, ki je trajala trideset dni, se je uradno začela 5. maja, zaključiti pa se mora najpozneje 24 ur pred dnevom glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju.

Z Inšpektorata RS za notranje zadeve so sporočili, da so od polnoči do 19. ure zaznali 12 kršitev volilnega molka. Sedem se jih nanaša na na televizijo, dve na objave na internetu (spletne reklame – t. i. banerji), dve na razdeljevanje letakov (v poštne nabiralnike), eno domnevno kršitev pa na agitacijo. Pet prijav kršitev so prejeli iz osrednjeslovenske regije, po dve iz savinjske in podravske, po eno pa iz obalno-kraške, gorenjske in goriške regije.

Za razliko od referenduma o malem delu tokrat niso prejeli niti ene prijave, ki bi se nanašala na nagovarjanje volivcev preko družbenih omrežij, kot sta Twitter ali Facebook, je za 24ur.com povedal inšpektor Matija Remec

V soboto pred referendumom o malem delu je inšpektorat do 19. ure prejel 14 prijav domnevnih kršitev, je še povedal Remec. Opozarja pa, da pogosto več klicateljev prijavi isto domnevno kršitev. Glede na to, da so na inšpektoratu dolžni obravnavati vsako, je tako povsem mogoče, da gre pri sedmih prijavah kršitev volilnega molka na televiziji pravzaprav za eno in isto domnevno kršitev.

Volilna skrinjica
Volilna skrinjica FOTO: Aljoša Kravanja

Za kampanjo štejejo vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, s katerimi želimo vplivati na odločanje volivk in volivcev, zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter pozivanje volivk in volivcev, kako naj glasujejo.

Na ministrstvu za notranje zadeve deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Tako so lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani v nočnem času, in sicer danes od polnoči pa do 7. ure zjutraj, sporočali operativnokomunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi danes od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj.

Preko dneva, torej danes in v nedeljo od 7. do 19. ure, pa prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so sicer predvidene globe v višini od 120 do 1200 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou