Slovenija
Oglas

Preprečite izgubo toplote in prihranite denar!

Ljubljana, 27. 11. 2014 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pozimi največ energije izgubimo skozi okenska stekla. To lahko enostavno preprečimo z vgradnjo rolet, pravijo v podjetju Roltek.

S spuščenimi roletami pozimi preprečite izgubo toplote skozi okno. S tem lahko prihranite do 30% pri stroških ogrevanja.
S spuščenimi roletami pozimi preprečite izgubo toplote skozi okno. S tem lahko prihranite do 30% pri stroških ogrevanja. FOTO:

Ste vedeli, da večino toplote pozimi izgubite skozi neizolirane okenske površine? Ta problem lahko rešite tako, da na okna vgradite rolete, ki nudijo dodatno izolacijo. S spuščenimi roletami lahko zmanjšate toplote izgube za do 30 % in tako privarčujete pri stroških ogrevanja. Raziskava, ki smo jo opravili v nemškem institutu IFT Rosenheim je pokazala, da se lahko U vrednost toplotne energije ob uporabi rolet ROLTEK zmanjša celo za 0,2 W/m2K.

Rolete svojo zaščitno funkcijo odlično opravljajo tudi poleti. Če pred stekleno površino ni zunanjega senčila, nastane ob sončnem sevanju efekt tople grede, ki zelo segreva prostor do višjih temperatur, kot so primerne za normalno bivanje. Pametno je razmišljati vnaprej in se pravočasno odločiti za zaščito z roletami. Lahko se odločite tudi za zunanje žaluzije, ki vas bodo poleti dobro ščitile pred vročino, ampak pametno je misliti tudi na zimo, ko pa žaluzije nimajo nobene izolativne vrednosti.

Pravilna uporaba zunanjih senčil za optimalen učinek

Za najboljši izkoristek vseh funkcij, ki jih senčilo ponuja, je zelo pomembno, da ga pravilno uporabljamo. Uporaba je različna glede na letni čas in tip senčila.

Pozimi rolete spustimo takoj ko se stemni. Ker so dnevi kratki, so lahko naša okna izolirana velik del dneva.
Pozimi rolete spustimo takoj ko se stemni. Ker so dnevi kratki, so lahko naša okna izolirana velik del dneva. FOTO:
Uporaba senčila pozimi: Pozimi nam spuščena roleta nudi toplotno izolacijo okna in stekel ter zmanjšuje toplotni most, zato je pomembno, da rolete spustimo takoj, ko se stemni. Pozimi so dnevi kratki, zato so rolete lahko spuščene veliko ur na dan, kar nam omogoči velik prihranek pri toplotni energiji.

Rolete lahko upravljamo udobno z daljincem, ali pa se odločimo za avtomatiko, ki ob nastavljenem času rolete samodejno odpre in zapre.
Rolete lahko upravljamo udobno z daljincem, ali pa se odločimo za avtomatiko, ki ob nastavljenem času rolete samodejno odpre in zapre. FOTO:

Uporaba senčila poleti: Rolete poleti spustimo, ko začne v okna svetiti sonce. Pri tem je zelo pomembno, da jih ne spustimo do konca ampak jih pustimo cca 20 cm dvignjene. To omogoča kroženje zraka med roleto in okenskim steklom, zato je ta zrak manj vroč – in posledično tudi okno. Če imamo zunanje žaluzije pa je potrebno naklon lamel naravnati tako, da odbijejo čimveč sončnih žarkov.

Ker nismo vedno doma, ko bi bilo potrebno rolete dvigniti ali spustiti, si lahko pomagamo z različnimi pripomočki. Na voljo so stikala in daljinci z uro, funkcije za pomikanje glede na letni čas, svetlobni senzorji, funkcije za naključno pomikanje senčila, kadar smo na počitnicah in podobno.

Dolgoročno razmišljanje pomeni dolgoročen prihranek

Pri izbiri senčil je potrebno razmišljati, da bomo z njimi lahko dolgoročno privarčevali. Senčila kupujemo na dolgi rok in začetna investicija v rolete se nam sigurno hitro povrne in nekajkratno poplača.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni