Slovenija

Vlačič bo osebno preverjal dela na cestah

Ljubljana, 15. 06. 2009 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Vlačič je zahteval, da se objavi, na katerih odsekih, kdaj in kaj se dela. Zahteva tudi, da se dela neprestano, tudi ponoči, kjer je to možno. Medtem sta se odprli dve novi večji delovišči, ki bosta poleti jezili voznike.

Na slovenskih avtocestah sta dve novi večji delovišči, ki bosta spet zbujali jezo pri voznikih, ki bodo med poletno vročino nemočno stali v zastojih.

Kot je po današnjem sestanku s predstavniki Družbe za avtoceste v RS (Dars) in družbo DDC v Ljubljani povedal prometni minister Patrick Vlačič, v okviru prvega dela akcijskega načrta pričakuje oblikovanje transparentnega sistema obnov avtocest, optimiziranje in skrajšanje časa obnov.

"Zahteval sem, da se objavi, na katerih odsekih, kdaj in kaj se dela in koliko delavcev dela, da se dela neprestano, kjer je to tehnološko možno, da se pripravi nabor del, ki se lahko izvajajo tudi ponoči. Če delavcev ni, mora biti jasno, zakaj jih ni. To, kar piše na Darsovi internetni strani, mora biti usklajeno z dogajanjem na terenu," je poudaril Vlačič.

Slovenske avtoceste je treba velikokrat obnavljati. Minister Vlačič se sprašuje, ali so res potrebne vse obnove.
Slovenske avtoceste je treba velikokrat obnavljati. Minister Vlačič se sprašuje, ali so res potrebne vse obnove. FOTO: POP TV
Zahteval sem, da se objavi, na katerih odsekih, kdaj in kaj se dela ter koliko delavcev dela, da se dela neprestano, kjer je to tehnološko možno, da se pripravi nabor del, ki se lahko izvajajo tudi ponoči. Patrick Vlačič

Drugi del akcijskega načrta predvideva spremembe resolucije o nacionalnem programu gradnje avtocest, ki bodo še letos posredovane v državni zbor. Z njimi želi minister za promet spremembo celotnega sistema prenov, "ker takšne, kot so, niso dobre".

Na novinarsko vprašanje, ali je v Darsu in DDC zaradi zastojev na avtocestah, ki jih med drugim povzročajo tudi obnove, pričakovati menjave v vodstvu družb, je odgovoril, da je to v pristojnosti nadzornih svetov. Dejal pa je, da ni zadovoljen, da mora v zvezi s tem ukrepati sam, čeprav so bile njegove pripombe delno že upoštevane.

Minister Vlačič je sicer poudaril, da so zastoji na cestah spremljevalci razvitega sveta, da pa lahko ministrstvo za promet optimizira obnove do te mere, da bodo generirale čim manjše zastoje. Ob tem minister ugotavlja, da so slovenske ceste poddimenzionirane, glede na to, koliko je na njih prometa. Tovorni promet je od leta 2004, ko je Slovenija vstopila v EU, močno narasel in povzroča velike obremenitve.
Če se izkaže, da ceste ne vzdržijo tolikšnega povečanja prometa, potem mora Dars o tem obvestiti ministrstvo za promet, ki bo šlo v sprejem dolgoročnih ukrepov o zmanjševanju tovornega prometa po slovenskih cestah.

Kot je še poudaril Vlačič, pa ukrep, ki bi do nadaljnjega ustavil obnovo avtocest, ni sprejemljiv. Varnost je po njegovih besedah na prvem mestu, tudi če je zato potreben kakšen zastoj. Udeležence v prometu minister ob tem poziva k strpnosti.

Dela na cesti
Dela na cesti FOTO: POP TV
Vlačič je zatrdil, da bo v prihodnje nenapovedano večkrat sam preveril dela na terenu.

Predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec je zatrdil, da se v družbi že vse od njegovega prihoda spopadajo s tem, kako izboljšati sistem obnov. Med drugim so letos po njegovih zagotovilih veliko naredili na transparentnosti. Če pa izvajalci Darsa kot naročnika ne obvestijo o spremembah pri obnovi oz. ne pojasnijo razlogov, pa to po Nemčevih besedah kliče k ukrepom.

"Danes je bila priložnost, da z ministrom pregledamo celoten proces obnov. V prihodnjih dneh bomo povezali vse aktivnosti, ki jih že izvajamo, in dodali nove ter na podlagi tega prišli do nekega reinženiringa obnov," je poudaril prvi mož Darsa in dodal, da pri tem pričakuje podporo stroke, torej družbe DDC.

Nemec verjame, da je skozi stalne izboljšave mogoče narediti pozitiven premik, ki se bo odražal v prihodnjih letih. Opozoril pa je, da je pri tem ključen nadzor.

Glavni direktor DDC Ljubo Žnidar je ob tem zatrdil, da DDC zagovarja svojo stroko in zasleduje dve osnovni nalogi: da se dela pri sanacijah izvajajo kakovostno in v predvidenih časovnih rokih. Žnidar je ob tem opozoril, da pa je treba upoštevati, da določenih del ponoči ni mogoče izvajati.

Novi delavci, nova delovišča, novi zastoji

Medtem je na slovenskih avtocestah čedalje več delavcev. Delovna zapora je na primorski avtocesti med priključkoma Razdrto in Senožeče, kjer bo promet vsaj do konca julija potekal po drugi polovici avtoceste dvosmerno. Na Primorki sta tako dve delovišči, saj obnavljajo tudi viadukt Ravbarkomanda, kjer naj bi bila zapora do 12. julija.

Dela na slovenskih cestah
Dela na slovenskih cestah FOTO: Promet.si

Na ljubljanski južni obvoznici med priključkoma Ljubljana Rudnik in Ljubljana zahod medtem obnavljajo vozišče, ki ga nameravajo preplastiti in ojačati. Zamenjati nameravajo jekleno varnostno ograjo ter obnoviti most Mali graben in podvoz Vič. Promet bo vse do konca avgusta nekaj več kot pol kilometra potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer.

''Ker se bo v obdobju izvajanja del nekoliko zmanjšala pretočnost prometa na ljubljanski južni obvoznici, ki predstavlja prometno eno izmed najbolj obremenjenih cestnih odsekov v Sloveniji (v povprečju jo prevozi več kot 60.000 vozil dnevno), se občasnim zastojem, kljub precej manjšim dnevnim koničnim prometnim obremenitvam ljubljanskega cestnega obroča v poletnih mesecih, ne bo mogoče izogniti,'' se zavedajo v Družbi za avtoceste (Dars). Zato voznike poziva k strpnosti in razumevanju, saj so obnovitvena dela namenjena prav njim, da bodo lahko še naprej varno uporabljali ceste.

Večja obnovitvena oziroma sanacijska dela, ki lahko pomembneje vplivajo na pretočnost prometa, potekajo še na viaduktu Tržiška Bistrica, kjer naj bi poškodovane diletacije zamenjali predvidoma do 21. junija, in na delu štajerske avtoceste Slovenske Konjice– Dramlje, kjer nadgrajujejo elektro in strojno opremo v predorih Golo rebro in Pletovarje. Zaključek del je prav tako predviden do 21. junija.

Več o stanju na cestah ...

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vukobrat
01. 07. 2009 22.12
Mar v Sloveniji ne poznamo izmenskega in nočnega dela? Poznajo ga po vsej Evropi le prinas je nekdo na DARSU preveč pameten in potem navadnim-nevednim državljanom prodaja meglo v jajcih.Za te naduteže pa ne obstajajo kazni kot za ostale?
kawboy
01. 07. 2009 13.32
Ja a bo potem tudi minister gledal koliko vsak delavec dobi izplačano ko dela ponoči,na terenu,itd.itd.?!Že vem odgovor,ne bo potem naj pa sam Vlačič dela ponoči,ampak ne za takšno plačo kot jo ima sedaj sam minister,ampak za 400 evrov na mesec in to neto.
kawboy
01. 07. 2009 13.32
Ja a bo potem tudi minister gledal koliko vsak delavec dobi izplačano ko dela ponoči,na terenu,itd.itd.?!Že vem odgovor,ne bo potem naj pa sam Vlačič dela ponoči,ampak ne za takšno plačo kot jo ima sedaj sam minister,ampak za 400 evrov na mesec in to neto.
MILOSCH
28. 06. 2009 21.00
ma vlačič hoče bit s svojimi ''zahtevami'' všečen javnosti - itak ne bo nič od tega. dokler nam šalabajzerji delajo avtoceste, ki razpadajo po enem letu, da jih lahko potem še obnavljajo, bo vedno tako. vsi posli pri nas, se pa itak delijo na podlagi plavih kuvert in to je tako očitno, da včasih kar ne moreš verjet. imamo pač totalno bedne politike, ki nimajo jajc, niti interesa, da bi spremenili stvari v tej državi.
kubo
22. 06. 2009 02.56
niko555......prosim resnicno poglej ,kdo dela zastoje.To so seratorji,ki se peljajo enkrat na leto po AC. In mislim,da si eden od njih.
kubo
22. 06. 2009 02.52
Saj ni Vlacic kriv za zastoje. Ce se clovek vsak dan vozi,vidi zakaj se to dogaja. Kolone se dogajajo zaradi seratorjev,ki pa so tisti ki delajo kolone. Ko se prehitevalni pas koncuje in na to te opozarjajo prometni znaki,se vsak serator zastojev pelja po levem pasu do konca.Potem se vstavi in izsiljuje,da ga negdo spusti pred kolono vozil,ki so jo ze naredili drugi seratorji.Ce bi se vsi pravocasno razvrstili na odprti pas ceste,seveda do zastojev nebi bilo.Omejitev je 80km,pol pa je vsak tretji pameten in se dela dodatno kolono,ker je ugotovil,da je 80km..prevelika hitrost,zato se pelja 30 km-h.
Moichyrable
20. 06. 2009 21.59
Vlačič,se sprašuje,kje so delavci in zakaj jih ni na gradbišču. Se je kdaj vprašal,kake plače imajo? Kakšni so pogoji pri 30 in več stopinj? Kolko dni pa je on delal 24ur? Daj nehaj se norčevati iz ljudi. Če bi prišel na gradbišče preverjat,bi ga morali prebutati,mu dati lopato in kramp v roke,pa naj on dela 24ur na dan,brez hrane in pijače. Banda komunajzarska.
Ulikses
19. 06. 2009 17.50
eh, tej naši politiki so vsi eni navadni loleki, tako levi kot desni; imajo nas samo za nabiranje političnih glasov in čisto nič drugega. bolj bi spoštoval vodjo, ki bi odkrito priznal kaj dejansko lakho naredi, kot pa vse te, ki samo obljubljajo, vemo pa vsi, da so to samo pravljice, ki niso uresničljive.
pokalo
18. 06. 2009 19.23
ej še mal pa mi bo pršlooooooooooooooooooooooooooo
Uporabnik113189
18. 06. 2009 12.32
Vlačič naj rajši preveri kdo se iz njega norce brija v luki Koper. Janša je menjal kadre v času ko je bil na vldai, danes jih menjajo njegovi ljudje ko je v opoziciji. Ta nikakor noče sprejeti dejstva da ni več v vladi. Vlačič pa dovoli te miškulance. Če ne bo ostro reagiral bo izpadel bud*ala na celi fronti. S tem ne mislim da bo sedaj govoril novinarjem kaj bo in kaj ne bo. Pospraviti bo moral v ozadju, kjer javnost ni prisotna, posledice pa bomo videli ali pa ne.
404Error
18. 06. 2009 12.11
Dela na cestah je v Sloveniji očitno toliko, da na zemljevidu zgoraj obrisa države sploh ne vidim!! Itak pa se bodo ta dela vlekla v neskončnost...
rok000
17. 06. 2009 15.49
problem pri nas je da se dela 30min 7ur in 30min pa si na malci!
1920x1080
17. 06. 2009 14.30
Se zelo strinjam z niko555: Zrihtat je treba da se bo dal vozit motorno kolo do 125ccm z B kategorijo pa bo še manj osebnih avtov na cesti, nasplošno pa jih bo manj v mestnih središčih. Žal se sedaj lahko vozi samo moped do 50ccm, ki pa ni konkurenčen ampak prej nevaren za avtomobile in voznike mopedov, saj potegnejo max 50km/h, vsak normalni voznik pa vozi vsaj 60km/h. Tok so povečini omejitve.
dojcland
16. 06. 2009 12.16
Pustimo da nam Strabag dela ceste-njih lahk s ceno privijemo in ga z garancijo drzimo..Zal pac tujci z nizjo ceno niso zanimivi za nas, ker ni plavih kuvert ..K faks koncam bom sel na Dars za 6jurju delat pol pa pluvite po men po mili volji..
snupy1
16. 06. 2009 11.50
Kot sem že zapisal. Ves tranzit tovornega prometa je treba spravt iz cest na železnice. Tako razbremenimo ceste tovornjakarjev, ki jih ne le uničujejo z svojo težo temveč v večini primerov zakuhajo zastoje na cestah. Pomagli pa bi z tem ukrepom železnici, ki jo pogosto pljuvamo, da je v rdečih cifrah pomaga pa noben. Dejmo jim delo pol pa nej stokajo. Glede dela pri obnovi pa ni komentarja. Dela se komot od 6,00 do 21,00 in sploh ni treba delat ponoč, če se ta del dneva koristno zapolni z delom. Tako pa se odseki cest zaprti, dela pa noben (se suši), Kva se loh suši cel tedn če je 30°C. Ne me j.... Pa še to. Zrihtat je treba da se bo dal vozit motorno kolo do 125ccm z B kategorijo pa bo še manj osebnih avtov na cesti, nasplošno pa jih bo manj v mestnih središčih. Žal se sedaj lahko vozi samo moped do 50ccm, ki pa ni konkurenčen ampak prej nevaren za avtomobile in voznike mopedov, saj potegnejo max 50km/h, vsak normalni voznik pa vozi vsaj 60km/h. Tok so povečini omejitve.
agram
16. 06. 2009 11.29
najboljša so delovišča po LJubljani...ob 16:00 nikjer nobenega...kar pustijo vse in brez kakršnekoli signalizacije spizdijo dam....
danaaajaaa
16. 06. 2009 09.34
Daj Vlačič, premisli malo kaj blebečeš! Sam boš kontroliral? A res? No da vidimo! Priporočam ti, minister dragi, da kontroliraš tudi ko so dela končana in greš na cesto pogledat koliko in kako kvalitetno je sploh cestišče narejeno, obnovljeno. Zvrtaj luknjo v cesto pa boš videl da je asvalta za kakšen cm ali več premalo. (plačan pa je in to iz našega denarja) Praviš da delavcev ne deloviščih ni, to vemo vsi ki se vsak dan vozimo in stojimo v kolonah. Kaj ko bi kontroliral koliko in za koliko ur se pa plača. Pa boš videl da 1xxx več. (x so ničle) Pa da ne boš mislil da to kar na pamet pišem: Ne, to je preverjeno že dolga leta praksa pri SCT, pa saj zakaj pa ne, saj jih nihče ne kontrolira. Sedaj bo pa še manj asvalta, še več ur se bo računalo, še manj ljudi bo delalo, saj se ve da Zidar potrebuje denar. Ampak v to se pa dragi minister ne boš spustil, kajne, verjetno se ne upaš?
Tonček Balonček
16. 06. 2009 09.15
Vlačič je v nedeljo osebno preevrjal stanje z modro lučjo na avtu!
resslovenka
16. 06. 2009 07.45
Slovenija je razrita po dolgem in počez. Dobro, če je potrebno sanirati avtoceste. Ne vem pa če je treba to izvesti v času turistične sezone. Organizacija dela je pod kritiko. Ne, ampak pri nas ima vsak zakaj svoj zato. Pa se pejmo. Upam, da so delavci stimulirani delovnim pogojem ustrezno. Ker sem prepričana, da njihovi vodilni so. Pa sedijo in pametujejo lepo v hladni senci in ob hladni pijači.
ACEG
16. 06. 2009 07.38
Podražitev nafte je kar izginla!!!! Predlagam, da jo kritiziramo kar na vseh člankih.Prosim vseeno, da na kakšnih občutljivih temah ( smrt, nesreče, ipd ....) pa ne.