Möderndorfer: Primc je zlorabil referendumsko vprašanje za svojo brezplačno predvolilno kampanjo

Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer je predstavil vloženi predlog zakona o partnerski zvezi. Predlog se ne dotika posvojitev in tudi ne zdravljenja z biomedicinsko pomočjo. Zvezo pa opredeljuje kot partnersko in ne kot zakonsko zvezo, je povedal.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Jani Möderndorfer

Jani Möderndorfer (Foto: Miro Majcen)

Predlog zakona o partnerski zvezi se ne dotika področij, zaradi katerih je na referendumu padla novela zakona o zakonski zvezi, je danes pojasnil nepovezani poslanec Jani Möderndorfer. Predlog, ki ga je vložil v DZ, je sicer pripravila že prejšnja vlada in je bil v začetku leta že v vladni obravnavi, spremenjena sta le ime zakona in obrazložitev.

Möderndorfer je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je predlog vložil v nedeljo po razglasitvi izida glasovanja na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. "Kot starš sem se udeležil tega referenduma in glasoval za," je dejal. "Že zdavnaj je napočil čas, da se te stvari uredijo. A v Sloveniji očitno še nismo pripravljeni urejati to vprašanje na ta način," je pojasnil. Ravno zato v zakonskem predlogu, ki ga je vložil v nedeljo, Möderndorfer izpušča področja, ki so v volilni kampanji odprla največ dilem. Kot je spomnil Möderndorfer, je sam aktivno sodeloval pri branjenju predloga ZL.

Predlog se tako ne dotika posvojitev in tudi ne zdravljenja z biomedicinsko pomočjo. Zvezo pa opredeljuje kot partnersko in ne kot zakonsko zvezo, je povedal.

Poudaril je, da ga je zmotila napoved predlagateljev referenduma, da bodo v enem mesecu pripravili zakonske rešitve na to temo. Po njegovem mnenju bi bilo namreč "perverzno", da bi takšen zakon pripravljal nekdo, ki je bil ves čas tako odklonilnih stališč do v nedeljo zavrnjene novele.

Sovoditelj koalicije Za otroke gre Aleš Primc je po besedah Möderndorferja obenem "zlorabil referendumsko vprašanje za svojo brezplačno predvolilno kampanjo in vključitev v politiko".

'Področja, ki na referendumu niso bila sporna, je treba rešiti takoj'

Aktualni zakon o referendumu in ljudski iniciativi sicer vsebuje določbo, da eno leto po razglasitvi odločitve na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

Vendar pa Mödenrdorfer meni, da ta določba ne pomeni, da je država za eno leto "paralizirana" in tega vprašanja ne sme več reševati. S tem bi zakonodajalcu zvezali roke in mu onemogočili izvajanje osnovnega poslanstva, je pojasnil. Področja, ki na referendumu niso bila sporna in v katerih so se sogovorniki v kampanji strinjali, je po njegovem prepričanju treba rešiti takoj.

V dejstvu, da je predlog, ki ga je vložil v DZ, pripravila prejšnja vlada, Möderndorfer ne vidi težav. "Zakon ne pozna avtorskih pravic," je povedal in spomnil, da je bil v koaliciji, ki je ta zakon pripravljala.

Predlog sicer ni všeč vsem in tudi ne more biti, je priznal nepovezani poslanec. Je pa spomnil, da se je predlog že ob nastanku usklajeval z različnimi deležniki, zato pri sprejemanju v DZ ne pričakuje težav. Za zdaj podpore pod predlog sicer še ni iskal, bodo pa danes o tem že obveščene vse poslanske skupine.

Volivci tudi z glasovi po pošti zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi

Po nedeljskem referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so prešteli še glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije. Tudi preko glasovanja so volivci zavrnili pravno izenačitev istospolnih skupnosti. Državna volilna komisija je namreč danes sporočila, da so preko pošte prejeli 753 glasovnic - 26,25 odstotka volivcev je preko pošte glasovalo za sprejetje novele, 73,25 odstotka pa proti. Za novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je preko pošte glasovalo 194 volivcev, 545 proti, 14 glasovnic je bilo neveljavnih, so sporočili z Državne volilne komisije. Čez teden dni bodo prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine - teh so volivcem v tujino poslali 1684.

Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih - 2

(Foto: Aljoša Kravanja)

Za uveljavitev zakonske novele je tako po delnih izidih glasovalo 225.624 oziroma 36,46 odstotka, proti pa 393.185 oziroma 63,54 odstotka. To pomeni, da je bil zakon zavrnjen, saj se je proti izrekla večina udeležencev referenduma, hkrati pa je izpolnjen tudi pogoj, da mora ta večina hkrati predstavljati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. 

Na uradne izide bo sicer treba še počakati, predvidoma do 16. februarja. Državna volilna komisija se je namreč na pobudo predlagateljev referenduma odločila, da bo končno število glasov, potrebnih za izpolnitev kvoruma, ugotavljala po referendumu. Kljub temu je že jasno, da je bil kvorum za zavrnitev zakona dosežen.

Takšen izid so v nedeljo v koaliciji Za otroke gre, ki je bila pobudnica referenduma, pospremili z besedami, da si želijo, da rezultata referenduma nihče ne bi razumel kot poraz. "Ta rezultat je zmaga za vse naše otroke," je povedal Aleš Primc iz koalicije. V ZL, kjer so zakon predlagali, pa so prepričani,da bo tak zakon slej ali prej sprejet. "To je točka, ki jo moramo razrešiti. Nedopustno je, da se naprej diskriminira manjšina, zato je potrebno, da se še naprej borimo zanjo," je dejal poslanec ZL Matej T. Vatovec.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1788
ssbobo 24.12.2015 14:57:31
Moderndolfer...... a ti prpa leze tja zada ,da teke klanfaš
Več komentarjev