Slovenija

Prestopi k Drnovšku

Ljubljana, 03. 02. 2006 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po izstopu Janeza Drnovška iz največje opozicijske stranke, sta se iz LDS umaknila še Biščak in Vajgl.

Vajgl je že napovedal, da bo vstopil v Gibanje za pravičnost in razvoj
Vajgl je že napovedal, da bo vstopil v Gibanje za pravičnost in razvoj FOTO: Dare Čekeliš

Potem ko je v začetku tedna svoje dotedanje zamrznjeno članstvo iz LDS umaknil predsednik republike Janez Drnovšek, sta se za izstop iz te največje opozicijske stranke odločila še nekdanji strankin izvršni direktor Bogdan Biščak ter Drnovškov svetovalec Ivo Vajgl, na oktobrskem kongresu protikandidat Jelka Kacina za predsednika LDS.

Tako Biščak kot Vajgl sta potrdila svoj izstop iz stranke. Biščaka je pri izstopu vodil osebni razmislek, drugih komentarjev pa ni želel dajati. Vajglov izstop je bil posledica nezadovoljstva s strankarsko politiko in trenutnim stanjem v LDS, pri čemer je napovedal, da se bo pridružil civilnodružbenemu Gibanju za pravičnost in razvoj, katerega pobudnik je predsednik republike Drnovšek.

Izstopi so razburkali LDS, ki si od volitev še ni opomogla
Izstopi so razburkali LDS, ki si od volitev še ni opomogla FOTO: POP TV

Da bo vstopil v Drnovškovo gibanje, je napovedal tudi zagorski župan in poslanec LDS Matjaž Švagan, ki pa o izstopu iz stranke zaenkrat še ne razmišlja.

V javnosti se od ustanovitve gibanja pojavljajo ugibanja o tem, kakšne notranjepolitične cilje zasleduje predsednik s svojo novo pobudo in ali bi lahko gibanje preraslo v politično stranko, kar pa Drnovšek zanika. Poleg tega je pobuda razburkala opozicijsko LDS, ki si po porazu na parlamentarnih volitvah oktobra 2004 še ni opomogla.

Ivo Vajgl, ki se od stranke poslavlja, je na lanskem kongresu liberane demokracije kandidiral za predsednika stranke. V javnosti so se pred kongresom, na katerem je zaupanje za vodenje stranke prejel Jelko Kacin, pojavljala ugibanja o tem, da je Vajgl "skriti" kandidat predsednika republike Janeza Drnovška, kar pa je Vajgl zanikal.

Kacin odstopov ne obžaluje

Kacin je bil kritičen do načina, kako informacije o izstopih prihajajo v javnost
Kacin je bil kritičen do načina, kako informacije o izstopih prihajajo v javnost FOTO: POP TV

Predsednik LDS Jelko Kacin je na novinarski konferenci povedal, da je izstopa vzel na znanje in da ju ne obžaluje. Kritičen pa je bil do načina, kako informacije o izstopih prihajajo v javnost. "Če odpremo današnje časopise, je očitno, da se manira, ki jo je uvedel predsednik države, da sporoči STA, kaj je storil, dva dni potem pa dobimo izstopno izjavo na sedež stranke, uveljavlja še kje drugje."

Dejal je, da razume, da je Vajgl kot svetovalec predsednika republike sledil zgledu Janeza Drnovška, je pa ocenil, da se je po porazu za predsedniški stolček na kongresu oktobra lani "v presenetljivo kratkem času do te stranke ohladil".

Rekel bi, da Ivo Vajgl težko prenaša poraz, ampak to je bil vedno problem te stranke, ki se ni znala soočiti ne z volilnim porazom, nekateri tudi ne s kongresnim porazom in iz tega pač vlečejo svoje posledice. Jelko Kacin

V zvezi z odstopom Biščaka, dolgoletnega vodilnega funkcionarja LDS, je Kacin dejal: "Če je želel s svojim izstopom drugim članom stranke sporočiti kaj posebnega, je to pač politična manipulacija ali pa poskus s svojim zgledom povabiti še koga, ampak to morate vprašati njega."

Glede ugibanj, ali gre pri pobudi za gibanje ali stranko, pa so ta hip predvsem špekulacije. "Če gre za gibanje, v redu, če pa gre za stranko, bosta Vajgl in Biščak samega predsednika demantirala, tako kot se je že sam kdaj pred tem," je dejal Kacin.

Na vprašanje, ali ga skrbi, da bi lahko odstopa sprožila še druge, je Kacin med drugim postregel s številkami, da je od 1. januarja lani v LDS vstopilo 479 članov, stranka pa je izgubila 129 članov, od katerih je številnim članstvo prenehalo zaradi neplačevanja članarine. Razmerje med vstopi in izstopi pa je šest proti ena.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9