Slovenija

Prevara iz Romunije: Ponujajo kupone, ki se jih ne da unovčiti

Ljubljana, 21. 12. 2015 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tržni inšpektorat opozarja pred spletno stranjo zumzi.com, ki ponuja kupone za različne storitve. Potrošniki so stran namreč prijavili, saj so prek nje kupili kupon za določeno storitev, potem pa ga niso mogli unovčiti, saj podjetja, kjer so bone hoteli izkoristiti, o tem niso vedela nič.

Tržni inšpektorat ljudem odsvetuje nakup kuponov za različne storitve prek portala zumzi.com. Številni potrošniki so se na inšpektorat namreč obrnili, ker po nakupu kuponov le-teh niso mogli unovčiti. Na inšpektorat pa so se obrnila tudi podjetja, katerih ponudba je objavljena na portalu, čeprav za takšno objavo niso dala soglasja.

Nakupovanje prek spleta je polno pasti.
Nakupovanje prek spleta je polno pasti. FOTO: Thinkstock

Na inšpektoratu vsem morebitnim kupcem odsvetujejo nakup kuponov prek portala zumzi.com, potrošnikom, ki so prek portala kupon že kupili in imajo težave z njegovim unovčenjem, pa predlagajo, da se za pomoč pri uveljavljanju zahtevka za povračilo plačanega zneska obrnejo na Evropski potrošniški center.

S portalom zumzi.com po podatkih, ki so na voljo, upravlja podjetje s sedežem v Romuniji, zato so na inšpektoratu o spornemu ravnanju podjetja obvestil pristojne organe v Romuniji.

Tržni inšpektorat je sicer v zadnjem času prejel več prijav potrošnikov v zvezi z nakupom kuponov za različno blago in storitve prek spletnih strani. Skupno vsem prijavam je, da s spletnimi stranmi upravljajo tuja podjetja. Ker pa je ponudba objavljena v slovenskem jeziku, potrošniki povečini niti ne opazijo pravočasno, da gre za tuje podjetje, so zapisali na spletni strani inšpektorata.

Veliko informacij o ponudniku in ponujenih izdelkih lahko potrošniki pridobijo že prek spleta. Pred odločitvijo za nakup lahko denimo prek različnih forumov preverijo tudi morebitne izkušnje drugih kupcev s ponudnikom.

V primeru težav s tujim podjetjem inšpektorat potrošnikom svetuje, da se, če gre za podjetje s sedežem v drugi članici EU, obrnejo na Evropski potrošniški center. Če ima podjetje sedež zunaj EU, pa potrošnikom povečini, ko spora s podjetjem ne morejo rešiti sporazumno, preostane le sodna pot.

Poleg tega imajo slovenski potrošniki v primeru spora s podjetjem iz druge evropske države možnost sprožiti postopek v sporih majhne vrednosti, za katerega so pristojna okrajna sodišča za civilne zadeve in okrožna sodišča za gospodarske zadeve, so še zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sudoroot
21. 12. 2015 19.08
+6
bwin mamo blokiran zakaj ne blokirajo še to stran? Nikoli ampak res NIKOLI ne zaupajte ROMUNOM !!!