Slovenija

Preverite, kaj vse se šteje za osebno dopolnilno delo, za katerega potrebujete vrednotnice

Ljubljana, 18. 12. 2014 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./M.K.
Komentarji
200

Če se boste odločili za najem gospodinjske pomočnice ali varuške, boste morali z novim letom zanjo kupiti vrednotnico. Prav tako boste morali kupiti vrednotnico, če boste ponujali inštrukcije iz matematike, prodajali gobe ali doma spletene nogavice.

Z novim letom bodo v veljavo stopile nove določbe o dopolnilnem delu. Ministrstvo za delo je objavilo pravilnik, ki določa, katera vsa dela sploh štejejo kot dopolnilno delo.

Pri najemu varuške boste morali kupiti vrednotnico v višini 9 evrov.
Pri najemu varuške boste morali kupiti vrednotnico v višini 9 evrov. FOTO: Thinkstock

Ne samo gospodinjska dela, tudi ročne spretnosti

Vrednotnice bo moč kupiti na upravnih enotah. Izvajalci se za osebno dopolnilno delo priglasi samo enkrat, naročnik pa mora vrednotnico kupiti za vsak mesec posebej, za vsakega izvajalca posebej.

Prva skupina so dela, kamor štejemo pomoč v gospodinjstvu in njim podobna dela, nabiranje ter prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter druga manjša dela. Občasna pomoč na kmetiji se tako šteje kot dopolnilno delo, prav tako boste vrednotnico ali vavčer potrebovali kupiti za najeto varuško. Dopolnilno delo je tudi izdelovanje različnih izdelkov, ki jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih ter seveda prodaja teh izdelkov. Vrednotnice bodo potrebovali tudi tisti, ki skrbijo za ohranjanje slovenske tradicije in doma mlejejo žito, ali se ukvarjajo z žganjem apna ter oglja na tradicionalen način. Kot dopolnilno delo se po novem razume tudi občasno lokalno vodenje skupin in posameznikov ter prevozi na tradicionalen način, sem pa naj bi se uvrščale tudi občasne inštrukcije.

Med osebno dopolnilno delo se šteje tudi izdelava in prodaja ročno narejenih izdelkov iz volne.
Med osebno dopolnilno delo se šteje tudi izdelava in prodaja ročno narejenih izdelkov iz volne. FOTO: Thinkstock

V drugi skupini je uvrščeno izdelovanje izdelkov domače in umetne obrti ter prodaja izdelkov domače in umetne obrti, ki so izdelani iz naslednjih materialov: gline in keramike, stekla, volne, bombaža, lana, konoplje in drugih naravnih vlaken. Izdelki iz šibja, ličja, trsja, slame, lesa. Izdelki iz živil, voska, naravnega usja, kovine ter kamna.

Samo razprava o vrednotnicah je letos povzročila velik porast prijav teh del. Poleti je bilo prijavljenih 9000 izvajalcev, Kopač Mrakova pa upa, da jih bo do konca prihodnjega leta še enkrat toliko. Ob tem predvideva, da se bodo osebnega dopolnilnega dela največ posluževali brezposelni.

Zakon bo stopil v veljavo 1. januarja 2015

Nov zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je bil v DZ sprejet aprila 2014. Določila, ki se nanašajo na novo ureditev osebnega dopolnilnega dela, se bodo uporabljala od 1. januarja 2015 dalje. Med novostmi so vrednotnice ali vavčerji, vrednost posamezne vrednotnice pa je določena v pavšalnem znesku 9 evrov (7 evrov prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, 2 evra prispevek za zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za poškodbo pri delu in poklicno bolezen).

Kot poudarja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, je osnovni cilj uvedbe sistema vrednotnic, da se pri boju zoper delo na črno ne uporablja le kaznovalne politike, ki se je z novim zakonom zelo zaostrila, temveč tudi spodbude v obliki večje socialne varnosti.

Čistilka, ki opravlja dopolnilno delo, bo imela en mesec pokojninske dobe priznan, ko bo zbrala 30 vrednotnic.
Čistilka, ki opravlja dopolnilno delo, bo imela en mesec pokojninske dobe priznan, ko bo zbrala 30 vrednotnic. FOTO: Thinkstock

Pravilnik določa, da bo moral naročnik za vsakega izvajalca kupiti le eno vrednotnico v koledarskem mesecu, ne glede na višino plačila, ne glede na število ur opravljenega dela in ne glede na število opravljenih storitev za istega naročnika.

Kadar gre za dela, ki se opravljajo za večinoma neznane naročnike, kot so izdelovanje izdelkov, nabiranje zelišč, gozdnih sadežev, pa bo moral vrednotnico za posamezni koledarski mesec, v katerem bo delo opravljal, kupiti izvajalec osebnega dopolnilnega dela kar sam.

Za vse tiste, ki osebno dopolnilno delo že opravljajo po določbah prejšnjega zakona, bo veljalo polletno prehodno obdobje in torej lahko to delo do 30. junija opravljajo brez vrednotnice.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
02. 01. 2015 19.21
+1
Spet se je država pricufuknila med tiste, ki pošteno delajo za najnižje plačilo. Brez dela bi rada pobrala smetano. Sprevrženo, predvsem pa glede intergalaktične višine kazni, ki bo "kompetentne" vspodbudila h kreaciji konstruktov. Poznam iz prve roke...
1adler
19. 12. 2014 18.41
+1
Bolše bit tajkun ali velik lopov
ce.ce.
19. 12. 2014 09.12
+16
Predlagam, da vsi ki so si tole izmislili, odprejo dopolnilno delo in naj od tega živijo. Meni in ostalim pa njihovo plačo
novinar69
19. 12. 2014 12.41
+3
Lara MMaja
19. 12. 2014 17.27
predlagam, da se zberemo in najdemo pot, da spremenijo zakon tako, da bo delal dobro za nas
1adler
19. 12. 2014 18.42
bingo 1
19. 12. 2014 08.52
+3
Pač nisem vedel da imamo birokratov nekateri ki jim smeta Resnica,pač mi po tem izključijo in Internet,oprostite za Resnico ko sem Povedal-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana----------------------------------------------------------------------------------------------------
bingo 1
19. 12. 2014 08.40
+12
Reda treba da Bode,pač tile birokrati niso se Oglaslili z Vrednoticami ko so bili Milijoni Evrov v Opticaju Kwažkem,pač so bili zgleda tiho ker so in oni nekaj Imeli denarja od Tega Zgleda, tako,da so tole naredili Vrednotice prej za Milijone bili bi Najbogatejša država na Svetu ljubi Državljani takole tole zgleda in ne treba za neke stvari biti Prepameten ker so nekatere Enostavne in se dajo narediti če se Hoče------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x ljubljana----------------------------------------------------------------------------------
FIGEC
02. 01. 2015 19.23
Poskusi prej z googlovim prevajalnikom. Nemara bo potem mogoče karkoli razbrati iz tvojega komentarja.
malec
19. 12. 2014 08.27
+8
Kaj vse se boste še izmislili, birokrati, delati pojdite, okopavati krompir, lenuhi z dvema levima rokama v birokratski hobotnici! Pa to so marsovci in ne ljudje, ki bi krojili politiko države. Da vas ni sram! Cilb, crknjene gobe odnesite jim, da si postrežejo. Za vašo socialno varnost pa poskrbite sami. Včeraj sem poslušal nočno oddajo o kulturni politiki in sem zgrožen omedleval. Kaj bolj norega še nisem slišal v življenju, kako je treba kulturo še bolj spolitizirati. Skratka vračamo se v svinčene čase restanilizacije, ko naj bi imela Partija spet vodilno vlogo v kulturi in gospodinjstvih, kjer brez političnega komisarja še prdniti ne bodo mogli več. Ti bodo obdavčili tudi prdce, počakajte še malo ...
cilb
19. 12. 2014 07.29
+20
Torej, spletem košaro, naberem gob, kupim dokument. Grem na tržnico, NIČ NE PRODAM, gobe mi crknejo, ostane mi gnila košara in SOCIALNA VARNOST? S čim pa naj otroke nahranim?
ce.ce.
19. 12. 2014 09.09
+4
s socialno varnostjo...glavno da jim polneš blagajno
jaka
19. 12. 2014 16.49
+0
clib: NAROBE!!!!! Najpej kupiš dokument, potem pa ostale aktivnosti........
ENEG
19. 12. 2014 07.10
+7
Dodatna birokracija, kaj vse bodo skrivali za temi papirji, pa tako visoko šolani so predlagatelji
FIGEC
02. 01. 2015 19.27
Da v nepregledni množici davkov, ki smo jih "kasirali" v teh dveh desetletjih svobode, najdemo mesto še za kaki novi davek, moramo imeti najmanj magisterij ali pa doktorat iz kake vampirske vede. Normalen človek med vsemi temi davki pri moji duši več ne bi našel nove davčne niše...
biggbrader
19. 12. 2014 07.07
+8
Ko to berem, dobim občutek, da so Cerarja izgnali na drug planet. Dogaja se povsem diametralno od tistega kar je obljubljal.
maj.?i.ka
19. 12. 2014 01.52
+17
Se pravi, da se bo JU zopet povečala za nedoločeno število zaposlenih, kar bo občutil mali človek v zasebnem sektorju, katerega dostojanstvo je že tako poteptano. Pa kako dolgo bomo še lahko prenašali to breme, ki se ne manjša ampak je vedno večje in večje?! A res nihče ne vidi dlje od svojega nosu?! Kdaj bodo naši vrli politiki začeli varčevati pri sebi? In gotovo ni bil nihče izvoljen za to, da bo imel sam privilegije, drugim pa pisal zakone, ki se jih sam niti ne drži.
malec
19. 12. 2014 08.30
+7
Zakoni so za sodrgo, privilegiji pa za elito!
jaka
19. 12. 2014 00.04
+23
Naj mi nekdo razloži: otrok, osmošolec sošolcu, ki NI njegov sosed razloži zadnjo snov pri matematiki. Po pouku gresta na sladoled, ki ga plača ta, ki je dobil inštrukcije matematike. Kaj je sedaj to????? Ali rabi vrednotnico, ali je to mišljeno kot sosedska pomoč, kljub temu, da stanujeta več kot dve ulici narazen? Ali je to delo na črno??? Ali je to zrelo za prijavo na CSD zaradi zlorabe otrok, ker pred 15-im letom ne sme opravljati PLAČANEGA dela?? Ali je to že kaznjivo dejanje za starše, ker so spravili otroke v takšno kolizijo......
Lara MMaja
19. 12. 2014 17.29
Alen Šela
20. 12. 2014 14.29
:D komedija v živo! Mislim...kdo bo sploh ta nesmisel uporabljal
lnterReflections
18. 12. 2014 23.43
+12
Čeprav sem pol Slovenec in pol Črnogorec, raje vidim, da me bo Ivan zmerjal s "trenirkarjem" kot da mi ti, ki se imajo za multikulti uničujejo prihodnost. Ker mi imamo drugačne probleme kot jih imajo ostale Zahodne države. Medtem, ko Zahodne države ogrožajo multinacionalke, nas ogroža ena velika javna korporacija s Štrukljem na čelu. Prej mi bo Štrukelj uničil mojo prihodnost kot pa me Ivan izgnal preko Kolpe. Ker Ivan ni tak nacionalist kot ga prikazujejo mediji. Javnost ga hoče narediti takega. Ivan ne bo nobenega "trenirkarja" izgnal iz države. Vsi bodo tu ostali, le Štrukljeva mafija bo ostala brez svojih privilegijev. Iz dneva v dan več državljanov ve, kaj se dogaja v tej državi in kje je problem.
lnterReflections
18. 12. 2014 23.34
+9
Kdor je danes poslušal sejo DZ, ve, da jim jo je Luka Mesec močno popestril s svojim znanjem. Vse ostale poslanske skupine so ostale tiho nad njegovim znanjem.
zdravapamet50
18. 12. 2014 21.29
+7
očitno je treba vzeti še največjemu revežu, da bodo lahko v ljubljani nekateri lepo živeli še naprej.....brezposelni mladi...še kar naprej podpirajte tiste, ki vam jih ponujajo murglje in še kar naprej NE HODITE na volitve, da bodo zmagali spet taki, ki bi radi lepo živeli priklopljeni na državne jasli....
zdravapamet50
18. 12. 2014 21.31
+1
in predvsem ne jamrajte, koliko od vas je bilo na volitvah???? koliko od vas je reklo, saj so vsi isti??? a je mogoče pa vseeno kakšen , ki razume mlade.....
Tej?i Primoži?
18. 12. 2014 21.03
+28
Ah no...Že itak mi poberete 25% od zasluženega, pol pa še tole... Ukavarjam se z izdelavo unikatnih izdelkov (nakit, magnetki,..itd) in že tako ali tako je težko kaj prodati, ker pač živimo v državi, kjer najraje podpiramo masovno izdelavo MADE in CHINA, in ko si človek končno izbori vsaj eno stranko na mesec, da kupi kakšen prstanček za 5,5 EUR (mi od tega poberete 25%, nabaviti moram material pol veste koliko mi ostane) in za ta en prstan bom morala kupiti vrednotnico za 9 evrov... Ok, hvala ljuba država, ker mi vzameš še tole, s čimer se ljubiteljsko ukvarjam, in pač zraven kaj prodam... A bi enkrat začeli gledat in šikinirat velike ribe, ne pa nas male..Ki itak od tega ne moremo živeti (od osebnega dopolnilnega dela)
biggbrader
19. 12. 2014 07.03
+0
Tejči, če rabiš magnetke, se obrni na mene.
Nora24TV
18. 12. 2014 20.52
+15
Jest bom obdeloval sosedo še naprej, s temi papirčki pa naj si rito brišejo!
biggbrader
19. 12. 2014 07.04
+0
Saj lahko ona kupi vrednotnico; če jo, seveda, dobro zrihtaš.
felix59 drugič
18. 12. 2014 20.32
+8
Ni mi jasno , zakaj bi kupoval te papirčke, če grem obdelat sosedo, saj tudi ona pride k meni na vesele urice
biggbrader
19. 12. 2014 07.05
+1
Potem rabita vsak svojo vrednotnico; če je pomoč obojestranska. Nič ne bomo goljufali.
komunjara 1
18. 12. 2014 20.16
+19
Pa cisto resno vprasanje.....ce se nama z zeno v postelji pridruzi soseda.....a patem mora predlozit vrednotnico????? .
jaka
19. 12. 2014 00.10
+8
Menim, da ni potrebno, ker se to šteje za občasno sosedsko pomoč. Če pa je ta tvoja soseda profesionalna la-jdra, potem pa bo takšna vrednotnica najbrž potrebna.
mentorhercul
18. 12. 2014 20.08
+20
Kaj lahko pogrunta cvet slovenske politike?
Jeanus1
18. 12. 2014 21.49
+7
Neumnosti, kakor vidiš in ki jih ne moreš zaslediti nikjer drugje na tem planetu! Predlagam da Slovenijo preimenujemo v planet slovenskih političnih opic!
mul?ek
18. 12. 2014 19.58
+22
Ura pozna je odbila, deželo našo je tema obvila,na deželo našo padel temni mrak,se dežela naša tega več ne bo rešila,tudi ko se bo v jutru sončnem prebudila,bo še kar mrak,mrak,mrak....