Slovenija

Preverite, kdo so kandidati za nove ministre

Ljubljana, 08. 09. 2014 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlado Mira Cerarja bo sestavljalo 14 ministrstev in 16 ministrov, od tega dva brez listnice. Med njimi bo predvidoma sedem žensk. Vlada bo imela tri ministre več kot vlada v odhajanju. Če bodo potrjevanja ministrov potekala brez večjih zapletov, bi lahko vlado dobili prej kot v desetih dneh.

Največja vladna stranka bo vodila devet resorjev. Kandidat za ministra za finance je Dušan Mramor, za gospodarskega ministra Ervin Pfeifer, kandidat za ministra za pravosodje Goran Klemenčič, kandidatka za ministrico za zdravje Milojka Kolar, kandidat za ministra za javno upravo Boris Koprivnikar, za resor infrastrukture pa Peter Gašperšič.

Prav tako iz kvote SMC je kandidatka za vodenje notranjega ministrstva Vesna Györkös Žnidar, kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport pa Stanka Setnikar Cankar. Vodenje urada za razvoj, strateške projekte in kohezijo bo predvidoma prevzela Violeta Bulc.

DeSUS bo imela štiri ministre. Karl Erjavec je kandidat za zunanjega ministra, Julijana Bizjak Mlakar kandidatka za ministrico za kulturo, Gorazd Žmavc je kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, Irena Majcen pa kandidatka za vodenje ministrstva za okolje in prostor.

Stranka SD bo prevzela tri resorje. Janko Veber je kandidat za obrambnega ministra, Dejan Židan kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Anja Kopač Mrak pa kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

PREBERITE ŠE: Predsedujoči SMC, DeSUS in SD Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan so podpisali koalicijski sporazum.

Kandidati iz vrst SD.
Kandidati iz vrst SD. FOTO: Kanal A

Odzivi se že vrstijo

V sodniških vrstah si s prihodom Gorana Klemenčiča na mesto pravosodnega ministra obetajo predvsem dobro sodelovanje. V vsakem primeru pa si, pravijo v sodniškem društvu, želijo delovati za izboljšanje vladavine prava in pravne države. Predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek meni, da je bil Klemenčič dober predsednik Komisije za preprečevanje korupcije. "Če bo tako zavzeto in ob upoštevanju zakonskih podlag in pristojnosti, ki jih bo imel, tako dejaven tudi na ministrstvu za pravosodje, potem se lahko nadejamo dobremu sodelovanju, kar je tudi naša želja," je dejala Roblekova.

Če bodo potrjevanja ministrov potekala brez večjih zapletov, bi lahko vlado dobili prej kot v desetih dneh. Cerar je sicer že ocenil, da bi bila nova vlada lahko imenovana 18. ali 19. septembra, torej proti koncu prihodnjega tedna. Pri imenovanju minulih dveh vlad - Alenke Bratušek in Janeza Janše, je denimo od vložitve ministrske liste do glasovanja v DZ minilo le šest dni, pri vladi Boruta Pahorja pa osem.

Direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin kandidaturo Milojke Kolar za zdravstveno ministrico ocenjuje kot pozitivno. Kolarjeva se spozna na finance, to pa zdravstvo v tem trenutku najbolj potrebuje, pravi. V Zdravniški zbornici Slovenije so v prvih komentarjih glede kandidature Kolarjeve zadržani, saj da je ne poznajo. Menijo sicer, da kandidatka za ministrico s seboj nosi nehvaležno popotnico v obliki koalicijskega sporazuma. Slednji namreč "ne omogoča nujnih strukturnih sprememb slovenskega zdravstva in smo do njega slovenski zdravniki zelo zadržani", pravijo.

Odločitev, da bi v novi vladi Mira Cerarja ministrstvo za kulturo prevzela Julijana Bizjak Mlakar, kulturnike navdaja z nekaj upanja. Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) Miran Zupanič meni, da se je Cerar s to odločitvijo zavezal, da bo bolj pozoren do kulture, koordinatorju Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS) Igorju Koršič pa se zdi odločitev obetavna, saj je kandidatka "borka za javni interes".

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je glede Stanke Setnikar Cankar, ki je kandidatka za ministrico za izobraževanje, dejal, da so s kolegi po današnjem pogovoru prišli do enotnega mnenja, da je kar se tiče izobraževanja in izobraževalnega sistema dejansko nov obraz. "Ali je to dobro ali slabo, je težko reči. Tako kot drugi ministrski kandidati si zasluži začetno priložnost, presojali jo bomo po dejanjih," je ocenil Štrukelj.

V sindikatih javnega sektorja ob objavi imen kandidatov za finančnega ministra Dušana Mramorja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pričakujejo racionalna pogajanja s sindikati javnega sektorja o ukrepih za leto 2015. Medtem ko Mramorja poznajo, pa je Koprivnikar za sindikate povsem nov obraz.

Rokovanje po podpisu koalicijskega sporazuma.
Rokovanje po podpisu koalicijskega sporazuma. FOTO: Damjan Žibert

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) posameznih kandidatur za ministre še ne želi ocenjevati, saj bo pomembno, kakšne konkretne rešitve bodo predstavili in kako bo te rešitve podpirala celotna koalicija. Čaka jih težko delo, je ocenil predsednik GZS Samo Hribar Milič.

Glede na potrebe Slovenije bosta v novi vladi Mira Cerarja bosta najpomembnejša finančni in gospodarski minister, pravijo v Združenju Manager. Pričakujejo, da bosta najglasnejša zagovornika krotenja proračunskih izdatkov in posodobitve javne uprave na eni strani ter spodbujevalca gospodarske rasti in konkurenčnosti na drugi.

Najpomembnejša bo temeljna usmeritev vlade, ob podpisu koalicijskega sporazuma in kandidatni listi ministrov pravi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Upa, da bodo ministri v socialnem dialogu iskali rešitve med drugim za ohranjanje delovnih mest in odpravljanje revščine.

Kot je dejal Semolič, pričakujejo, da se bo nova vlada enako zagrizeno, kot se je prejšnja, lotila reševanja bank, reševanja problema brezposelnih, ohranjanja delovnih mest, ustvarjanja pogojev za nova delovna mesta, odpravljanja revščine, tudi pri upokojencih, in perspektive mladih.

S kandidatko za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak so v ZSSS dobro sodelovali, pravi Semolič. Pričakujejo pa, da bodo imeli v njej "velikega zaveznika v vladi".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abigail
12. 09. 2014 00.55
Priznam, obkrožila sem "c", ker dejansko ne vem, kako bodo delali in ali nas bodo popeljali iz krize. Želim si pa resnično, da bi Cerarjevi ministri dosegli več kot so vsi ostali do sedaj in da bi on res uvedel v državo pravo, ki mu bomo lahko državljani zaupali. Bo nova vlada sposobna stopiti na prste razširjeni tajkunizaciji, kriminalcem,, ki se hočejo še naprej politično uveljavljati, rešiti vojsko brezposelnih pred žalostno usodo, zmanjšati prevelike razlike v prejemkih za delo in brezdelje...? Ali bo tudi ta vlada vsako svojo še tako nepomembno potezo - iz perspektive navadnih ljudi - razglašala za izjemen dosežek, čeprav teh dosežkov sploh ne bomo občutili v kakšnih boljših pogojih za življenje, bodo pa menda pomembni za ugled Slovenije v Evropi? Oziroma za ugled posameznih vase zagledanih politikov...
igorli
11. 09. 2014 02.46
Ko pogledam rezultate ankete na to temo, mi pa več nič ni jasno! še nedolgo nazaj ste v veliki večini vsi vzklikali cerarju, zdaj pa je črta pri NE v anketi za zaupanje tak dolga da me je skoraj kap! Dajmo Slovenci! odločite se že! Imejte hrbtenico in vstrajajte in se nehajte vrtet ko kužeki ki lovijo rep. Pa nas ki smo zvesti svojemu prepričanju žalite in zmerjate z ovcami. Mi vsaj vemo v kero smer gremo.
FIGEC
09. 09. 2014 22.42
-1
Samo Miladojke Kolar ne!!! Ta lažljiva kača je eksplicitno nagnjena k izumljanju novih davkov, pri tem pa misli, da je slovencem od Boga poslana.
txoxnxy
09. 09. 2014 11.57
+1
Vidim črno obrobljeno fotografijo in pomislim na osmrtnico , kliknem in preberem naslov KDO SO KANDIDATI ZA NOVE MINISTRE ! Vspodbudno ni kaj !
ROMELS
09. 09. 2014 12.14
+1
Včasih so rekli; "Kakor prineslo, tako odneslo"
Piranez
09. 09. 2014 11.00
+3
Meni se nekaj imen zdi obetavnih, spet nekaj pa manjša katastrofa. O tem, da bomo pa kdaj dobili nova imena, pa... Pri nas je politična scena pač taka, da so vsi povezani med sabo, drug drugemu žakelj držijo, za vstop v elito rabiš določen vpliv, ki ga ne dobiš kar tako, če nisi iz pravih krogov. Tako pač oblast ostaja v rokah vedno enih in istih. Tako to je. In naj si pristaš katerekoli opcije, naj voliš kogarkoli, bo ta vedno pripeljal s sabo na oblast ene in iste ljudi. Če izvolimo levo starnko, bodo vlada polna znanih obrazov iz levice. Če izvolimo desno, bodo tam zanni desničarji. Dokler pa se to ne prepuca, pa nikoli ne bo nič boljše...
PredsednikPepe
09. 09. 2014 10.54
-2
Petre Gašperšič se mi zdi primeren strokovnjak.
Piranez
09. 09. 2014 11.01
+1
Lahko obrazložiš? Jaz namreč prvič slišim zanj... Hvala!
Nowotny
09. 09. 2014 10.45
+0
Tale vlada ne bo dolgo ... so spet notr strici in podrepniki! Max. 2 leti jim dam , pol se bodo pa skregal. Če bo pa dnarja zmankal prej, bodo se pa poklal še prej!
kori, srebrni, jezus...ovce
09. 09. 2014 10.15
-7
Novica se pomika v ozadje...Je bolj pomembno vreme.... Ce bi blo o Jansi bi bla novica en tedn na prvi strani....sam tok
Amethist
09. 09. 2014 09.52
+12
Podpiram Gorana Klemencica.
txoxnxy
09. 09. 2014 11.30
-2
Amethist
09. 09. 2014 11.40
+2
Ne, pri negovem dosedanjem in bodocem delu. Sicer pa lahko obrazlozis in argumentiras, zakaj ga ti pri njegovem odstopu.
txoxnxy
09. 09. 2014 11.49
+0
A je napravo kako stvar do konca ,ni poštenjak pozabi prijavit stanovanje pa niti tega neve da poleg podjetnice spi če sploh spi dokler mu to drugi ne povejo !
Sušc
09. 09. 2014 09.50
+3
Če ne bi imeli v Sloveniji tako globoko zakoreninjenih predsodkov glede naših in vaših, ne bi bilo tako težko sestaviti kompetentne vlade. Zudi izmed ministrov preteklih vlad se jih najde nekaj, ki bi bili zelo ustrezni. Žal pa ta večni: " Ampak niso naši ..."
Amethist
09. 09. 2014 09.53
+2
fedy
09. 09. 2014 09.45
+3
Tako smo volili... Narod si bo sodbo sodil sam. Al kako je ze :)
MiroF
09. 09. 2014 08.32
+15
Ja, zgleda, da Slo res ne premore več kompentetnih ljudi, ljudi brez prtljage, ljudi z neoporečno, moralno držo, ljudi,ki se niso tako ali drugče okoriščali na račun davkoplačevalcev, skratka tole, tale ekipa je zelo zaskrbljujoča, zelo dvomljiva in skratka nemoralna v vseh pogledih !!! Poznam vse naštete in s težkim srcem bi našel dobro besedo za kogarkoli izmed njih !!! Sem mnenja, da je to le izhod v sili z Cerarjeve strani,kajti drugih/boljših enostavno ni našel in po mojem mnenju jih tudi ne bo !!! To pa zato,ker kdor je pameten,načitan,sposoben se rajš ne vmešava v to politično godoljo, ki jo itak vodijo lobisti z ozadja !!! Torej iti se v to politično zablodo je za sposobne ljudi nesmisel in nesmisel bo vse do tedaj dokler se ne bo začelo prenavljati Slo v temelnjih, to pa je iz ustave naprej,temeljito je potrebno prevetrit ustavo z začetkom spremebe volilnega sistema in število občin !!! Nadalje je zelo potrebna sprememba v vseh naših glavah !!! To bi bilo za začet iti se na bolje dovolj, ko se bo to zgodilo bo tudi zaupanje dobilo pomen, v nasprotnem pa, da kot državljan ne moreč dati na volitvah glas imenu in priimku bo pa veljala razlaga, da je pet več kot šest !!! In kako naj jaz to dopovem svoji vnukinji v drugem razredu, da je pet več kot šest ??? Enostavno ??? Ne, to je unikum kar počneta z Slo AB in Cerar !!! Se pa med drugim sprašujem kje se kaj te dni potika naš cenjeni veleum vrhovni poveljnik Slovenske vojske in predsednik vseh ljudi v Sloveniji, mirovnik in povezovalec takšnih in drugačnih,prav in narobe mislečih,bogatih in revnih, blontnih in črnih, skratka ekspert na političnem prostoru Borut Pahor ??? Gospod predsednik kot državljan Slovenje vam zastavljam vprašanje kaj in kako kot predsednik lahko naredite za voljo vseh državljank in državljnov v peimeru AB in bodočnosti te (že na začetku iz narobe sestavljenih ljudi) vlade ??? Ok odgovor itak vem !!! NIČ !!!
Nevtralenxxx
09. 09. 2014 08.40
+8
slovenija premore takšne ljudi kot jih omenjaš,vendar taki ljudje niso v politiki oz.se ne petljajo v politiko
blokirani
09. 09. 2014 08.43
+4
MiroF
09. 09. 2014 08.43
+2
Saj sem napisal in tudi razloge zakaj ne !!!
Nowotny
09. 09. 2014 10.48
+0
piu
09. 09. 2014 08.17
+1
Kaj nam bo Kkkkahel....
k1200s
09. 09. 2014 08.04
+5
najbolj si zasluži ministrsko mesto Židan,pri prodaji Mercatorja je oškodoval državo za 1 milijardo evrov,pa je za nagrado še vedno minister,sedaj podobno želi s Telekomom,to je pa res država...
Nevtralenxxx
09. 09. 2014 08.07
+6
KAR SO VOLILCI HOTELI,TO VOLILCI IMAJO !!!!!!!!!!!!
Nevtralenxxx
09. 09. 2014 08.11
+2
k1200s temu se drugče reče uspešen politik
kameltrajbar
09. 09. 2014 11.20
+1
...mercator je prodal janša....:)..šrotu&bawčarju...:)))
Repinclpatatis
09. 09. 2014 08.03
-1
Vlada Cerarja še en nateg SLO.
blokirani
09. 09. 2014 08.02
+2
zgodovini so se dogajale in se še bodo dogajale podobne stvari,kakor koli že konec tele norosti bo ulica in vse kar sodi zraven(pa če ste pri Kučanu ali JJ ali v cerkvi),kajti zgodovina in ekonomija iztavita račun. Če se ,danes zgražamo nad ravnanji ISIS-a(globoko nesprejemljiva in zavržna) pa Vas naj ne čudi,nevarnost izbruha podobnih norosti tukaj ne zaradi vere , ampak zaradi obupa in besa ,ko bo narod uvidel ,kam so zadeve zabredle in da bo treba vse norosti ,ki jih sedaj žebrajo tako levi kot desni pač plačati-plača pa narod in narod nastavi tudi hrbet. Dvomim ,da se bo tale matematika v Sloveniji končala dobro-upam le ,da se motim,a me je strah ,da imam hudičevo prav,ko opozarjam ,da zadeve počasi in nezadržno drsijo v polje ulice,saj se določeni ljudje ne zavedajo ,da pač zadeve take kot so v Sloveniji NE moorejo trajati večno. In vsi ,ki smo malce trezni se bojimo,da bodo zadeve ušle izpod kontrole in le eden incident lahko sproži plaz ,ki ga ni možno ustaviti. Če se je Grobovšek izmikal z raznimi izgovori ministrovanju ,je človek dovolj intiligenten ,da je dojel da je hudič uzel šalo in da so zadeve resne. In če smo realni, nižanje plač v JS in državnih firmah sta le dve vrvici za vžig takih norosti,če pa se bo to zgodilo še prej, zunaj teh okvirjev, pa je zadeva še eksplozivnejša. Skratka Slovenci(????) smo grdo zavozili.
medvedka555
09. 09. 2014 08.00
+0
Izjave Mira Cerarja, da je Dobovšek cenjen član njegove stranke, ki je potreben v Državnem zboru, so popolne medijske puhlice. Cerar pa hkrati v vodenje največjega resorja v državi napotuje popolnoma neizkušeno odvetnico iz Maribora Vesno Györkös Žnidar, ki je zastopala mariborske razgrajače in protestnike, ter napadalce na policiste. Slaba popotnica za bodočo notranjo ministrico in hkrati pokončna drža Dobovška. ... pa to ...
Maxster
09. 09. 2014 07.59
-1
kaj Klemenčič bo pravosodni minister??? Hallo, pa ta fosil je zahebal kar se je zahebati dalo lagal in se sprenevedal, sedaj bo pa minister? Pa saj niste resni . Res smo banana republika mater ej...
Amethist
09. 09. 2014 09.54
+4
Amethist
09. 09. 2014 11.42
Klasika... se en blablablabla, brez argumentacije.
blokirani
09. 09. 2014 07.58
+5
Še pet minut, pa se vklopijo tovariši iz javnega sektorja :)
blokirani
09. 09. 2014 07.56
+4
Cerarju se je najprej zgodila Evropa. Huje je, da se mu je očitno zgodila tudi Slovenija. Čeprav ste na volitvah glasovali za etiko, moralo, čistost in novost, tej državi te štiri odlike tudi v prihodnje ne bodo vladale. Tej državi vladajo upokojenci, sindikati, embiejevci in svetovalci. Najkrajše povedano - rentniki na javnem denarju.