Slovenija

Pri 60 letih še vedno za tekočim trakom?

Ljubljana, 24. 05. 2011 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Po oceni ministra Svetlika je pokojninska reforma skupen izziv, ki vključuje tudi prilagajanje delovnega okolja. Predsednik uprave Gorenja Bobinac je ministra opozorili, da je treba slovensko okolje narediti še bolj konkurenčno.

"Če je moški začel delati pri 17 letih, bo pri 60 letih dopolnil pričakovano pokojninsko dobo in se bo lahko upokojil s polno pokojnino brez odbitkov," je pojasnil minister.
"Če je moški začel delati pri 17 letih, bo pri 60 letih dopolnil pričakovano pokojninsko dobo in se bo lahko upokojil s polno pokojnino brez odbitkov," je pojasnil minister. FOTO: Damjan Žibert

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je vodstvu Gorenja in članom sveta delavcev predstavil predlog nove pokojninske reforme. Po oceni ministra gre za skupen izziv, ki ga zagotavlja pokojninski zakon, da se nekdo pri 40 letih delovne dobe upokoji, če je začel delati dovolj zgodaj, ali se odloči za polovičen delovni čas in delno upokojitev. Po ministrovih besedah nas čaka še veliko izzivov tudi v smeri prilagajanja delovnega okolja.

"To je tisto, kar moramo delati skupaj z delodajalci, da bi se lahko ustrezno odzivali na dejstvo, da živimo dlje in poskrbeli, da bi to daljše življenjsko obdobje živeli kakovostno. Zato je treba zagotoviti dovolj virov, a to je prek daljše delovne aktivnosti," pravi Svetlik.

Na vprašanje, ali so v pokojninskem zakonu kakšne varovalke, da Gorenjevemu delavcu pri 60 letih ne bi bilo treba delati za tekočim trakom, je minister odgovoril, da se bo pri 60 letih upokojil tisti delavcev, ki je začel delati dovolj zgodaj.

Poudaril je, da se bomo tem razmeram približevali postopno, kar pomeni, da se lahko moški ob sprejemu zakona upokoji pri 58 letih starosti in 41 letih delovne dobe, ženske pa pri 55 letih in 38 letih delovne dobe.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je dejal, da so ministra opozorili na to, da je treba slovensko okolje narediti še bolj konkurenčno in sprostiti delovno zakonodajo, da je bolj fleksibilna. "Trdno sem prepričan, da Slovenija rabi strukturne reforme, pozdravljam in podpiram tudi pokojninsko reformo, saj se nam v nasprotnem morda zgodijo višje prispevne stopnje, kar je za slovensko gospodarstvo nesprejemljivo, prav tako je nesprejemljivo, da bi se pokojnine še naprej zniževale," pravi Bobinac.

Poudaril je, da si ne predstavlja 60-letnega delavca za tekočim trakom oz. je zanj nesprejemljivo, da se v nekaterih elementih enačijo industrijski delavci s pisarniškimi. Kljub temu ocenjuje, da bi bilo nesprejetje pokojninske reforme še večji minus za Slovenijo.

Predsednik sveta delavcev Gorenja Peter Kobal pa je izpostavil, da ima vsak svoje želje glede upokojevanja, osebno pa podpira pokojninsko reformo, kljub temu da je v njej zelo veliko nejasnosti.

'Nehajte se delati norca iz nas'

Vladna kampanja z videospoti je po Lombarjevih besedah nadaljevanje arogantnega odnosa te vlade do lastnega naroda.
Vladna kampanja z videospoti je po Lombarjevih besedah nadaljevanje arogantnega odnosa te vlade do lastnega naroda. FOTO: YouTube

Predsednik vlade Borut Pahor je sindikate javno pozval, naj predlagajo, kako stabilizirati pokojninsko blagajno, če se z reformo ne strinjajo. Predsednik Konfederacije novih sindikatov Drago Lombar opozarja, da je v pokojninski blagajni od osamosvojitve dalje nastalo za več kot enajst milijard evrov primanjkljaja, le osem milijard evrov zaradi nižjega plačevanja prispevkov delodajalcev. Odgovorne poziva, naj denar vrnejo, in dodaja, da so si denar izposojale vse vlade, a nihče ne odgovarja.

Zaradi pol nižjega plačevanja prispevkov s strani delodajalcev je od leta 1996 v pokojninski blagajni nastalo za okoli osem milijard evrov primanjkljaja, zaradi neplačanih prispevkov pa še okoli milijarda evrov, je na novinarski konferenci v Ljubljani opozoril Lombar.

Nižje plačevanje prispevkov s strani delodajalcev v pokojninsko blagajno naj bi bilo z namenom ohranjanja delovnih mest, napredka gospodarstva in tehnologije. Lombar sprašuje, kje so ti rezultati.

Kot je pojasnil, so se sindikati s tem vprašanjem obrnili na državni proračun ter prejeli odgovor, da "ta denar ni bil obarvan in ni sledljiv". Pritrjuje, da tega denarja ni, toda "nihče za ta dejstva ne odgovarja in zdaj ne morejo groziti prebivalstvu".

Od osamosvojitve Slovenije dalje so po njegovih besedah vse vlade posegle v pokojninsko blagajno, vendar ta sredstva nikoli niso bila vrnjena. Koliko natančno je bilo odvzetih sredstev, kdo si jih je izposodil in za kaj so bila namenjena, nihče noče povedati, opozarja Lombar in vlado poziva, naj ta sredstva vrne v pokojninsko blagajno.

Glede očitkov sindikatom, da z nasprotovanjem reformi breme prelagajo na mlajše generacije, pa Lombar opozarja, da vlada zgaranim delavcem podaljšuje delovno dobo, medtem ko imamo več kot 30.000 mladih brezposelnih. To je po njegovem mnenju absurd.

Vlado še poziva, "naj se že enkrat neha delati norca iz lastnega prebivalstva".

"Problem še zaostruje stanje duha, ki delo na črno šteje predvsem za dokaz, da se nekdo znajde, ne pa kot škodljivo nezakonito ravnanje, ki goljufa druge poštene državljane," izpostavlja Vernik Šetinc.
"Problem še zaostruje stanje duha, ki delo na črno šteje predvsem za dokaz, da se nekdo znajde, ne pa kot škodljivo nezakonito ravnanje, ki goljufa druge poštene državljane," izpostavlja Vernik Šetinc. FOTO: POP TV

Pokojninska reforma proti diskriminaciji

Zagovornik načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc pred bližnjim referendumom o pokojninski reformi in trgu dela opozarja na prezrt pravni argument v razpravi. "Veljavni sistem trga dela in različnih razmerij v zvezi z delom, zlasti pa tudi glede pokojninskega in invalidskega zavarovanja, je očitno diskriminatoren do mlajših generacij. Država je takšne sistemske in strukturne diskriminacije dolžna odpravljati in preprečevati. Sprememb torej ne narekuje le neko neoprijemljivo prizadevanje za socialno državo v prihodnosti, ampak jih narekuje pravna obveznost varovati človekove pravice," pravi Vernik Šetinc.

V nadaljevanju pravi, da je diskriminacija mladih na trgu dela dokazljiva z raziskavami doma in v tujini. "V Sloveniji se je število brezposelnih diplomantov v obdobju 2000–2009 povečalo za 240 odstotkov, močno narašča sobotno, nedeljsko in nočno delo mladih. Delež redno zaposlenih za nedoločen čas med mladimi od 25 do 29 let je v zadnjih 10 letih upadel z 52,4 na 32,8 odstotka," razlaga Vernik Šetinc in dodaja, da danes mladi delajo vse bolj za mezde za samostojne podjetnike, po avtorskih pogodbah in prek študentskih servisov. Vse to, kot dodaja, nudi slabo varnost dela in socialno varnost.

"Prav tako je že danes mogoče z gotovostjo napovedati, da bodo mlajši, ki vplačujejo in ki bodo šele začeli vplačevati v pokojninsko blagajno, brez takojšnjih sprememb nedvomno še bolj prizadeti, zlasti tudi pri uživanju pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja," pravi Vernik Šetinc. Predlagano pokojninsko reformo vlade potrebujemo predvsem iz pravnih razlogov, a kljub vsemu je to le prvi korak v pravo smer, zaključuje zagovornik načela enakosti.

O sedanjih relativno superugodnih pogojih za upokojitev lahko nekateri le sanjamo. Jasno je, da nas bodo v naslednjih desetletjih močno bremenile davčne in druge obveznosti, saj bomo upokojenim morali zagotavljati vsakdanji kruh in držati pokonci ves sistem. Boštjan Vernik Šetinc

Pokojninska reforma ne zagotavlja dolgoročne rešitve

Mlada Slovenija (MSi) nasprotuje pokojninski reformi, ker ne zagotavlja dolgoročne rešitve problema. V podmladku NSi se zavedajo, da je pokojninska reforma potrebna, toda ne v predlagani obliki, saj med drugim škoduje tudi mladim, opozarja predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec.

Zaradi podaljševanja dobe za upokojitev bodo mladi še težje prišli do prve zaposlitve, kar jim bo otežilo osamosvojitev in ureditev družinskega življenja. Namesto da bi bili mladi, stari 25 let, redno zaposleni, bodo njihovo delo opravljale osebe, stare 65 let. S tem se ruši tudi medgeneracijsko sodelovanje, je, kot so sporočili z MSi, Vrtovec pojasnil na današnji novinarski konferenci.

Če mladi nimajo rednih zaposlitev, po mnenju predsednika Mlade Slovenije noben pokojninski sistem ni vzdržen. Vzporedno s pokojninsko reformo bi bilo zato treba pripraviti tudi reformo šolstva, ki bi mladim zagotovila nova delovna mesta takoj po končanem šolanju. "Mladi so porok za stabilen pokojninski sistem," je še dodal.

Za Vrtovca je še nesmiselno, da se z novim pokojninskim zakonom ukinjata pravica do dodane dobe za čas rednega študija in možnost zavarovanja za ožji obseg pravic, po kateri je študentu tekla zavarovalna doba, če je mesečno plačeval prispevke v višini 58 evrov.

Pokojninska reforma je po besedah Vrtovca krivična tudi do vrhunskih športnikov. "Pravico do obveznega zavarovanja na stroške države je vlada z reformo vzela vsem vrhunskim športnikom, ki niso zavarovani na drugi podlagi. Vlada je vrhunskim športnikom s to reformo obrnila hrbet," je zaključil predsednik Mlade Slovenije.

Türk: Ravno to, da v tem dialogu ni bilo pravih rezultatov, je naš največji problem danes in zato bo tudi referendum. Nihče ne more nadomestiti vlade in sindikatov v njunem dialogu.
Türk: Ravno to, da v tem dialogu ni bilo pravih rezultatov, je naš največji problem danes in zato bo tudi referendum. Nihče ne more nadomestiti vlade in sindikatov v njunem dialogu. FOTO: Reuters

Türk: Razprava ni bila dovolj kakovostna

Predsednik države Danilo Türk je ocenil, da je pokojninska reforma vredna tega, da se jo sprejme. Obenem je menil, da je bila razprava o reformi premalo kakovostna in konkretna ter da dialog vlade in sindikatov ni prinesel pravih rezultatov. Sicer pa je zavrnil kritike, da sam ni dovolj jasno izražal svojega mnenja o reformi.

"To ni bila dovolj kakovostna razprava in želeli bi, da ljudje dobro premislijo. Ta reforma, ki jo je vlada predlagala in parlament sprejel, je razmeroma blaga reforma, je vredna tega, da se jo sprejme in da se seveda razprava nadaljuje," je poudaril predsednik.

Pri vprašanjih o starostnih dobah, bonusih in malusih ter kategorijah delavcev, ki zaslužijo popust zaradi velike utrujenosti in preobremenjenosti, bi morali biti po njegovih besedah veliko konkretnejši.

Predsednik je še dejal, da je od vsega začetka razprave o pokojninski reformi zagovarjal stališče, da je pokojninski sistem treba spremeniti zaradi demografskih razlogov. "Ne moremo se pretvarjati, da nas demografski trendi ne zadevajo," je opozoril.

Ob tem je pojasnil, da imamo starajoče se prebivalstvo in da celoten razvoj naših oblik dela mora slediti temu trendu, med drugim je treba temu prilagajati tudi upokojitveno starost. To so po njegovih besedah "naše realne demografske potrebe, ki se jim ne moremo izogniti".
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
25. 05. 2011 13.07
SEBASTI 25.05.2011, 09:04 »Če ti hočeš delat vse svoje življenje in na koncu ves zgaran crknit preden lahko užiješ tudi jesen življenja potem to počni, nihče ti ne bo branil, ne vsiljuj pa drugim ideje o delu kot edinem načinu za izpopolnjeno življenje. Delo je samo ena od sestavin za življenje in nikakor ne glavna in edina.« »Pa še nekaj, svetlik navaja 43 let delovne dobe kot tisto dobo s katero se lahko upokojiš s polno pokojnino in brez odbitkov in ne 40 let kot navajaš ti.« ad 1. Ne rabim več delat, vsakega zadnjega v mesecu mi prinese poštar !! ad 2. Če delaš do svojega 65 leta, je dovolj, da pričneš z 24 - 25 leti, pa boš imel dovolj delovne dobe in pravo starost za pokojnino brez odbitkov !!! Na dom si dobil zloženko, namesto da si jo vrgel v smeti, bi jo prečital.!!
prašek
25. 05. 2011 13.01
byteME 25.05.2011, 08:48 »"Če je moški začel delati pri 17 letih, bo pri 60 letih dopolnil pričakovano pokojninsko dobo in se bo lahko upokojil s polno pokojnino brez odbitkov," je pojasnil minister. « In kaj te tu moti ???
Tadej Skof
25. 05. 2011 11.51
ENI ZASLUŽIJO 5000000 naleto paimajo premalo
Heidi Engel
25. 05. 2011 11.39
Tiste,, ki jih "srce boli" ko vidijo, toliko "sovraštva", bi priporočala, da naj jih raje "srce boli", ob ropanju Slovenije in zasužnjevanju slovenskega življa ter vsesplošnem uničevanju le-te (proti čemer pa "država" ničesar ne stori, pa tudi vemo zakaj ne!)....
damirg@email.si
25. 05. 2011 10.44
tisti za tekočim trakom so šli delat pri 16 letih... upokojijo se lahko pri 60, če so stalno delali. tisti ki so študirali, se bodo lahko upokojili šele pri 65 letih.
LaStellaRossa
25. 05. 2011 10.30
Nekoč smo imeli državo, ki še zdaleč ni bila popolna. A bila je mnogo manj neenaka in neenakopravna. Socialna, pokojninska in zdravstvena varnost so bile POJEM za to kar imamo danes. Imeli smo Jugoslvijo, po kateri se kolca veliki večini ljudi s teh prostorov. Spoštovani politiki: - izstopite iz fašistične organizacije NATO, ki deluje v prid največjega terorista ZDA in njihovega hlastanja za poceni nafto - ukinite vsa poroštva, ki ste jih pod pretvezo pomoči Portugalski in Irski dali za REŠEVANJE francoskih in nemških bank (euro) - ukiniti pomoč Grčiji, ker Grki od te pomoči ne bodo imeli nič, zopet rešujemo francoze in nemce - odpokličite vse vojake z vseh misij (zopet služimo interesu ZDA) - vse politike, ki so krojili Slovenijo zadnjih 20 let POZIVAM k nepreklicnemu odstopu z VSEH političnih funkcij v državi - prepustite mesta NOVIM obrazom, da neobremenjeno naredijo nekaj dobrega za to državo, njene državljane,... - VRNITE V POKOJNINSKO BLAGAJNO DENAR, ki ste ga pobirali za NAPAČNE namene v vseh mandatih, tako Peterletove, Drnovškove, Ropove, Bajukove, Janševe in Pahorjeve vlade. - NACIONALIZACIJA vsega tajkunskega premoženja in vrnitev v roke ljudstva, ki ste mu pokradli VSE, pod pretvezo lastniških certifikatov (privatizacija = KRAJA STOLETJA). Če bo potem potrebna reforma, jo bomo sprejeli. Pred tem pač NE BOMO.
pika poka ježek
25. 05. 2011 10.29
Bobinac naj bo rajši tiho in prvo sam sebe naredi bolj konkurenčnega.
20712
25. 05. 2011 10.25
Heidi Engel 25.05.2011, 09:17 Čestitke ob Dnevu mladosti......heh
AlternativeFacts
25. 05. 2011 10.17
@Heidi Engel - Kako kaj v avstriji,pardon štajerski.Ti še vedno ne pustijo jagod obirat',pa se "pištoliš" nad rdečimi.Nič,probaj z gojenimi gobami,tistimi belimi,mogoče boš pa tam prišla zraven.
Adiiiii
25. 05. 2011 10.10
Če se ne bi v naši ljubi državi toliko kradlo davkoplačevalskega denarja bi lahko šli že vsi pri 50 v penzijo, poglejte samo koliko gre denarja za razne državne uradnike, mešalce megle, ali pa koliko se ga izgubi pri raznih javni naročilih, ni čudno da smo za dvakrat preplačali pregrešno drage avtoceste, samo s tem denarjem, ki je šel prijateljem gradbincem bi lahko skoraj več let krpali luknjo v pokojninskem skladu, pa takih primerov je še ogromno!
20712
25. 05. 2011 09.47
mac4_m 25.05.2011, 00:50 1 alan tistih 10% boš prejemal manj časa, zelo hitro pa jih bo pojedla inflacija. Gre za veliki nateg.. ***************** 1.)če govorimo o istem datumu upokojitve ne vem zakaj bi po eni varianti prejemal penzijo manj časa 2.)pokojnine se in se bodo usklajujevale z dvigom plač ........ tako da ta argumenta ne držita vode....... btw... nobena vodilna nista bila ........... bolj primeren izraz bi bil ..."mala šefa"....
KARENTIP
25. 05. 2011 09.31
Srce me boli, ko vidim toliko sovraštva!
Heidi Engel
25. 05. 2011 09.17
Pretvarjanje teh rdečuhov, filanje ljudi z idiotskimi pravljicami, kaj vse nas "zadeva in kaj ne", ni samo slaboumno in kriminalno ampak čisto norčevanje iz ljudi. To kar nas najbolj "zadeva" je, da so vse pokradli tako iz pokojninske blagajne, uničili gospodarstvo s svojimi rdečimi tajkuni ter hočejo narod zasužnjiti, kot mked 45 in 91 letom, , samo da danes se ljudje iz "rdeče kome" (v katero so bili pahnjeni iz strahu pred posledicami - diskreditacijami in eliminacijami, z indoktrinacijo od otroškega vrtca naprej itd. ), ko jim ni bilo dano razmišljati s svojo pametjo, vedno bolj zbujajo. Zato ti "oblastniki", namesto da ponovno zastrašujejo narod (s "posledicami, ki jih bo imelo nesprejetje pokojninske feforme) ter z vpeljevanjem ponovnega enoumja (ker se gre tem rdečuhom samo za vladanje, narod pa lahko crkene - kot je razvidno iz teh "reform") ter ga pehajo v propad, naj storijo kaj, da se povrne pokradeno premoženje in denar v Sloveniji (čeprav je seveda utopično pričakovati, da bodo ukrepali proti sebi) ter vse to pripeljejo nazaj v Slovenijo, ter dokončno rešijo "naše probleme". Sami pa iz higienskih razlogov gredo na smetišče zgodovine, z njihovimi predhodniki vred, kamor le-ti spadajo. Sramota za Slovenijo.
SEBASTI
25. 05. 2011 09.04
prašek 25.05.2011, 08:03 Verjetno res mal preveč praška (belega) uporabljaš... Daj ti meni povej, v čem je smisel življenja: 1. Živim zato da delam. 2. Delam zato da živim. Če ti hočeš delat vse svoje življenje in na koncu ves zgaran crknit preden lahko užiješ tudi jesen življenja potem to počni, nihče ti ne bo branil, ne vsiljuj pa drugim ideje o delu kot edinem načinu za izpopolnjeno življenje. Delo je samo ena od sestavin za življenje in nikakor ne glavna in edina. Pa še nekaj, svetlik navaja 43 let delovne dobe kot tisto dobo s katero se lahko upokojiš s polno pokojnino in brez odbitkov in ne 40 let kot navajaš ti.
KARENTIP
25. 05. 2011 08.59
Želimo si urejeno državo? Delamo z vsemi silami na tem, da bi ostali tu kjer smo in še dalje lahko ribarili v kalnih vodah!
byteME
25. 05. 2011 08.48
ja... beri pod Svetlikovo sliko njegov citat
prašek
25. 05. 2011 08.15
byteME 25.05.2011, 08:12 »kateri letnik srednje šole si pri 17ih????????« Praviloma drugi !!
byteME
25. 05. 2011 08.12
moški začne delati pri 17ih in ko dopolni 60 let lahko gre v upokoj... kateri letnik srednje šole si pri 17ih????????
byteME
25. 05. 2011 08.08
dialog dialog dialog... Turk si pa res dolgočasen kot ponedeljkova megla....
prašek
25. 05. 2011 08.03
SEBASTI 25.05.2011, 06:55 Jaz jih poznam veliko, ki so začeli delati pri 16 letih . Niso bili za šolo, torej je treba v službo !! V mojih časih je bilo to samoumevno ! Ali se uči, ali pa v tovarno k tekočem traku !! Redni študij se konča pri 24. letih in 40 let delovne dobe dosežeš pri 64. ! Če pa ne dosežeš polne delovne dobe, pa imaš vseeno pravico do starostne upokojitve. Daj malo premisli, preden pišeš !! Vse hiše, vsa stanovanja , smo dobili zloženko, v kateri natančno vse opisujejo !! In, JA pokojninska reforma je potrebna in jaz bom obkrožil ZA