Slovenija

Pri nas 10 prijav internetnih zlorab otrok letno, v resnici jih je veliko več. Storilci večinoma moški samotarji, njihov namen spolni ali finančni

Ljubljana, 21. 06. 2017 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska policija se je pridružila Europolovemu projektu Reci ne, s katerim opozarjajo na vzroke in posledice izsiljevanja in spolnih zlorab otrok in mladostnikov na internetu. Letno obravnavajo okoli 10 zlorab, a jih je veliko več, le da niso prijavljene. Storilci so večinoma moškega spola, samotarji, brez družabnega življenja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Začne se nedolžno, konča se lahko z izsiljevanjem
    02:26
    Iz SVETA: Začne se nedolžno, konča se lahko z izsiljevanjem
  • Iz SVETA: Ministrica Kopač Mrakova o reorganizaciji CSD-jev
    04:20
    Iz SVETA: Ministrica Kopač Mrakova o reorganizaciji CSD-jev
  • Iz 24UR: Zlorabe na internetu
    02:29
    Iz 24UR: Zlorabe na internetu

Europol je pred kratkim s partnerji, med katerimi je tudi slovenska policija, začel preventivni projekt Reci ne, s katerim opozarja na vzroke in posledice izsiljevanja in spolnih zlorab otrok in mladostnikov na spletu. Namen preventivnega projekta je opozoriti na pasti, ki prečijo na otroke in mladostnike pri brezskrbni rabi interneta, ter hkrati svetovati, kako preprečiti in reagirati v primerih, ko že pride do izsiljevanja.

Življenje mladostnikov je močno vpeto v internet, v sodobne tehnologije, je opozoril Anton Toni Klančnik, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. "Brezskrbna uporaba interneta pa ima svoje pasti. Na spletu so namreč tudi uporabniki, ki poiščejo mladoletne žrtve in pridobijo njihovo zaupanje, da bi jih kasneje lahko izsiljevali, bodisi za spolne namene bodisi za denar. Takšni storilci so prisotni povsod, kjer se nahajajo tudi mladi - igrajo spletne igre, obiskujejo klepetalnice, namenjene mladim, obiskujejo spletne strani za otroke, družabna omrežja." 

Z objavljanjem podatkov o sebi tako rekoč skoraj javno sporočamo neznanim osebam podrobnosti iz svojega življenja, je opozoril Klančnik. Vse te podatke lahko uporabniki spleta izkoristijo, da se približajo žrtvi približali in vzpostavijo stik z njo. Pretvarjajo se, da so njihovi vrstniki, da so prikupne osebe moškega ali ženskega spola, pri čemer uporabljajo tudi izrazoslovje, na primer sleng, in tematike, ki so mladim blizu.

Ko navežejo stik, pričnejo s stopnjevanjem pritiska na žrtev tako, da jim žrtev nekritično sledi in nezavedajoč se posledic izpolnjuje storilčeve napotke, katerih namen je lahko spolne ali finančne narave, je dodal. 

Starši morajo otroku predstaviti vse pasti in nevarnosti interneta.
Starši morajo otroku predstaviti vse pasti in nevarnosti interneta. FOTO: iStock

Letno okoli 10 prijavljenih primerov zlorab mladostnikov, v resnici jih je veliko več

Storilec želi velikokrat od žrtve pridobiti fotografije ali vsebine spolne narave in na podlagi pridobljenih fotografij pa se prične izsiljevanje, lahko tudi zahteve po srečanju, opozarjajo slovenski kriminalisti. 

Pri Europolu so v okviru kampanje izdelali tudi posebno spletno stran, kjer so dostopne vse informacije o projektu. Na spletni strani so med drugim objavljene povezave na video, ki je bil izdelan prav za namen osveščanja. Video je preveden v 23 evropskih jezikov, tudi v slovenskega. 

Ko storilci pridobijo posnetke mladostnikov, se pričnejo zahteve po odškodnini, nakazilu denarja na različne račune, tudi s kripto valutami.

"Slovenska policija letno obravnava okoli 10 tovrstnih primerov, vendar obstajajo ocene, da je takšnih zlorab verjetno veliko več, le da nikoli niso prijavljene.
Ko gre za tovrsten spletne zlorabe in izsiljevanja so storilci lahko posamezniki ali organizirane združbe, njihov namen je lahko spolne ali finančne narave
," je dejal Klančnik.

Zneski, zahtevani za plačilo, so razmeroma nizki, gibljejo se nekje med 20 in 150 evrov. Storilci, ki so večinoma moškega spola, so tako iz Slovenije kot iz tujine. So različnih profilov in izobrazbe, prihajajo iz različnih okolij, skupno pa jim je, da so večinoma samotarji, brez družabnega življenja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne objavljajte svojih osebnih podatkov niti intimnih fotografij!

Pomembno je, da se mladostniki zavedajo, da z vsako objavo na internetu puščajo svoje sledi, ki jih lahko nekdo izkoristi, tudi kasneje v življenju, opozarja Anton Toni Klančnik. Kljub temu, da je namen interneta raziskovanje in namen družabnih omrežij povezovanje oseb z enakimi interesi po celem svetu, je nujna velika mera previdnosti, svetujejo kriminalisti. Osebe na drugi strani računalniškega ekrana namreč mogoče niso to, za kar se izdajajo.

Ko preide komunikacija na spolne vsebine, če že ne prej, je potrebno osebo blokirati oziroma z njo prekiniti stik. Pri tem se je dobro seznaniti z varnostno politiko internetne platforme, ki se uporablja za komunikacijo, opozarjajo strokovnjaki.

Vsebin (fotografije intimnih delov telesa), ki so povezane s spolnostjo, ni priporočljivo pošiljati niti znancem, niti prijateljem. Ko je fotografija odposlana, nad njo nimamo več nadzora in nikoli ne vemo, kaj bo s fotografijo storil prejemnik, tisti trenutek ali kasneje. Pogosto se srečujejo s primeri, ki imajo skupen imenovalec, in to je zloraba zaupanja in prijateljstva.   

Osebni podatki in podatki o bližnjih naj ostanejo zasebni. Nobene potrebe ni, da bi jih delili z neznanimi osebami. Ne objavljajte jih oziroma uporabljajte nastavitve zasebnosti, ki jih ponujajo ponudniki različnih aplikacij. Z objavami fotografij s profilov, vzdevkov, ki so kakor koli povezani spolnostjo, lahko pri ostalih uporabnikih pustimo napačen vtis.

Slovenska policija obravnava okrog 10 primerov internetnih zlorab na leto, a v resnici jih je veliko več.
Slovenska policija obravnava okrog 10 primerov internetnih zlorab na leto, a v resnici jih je veliko več. FOTO: iStock

Kako vedeti, da "tisti na drugi strani" ni to, za kar se izdaja?

Pomemben znak, da ni vse tako, kot je bilo mladostniku sprva predstavljeno, so tudi nenavadne prošnje sogovornika: pojavi se prošnja, če se lahko "preselita" na kamero, vendar se sogovornik noče pokazati in trdi, da je njegova kamera pokvarjena, ali pa zaprosi, da se "umakneta v drugo aplikacijo, v drugo sobo ali klepetalnico, kjer bo več miru in zasebnosti." Klančnik je dejal, da sogovornik velikokrat prosi, naj komunikacija ostane "njuna majhna skrivnost" in žrtev sprašuje "ali je sam(a) doma"?

Največja odgovornost za preventivo je na starših. "Starši morajo otrokom nuditi vso podporo tako pri raziskovanju spleta kot pri nastavitvah zasebnosti, ki jih ponujajo posamezne aplikacije. Vzpostavljeno mora biti zaupanje. Starši morajo otroke seznaniti, kaj pomeni varovanje osebnih podatkov, katere pasti jih čakajo in kako se jim izogniti," pravi Klančnik.

Kaj storiti, če postanete žrtev zlorabe ali izsiljevanja na spletu?

Če se zgodi spolna zloraba na internetu, mladostnika ne smete obsojati, saj je nekdo izkoristil njegovo zaupanje. Pomagajte mu.

Komunikacijo, ki je potekala med otrokom in storilcem, je treba shraniti - nikar je ne izbrišite!

Komunikacijo z osebo je potrebno prekiniti.

Ne nakazujte denarja.

Ne pošiljajte dodatnih fotografij.

Poiščite pomoč, zaupajte se prijatelju, staršem, svetovalnim delavcem itd.

Kar se je zgodilo, prijavimo policiji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BildiTheEmperor
21. 06. 2017 21.20
+10
Obstaja tudi druga plat resnice. Recimo ta da se 14 letne smrklje dobro zavedajo zakonodaje in posledic, ter namerno namamijo kakega moškega (ki ne ve točno koliko so stare), da ga zafrknejo ali ovadijo. Takih primerov je vse več. Za 14 letnico je tudi v živo težko vedet koliko je stara, isto 15 letnice. Če začne flirtat s starejšim tipom jih bo večina nasedla in padla v past. Nekaj podobnega smo slišali tudi iz kazenskih prevzgojnih domov, za kako manipulativno mladino gre in kako se dobro zavedajo zakonov in jih zlorabljajo da s kom obračunajo. Včasih tudi z učitelji. Če se trem takim smrkljam kak učitelj zameri, bo težko odnesel celo kožo. Sistem ki to dovoljuje je sprevržen. Po drugi strani pa vsi poznamo primere kako na univerzah profesorji izsiljujejo študentke za sex, da jim dajo pozitivno oceno. Pa se nihče ne zgraža.
slice1
22. 06. 2017 09.58
"Druga plat resnice" je le beden izgovor za tiste, ki jim je bližja prva, zgoraj v članku navedena plat.
cool29
21. 06. 2017 19.41
+4
...in če ti ni po volji klepet ali je vsiljiv se je najbolj enostavno odjaviti s klepeta...glede kamere pa če je njegova kamera je tudi tvoja...
sid33
21. 06. 2017 19.23
+6
Eni pa zlorabljajo mlade fante, kot v zadnjem primeru našega nesrečnega tiča...
son?ece5
21. 06. 2017 22.14
+3
O pedofiliji imenentnih oseb se v današnji družbi ne sme govoriti. Ta zadeva s tičem je vredna javne obsodbe. Ampak estradniki so leglo pedofilije in o tem molčimo. Da nekdo zlorabi 20 letnika, ne to mora ostati prikrito . Sramota!i
LifeOptions
22. 06. 2017 15.58
Vsak pedofil je posiljevalec, kakor se spravi na žrtev. Ponavadi s strani odraslih.
Heretik1
21. 06. 2017 18.44
+3
Moški samotarji? Vi kar napišite katoliški duhovniki!
LifeOptions
22. 06. 2017 15.59
Brez družbe? Logično, ker sem jim strga. Pol ni čudno, zakaj pride do toliko zlorab. Se ne znajo nadzorovati, kakor pride do potrebnosti pogosto pri moškem kakor pri ženskam.
deerar
21. 06. 2017 18.23
+23
Ubogi starši ki otroku pri 6 letih kupijo pametni telefon,potem pa jokajo kaj se dogaja.
macro
21. 06. 2017 18.56
+1
dr.dare
21. 06. 2017 18.07
+4
spet seksizem in napad na moški spol brez enega dokaza!!
ho?emVšolo
21. 06. 2017 18.09
+0
slice1
22. 06. 2017 09.56
+1
dare, izpuščam dr., ker ta akademski naziv sam po sebi zagotavlja, da oseba ve, razume in spoštuje besedo raziskava, kakšen dokaz bi pa ti potreboval? a ni dovolj raziskava od strani kompetentnih oseb, tistih, ki se s tovrstno kriminaliteto srečujejo?
BoboPoštenjak
21. 06. 2017 18.01
+10
Če si pa star 20 let,pa lahko vzameš zadevo v svoje roke.
Aleksander55
22. 06. 2017 05.56
kryptix
21. 06. 2017 17.34
+16
največja krivda tule je od staršev ker internet ni za osebe mlajše od 18. let za moje pojme oziroma zelo omejen dostop za mlajše. si sploh gdo od staršev predstavlja da si ga en pedof?l frjolčka na njegovga 5 let starga otroka zato ker je starš slikau tamalga zravn torte in zdej je to bolj pomembno fotru pa mami kolk lajkov bosta dobila kot pa da bi premislila da res ni potrebno objavljati usake bedarije na fb.
Vlado9999
21. 06. 2017 20.13
+3
ti maš otroke te pa ti prepreči stari punci 15 let ka ti da telefon .negovori na pamet ni lahko z nasniki..
son?ece5
21. 06. 2017 22.20
+3
Zakaj pa je fotografija otroka s torto vredna obsodbe? Meni je lepa in bi jo objavil na 1000 straneh. Postane pa sprevržena zgolj in samo v očeh bolnika s pedofilskim nagonom! Ste nekateri tu gor sploh še normalni. Svet tone v pogubo zato, ker se vse normalno umika in klanja nenormalnim ljudjem!
valjhunsinkajtimara
21. 06. 2017 17.25
-3
Kaj pa si v Bosni? Kdo ba se pa za njh boril? Društvo Ključ ne zmore vsega!
tomi.passion@gmail.com
21. 06. 2017 17.14
+1
Torej niso samo moški, ampak tudi ženske. In zakaj potem vseh storilcev ne obravnavamo enako? Ženske se ujčka in ščiti bolj kot kočevske medvede. Kdor zlorabi otroka mora hitro in jonkretno odgovarjati, ne glede na spol. Podobno je pri žrtvah, kjer pa se, kako priročno, zgodba obrne, kar na enkrat se govori izključno o ženskah, ki so večne in edine žrtve, čeprav je slika bistveno drugačna. Torej, tudi žrtve moramo enako obravnavati, ne glede na spol.
ho?emVšolo
21. 06. 2017 17.11
-1
ta predstavnik policije je pa tud en velik nastopač, kdor ga pozna, ve o čem govorim
tonbaloni
21. 06. 2017 20.34
+2
TRUMPP
21. 06. 2017 17.04
+1
Mavrična realnost,,,,
NiVzdevka76
21. 06. 2017 17.01
-3
Ogroženi niso samo otroci. Skupina moških iz te strani je prijavljena zaradi spolnega nadlegovanja uporabnikov. Postopek je v rokah tožilcev!