'Pri nas ima lahko rejec tudi 50 psov, če hoče'

Zakonodaja na področju vzreje psov je slaba, opozarja pasja inštruktorica Alenka Klemenčič, ki ima licenco UVHVVR za prevzgojo nevarnih psov. Prav tako opozarja, da se podoben napad, kot je pretresel Belo krajino, lahko zgodi vsakemu, ko psa nimamo več pod nadzorom. Prav tako opozarja, da se vse pogosteje dogaja, da lastniki zagovarjajo svoje pse in opravičujejo njihove ugrize.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Alenka Klemenčič je pasja inštruktorica v Sloveniji, ki ima licenco UVHVVR za prevzgojo nevarnih psov. Ima tudi šolo za pse in njihove vodnike Bajka. Po napadu, ki se je v torek zgodil v Beli krajini, smo jo povprašali, ali se lahko kaj podobnega zgodi tudi drugim lastnikom psa. "To se lahko zgodi vsakemu, ne glede na pasmo, seveda v primeru, ko psa nimamo več pod nadzorom in ko imajo psi težavo," opozarja Klemenčičeva in dodaja, da lahko prepoznamo različne znake, ki kažejo, da psa nimamo pod nadzorom in da potrebuje prevzgojo. "Ko ljudje ne upajo psu več reči, naj gre s kavča, ali si ne upajo iti mimo njega, ko je. Vse te zadeve se lahko enkrat združijo in pride do ugriza in napada. Seveda ne tako hudega, kot je bil ta zadnji, a do napada pride."

Psi v pesjaku

Psa, ki je napadel človeka, se praviloma da prevzgojiti. (Foto: iStock)

’Že dva psa lahko naredita trop’

Klemenčičeva še dodaja, da sta en do dva psa fizično še obvladljiva, kar je več, pa že lahko pomeni težavo. "Že dva psa lahko naredita trop, kar pa vemo, da lahko vodi v težave," opozarja.

'Rejec ima lahko tudi 50 psov, če hoče'

V zadnjih petih letih je bilo uradno zabeleženih 2000 pasjih ugrizov in več kot 2000 drugih poškodb zaradi napada psa. V resnici je teh ugrizov in napadov še veliko več, saj jih ljudje ne prijavljajo. Ekipa 24UR Inšpektor je preverila, katere so najpogostejše napake lastnikov psov in zakaj velja, da v resnici niso nevarni psi, ampak lastniki, ki s svojimi psi ne delajo pravilno in zato ti razvijejo nezaželeno vedenje.

Opozorila je tudi, da imamo v Sloveniji zelo slabo zakonodajo. Ta na področju vzreje psov ne določa maksimalnega števila psov. Prav tako niso natančno določeni pogoji, v katerih poteka vzreja. "Pri nas mora rejec zgolj prijaviti vzrejo, kar pomeni, da ima lahko več kot pet odraslih psov, tudi 50, če hoče," opozarja Klemenčičeva.

’Ljudje, nehajte zagovarjati svoje pse!’

Psa mora imeti lastnik pod nadzorom, torej ga mora obvladati. A se pogosto dogaja, da lastniki svojim psom niso kos. Še več. Klemenčičeva opozarja, da med svojim delom vse pogosteje srečuje lastnike psov, ki zagovarjajo svoje pse in opravičujejo njihove ugrize. "Ljudje, nehajte zagovarjati svoje pse! Imela sem primer, ko je pes doma kar šestkrat ugriznil otroka, pa lastniki zagovarjajo psa, da otrok ne bi smel nečesa narediti," navaja Klemenčičeva in dodaja, da grizenje ne sme biti dovoljeno. Opozarja tudi, da je ugrizov psov več, kot navaja uradna statistika, saj številni niso prijavljeni, ker je pes ugriznil ali družinskega člana ali kakšnega drugega sorodnika in lastniki tega niso prijavili.

Vzreja psov

V Sloveniji ni z zakonom določeno maksimalno število psov, ki jih lahko ima rejec, prav tako ni z zakonom določeno, v kakšnih pogojih mora potekati vzreja. (Foto: iStock)

Če je le mogoče, se psa poskuša prevzgojiti

Klemenčičeva odloča o tem, ali je psa, ki je napadel človeka in ima status nevarnega psa, mogoče prevzgojiti ali je zanj bolj priporočljiva evtanazija. O primeru iz Bele krajine sicer ni želela konkretno govoriti, saj s tem primerom ni seznanjena, je pa dejala, da bodo psi, ki so napadli, najverjetneje uspavani. Kadar mora pes na obvezno prevzgojo, je Klemenčičeva tista, ki pregleda psa, nato pa se odloči, ali se ga da prevzgojiti ali pa bi bilo zanj bolje, da se ga evtanazira. Na vprašanje, česa je več, odgovarja, da je še vedno več prevzgoje. "Evtanazija je tista zadnja možnost, ki nam preostane. Razen tam, kjer je nedvomno, da lahko pes še bolj ogrozi okolico, ali pa je pes tako hudo zlorabljen, da bi bilo zanj bolje, da se ga uspava, v vseh ostalih primerih zagovarjam prevzgojo. Vedno lahko najprej poskusiš s prevzgojo, in če ugotoviš, da ne gre, ne gre."

Več o prevzgoji psa, o tem, kako poteka in kako uspešna je lahko, preberite v članku Bi psa, ki je enkrat že napadel, spustili blizu otroka?

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: