Slovenija

FOTO in VIDEO: Gasilci imeli polne roke dela z zalitimi kletmi, podrtimi drevesi in odkritimi strehami

Ljubljana, 12. 06. 2014 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./U.Z.
Komentarji
214

Po državi so se razbesnele nevihte, ponekod je padala tudi toča. Zaradi močnih padavin so imeli največ težav na Koroškem in Štajerskem. "Huda ura nad Mariborom," je opisal bralec Ivan. Gasilci so iz kleti črpali meteorno vodo, s cest odstranjevali podrta drevesa in prekrivali odkrite strehe. Motena je bila oskrba z elektriko.

Severno, zahodno, južno in deloma osrednjo Slovenijo so popoldne zajele nevihte. Ponekod je padala tudi toča. Najhuje je bilo na Štajerskem in Koroškem.

Na cesti Loke-Zavine v občini Zagorje ob Savi se je sprožil manjši plaz in v celoti zaprl cestišče. Delavci komunalnega podjetja so cestišče očistili.

Uprava za zaščito in reševanje poroča o številnih težavah, ki so jih povzročila neurja.

Ob 14.21 so v Zgornjem dolu v občini Gornji grad gasilci PGD Bočna izčrpali odvečno meteorno vodo, ki je zalila kletne prostore objekta. Ob 14.45 je zaradi močnega neurja v občini Ravne na Koroškem meteorna voda zalila prostore obratov podjetja Metal Ravne. Posredovali so gasilci KGZ Ravne na Koroškem, ki so vodo izčrpali in očistili prostore. Meteorna voda je zalila tudi kletne prostore doma starostnikov, lokalnega gostišča, študijske knjižnice, policijske postaje, picerije in gimnazije. Od Fare proti Stražišču se je na ceste podrlo več dreves.

Ob 15.09 je v Šaleku pri Velenju veter odkril del strehe stanovanjskega bloka v fazi prenove. Posredovali so gasilci PGD Velenje, gasilci PGD Šalek pa so posredovali na poplavljenem parkirišču v istem naselju.

Ob 15.11 se je v Šlandrovi ulici v Ljubljani podrlo drevo na osebno vozilo. Nastala je materialna škoda, poškodovanih pa k sreči ni bilo.

Toča v Mariboru
Toča v Mariboru FOTO: Bralka Alenka

'Huda ura nad Mariborom'

Iz Maribora poročajo, da je med nevihto pihal močan veter, ki je razmetaval smetnjake, mize in stole gostinskih lokalov ter ponekod odnesel tudi nekaj strešnikov. Nekaj časa je bil težko prevozen dvoetažni most v Mariboru, saj so bili spodnji vozni pasovi pod vodo. "Huda ura nad Mariborom. Meljska cesta je zopet poplavljena. Meteorne vode so zalile kletne prostore. Voda po dežju s točo se noče umakniti, saj so jaški za odvodnjavanje preslabo dimenzionirani. Pri vsakem večjem nalivu se prebivalci Meljske ceste vedno oziramo v nebo, saj se bojimo, da se bo ponovila poplava, kot je bila novembra 2012," nam je sporočil bralec Ivan.

Na območju Podvelke je zaradi okvare na daljnovodu 635 odjemalcev ostalo brez elektrike, a so delavci Elektra Maribor okvaro že odpravili. Elektrike je zmanjkalo tudi v naseljih občin Podlehnik in Videm, kjer je brez napajanja ostalo 2.700 odjemalcev. Tudi tu so napako že odpravili. Na območju Radencev je oskrba z elektriko motena za 564 odjemalcev, v naselju Mačkovci in okolici pa za 1345 odjemalcev. Na območju Brkinov je zaradi udara strele brez elektrike za nekaj ur ostalo 55 gospodinjstev.

Ob 15.15 se je v Spodnjem Slemenu v občini Selnica ob Dravi zaradi močnega vetra na glavno cesto podrl drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Slemen so ga ob pomoči delavcev elektro podjetja odstranili. Ob 15.34 je meteorna voda zalila kletne prostore muzeja v Gornji Radgoni. Gasilci PGD Gornja Radgona so jo prečrpali okoli tri kubične metre. Ob 15.41 je nad cestno vpadnico v Levec v občini Žalec zaradi neurja popustil prometni znak. Gasilci PGD Levec so ga odstranili, da ne ogroža mimoidočih. Ob 15.49 je meteorna voda zalila kletne prostore poslovnega objekta v Rimskih Toplicah v občini Laško. Izčrpali so jo gasilci PGD Rimske Toplice.

Ob 16. uri je meteorna voda na območju občine Poljčane zalila kletne prostore stanovanjske hiše v naselju Stanovsko in kletne prostore otroškega vrtca v Poljčanah. Gasilci PGD Poljčane so vodo iz obeh objektov izčrpali. Ob 16.30 je pri hipodromu na Bregah v občini Krško veter podrl ograjo in jo odpihnil na cesto. Oviro, ki je ogrožala promet, je odstranil dežurni pri podjetju Kostak Krško. V naselju Izvir pri Brežicah je meteorna voda zalila kletne prostore, v Bušeči vasi pa cesto. V naselju Spodnje Pijavško je voda na cesto nanosila kamenje. Posredoval je dežurni pri CGP Krško.

Ob 16.33 je v podjetju Inotherm v Prigorici v občini Ribnica meteorna voda vdrla skozi streho objekta v poslovne pisarne. Posredovali so gasilci PGD Prigorica, ki so očistili zamešene odtočne jaške in izčrpali nekaj vode iz pisarniških prostorov. Nastala je večja materialna škoda. Ob 16.41 je hudourniški potok grozil, da bo poplavil stanovanjsko hišo v Slivnici v občini Šentjur. Posredovali so gasilci PGD Slivnica, ki so s protipoplavnimi vrečami preprečili, da bi voda vdrla v objekt.

Ob 15.30 je zagorelo v kletnih prostorih Hotela Prebold v občini Prebold. Gasilci PGD Prebold so evakuirali goste, požar pogasili in prezračili prostore. O višini gmotne škode ne poročajo.

Ob 16.55 je območje občine Moravče zajelo močno neurje z močnim vetrom, dežjem in točo. Podrlo se je nekaj dreves, veter je s posameznih streh odvrgel strešnike, sprožila sta se dva manjša zemeljska plazova, ki pa nista ogrožala krajanov. Najhuje je bilo v naselju Vrhpolje inTuštanj. Gasilci PGD Vrhpolje so odstranili nekaj podrtih dreves, nudili pomoč krajanom pri prekrivanju streh in očistili nekaj cestnih propustov.

Ob 17.28 je meteorna voda v naselju Spodnje Pijavško v občini Blate na cesto nanosila nekaj manjših skal, ki so ogrožale varnost v prometu. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so kraj dogodka zavarovali in ovire odstranili. Ob 17.33 so na Trgu svobode v Tržiču strešniki padali na ulico in ogrožali mimoidoče. Posredovali so gasilci PGD Tržič, ki so nevarne strešnike odstranili in pomagali KP Tržič pri zavarovanju območja. Ob 19.25 je v centru Nove Gorice močan veter delno odtrgal reklamni pano, ki je ogrožal promet in pešce. Nevarnost so odstranili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica. Ob 20.08 je strela udarila v električni drog v bližini naselja Preloka v občini Črnomelj.

Neurje je težave povzročalo tudi na Koroškem.
Neurje je težave povzročalo tudi na Koroškem. FOTO: Denis Čapelnik

Preberite še nasvete, kako se obnašati na cesti, če vas ujame močnejši naliv s točo. Nikar ne ustavljate pod nadvozi!

Vročina bo začela popuščati, še bodo nevihte

Jutrišnji dan bo že bolj oblačen. Temperature bodo malce nižje od današnjih, in sicer od 26 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija. Vročina bo začela popuščati. V soboto bo tako že hladneje, najvišje dnevne temperature pa bodo okoli 25 stopinj Celzija. Še hladneje bo v nedeljo in začetek prihodnjega tedna, ko bodo najvišje dnevne temperature okoli 21 stopinj Celzija.

Za ene olajšanje, za druge dodatna obremenitev

Jutrišnji dan ne bo samo vremensko obremenjujoč, pač pa bo na nas imela vpliv tudi polna luna. Ni pa zanemarljivo dejstvo, da je jutri petek 13.

Če bo za nekatere padec temperatur po vročinskem valu prinesel olajšanje, pa na ljudi s kroničnimi obolenji, ki so v slabši kondiciji, in na tiste, ki so vremensko bolj občutljivi, vremenski dražljaji delujejo kot dodatna obremenitev, opozarja Ana Hojs z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zanje je lahko tudi padec temperature obremenjujoč. Nekateri so lahko malce bolj utrujeni, tisti s kroničnimi obolenji pa lahko v takšnih dneh izrazitih vremenskih sprememb doživijo znake poslabšanja kroničnih obolenj.

Vremenske spremembe imajo zelo obremenjujoč vpliv na naše počutje.
Vremenske spremembe imajo zelo obremenjujoč vpliv na naše počutje. FOTO: Thinkstock

Hojsova še dodaja, da ima vsakršna sprememba vremena za človeka bolj ali manj obremenjujoč vpliv, na naše počutje pa ne vpliva zgolj temperatura ozračja, pač pa tudi spreminjanje zračnega pritiska, še dodaja Hojsova.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicoljubna
13. 06. 2014 15.02
mi mamo pa srečo da smo doma zraven hrvatov, ki streljajo proti toči, pa nas tako malo pred njo obvarujejo. Neverjetno zakaj to ne počnejo tudi naši pametnjakoviči.
Klavdij Volk
13. 06. 2014 09.24
-2
TO NE DELA NITI BOG NITI VREME SAMO,TO DELAJO LJUDJE......
batom@pinkponk.com
13. 06. 2014 09.09
+2
popofci, dajte še malo kaj napisat o tem, da država še vedno ni uredila financiranja obrambe proti toči...
moj i
13. 06. 2014 09.04
vremenske ujeme so res nekaj normalnega, ponavljajočega, vendar so tudi opozorilo - kar pa ljudje, prav radi spregledamo, kar je seve najlažje, vendar narava ne pozablja ....
hotchilipoper
13. 06. 2014 07.36
-7
Kdaj bo dobrodelni koncert za to katastrofo?
devede
13. 06. 2014 07.34
+8
Pri nas je ze vsaka nevihta prava naravna katastrofa!Ce pa pada toca so pa ze izredne razmere!
Ata_Smrk
12. 06. 2014 23.55
-9
Ata_Smrk
12. 06. 2014 23.56
-10
piuski
13. 06. 2014 00.08
-10
wild.spirit
12. 06. 2014 23.44
+2
izrednjo škodljivo je tudi prestavljanje ure, pa se nihče ne buni...
Lotus12
12. 06. 2014 21.35
-4
Haarp kemtrejli..
Lyriel
13. 06. 2014 06.06
+2
vesolj?ica1
13. 06. 2014 08.13
-2
glih gledam chemtrails busted.... na tubi.. drgač pa sej se vilko govori o harpu tudi v ameriki na državnem nivoju... samo za slovence pa to ne obstaja :)
vesolj?ica1
13. 06. 2014 08.16
-2
Zakaj naprimer isti dvomotorc spuša manjše sledi en pa večje... kako vem da je isti, pa da ej na isti višini se zdaj vprašate... al ste že ugotovili da lažem? ko vidite chemtrailse da eni spuščajo eni ne... pejte na pa poglejte kateri avijon je in na kateri višini ;) pa boste vidli... pa še to... chemtrailso so dalči od 100 km... so tud manjši... sam takrat tisti drugi ki ne špricajo... ne spuščajo sledi...
debelasadnakupa
12. 06. 2014 20.07
+40
zakaj niso ukrepali v totem Letalskem centru Maribor, ker imajo baje avion ki uniči točo,evo spet so zatajili, mi jih pa podpiramo. Pa je šel moj vinograd
dr.dare
12. 06. 2014 20.12
-33
ti še vrta nimaš ne sanjaj o vinogradu!!!
debelasadnakupa
12. 06. 2014 20.15
+13
dr.dare
12. 06. 2014 21.03
-14
calypsek
13. 06. 2014 07.41
+10
Eni so pa tule mal........potrebni posebne pomoči
vesolj?ica1
13. 06. 2014 08.16
-3
vesolj?ica1
13. 06. 2014 08.17
-2
od kdaj si ti tak dobrodelec? da razmišljaš kako boš pomagal ljudem?
Lolik
12. 06. 2014 19.59
-8
pretiravate ful..
brezcasni
12. 06. 2014 19.16
+42
ampak preseneti nas pa čist vse,sneg,dež poplave,suša,plazovi,neurja itd itd.....nimamo pojma kako se pripravit v deželi ki smo jo reklamirali dopoldne na smučanju na Kaninu,popoldne pa kopanje v Portorožu.....
Klampfman
12. 06. 2014 19.31
+24
Ne vem koga je lahko to presenetilo, glede na to, da so na neurje opozarjali že cel teden.
nemod
12. 06. 2014 21.10
+7
ja pa gužve poleti vedno presenetjo sodrgo od darsovcev in take podobne pajace...
LOS - T
12. 06. 2014 19.15
-22
kje je neurje? v ljubljani je jasno jutro in 29 stopinj...
kcn
12. 06. 2014 18.41
+5
neurja in toča ... poptv ima spet delo...nevrjetni ste
revolucija_mb
12. 06. 2014 22.57
-1
To je njihov pogon. Saj nič pametnega ni več v medijih. Torej lahko kaj narediš da bo vedno pogon....enostavno ko kruh.
bbstar
12. 06. 2014 18.24
+22
Tukaj v Franciji, natancneje na severu Pariza je bila na dan 10/06 ponekod toca v velikosti 5 cm
24uric
12. 06. 2014 19.10
-12
JApajaDAja
12. 06. 2014 18.12
-19
ne samo toča, tudi ugovor ijj na us je baje padel!
mi23
12. 06. 2014 18.09
+1
V Kopru imamo sonce in 30 stopinj.
Peach.ess
12. 06. 2014 22.36
+0
In nemoremo dihat kolko je vroce :) res res :)
mirsad miro muhar
12. 06. 2014 17.39
+13
IZREDNA NOVICA,Kljub temnim oblakom se vidi sonce,ustavno sodišče zavrnilo Janšo,alora 20 ti oprem jaz prton da greš noter..Mayer
pikipoki2
12. 06. 2014 17.38
+90
una punca v rumenih kratkih hlačah in skibuckah k "kida" je najboljša :) :)
Ramzess
12. 06. 2014 17.55
-11
grunger81
12. 06. 2014 17.35
-19
A še ni minila nevarnost toče? Kak pa bo nastala toča pri zunanji temperaturi 18 stopinj????
1907955
12. 06. 2014 17.36
+26
Pojma nimaš:V ozračju pri tleh je lahko temp.tudi 30C.V prvi fazi se pri dovolj razvitem kumulonimbusu na njegovem vrhu ustvarijo jedrski elementi kristalov v obliki sodre. Na te kristale se lepijo podhlajene vodne kapljice, ki zaradi kondenzacije nastajajo istočasno kot kristali zaradi sublimacije. Voda se okoli kristalov spreminja v tanke plasti ledu. Ker pa je v kumulonimbusu zelo močno turbulentno gibanje, se jedra toče v oblaku gibljejo v krožnici vse dokler njihova teža ni večja, kakor pa vzgonsko gibanje v oblaku. Pri gibanju ali kroženju se zrna toče v oblaku stalno večajo na račun podhlajenih vodnih kapljic. Ko toliko narastejo in pridobijo težo, da jih vzponski tokovi ne morejo več dvigniti, padajo na zemeljsko površino. Ko presekamo zrno toče, se pokaže, da je jedro sestavljeno iz trdega snega, okrog katerega so nalepljene plasti ledu..
grunger81
12. 06. 2014 17.37
+7
dr.dare
12. 06. 2014 17.39
+7
grunger81
12. 06. 2014 17.51
-8
Brainkiller
12. 06. 2014 20.03
-4
res prava kopija, danes ni več brihtnih , le kako se kdo znajde, živela
grunger81
12. 06. 2014 20.06
+4
1907955 daj mi primer, ko je padala toča pri temperaturi zraka cca 18C, ker vidim da si zelo brihtne glavce? Ne mi sedaj bluzit o teoriji nastanka toče prekopirane iz wikipedije. Kajti naslov članka se je glasil da je še vedno velika verjetnost nastanka toče. Članek je bil objavljen že po nalivih v MB oz. skoraj po celi Sloveniji itd oz ko je že padla temperatura za 10-15C. A je še kje padala toča po 16 uri mogoče? Ne ga srat no!
debelasadnakupa
12. 06. 2014 20.08
-4