Slovenija

'Prijateljsko posojilo' za brezplačnike

Ljubljana, 18. 01. 2011 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Direktor podjetja Media Polis je na zaslišanju pred komisijo za brezplačnike razkril, da je posojilo od njih dobila tudi ena od političnih strank. Raščan pa je potrdil, da je dal posojilo za izdajanje Ekspresa.

Preiskava brezplačniki
Preiskava brezplačniki FOTO: 24ur.com

Direktor podjetja Media Polis Marjan Novak je na zaslišanju pred komisijo, ki se ukvarja z izdajanjem brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, razkril, da je posojilo od njih dobila tudi ena od političnih strank. Lastnik in direktor Dela Revije Matej Raščan pa je potrdil, da je dal posojilo za izdajanje Ekspresa.

Novak je na zaslišanju spregovoril o posojilih, ki jih je Media Polis dajala, član komisije Anton Anderlič (LDS) pa ga je vprašal, ali se je med posojilojemalci znašla tudi politična stranka. Novak je pojasnil, da so z eno politično stranko tudi poslovali, ker pa stranka ni bila takoj sposobna poplačati storitev, je prišlo do nekajmesečnega posojila. Na tej točki je Župevčeva sejo zaprla za javnost.

Malo pred tem je Novak sicer članom komisije razložil, da so za SDS opravljali zakup medijskega prostora za potrebe "ene ali dveh volilnih kampanj".

Že na začetku zaslišanja pa je Novak razkril, da so posojilo dali tudi izdajatelju Slovenskega tednika, podjetju Progresija. Predsednica komisije Melita Župevc (SD) je namreč Novaku dejala, da je direktor podjetja Progresija Andrej Lasbaher dobil dve posojili, eno v višini 650.000 evrov, drugo pa še za 30.000 evrov višje. Novak je potrdil, da je eno od teh posojil prispeval Media Polis, a dodal, da sta se s tem ukvarjala Suzana Mihelin Ritlop in Božidar Novak.

Del posojila, nekaj čez sto tisočakov, so vrnili, je še pojasnila priča in dodala, da posojila dajejo tudi drugim podjetjem, vendar ne tako visoka. Proti Progresiji so vložili tožbo, vendar so jo umaknili, saj da so ugotovili, da od podjetja ne bodo mogli nič izterjati in da bi s tem imeli le stroške.

Lastnik in direktor Dela Revije Matej Raščan pa je potrdil navedbe direktorja izdajatelja brezplačnika Ekspres Roberta Terška, da mu je posodil 300.000 evrov. Raščan je zatrdil, da je šlo za prijateljsko posojilo in da s podrobnostmi, zakaj Teršek denar potrebuje, ni bil seznanjen.

Po Raščanovih besedah je Teršek, s katerim se poznata že vrsto let, dejal, da pripravlja projekt, za katerega verjame, da bo uspešen, ni mu pa predstavil podrobnosti. Z njimi se Raščan tudi ni ukvarjal, saj je bil takrat zaposlen s svojimi projekti, denimo konsolidacijo lastništva v Delu Revije.

Denar mu je tako posodil na prijateljski osnovi, v večkratnih zneskih. Del posojila je šel kar z njegovega osebnega računa, del pa s podjetja, ki je v Raščanovi 100-odstotni lasti, in sicer podjetja Monera. Teršku zaupa, je dejal Raščan, to, da je denar posodil, pa je njegova osebna odločitev.

Predsednica komisije, ki preiskuje brezplačnika, Melita Župevc.
Predsednica komisije, ki preiskuje brezplačnika, Melita Župevc. FOTO: Blaž Garbajs

Bo učitelj lahko vrnil dolg 300.000 evrov?

Raščan zato tudi verjame, da mu bo Teršek ves denar vrnil, čeprav ga je član komisije Tadej Slapnik (Zares) povprašal, ali lahko pričakuje povrnitev dolga, glede na to, da je Teršek učitelj športne vzgoje, ki na mesec zasluži nekaj čez tisoč evrov.

Direktor Dela Revije mu je pojasnil, da je Teršek del posojila že vrnil in da verjame, da bo tudi preostalo, čeprav nekega načrta vračanja denarja nista naredila. A Slapnik mu je odvrnil, da te zgodbe, da je denar posodil prijatelju, "ne bo kupil". Raščan mu je odvrnil, da pravljic ne prodaja, vendar da ima vsak pravico, da zadeve razume po svoje.

Člane komisije so zanimala tudi pojasnila glede navedb v časopisu Delo o domnevni povezavi med Petrolom, Delom Revije in brezplačniki. Raščan je razložil, da je trgoval z delnicami Petrola, da jih ima tudi sedaj nekaj v lasti, vendar da to nima nobene povezave z brezplačniki.

Slovenski tednik
Slovenski tednik FOTO:

Raščan je pred komisijo tudi potrdil, da je bil v stiku z Andrejem Lasbaherjem, direktorjem izdajatelja Slovenskega tednika. Vendar je Lasbaher takrat nastopal kot predstavnik podjetja Petindvajset, je razložil Raščan, beseda pa je tekla o zakupu oglasnega prostora, a do poslovnega sodelovanja ni prišlo.

Župevčeva je bila nad povedanim vidno zadovoljna, in dodala, da po današnjem zaslišanju Novaka in tudi Raščana ni potreben noben dodaten komentar. Menila je, da sta današnji priči povedali zelo pomemben del zgodbe, Novak naj bi za komisijo zgovorne informacije posredoval tudi na zaprtem delu seje.

Pred zaslišanjem Novaka se je nekoliko zapletlo, saj je Novak kot svojega pooblaščenca pripeljal Boštjana Penka. Penko pa je kot pooblaščenec na zaslišanju pred komisijo zastopal tudi Lasbaherja, ki je bil delno zaslišan na zaprti seji. Predsednica komisije je zato za 20 minut zaprla sejo, člani pa so sklenili, da se zaslišanje nadaljuje. Penka so kljub temu opozorili, da je dolžan varovati podatke, ki so bili razkriti na zaprtem delu zaslišanja Lasbaherja.

Danes sta bili zaslišani le dve od štirih napovedanih prič. Predsednik uprave holdinga Zvon Ena Simon Zdolšek se je komisiji opravičil, nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor Damijan Koletnik pa naj bi na zaslišanje zamudil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Musti
19. 01. 2011 12.57
Počasi se plete mreža okoli Janeza Janše. Ljudje morajo spregledat da je Janez dolgoprstnež, ki mu ni mar za nič drugega, kot priti na oblast in polniti žepe sebi in svojemu krogu ljudi. EGo trip totalni. Sledilci Janeza pa takole :: Ovce niso in ne bodo nikoli same razmišljale, ampak so zmer rable pastirja da jih vodi na pašo na kamenje :)
belavrana
19. 01. 2011 10.15
Le redki izbranci lahko dobijo posojilo brez ustrezne garancije. Zadolžijo se lahko za nekaj 100 tisoč €, čeprav je že vnaprej jasno, da ta denar ne bo nikoli vrnjen. Nekdo, ki prejema le 10 € manj kot je zajamčena plača, pa je kreditno nesposoben in ne more dobiti niti 500€ posojila. Nekoč je veljalo, da so ti lahko mesečno odtegnili tretjino dohodka. Če nekdo prejema 450€ pokojnine, bo le težko prihranil 500€, lahko pa bi isti znesek vrnil v enem letu, skupaj z zakonitimi obrestmi. A je že tako, da tistim, ki imajo vsega dovolj, je dovoljeno dobiti še več, vsi ostali pa naj še naprej životarijo.
etul
19. 01. 2011 08.58
se mi je kr zdel da boste brisal sicer ne vem v čen je sovražni govor če napišem da mi ženšče ni všeč
etul
19. 01. 2011 08.57
o men se pa dopadejo tile brezplačniki jih imam skoz na WC pa sam uč vržem gor pa gre vse od mene brez problema
dule100
19. 01. 2011 08.28
Politkomisarko za medije-Župevčevo, še posebej zanima pisec G.Kovačič. Morda je on pisec članka o tem, kako je T.Rop pletel kitke Politkomisarki M.Župevc !
jurimuri1
19. 01. 2011 06.06
le zakaj jaz nimam takih dobrih prijateljev !
ekskluziv.scena
18. 01. 2011 22.30
...Je pa poklic politika izredno podcenjen. Ne samo, da tvegajo eksistenčni minimum in nagnjenost k demenci, pogosto izgubijo tudi stik z realnostjo... Bodimo prizanesljivi.
nightangel
18. 01. 2011 22.08
Tale Župevčeva pa me malo spominja na neko igralko v filmih za odrasle,samo da je ona bila neprimerno lepša.
ekskluziv.scena
18. 01. 2011 21.52
@nefretete 18.01.2011, 21:25 _______________ Tudi na to so mislili ;)
nefretete
18. 01. 2011 21.25
opus.politicus 18.01.2011, 21:21 0 Brezplačniki za nepismene in polpismene so nepotreben strošek. Verjamejo na besedo. pri gorjenju se ti lahko kdaj zatakne, pri pisanju pa vedno lahko novinarja obtožiš, da ga je polomil. Pa nič kriv. Le kdo si je omislil brezplačnike in za čigav denar?
ekskluziv.scena
18. 01. 2011 21.21
Brezplačniki za nepismene in polpismene so nepotreben strošek. Verjamejo na besedo.
jboki
18. 01. 2011 20.37
Človeška domišlija nima meja.
samajajca
18. 01. 2011 20.36
Sem gledal danes na slo3, burleska. Nekaj aberveznih, totalno zmedenih parlamentarcev je postavljalo konffuzna, zmedena, izvenkontekstna vprasanja, Novak pa je upraviceno komaj zadrzeval smeh ob takih otrocjih postopkih izprasevanja. Pa to je direktno za na youtube, da bi se lahko smejal celi svet.
HLAPCI.HLAPCI
18. 01. 2011 20.23
nefretete18.01.2011, 16:21-3 Prijatelj vsekakor potrebuje ob sebi prijatelje. Če pa bodo do takrat, ko jih bo dobil za družbo še prijatelji, je pa vprašanje. He, he... Verjamem v pravico. Se popolnoma strinjam, in tudi
ekskluziv.scena
18. 01. 2011 20.10
Zgodilo se ne bo nič. Zakoni so napisani za prodane duše.
CSI-Morost
18. 01. 2011 19.56
Nič. Tema. Le blond lasje se svetijo. Pa še ti so neokusno naravnost posekani. Bljak. Groza. Ja pa še konice so scefrane. Pa ušeso so obtežena z bronastimi mlinksimi kamni. Pa govori tako strašno. Pa še misli da je lepa. Pa še prepričana je, da je pametna. Uf, nesreča vseh nesreč, kdo za boga jo je izvolil? A ja, volilci z volilno pravico. Prav jim je. Amen!
est
18. 01. 2011 19.51
Če želiš zamegliti zadevo , ustanoviš komisijo in mlatiš prazno slamo, dokler se vihar ne poleže.Potem pa psi lajajo, karavana pa gre dalje.
gozdar1
18. 01. 2011 19.15
Postenjaki na "levi" in "desni"(namerno v narekovajih )....razen za vernike,ki verjamejo v cistost svoje opcije seveda...
korintos1
18. 01. 2011 19.08
CtrlDelete Prijatelje si zrihtaj. Prave.
CtrlDelete
18. 01. 2011 18.40
Učitelj bi me lahko naučil kako se dobi 300.000 evrov prijateljskega posojila!!!??? Brez obrestno, friendly friends!