Slovenija

Primer Jaklič: KPK si ne želi nadaljevanja prelaganja odgovornosti

Ljubljana, 08. 05. 2024 12.32 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V., K.K.
Komentarji
74

Po več tednih še vedno ni jasno, kdo je pristojen za rešitev primera ustavnega sodnika Klemna Jakliča, ki naj bi nezakonito ob funkciji ustavnega sodnika opravljal še dejavnosti v okviru svojega samostojnega podjetja. KPK je prijavo zoper Jakliča odstopila državnemu zboru, mandatno-volilna komisija pa meni, da je za to pristojna KPK. Ta sedaj pravi, da končuje "ping-pong" obračun z državnim zborom in bo za mnenje zaprosila pripravljavca zakonodaje. Predsednik Komisije Robert Šumi je ob tem izpostavil, da komisiji vsekakor ne manjka poguma pri obravnavi posameznih zadev.

KPK
KPK FOTO: Bobo

KPK je sedaj proučila dopis Mandatno-volilne komisje Državnega zbora, ki je menil, da ni pristojna za obravnavo tovrstnih zadev ter da bi stvar morala presojati prav KPK. Komisja sedaj pravi, da si ne želi morebitnega nadaljnjega prelaganja odgovornosti, zato bo za mnenje zaprosila pripravljavca zakonodaje. "Komisija sicer že več let opozarja na neustrezno ureditev področja nezdružljivosti funkcij v posameznih zakonih in se zavzema za enotno ureditev v Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). S tem se zavzema za jasno materialno in procesno zakonsko dorečenost, na podlagi česar bi sama lahko učinkovito in zakonito vodila postopke, kar bi prispevalo h krepitvi pravne države."

Ob tem so spomnili, da so leta 2021 na takratno vlado naslovili pobudo za poenotenje področja nezdružljivosti funkcij, a da vlada k temu ni pristopila, prav tako ne DZ. Na Komisiji zavračajo namige, da bežijo od odgovornosti, "kot je mogoče razbrati iz včerajšnje izjave predsednice MVK za enega od medijev". Poudarjajo, da je stališče Komisije, da za presojo nezdružljivosti funkcij ustavnih sodnikov v skladu z ZIntPK ni pristojna, nespremenjeno vse od uveljavitve ZIntPK leta 2011. ZIntPK namreč v prvi alineji prvega odstavka 12. člena Komisiji izrecno daje pristojnost izvajanja nadzora nad nezdružljivostjo funkcij zgolj za določbe ZIntPK, so zapisali v sporočilu za javnost.

Klemen Jaklič
Klemen Jaklič FOTO: POP TV

Pojasnili so, da je področje nezdružljivosti funkcij načeloma urejeno v sistemskem zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, lahko pa to področje drugače urejajo posamezni specialni zakoni. "Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije področje nezdružljivosti ureja tako materialno (katere dejavnosti ali funkcije so nezdružljive) kot tudi procesno (kdo in v kakšnem postopku odloča). Drugi področni zakoni lahko področje nezdružljivosti urejajo tako materialno kot tudi procesno (npr. zakon o sodniški službi) ali pa zgolj materialnopravno, pri čemer ne določijo, kdo (kateri organ) in v kakšnem postopku o morebitni nezdružljivosti odloča. Tak primer je tudi zakon o ustavnem sodišču," so navedli.

"Ker Zakon o splošnem upravnem postopku ne določa, kdo odloča v morebitnem sporu o pristojnosti med Komisijo in DZ, in ker si Komisija ne želi morebitnega nadaljnjega prelaganja odgovornosti, bo na Ministrstvo za pravosodje kot nosilni organ tako Zakona o ustavnem sodišču kot tudi ZIntPK podala zaprosilo za neobvezujočo mnenje o tem, kateri organ je pristojen odločati o nezdružljivosti, ko področni zakoni nezdružljivost funkcij urejajo zgolj materialnopravno." 

Ob tem KPK poudarja, da Komisija lahko uvede postopek zgolj, ko obstaja sum o obstoju nezdružljivosti. "V izogib napačnim pričakovanjem in interpretacijam pa je treba pojasniti, da četudi bi bila Komisija pristojna za obravnavo konkretnega primera, postopka ugotavljanja nezdružljivosti ne bi več mogla uvesti, saj je ustavni sodnik domnevno nezdružljivost funkcij že odpravil," opozarjajo. Postopek lahko uvedejo zgolj v primeru, tako komisija, ko je sum o obstoju nezdružljivosti funkcij še vedno aktualen.

 Če Komisija ugotovi, da funkcionar opravlja dejavnost, ki ni združljiva z opravljanjem funkcije, ga pozove, da nezakonito situacijo v določenem roku odpravi. Prekrškovna sankcija pa je predvidena zgolj za primere, ko funkcionar nezdružljivosti funkcije niti po pozivu Komisije ne odpravi. "Ker v konkretnem primeru s. p. ni več aktiven in je ustavni sodnik morebitno nezdružljivost funkcije že odpravil, Komisija, tudi če bi bila pristojna za obravnavo zadeve, ugotovitvenega in prekrškovnega postopka niti ne bi mogla več uvesti," so sklenili v današnji pisni izjavi za javnost.

Klakočar Zupančič: Za presojanje v zadevi Jaklič kot strokovni organ pristojna KPK

Parlament kot politični organ ne more odločati o strokovnem vprašanju, zato je za ugotavljanje nezdružljivosti funkcij v primeru ustavnega sodnika Klemna Jakliča kot strokovni organ pristojna KPK, meni predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Želi pa si, da bo organ, ki bo odločal o zadevi, imel dovolj poguma, je dejala v pogovoru za STA.

Klakočar Zupančič se tako pridružuje mnenju mandatno-volilne komisije DZ in poudarja, da v slovenski zakonodaji velja, da če določenega vprašanja ne pokriva specialni zakon, v danem primeru zakon o ustavnem sodišču, potem velja generalni zakon, torej zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Kot je še dodala, pa zakon o ustavnem sodišču očitno ni predpostavil takšnih primerov, ker "je bilo mišljeno, da ustavni sodniki ne bodo počeli takih stvari".

"Ustavni sodniki morajo biti ljudje z visoko stopnjo integritete in se morajo zavedati svojih omejitev. Zato v ustavni zakon pač ni bilo napisanih stvari, ki bi morale biti popolnoma jasne vsakemu kandidatu za ustavnega sodnika. Skrbi me stanje pravne države, če ustavnim sodnikom morda ni jasno, da sicer dovoljenih dejavnosti ne morejo opravljati kot samostojni podjetnik," je dejala.

Obenem je predsednica DZ še opozorila, da je KPK prijavo DZ odstopil z dopisom, in ne s sklepom. V nadaljevanju bi se tako sicer lahko zgodilo, da bi KPK parlamentarcem zadevo odstopila s sklepom, a ob tem lahko po besedah predsednice DZ nastane kompetenčni spor, v katerem bo moral nekdo odločati, kdo je pristojen za odločanje v zadevi Jaklič. "Predstavljam si, da bo to ustavno sodišče," ugotavlja prva med poslanci.

Predsednik Komisije: Komisiji vsekakor ne manjka poguma pri obravnavi posameznih zadev

Na izjavo Klakočar Zupančičeve v zvezi z vprašanjem pristojnosti obravnave nezdružljivosti funkcij ustavnih sodnikov se je odzval predsednik komisije Robert Šumi.

"Komisiji vsekakor ne manjka poguma pri obravnavi posameznih zadev; ne glede na to, kdo so obravnavane osebe, svoje delo opravimo profesionalno. Tudi v konkretnem primeru ustavnega sodnika že vodimo postopka s področij naših pristojnosti, ki so nedvoumne, torej omejitev poslovanja in premoženjskega stanja," je dejal.

"Če pa bo pripravljavec zakonodaje, Ministrstvo za pravosodje, podalo neobvezujoče stališče, da je za presojo nezdružljivosti ustavnih sodnikov pristojna Komisija, bomo to mnenje upoštevali in v skladu s tem spremenili prakso, ki je na Komisiji veljala od leta 2011 in ki doslej ni bila problematizirana," pojasnjuje. 

Dodal je še, da kot so že sporočili prejšnji teden, vsebinska ali postopkovna zakonska nedorečenost tudi po njihovem mnenju še ne pomeni, da je legalno hkrati tudi legitimno, kar se kaže tudi v konkretnem primeru.

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metuljka
08. 05. 2024 18.40
+2
Ustavni sodnik, človel, ki bi moral biti vzor , glavni odločevalec , varovalka za pravno drzavo - lopov velikega kalibra.. Od kje mu taka nedokončana vila vredna 1.5 milijona evrov... To je pravo vprašanje ! In taki sodniki bojo presojali o zakonitostih ljudstva... Jaklič je tudi spomenik poteptane pravne drzave, ne samo dejansko ampak tudi simbolno... To še potrjuje sprenevedanje inštitucij okoli pristojnosti... Mi se dejansko lahko samo ukinemo ... Slovenija nima nobenega spoštovanje ne do drzavljanov, ne do ozemlja, ne do zastave, preteklosti... razpuščena , primitivna, nazadnjaška skupnost nekaj med seboj sovraznih plemen
minnaema@yahoo.com
08. 05. 2024 17.38
-3
Primer Jak... s tem NI NIKOMUR NIČESAR ŠKODIL - pa saj nekaj primerov je bilo tudi v preteklosti poznanih pri "nekaterih" pa vse tiho je bilo.......ali so "nekateri " imeli "zavetje" ...torej NI enakosti zato naj se te reči jenjajo in pustijo "človečke" ki delajo svoj poklic pri miru !
Groucho Marx
08. 05. 2024 18.08
-2
Naših pet lahko, en vaš pa ne sme, to si hotel reči, frenki bot.
mate08
08. 05. 2024 17.08
+3
Ni problem solastnišvo US Čeferina v Ustavnem sodišču...problem je Jakičev sp....anede levaki??
paru
08. 05. 2024 17.07
+2
Spet se delate norca iz državljanov, volivcev ,ki jih potrebujete samo vsakih 4 oz. 5 let! Če bi bil namesto Jakliča npr. Janez Miklavž, bi bila pristojna vsa sodišča , pa vsi občinski sveti, pa KPK, pa Policija, pa ni da ni...Če se vsi otepate primera, naj razsodi kar Ustavno sodišče skupaj z Jakličem! Burleska od države...
Castrum
08. 05. 2024 16.37
+0
Uršika je zakuhala štalo, zaradi katere imajo glavobol vsi ustavni sodniki
peresni
08. 05. 2024 17.54
+0
Eni si delate norce iz vsega, kar ne diši po vaših privilegijih in skrajnostih. Da bi vas bolela glava, ker en ustavni sodnik podpira popolnoma vse rabote samo enega človeka in njegove stranke, ki ga je nastavila...te otročje bolezni pa še niste preboleli. Trumpizem v vsem šarmu bede.
Groucho Marx
08. 05. 2024 18.13
-3
Nikjer ni nič predvideno, frenki bot... lepo sta vas naščuvali najprej parlamentarna starleta in potem še sodnica fušarka nežika.... lewaci pa kot pes na kost. V zakonu o tem ne piše nič.
Harpuna
08. 05. 2024 16.20
+6
Pa kaj v tej državi sploh še kaj funkcionira ,razen korupcije in razprodaje države tujcem.
peresni
08. 05. 2024 16.20
+3
Vrana vrani ne izključuje oči...volitve in demokracija so farsa plenilcev. Ampak tudi ta farsa nam lahko omogoči preprečitev popolnega uničenja miru in svobode s strani desnih skrajnežev. Zato vsi na evropske volitve.
Un71
08. 05. 2024 15.54
+4
Pa smo spet tam... vladavina prava... prelaganje odgovornosti... glede tega smo svetovni prvaki... Bolj sem star bolj razumem rek: Blagor ubogim na duhu... (manj veš, manj se sekiraš)
Stane Adami?
08. 05. 2024 15.54
+3
KPK pod Šumijem je čisto navadna partzijska komisija. Stavil bi, da ker je bil MILIČNIK išče navodila v določenih službah kako ravnati. Človek brez vsake hrbtenice. MILIČNIK pač!
kiropraktik
08. 05. 2024 16.24
+1
Tako, kot Jevšek! Važen je položaj in poslušnost!
Belabreza
08. 05. 2024 15.47
+0
Nobena trgovka ne sme imeti odprt sp za trgovino, pa imajo precej nižje plače od tega stremuha, tale pajac desnuharski pa kar sam sebi dovoli odpreti sp in potem se še posmehuje, da ima več dela s tem, kot pa je zaslužek. Zakaj ne pokaže vseh transakcij, ki jih je prejel na svoj račun? Ker so nezakonite. Verjetno je poučeval harmoniko in prejemal plačilo za usluge, ker po pogodbi, ki jo je podpisal, ne sme opravljati istega dela na sp kot ga opravlja službeno. Toliko se navadni državljani spoznamo na zakone, tile pravniki pa obračajo, prestavljajo vejice, tolmačijo na svoj način, samo da zameglijo mahinacije, ki jih izvajajo za velike denarce.
Castrum
08. 05. 2024 16.36
-2
Ej, belka, kaj pa tistih 6 ustavnih sodnikov ki popoldan kasirajo za predavanja in poučevanja prav tako kot Jaklič, sam dobijo plačano na drugi konto? To te ne "moti"?
Groucho Marx
08. 05. 2024 18.01
-2
Levabreza, kar si napletla, je en kup insinuacij in drugega nič. Z enako verjetnostjo se lahko sprašuješ še ob fušu ostalih sodnikov.
Groucho Marx
08. 05. 2024 18.06
-2
Da ne govorimo v veselu in kuštravcu, za katera pa zakon izjem ne predvideva. Pa ste lewaci v stiski in zadregi nazadnje naumili, da četrt milijona ni pridobitništvo. Res ste neverjetni, mojstri v očitanju drugim, kar počnete sami.
Voly
08. 05. 2024 15.39
+0
Pač, tako kot vedno. Nihče se ne upa nikomur zameriti. Sreča, da čas neusmiljeno teče in kmalu bo temu Janševemu oprodi potekel mandat.
MESE?AR
08. 05. 2024 15.29
+0
Kaj pa jih moti, ča pa pravijo, da je vse zakonito ?
biggbrader
08. 05. 2024 15.39
+8
Motijo jih ločena mnenja edinega ustavnega sodnika, ki ima sploh kaj pojma in znanja.
zmerni pesimist
08. 05. 2024 15.27
+4
Ko med gorami zavpiješ vsi so isti odmev ponavlja isti isti isti
lokson
08. 05. 2024 15.23
+0
Banda pokvarjena levajzarska. Res, ne najdem lepših besed.
jank
08. 05. 2024 15.29
+1
lokson
08. 05. 2024 15.30
+0
Dobro ti veš, kaj imam v mislih. Žal sodiš mednje.
Voly
08. 05. 2024 15.41
+2
A Jaklič, ki vedno, ampak res vedno dosodi v korist svojemu idolu pa ni pokvarjen? zakaj dvojna merila?
jank
08. 05. 2024 15.20
+2
Kako čudni so tukajšnji desničarji. Ko gre za njihove, ni greha. Ne moti jih seks in varanje Trumpa, nič ni narobe z ustavnim sodnikom, ki je bil več kot 6 let, do odkritja, še podjetnik in s tem izven javnega nadzora. In ko se koga njihovega zaloti preusmerjajo, npr. na nakup stavbe na Litijske,
jank
08. 05. 2024 15.22
+3
nad,: ta nakup je bila lopovščina in mora dobiti epilog. Toda to ni predmet vsebine članka
lokson
08. 05. 2024 15.29
+3
Malo pobrskaj Jank. Ne tukaj gor, tega ne boš našel. Sta punci iz Preiskovalno dokumentirano vse objavili. Sedaj imata zaradi tega velike probleme. Briše se jih, ukinjaFB račune itd. Asta in Anuška, moralni policistki, delata nad ure.
Groucho Marx
08. 05. 2024 15.39
+0
Sam si že priznal, da pri jakliču ni nič nezakonitega. Ko ti je zmanjkalo vsega drugega, si mu nazadnje očital le še premalo domoljubnosti, ker se je odločil za davčno ugodnejšo varinato izplačila honorarja, kar je smešno za pop.... 🤣😅
Tami69
08. 05. 2024 15.14
-1
Je drugi Doncic se ponosen na svoje,ker prvi ravno z 12 % metom za tri ni zadovoljen..sam vprašam za prijatla Vesela?
Mirko Igor
08. 05. 2024 15.13
+3
Je kdo vprašal mladino kaj je pomembno, kaj potrebujejo, vidijo prihodnost, šolski sistem sledi povpraševanju in trgu ali zgolj vztraja v usmerjenem izobraževanju iz 80 let, ko se je poklicne in strokovne šole uničevalo....
Mirko Igor
08. 05. 2024 15.15
+3
A ja, politične teme, razdvajanje, obsojanje, .... Še dobro, da imamo neodvisno ....
Groucho Marx
08. 05. 2024 15.00
+3
Lewaci v svoji maniri očitajo drugim, kar počnejo sami. Jakliču očitajo popoldanski fuš, čeprav je v skladu z zakonom in fušajo vsi ustavni sodniki. Tudi sp ni v nasprotju z zakonom. Nežika je nečrkobralsko poskušala s tolmačenjem, kako da so pogodbe oh in sploh transparentne in čiste kot solza, pa smo ugotovili, da se da netransparentno goljufati tudi s pogodbami. Ne obtožujem nežike in špelce, da to počneta, preden me šavsne kak popadljivi lewac, loool... Imata pa to možnost, enako kot jaklič na spju. Tudi spjevski račun vsebuje specifikacijo o opravljeni storitvi, kdaj, kaj, komu... lewaci tega še niso vzeli. Za tegale vesela pa za kuštravca pa izjem v zakonu ni. Poskušal je z lažjo, da ima privoljenje, pa ga potem ni našel. 😅🤣😅 Lewaci so nazadnje naumili tolmačenje, da fuš za nekaj stotisočakov baje ni pridobitniški. Ja tako svetohlinski so lewaci...
JApajaDAja
08. 05. 2024 14.52
+1
"bo zaprosilo za mnenje kako ukrepati"? pa dobro..zna kdo od te mogočne stroke brati zakone ali so ti odvisni od zračnega pritiska, zunanje temperature, vlažnosti, razpoloženja...?
Rothschild1
08. 05. 2024 14.50
+6
Kaksno sprenevedanje. Meznarjeva je kupila stanovanje, ki ga sedaj oddaja. Pa je vse tiho. Alooo Kaksni dvojni vatli. Prav vsi ustavni sodniki imajo se kaksne druge prihodke. Kar ni prav nic sporno. Samo za Rdece kmere je vsak prihodek "nenasih" kriminal