Slovenija

Primer Petrovič: podatki Facebooka razkrivajo, da pogovori iz anonimke niso spremenjeni

Ljubljana, 19. 01. 2017 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Podatki, ki jih je od Facebooka pridobilo tožilstvo, se ujemajo s posnetki zaslonskih slik, ki so pred letom dni zaokrožili skupaj z anonimko, ki je člane vodstva Sindikata policistov Slovenije bremenila, da so se dogovarjali o načrtni policijski kontroli nad ministrom Koprivnikarjem.

Državna pravobranilka Neva Aleš Verdir je na današnjem naroku v tožbi predsednika SPS Zorana Petroviča zoper policijo oz. ministrstvo za notranje zadeve zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi - Petrovič v njej zahteva vrnitev na svoje delovno mesto - predložila podatke družbe Facebook. Kot je pojasnila sodnemu senatu, je iz teh podatkov razvidno, da pogovori na zaslonskih slikah iz anonimke niso prirejeni ali spremenjeni.

Petrovičev zagovornik Boris Kanduti je sicer po prvem vpogledu v kopije dokumentacije ugotavljal, da je ta drugačna in da gre za drugačen format kot na slikah iz anonimke. Pred sodiščem bo tako naslednjič nastopil policist s Specializiranega državnega tožilstva (SDT) Andrej Jug, ki je dejansko odpotoval na ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) in tam pregledal dokumentacijo, ki jo je na slovensko zahtevo predala družba Facebook.

Po besedah pravobranilke je iz teh podatkov tudi razvidno, da so se člani sindikata v zasebni klepetalnici na Facebooku kasneje dogovarjali tudi o izbrisu svojih profilov.

Petrovič toži policijo oz. ministrstvo za notranje zadeve zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.
Petrovič toži policijo oz. ministrstvo za notranje zadeve zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. FOTO: POP TV

Pričal tudi generalni direktor policije

Danes sta pred sodnico Tanjo Pustovrh Pirnat med drugim pričala generalni direktor policije Marjan Fank ter predsednik Sindikata policistov Slovenije Radivoj Uroševič.

Fank je med drugim pojasnil, da so mu že pred večerom, ko je bil v policijskem nadzoru ustavljen minister Koprivnikar, iz več virov pritekale številne informacije o načrtovanih aktivnostih sindikata, ki da niso zakonite. Med drugim je naštel opuščanje dolžnih ravnanj, blokade pomembnih podjetij z nadzorom tovornega prometa na vhodu v podjetja z namenom povzročanja gospodarske škode, pa tudi nadzor premierja Mira Cerarja ter ustavljanje ali nadzor posameznih članov vlade, Fank je izpostavil Koprivnikarja ter takratnega ministra za finance Dušana Mramorja.

Vrnitev Petroviča v policijo ni možna, je danes poudaril generalni direktor policije Fank, češ da je bilo zaupanje porušeno do te mere, da delovnega razmerja ni mogoče nadaljevati. Tudi pravobranilka je v imenu ministrstva za notranje zadeve poudarila, da "obstajajo okoliščine, zaradi katerih nadaljnja zaposlitev Petroviča v policiji ni mogoča". Ob tem je navedla pričanja Petroviča v tem postopku, ki da so se že izkazala za neresnična.

Na vprašanje Petroviča, ali je pripravljen na poligrafu ponoviti svoje trditve, pa je Fank dejal, da ne, ker da "ne rabim oprati ne svojih odločitev ne svojega imena pred javnostjo".

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je v svojem pričanju danes potrdil Petrovičeve trditve iz prejšnje obravnave, da mu je Uroševič dan po policijskem nadzoru posredoval SMS sporočilo generalnega direktorja policije, da "večje sramote kot je ta s Koprivnikarjem, še ni doživel" ter da upa, "da boste razumeli, da ne bom na vaši strani, ker je to pod vsakim nivojem".

Na vprašanje pravobranilke je pojasnil, da so na nekaterih sestankih pogajalskih skupin obeh sindikatov glede sindikalnih aktivnosti v času stavke padali tudi kakšni "pobalinski" predlogi, vendar jim sam ni dajal pozornosti oz. jih je preslišal. Kot je pojasnil, je bilo tega veliko, ni se pa spomnil, ali je take predloge kdaj dal tudi Petrovič.

Policist Zajc zavrnil, da je sam naredil zaslonske slike pogovora

Danes je bil zaslišan tudi policist Robert Zajc, ki so mu po objavi anonimke nekateri očitali njeno avtorstvo. Zavrnil je, da bi sam naredil zaslonske slike pogovora v zasebni Facebook klepetalnici ali komu drugemu omogočil dostop do svojega Facebook profila, da bi lahko to storil. Kot je navedel, je od objave anonimke tarča očitkov o izdajstvu Petroviča, zaradi česa je bil dlje časa v duševni stiski in se je po nasvetu policijske psihologinje od sindikalnega delovanja ogradil.

Zajc je bil v SPS vodja operativne skupine, ki je skrbela za organizacijo stavkovnih aktivnosti. Kot je pojasnil, je na sestanku decembra 2015 opozoril, da bi morale biti stavkovne dejavnosti sindikata zakonite, v mislih pa da je imel policijsko jemanje dopustov in druge stvari, ki so po njegovem mnenju "šle čez mejo dobrega okusa". Potrdil je tudi, da so v preteklosti na sestankih operativne skupine prišli na plano tudi predlogi, kot je na primer policijski nadzor ministra, ter druge.

Kot je izpovedal danes pred sodnim senatom, je 1. decembra 2015 - ker se z določenimi zadevami ni strinjal - tudi ukinil svoj dotedanji Facebook profil, s tem pa tudi svoje možnosti dostopanja do zasebne sindikalne klepetalnice, ter si ustvaril novega. Dodal je tudi, da je od enega od sindikalnih zaupnikov 3. decembra 2015 prejel navodila, kako pobrisati svoj Facebook profil ali pogovore na Facebooku.

Sodišče bo na naslednji obravnavi, razpisani za 13. marec, zaslišalo Juga ter Gregorja Novaka, ki je pri policiji zadolžen za stike s sindikati.

Navedel je poskuse pritiskov nanj in ob tem tudi sestanek s Petrovičevim zagovornikom Borisom Kandutijem, na katerem da je moral pokazati svoj mobilni telefon. Kot je dejal, je Kandutiju in članu sindikata Adilu Huselji pokazal tudi svoja zasebna sporočila, da bi dokazal, da ni bil on tisti, ki je naredil zaslonske slike pogovora v Facebook klepetalnici.

Kriminalist Erik Andrašič je sodišču pojasnil svojo vlogo pri ugotavljanju pristnosti zaslonskih slik s strani sindikata. Kot je pojasnil, je na prošnjo člana sindikata sodeloval na njihovem sestanku glede usklajevanja izjave za javnost o domnevnem dogovarjanju o ustavljanju ministra Koprivnikarja.

Minister Koprivnikar
Minister Koprivnikar FOTO: Miro Majcen

Poudaril je, da je na sestanku "kot človek, ki se malo več razume na elektronske komunikacije", tam zgolj podal neka svoja načelna mnenja. Članom sindikata je pojasnil, da na Facebooku ni mogoče ničesar pobrisati, ampak lahko zgolj deaktiviraš, pa tudi, da ima Facebook dobro varnostno zaščito, ki bi zaznala vsak poskus vdora v nek profil. Opozoril jih je na veliko bolj verjetno možnost ponarejenega Facebook profila, saj da ni težko odpreti profila z istim imenom in uporabiti enako profilno fotografijo.

Regionalni predstavnik na sindikatu Huselja je danes pojasnil, da ko so v vodstvu sindikata ugotovili, da je mogoče profile ponarejati, so sklenili pobrisati svoje stare Facebook profile. Posebna skupina pri sindikatu, ki je bila oblikovana za ugotovitev dejanskih dejstev, pa je po njegovih besedah ugotovila, da to, kar je bilo objavljeno na slikah iz anonimke, ni pristno, temveč vzeto iz konteksta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudar
20. 01. 2017 18.32
+1
Zgleda, da ga niti sram ni.
iGURT
20. 01. 2017 12.33
+2
...Petrovič, ivanova ekipa.
santamaura
20. 01. 2017 11.17
+4
Naredili so si zasebno klepetalnico na Facebooku in mislili, da lahko varno klepetajo - Pa tako neumni še njihovi psi niso, saj so šolani.. Me prav zanima, kdo jim da telefone in tablice polnit, ko se jim izprazni baterija
dostojevski II
19. 01. 2017 20.53
+4
Andrej Jug, ki je dejansko odpotoval na ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) in tam pregledal dokumentacijo, ki jo je na slovensko zahtevo predala družba Facebook.... KOLIKO BO ŠE STAL DAVKOPLAČEVALCE ta model, ki nima časti, nima poguma, da bi sprejel odgovornost za svoje početje.
sinhron
19. 01. 2017 21.24
-2
ROMELS
20. 01. 2017 08.41
+3
piu
19. 01. 2017 20.25
+1
popolnoma neresno
piu
19. 01. 2017 20.27
+1
wolfterier
22. 01. 2017 15.57
+2
Ne zagovarjam ga,niti slučajno,ampak minister muzikant bi pa moral v službenem avtu imet 00 !!!
.jest
19. 01. 2017 20.22
+5
Ali ta še ni v zaporu? Kaj se čaka?
FAUSTOS1
19. 01. 2017 18.46
+12
žalostno da tak človek še obstaja pri policiji in to kot predsednik sindikata kar kaže na pamet policistov
Teflonka
19. 01. 2017 18.37
+12
Pogrezni se Petrovič, ti in tvoj skorumpiran sindikat!
Demo-kracija
19. 01. 2017 18.10
+23
Ta človek nima ne morale, ne sramu. In tak bi naj še delal v policiji? Ni šans. Me pa moti, da ga kazensko ne preganjajo.
Karantanija
19. 01. 2017 17.59
+10
Dogovarjali so se in to ni prav. Amen.
wolfterier
22. 01. 2017 15.58
+2
Transformerji
19. 01. 2017 17.48
+8
Očitno je to še ena zadeva, ki se bo vlekla nekje do leta2030.
ginger 1
19. 01. 2017 17.45
-8
Vse nagnati od prvega do zadnjega. Pa se kučana !
Banion
19. 01. 2017 17.19
+27
Kdo je temu tipu dal uniformo in ga sprejel za policaja tudi ni vedel kaj dela
FC Chelsea2
19. 01. 2017 17.18
-20
a torej bomo spet govorili samo o tem kako so reveža ministra ustavili in spet nič o tem, da ta revež vendarle ni vozil kot bi moral kajti najbi bil on vzgled vsem in bi moral napihati 0,00 pa ni bilo čist tako. Ampak jasno treba je govoriti samo o tem kako je bogi minister
Fifi 24
19. 01. 2017 17.43
+11
Sveckar minister NI napihal !! Tudi ce bi bi bila to se vedno korupcija seveda bi potem moral biti minister tudi kaznovan , vendar ni napihal
weber1
19. 01. 2017 18.09
+11
To sploh nima veze da so ustavili ministra... Pomebno je, da si policaji ne smejo vsega privoščiti.. sploh pa ne na takšen način kot so si pri Koprivnikarju..
Malek
19. 01. 2017 18.37
+5
Tudi tvoji mozgani so v velikosti oreha, kot jih imate vsi sveckarji, ponavljaz lazi, lazi,lazi. Pri uporabi sluzbenega vozila v prostem casu, ja zakon zanj isti, kot za vse drzavljane. Ampak sveckarji z orehovimi mozgani tega ne razumejo. Po tretjem razredu osnovne sole imate valeto.
wolfterier
23. 01. 2017 11.53
+1
Napihal je,samo premalo za privat avto.Za službenega pa preveč,00,saj je jasno,a ne !
weber1
19. 01. 2017 17.07
+21
Kaj ta Petrović še ni v čuzi...?
trunck
19. 01. 2017 17.17
+20
kdo od SDS-ovec pa je tam??? MOgoče bi bil kdo, če bi se zamenjalo US, ta pa se ne bo, ker lepi Borut potrebuje glasove za naslednji mandat.
Fifi 24
19. 01. 2017 17.45
+9
Ni še si pa manejo roke svečarji spet bodo prodajali
wolfterier
23. 01. 2017 11.55
Ubogi svečkarji,dvakrat višji rejting imajo od cmerarjev in židanih,hahaha !!!
jebespolitiko
19. 01. 2017 16.44
+13
pa to politicno lopovsko korupcisko svin....jo naj vrne vso placo vse nakradeno in se v zapor z njim
jebespolitiko
19. 01. 2017 17.06
-2
r dajite minuse a politiki so krivi da je tko kt je ne pa policaji k enga laznivca hocjo zasit k
jebespolitiko
19. 01. 2017 17.07
+2
kr dajite minuse a politiki so krivi za stanje v drzavi,,,,in pol ga hocjo policaji zasit in on je kao nedovzn...on ni nc ukratu pa gulfov naj si prvo svojo placo zasluz pol pa naj policajem serje...politicni smrdo
macek_garfield
19. 01. 2017 16.40
+24
ha haha upam, da bo ta dobil sluzbo kot kak varnostnik pred kaksno stacuno v kaksnem marketu, da si ga bomo lahko hodili ogledovat in se mu smejat pa to, to bi bila najvecja kazen za tega pokvarjenca pa to
alenka.NN
19. 01. 2017 21.30
+3
po ta novem bo lahko pred sodiščem svečkarje usmerjal....
Megaclite
19. 01. 2017 16.31
+34
Od policaja pač ne moreš neke inteligence pričakovati. Seveda se bo sprenevedal do konca, svojo kredibilnost je petrović izgubil takoj po aferi.
FC Chelsea2
19. 01. 2017 17.21
-22
važno, da je minister tak revež. on je uradna oseba, ki bi moral voziti 0,00 pa ni pa se o tem ne reče niti besede. v tujini se za tako stvar odstopa.
alenka.NN
19. 01. 2017 21.31
+2
FC...vsi smo te že spregledali, da si en velik provokator, zato....ubogi si