Slovenija

Primerjali izdelke s slovenskih in avstrijskih polic: naša kava z več maščobami, njihove čokoladne kroglice z več aditivi

Ljubljana, 17. 03. 2017 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Inštitut za nutricionistiko je objavil rezultate primerjalne analize 23 naključno izbranih izdelkov z avstrijskih in slovenskih polic. Pri posameznih živilih so res našli podatke o manj ugodni sestavi hranil, a ne gredo zgolj v korist ene države. Naša kava je na primer vsebovala več maščob, avstrijske čokoladne kroglice za zajtrk pa več aditivov.

Pred kratkim so nekatere vzhodno evropske države izpostavile različne kakovostne standarde pri proizvodnji živil za posamezne države. Izkazalo se je, da so enaki proizvodi na Madžarskem in Slovaškem na primer precej manj kakovostni kot v Avstriji. V Bratislavi in Budimpešti so se tako odločili pritisniti na Bruselj, da bi sprejel pravila, ki bi vsem državljanom Evropske unije zagotovila enako kakovostno hrano.

V zvezi s perečo problematiko so na Inštitutu za nutricionistiko prejeli kar nekaj vprašanj glede sestave živil, ki so naprodaj v Sloveniji. Inštitut v okviru opravljanja raziskovalne dejavnosti spremlja tudi spremembe v sestavi predpakiranih živil na tržišču naše države, zato so se odločili javnost obvestiti o podatkih, ki so jih dobili ob primerjavi deklarirane sestave za nekatera predpakirana živila, naprodaj v Avstriji in Sloveniji.

V primerjavo so vključili 23 naključno izbranih izdelkov mednarodno prepoznanih tujih blagovnih znamk, ki so bili marca letos naprodaj v trgovinah v Avstriji in Sloveniji.

V nekaterih primerih je bil prisoten dodaten aditiv pri nas, v nekaterih pa v avstrijskih živilih.
V nekaterih primerih je bil prisoten dodaten aditiv pri nas, v nekaterih pa v avstrijskih živilih. FOTO: Thinkstock

Avstrijske čokoladne kroglice z več aditivi in manj OH kot slovenske, naša kava z več maščobami

Primerjali so njihovo deklarirano sestavo in podatke o hranilni vrednosti. Na osnovi primerjave deklarirane sestave za izbran vzorec živil ni mogoče zaključiti, da bi bila živila iz ene ali druge države v splošnem bolj ali manj kakovostna. V večini primerov razlike v deklarirani sestavi živil niso bistvene, vendar pa brez podrobnejših analiz ni mogoče izključiti razlik glede kakovosti surovin, ki se uporabljajo pri proizvodnji živil. Prav tako so večinoma minimalne razlike med hranilnimi vrednostmi živil.

Pri posameznih živilih v Sloveniji so sicer res našli podatke o nekoliko manj ugodni sestavi z vidika posameznih vsebovanih hranil, vendar pa so hkrati našli tudi primere, kjer je bilo to obratno. Nekateri v Avstriji dostopni izdelki na primer vsebujejo več soli ali pa manj zdravju koristnih prehranskih vlaknin, nekateri iz Slovenije pa na drugi strani več sladkorjev, katerih uživanje v splošnem želijo zmanjšati.

Tunina na avstrijskih policah je vsebovala več soli in nasičenih maščob kot slovenska, pri kavi se je kvaliteta nekoliko obrnila v korist naših sosedov, predvsem na račun maščob. Čokoladne kroglice, ki jih kupujemo mi, so imele več OH in maščob, a manj soli in aditivov kot enak avstrijski izdelek. 

Pri tem bi bilo potrebno zagotoviti tudi objektivno poročanje rezultatov, vključno z navajanjem vseh tistih v primerjave vključenih živil, kjer razlike niso opažene, še opozarjajo na Inštitutu za nutricionistiko.

Razlike pri uporabi aditivov gredo tako v obe smeri – v nekaterih primerih je bil prisoten kakšen dodaten aditiv v živilu v Sloveniji, v nekaterih primerih pa v živilu, ki se znajde na policah naše severne sosede. Podobno velja tudi glede deklarirane vsebnosti posameznih izpostavljenih sestavin, za katere so proizvajalci dolžni navajati masni delež.

Opozoriti je potrebno, pravijo na Inštitutu za nutricionistiko, da navedeno velja za izbrani vzorec živil, ki pa ni zajel zamrznjenih živil. Da bi lahko vprašanje različnih kakovostnih meril primerno razjasnili, bi bilo smotrno izvesti primerjavo z vidika kakovosti surovin in senzoričnih lastnosti izdelkov, najbolje v širšem evropskem prostoru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
19. 03. 2017 11.43
+1
Kr hodite v Lidl, Hofer itd, da Vam bodo še naprej prodajali nemške pomije.
ParaVomo
18. 03. 2017 13.39
+5
Vedno bolj smo revni, se pozna tudi v trgovini, odkar je HR prevzel Mercator je občutna razlika, naj samo kdo reče da je enako, na HR imajo polovico slabšo prehrambeno industrijo, to nam zdaj uvažajo, bravo slovenska vlada
samuray1
18. 03. 2017 18.05
+1
govoriš na pamet...recimo kje neki lahko uspeva kvaliteten paradižnik,paprika,čebula,zelje,krompir,fižola,kivi,mandarine,če ne na hrvaškem.Svežo meso je itak boljše,suhomesnati izdelki so bolljši,Gavrilović,Slavonski kulen,dalmatinski pršut,domaćica,jadro,dukat olj.Je dovolj???Sedaj to isto primerjaj s slovenskimi proizvidi,še bolje bo če jih boš primerjal,z nemškimi,avstrijskimi...Pusti ti pariško klobaso,hrenovke in podobno.
rr3
18. 03. 2017 10.37
+7
Zadnji stavek bi morali zaključiti ker je Slovenija na balkanu in ker je prehitevajo vse ostale države smo pri nas naredili analizo na podlagi etiket na embalaži v primerjavi z drugimi državami, ki so izvedle laboratorijske teste. Sramota za Slovenijo
Brabus
18. 03. 2017 14.51
+1
Ma, sej se že ne da nobenemu več delat, sej je vseeno dober plačan.
hotchilipoper
18. 03. 2017 10.16
+7
Za bivšo jugo se lahko prodaja vsa najslabša roba,tako vam evropa in naša vlada da vedeti ,koliko ste pri njih cenjeni
korintos23
18. 03. 2017 08.47
Slovenski krompir tudi ni dober, avstrijski ali nemški, tisti pa je, kak satan!
nekdonekje
18. 03. 2017 11.25
+2
Ja, pa še bolan je. V Bosni so pred kratkim zavrnili 77 ton nemškega krompirja, ker je bil ves bolan.
abct
18. 03. 2017 08.06
+7
Kaj sploh še verjeti? Zaupati sebi in svoji pameti. Čimveč pridelati doma in biti skromen. Očitno je to strategija za razvoj našega gospodarstva.
igornov
17. 03. 2017 22.36
+37
Samo v vednost tistim, ki trdijo, da so izdelki enake kakovosti v celotni EU. Zakaj je potem na embalaži izdelka kupljenega v Sparu, Mercatorju, Tušu....napis, da je izdelano za Romunijo, Srbijo, Bolgarijo, Slovaško, Slovenijo....itd, v Mullerju in DM pa za Nemčijo, Dansko, VB, Švico ........zraven pa je nalepljena deklaracija v slovenščini? Ni to dovolj velik pokazatelj, da ni roba enaka. Pri tem moram poudariti, da gre za enak izdelek.
User1063544
18. 03. 2017 08.41
+10
Itak da je, samo vladne službe želijo to zadevo potisniti pod preprogo zato pa so posplošili te Avstrijske nakupe z Slovenskimi. Naj oni kupijo izdelke proizvajalcev Nestle ipd v Avstiji in Sloveniji.. Pa da vidimo kaj bo pokazala analiza. Ti megakoncerni kujejo miljarde na račun manipulacije s hrano. Pa nihče niti ne migne s prstom.
Simoni?
17. 03. 2017 21.07
+26
Dejstvo je da spadamo med manj razvite države članice EU in je povsem logično da dobimo na svojih policah ves šrot iz razvitega sveta. Vsekakor držijo trditve o nesporni kvaliteti izdelkov, ki jih prodaja Müller. Naši državni inštituti za to in ono so itak le dobro plačana gnezda nedela in banditizma. Tako kot vse inšpekcije in ostali nadzorni organi...Gospodarstvo Bangladeša počasi postaja kar merodajna referenca na previsoki ravni, ko gre za naše politično nastavljene "strokovnjake".
dajno
17. 03. 2017 22.48
+4
+++ Ne žali Bangladeša delajo vrhunski tekstil
hypr
17. 03. 2017 21.04
+10
ti podatki ne drzijo in so prirejeni! Vsi nasi veliki prodajalci dobivajo iz zahodne evrope enake produkte kot vzhodna evropa (Ceska, Madzarska,Poljska, Romunija, Bolgarija, Srbija....) in ni nikakrsne logike , da so potem produkti na nasih policah drugacni od produktov na policah vzhodne Evrope!!! Na produktih, ki so v nasih trgovinah so deklaracije v vseh vzhodno evropskih jezikih, v Nemciji, Italiji, Avstriji so samo, recimo v Nemscini in Anglescini...itd. Mi dobivamo slabse produkte od nogavic do avtov in mi ni jasno kdo je zopet za milka cokolado napisal tako porocilo kot ga beremo v tem prispevku! To je enostavno laz in prevara!! Izjave da so produkti prirejeni za razlicna trzisca zaradi drugacnih potreb ljudi, ki tam zivijo je enostavno pateticno sprenevedanje in laganje ter zavajanje
kitzbill
17. 03. 2017 22.01
+19
sam to, nutela iz ene naše trgovine, ali nutela iz mullerja, kot dan in noč, pa to velja za čistila, pralne praške, pa ..........
DAEMONIUM
17. 03. 2017 22.21
+11
tocno tako kot sta oba napisala, banda prodana, madzari so vsaj do svojih posteni in so objavili med prvimi te stvari in Orban je izjavil da ne bodp smetnjak zahodni Evropi, nasi pokvarjenci pokvarjeni pa lasten narod zavajajo, ne le da nas tuju trgovci naokrog prenasajo ampak se nasi povrhu! in hotel sem prav to Nutelo navesti, kjer se prav vidi in okusi da je pri nas kupljena pri tujem trgovcu 100% slabsa, mesana s kakavom al s cim, v glavnem ima manj okusa po cokoladi!
dajno
17. 03. 2017 22.49
+5
hotchilipoper
17. 03. 2017 20.16
+6
To je isto,kot so našo banko dokapitalizirali,da jo bodo zdaj lažje prodali
VonFaust
17. 03. 2017 19.34
-7
Kaj se hrane tiče smo v slovenji in avstriji na dobrem... to kaj se pa v nemciji pakira pa je sama svnjarija ... sploh se ne gleda na kvaliteto... je pa zato poceni...
Teofil
17. 03. 2017 20.49
+3
Strokovnjak za nemško tržisče,slovenskega porekla
hofman85
17. 03. 2017 19.25
+17
ce niste ob italijanski al avstriski meji ne veste da jeste slabse izdelke in jih tudi preplacate...
sejvam
17. 03. 2017 19.19
+32
Resne države delajo resne raziskave (Višegrajci), to ni nobena raziskava, to je branje etiket na izdelku!!! Vi miislite da smo Evropa? Mi smo in še vedno nas imajo za Balkan, skupaj z našimi politiki pa smo BANANISTAN! To smo mi!!
Porocilo
17. 03. 2017 19.13
+5
Slovenska hrana je tudi v drzavah bivse jugoslavije slabse kvalitete. Preverjeno!
sejvam
17. 03. 2017 19.10
+19
Inštitut za nutricionistiko, privatna "firma" ki je financirana s strani Republike Slovenije in EVROPSKE KOMISIJE..res nepristranska raziskava ni kaj, še vedno mi noben nebo govoril da nas ne smetijo s tretjerazrednimi izdelki, namreč skoraj vsak teden sem v Avstriji in vem kaj je res in kaj ni!! In mi smo odlagališče škrt robe z vse zahodne evrope!!
sejvam
17. 03. 2017 19.13
+6
Sramota da imamo tako podkupljivo politiko!! Oni pač imajo denar in lahko kupujejo BIO,EKO in te fore
sejvam
17. 03. 2017 19.14
+6
dajno
17. 03. 2017 19.28
+5
Papir vse prenese, ime tudi. Danes lahko vsakdo ustanovi inštitut, zavod, da se lepo sliši, in strižeš ovce
Karantanija
17. 03. 2017 18.46
+31
Že dolgo je znano, da so v trgovinah Muller pralni praški boljši od enakih, kupljenih v drugih trgovinah. Ker je uvoženo iz Nemčije.
Justice1
17. 03. 2017 19.31
+13
Tako je, čokolada tudi. Da ne omenjam, da se dobijo okusi , ki jih v drugih trgovinah ni.
hotchilipoper
17. 03. 2017 19.49
+9
hotchilipoper
17. 03. 2017 19.51
+11
Odkar kupujemo pralni prašek v tujini,nimamo več kožne alergije,pa še lepše diši
Janko Jaki?
17. 03. 2017 18.28
+40
To je pa res raziskava, kjer primerjajo kaj piše na embalaži. To znajo v 3. razredu OŠ zlo zanesljivo prebrati na kateri pakungi bonbonov piše, da je notr več maščob. Razskiava, kot da bi šel kup v Lidl gumjaste bonbone, pa v Hofer gumjaste bonbone, pa bi reku, d so nekje bolj masti, ker na eni embalaži piše 28,9 g/100g, na drugi pa 29 g/100g.
dajno
17. 03. 2017 19.28
+2
Teofil
17. 03. 2017 20.50
+3
paxvobiscum
17. 03. 2017 18.27
+9
Ne poslušajte teh nebuloz. Bojkotirajte vse po vrsti, pa bo.
zelemijurij
17. 03. 2017 18.02
+23
Uprava za varno hrano a ne sme pogledati kaj je v hrani. Jao jao. Gledamo deklaracije in rečemo da vse štima. Saj na papirju itak vse štima in na embalaži je vse lepo. Res smo ubogi.
dajno
17. 03. 2017 17.56
+35
Plačana zadeva da pomiri ovce. Višegrajci tega ne kupijo
valjhunsinkajtimara
17. 03. 2017 17.58
+10