Slovenija

Soča zaradi mrazu dobila ledeno skorjo, domačini česa takega ne pomnijo

Ljubljana, 12. 01. 2017 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na hitri cesti H4 med cestninsko postajo Nanos in Vipavo so se zaradi poledice zgodile kar štiri prometne nesreče, k sreči vse samo z materialno škodo. V petek bo po državi najprej deževalo, nato bo dež prešel v sneg, kar bi lahko še dodatno poslabšalo razmere na naših cestah. Zaradi nizkih temperatur se je v zadnjih dneh naredila ledena skorja celo na reki Soči.

Več videovsebin
  • Padavine bodo zajele državo
    00:18
    Padavine bodo zajele državo
  • Iz SVETA: Zahtevne razmere na cestah
    02:36
    Iz SVETA: Zahtevne razmere na cestah
  • Iz 24UR: Zaradi poledice zaprta cesta
    02:03
    Iz 24UR: Zaradi poledice zaprta cesta
  • Iz 24UR: Prezebli migranti
    02:14
    Iz 24UR: Prezebli migranti

Zaradi nizkih temperatur so ceste ponekod po državi poledenele, predvsem to velja za Primorsko, zato Prometno-informacijski center voznikom svetuje previdno vožnjo.

Na hitri cesti H4 med cestninsko postajo Nanos in Vipavo se je v dopoldanskih urah zaradi poledice na vozišču zgodilo več prometnih nesreč. Cesta je bila zaradi poledice nekaj časa celo zaprta, obvoz za vozila (do 7,5 ton) pa je bil urejen po regionalni (stari) cesti Vipava–Razdrto.

Pozor, ceste po državi so poledenele.
Pozor, ceste po državi so poledenele. FOTO: Thinkstock

Kot so sporočili s PU Nova Gorica, so bili ob 8.43 obveščeni o prometni nesreči na hitri cesti v Rebrnicah. 36-letna voznica osebnega avtomobila je zaradi poledenelega vozišča z vozilom trčila v varnostno ograjo. Takoj za tem se je že po nekaj minutah na tej relaciji zvrstilo še več nesreč, skupno štiri. Gre za prometne nesreče I. kategorije z materialno škodo, udeležena pa so bila osebna vozila (poleg 36-letne voznice tudi trije vozniki, stari 29, 49 in 57 let).

V treh obravnavanih primerih bodo prometni policisti nesrečo zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico. Še vedno pa zbirajo obvestila glede okoliščin v zvezi s prometno nesrečo, v kateri je 57-letni voznik osebnega avtomobila z vozilom trčil v ustavljeno vozilo Darsa, ki je imelo nameščeno ustrezno signalizacijo za zaporo ceste. Ob 13.13 je bila hitra cesta H-4 ponovno odprta za ves promet (v obe smeri).

Prometno-informacijski center (PIC) obvešča, da megla v pasovih ponekod na Primorskem zmanjšuje vidljivost.

Na PU Nova Gorica voznike opozarjajo, da so zaradi nizkih temperatur oz. trenutnih vremenskih razmer lahko ponekod ceste poledenele, zato naj vozijo previdno. Dodatna previdnost in večja pozornost sta v teh zimskih razmerah nujni, prav tako za varno vožnjo mora biti tudi vozilo tehnično brezhibno in predpisano opremljeno. Ni odveč opozorilo, da zimske razmere zahtevajo drugačen način vožnje. Treba je voziti počasneje in skrajno previdno, hitrost prilagoditi razmeram v prometu ter stanju vozišča, povečati je treba varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami, ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje. Vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti, med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika, solidarnost in podobno. Gre za okoliščine, ki jih morajo vsi udeleženci cestnega prometa upoštevati. To velja še zlasti ob napovedanem sneženju in to dejstvo naj vozniki upoštevajo in vozijo strpno in previdno, da ne bi izgubili nadzora nad vozilom oz. da bi peljali čim bolj varno do cilja.

Več nasvetov tudi na spletu Policije.

Zaradi zdrsov tovornih vozil ter poledenelega vozišča je bil promet oviran tudi na glavni cesti Kozina–Starod.

Zaradi sneženja je na cesti Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. PIC

Po poročanju PU Kranj je s tovornega vozila na gorenjski avtocesti padal led in resno ogrožal varnost drugih voznikov. Voznike zato pozivajo, naj pred začetkom vožnje očistijo svoja vozila in tako preprečijo nevarne razmere.

Prihaja prva strnjena snežna pošiljka

Na Agenciji RS za okolje (Arso) pravijo, da se v državi počasi končuje dolgo obdobje suhega ali vsaj večinoma suhega vremena, ki ga je nekoliko resneje prekinilo le prehodno sneženje v južni Sloveniji na začetku januarja. Hkrati se končuje tudi obdobje nadpovprečno nizkih temperatur, ki jih je povzročil vdor polarne zračne mase pretekli četrtek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je povedal dežurni meteorolog ARSA Brane Gregorčič, bo v petek popoldne sneženje zajelo vso Slovenijo, z izjemo Goriške in priobalnega pasu. Najprej bo povsod deževalo, v petek okrog poldneva pa bo dež počasi prehajal v sneg, ki se bo s severa razširil nad vso državo. "Do večera, ko bo sneg ponehal, bo po po nižinah od 10 do 20 cm snega. Dobili bomo prvo strnjeno snežno odejo v letošnji zimi," pravi Gregorčič. Popoldne bodo temperature od –3 do 3, ob morju do 8 stopinj Celzija.

Prihaja prva strnjena snežna pošiljka v letošnji zimi.
Prihaja prva strnjena snežna pošiljka v letošnji zimi. FOTO: Damjan Žibert

Obeti za soboto in nedeljo

V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho vreme. V nedeljo bo delno jasno in spet hladneje. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Na Primorskem bo pihala šibka burja.

Sneženje bo ponehalo v prvem delu noči na soboto, je dejal Gregorčič. "Za vikend bo hladno, a novih padavin ne pričakujemo. Novo sneženje se obeta šele v prihodnjem tednu, najverjetneje od torka." Zaradi sredozemskega ciklona bo prihodnji teden precej mrzlo.

Več o vremenu si lahko preberete tukaj.

Arso opozarja pred razlivanji zaradi prehodne odjuge

Po podatkih Arsa se led trenutno pojavlja predvsem na manjših rekah z manjšim pretokom in brez velikega padca, pa še to ne pri vseh. Pri večjih rekah pa se led za zdaj večinoma pojavlja ob bregovih. Na Arsu sicer poledenitve rek in jezer ne spremljajo posebej kot pojava, lahko pa zaledenitev na rekah vpliva na odčitavanje podatkov za izračun pretoka rek, ki jih dobijo z avtomatskih postaj po Sloveniji.

Ob tem je Arso danes na svoji spletni strani objavil, da se lahko v petek, 13. januarja, ko je predvidena prehodna odjuga, zgodi, da zaradi zamrznjenosti vode v strugah vodotokov in s tem zmanjšane pretočnosti ter zaradi zamrznjenosti tal padavinska voda odteče po površju ledu v strugah ali po zamrznjenih tleh.

Zlasti ob plitvih strugah manjših vodotokov lahko ob teh razmerah pride do razlivanj na izpostavljenih ravninskih mestih ob strugi. Zaradi ledu in zamrznjenih tal lahko ponekod prihaja tudi do zastajanja površinske vode. Verjetnost za ta pojav je večja na območjih brez snežne odeje, še navaja Arso.

Nekaj podobnega se je namreč v sredo zgodilo v naselju Spodnja Rečica v občini Rečica ob Savinji, ko je zaradi ledu v reki Savinji voda ogrožala bližnje stanovanjske objekte. Posredovali so tamkajšnji gasilci, ki so z protipoplavnimi vrečami utrdili nasipe struge in preprečili poplavljanje objektov. Pristojne službe bodo v prihodnjih dneh poskrbele za sanacijo, o škodi pa ne poročajo.

Poledica povzroča zmedo na cestah.
Poledica povzroča zmedo na cestah. FOTO: Reuters

V okovih ledu celo reka Soča

Na območjih manjšega pretoka, predvsem akumulacijskih jezerih se je zaradi nizkih temperatur v zadnjih dneh naredila ledena skorja celo na reki Soči. Leden pokrov je tako deloma imelo že jezero nad hidroelektrarno Solkan, še nekoliko debelejši ledeni oklep pa jezero na Mostu na Soči. Domačini v zadnjih letih česa takega ne pomnijo.

Na reki Soči se je naredila ledena skorja.
Na reki Soči se je naredila ledena skorja. FOTO: Simon Melihen

Domačin iz Mosta na Soči Darij Vouk je povedal, da jezero na Mostu na Soči zagotovo več kot deset let že ni bilo zaledenelo. Sedaj je zaradi nizkih temperatur, ki tudi čez dan ne presežejo ledišča, na vodni gladini nastala dober centimeter debela ledena plošča. "Vendar je zaradi tega, ker so v elektrarni potrebovali vodo in zato znižali gladino akumulacijskega jezera, ledena ploskem nekoliko popokala," je povedal. Bolj kot nizke temperature je namreč na Severnoprimorskem občutiti sušo, saj že mesec in pol ni bilo padavin. 

Vouk se spomni, da je pred več desetletji jezero tudi tako pomrznilo, da so ga najpogumnejši domačini prečkali s smučmi. "Kaj več si niso upali, niti ne hoditi po njem, kaj šele drsati, saj tako zelo debele ledene plošče na jezeru ni bilo nikoli." 

Če bi imeli tako nizke temperature vsako zimo, da bi jezero v celoti zamrznilo in bi bilo mogoče po njem drsati, bi lahko na Mostu na Soči imeli tudi zimski turizem. "Vsa Goriška bi bila pri nas, tako kot je to običajno v poletnih mesecih," je še dejal v šali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ggargamell
12. 01. 2017 19.15
+12
hm so me novinarji kar presenetili sem pričakoval ker je že 14 dni -5 da bodo začeli pisati v začetku ledene dobe
tali?ni tom
12. 01. 2017 19.04
+7
če niso vremenarji na arso do konca ponoreli z zganjanjem panke zaradi mraza,snega,ledu pozimi,meseca januarja na severni polobli naj me koklja! pa kaj je temu folku! madona mija,pa nismo nekje v kongu ali še kje bolj na centru ekvatorja no! severna polobla,zima,januar ! običajno ko se ni norelo z alarmi je blo snega tut meter tle pri nas,mrzlo tja do 25 pod nulo ali več kak dan in pihalo je! sneg je ležal tja do marca! in nobene panike,alarma in opozoril xxy ni blo! ker je bil Miran Trontelj izjemno pameten in streniran človek! če gledaš te danes,jaoo!
Sputnik
12. 01. 2017 19.04
+1
snega pa za 2 prsta
FesterAdams
12. 01. 2017 19.01
+4
Ne maram snega, ledu in mraza. To je moja ustavna pravica. Sedaj pa me zaradi te bogokletne izjave le izbrišite.
TheMafiaDon
12. 01. 2017 18.59
+19
se vam je na 24ur zmešalo do konca? ;) saj je v ljubljani tuidi kakšna luža zamrznjena, pojdite tja in naredite paniko, da je pozimi zmrznjeno malo...groza.
LazniviZares
12. 01. 2017 18.58
+11
Na Vipavki so se zgodile nesrece zaradi neustrezno uzdrzevanega vozisca in ne zaradi poledice...Vremenoslovci so ze vceraj omenjali moznost ledu....ali Dars vse na pocasi in lagano...
FesterAdams
12. 01. 2017 19.03
4krogci
12. 01. 2017 18.43
+14
Vi inteligentni, ki delate paniko zaradi majhne tanke skorice ledu na soci....cca 30-40let nazaj so se po zamrznenem jezeru vozil z avti. Zdej pa delate probleme zaradi par milimetrov ledu.
Vig1
12. 01. 2017 18.50
+5
Domačini ne pomnijo, ampak važno je da pomni 4krogci, kako se je 40 let nazaj s Fičotom vozil po zamrznjeni Soči.
4krogci
12. 01. 2017 18.54
+4
Nauci se brat in pusti vouka pri miru kaj blebeta....tko so ga sam prazne besede in zapufana in propadla noc na jezeru.
kitzbill
12. 01. 2017 18.36
+5
na mostu na soči ni skorja, pač pa ,,skorjica,,
Malamiška
12. 01. 2017 18.36
+4
Se mi zdi prav smešno to preganjanje o tem ali bo sneg ali ga ne bo pa kdo bo kriv,če ga ne bo ali vremenoslovci ali novinarji,ker so po vaše vsi nesposobni.Saj je varianta,da kako ciganko povprašate,da pogleda v karte mogoče ona najbolje ve.Jaz upam,da v naši dolini sneg bo.Zaradi veselja otrok.Če so se pa zmotili in ga ne bo-potem pa...saj veste kako je rekel ježek ko je zlezel s krtačke..VSAK SE LAHKO ZMOTI!Lep večer še naprej.
GlavniModerator
12. 01. 2017 18.28
to je posledica govora trumpa, k je reku, da je CNN fake news
sneženimozz
12. 01. 2017 18.20
+3
Zakaj bo ta sneg jutri popoldne problem? ker bo v recimo 6urah zapadlo okoli 15cm snega, kar je kar veliko! V petek popoldne pa bo ljudi na cesti veliko, in seveda usi hoteli imeti čiste ceste kar bo ob kar močnem sneženju nemogoče
jolanka
12. 01. 2017 18.16
+15
Bi samo prosila novinarje, da še pred koncem zime preverite sklanjatve besed "mraz" in "žled" in jih začnete pravilno zapisovati. Prosim lepo.
blazsnoj
12. 01. 2017 18.23
+4
Daoist
12. 01. 2017 20.11
+1
Polom. Sem se že začel spraševati, ali jaz narobe sklanjam besedo mraz?
feniks69
12. 01. 2017 18.11
+3
smo tolkli led da smo lahko šli na morje in to večkrat
BUONcaffee
12. 01. 2017 18.10
+1
Sneg je napovedan za petek ponoči. Torej več kot 24 ur časa.
Mil?007
12. 01. 2017 17.56
+22
Kdo ne pomni kaj, jaz pomnim kako je morje v Semedeli zamrznlo ne pa ena Soča..
BUONcaffee
12. 01. 2017 18.01
+3
bohlojz
12. 01. 2017 17.53
+5
par dni nazaj so bile vse ceste bele od soli v suhem vremenu,danes pa presenečenje za vzdrževalce...
BUONcaffee
12. 01. 2017 17.48
+3
Čakam kako fotografijo ali video. Tisti Twingo je že atrakcija dneva, tako, da dajte kaj novega.
kameltrajbar
12. 01. 2017 17.40
+5
..sneži...:)
BUONcaffee
12. 01. 2017 17.50
+4
kameltrajbar
12. 01. 2017 17.56
+9
BUONcaffee
12. 01. 2017 18.02
+3
kameltrajbar
12. 01. 2017 18.44
+4
vrtnar01
12. 01. 2017 17.24
+14
vsi si že daljo norce iz vremenarjev in njihovih podrepnih pisunov,ki jim pomagajo lansirati bedarijo v javnost...v glavnem,edino eno je jasno in to je,da VREME BO!
Vogtar Ogt
12. 01. 2017 17.40
+5
Vremenarji čist ok napišejo, objektivno, tako kot bo. Mediji so potem problem, ki se obesijo na vsako malenkost in naredijo senzacijo. Pomisli, kdo ma več od senzacionalegna naslova ???
UaikiUaiki
12. 01. 2017 17.49
+4
Poleg tega ljudje pričakujejo da je vremenska napoved vedno 100% točna, kar pa je praktično nemogoče.
izbrisaniodpotv
12. 01. 2017 17.07
+5
pouna luna sneg petek 13 naj.... smo
vrtnar01
12. 01. 2017 17.22
+3