Slovenija

V očeh otrok ste idol, zato se pripnite z varnostnim pasom. Tudi na zadnjih sedežih

Ljubljana, 29. 08. 2014 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ali se na zadnjih sedežih v vozilu pripnete z varnostnim pasom? Ali otroka, ki je zaspan, položite le na zadnje sedeže? Ali veste, da bo otroka, ki ni ustrezno zavarovan, pri zaviranju v sili odneslo do prve ovire? Že ob manjši nesreči se lahko zgodi tragedija. Naj vam ne bo žal.

Varna pot do šole ni le tista, ki jo učenci prehodijo peš, temveč je tudi tista, ki jo skupaj s svojimi starši oziroma skrbniki prevozijo v vozilu. Zato na AMZS pozivajo starše, naj poskrbijo za varnost svojih otrok v vozilu. In ne le šoloobveznih, temveč vseh.

Glede na to, da bi morali biti odrasli zgled najmlajšim udeležencem v prometu, je podatek, da na zadnjih sedežih varnostni pas uporablja manj kot tretjina odraslih, zaskrbljujoč.

Takšen odnos imajo odrasli tudi do pripenjanja otrok. Zadnje raziskave AMZS so namreč pokazale, da so nekateri odrasli zadržani do uporabe pasu. A to ni pošteno do otrok, katerih varnost in življenje je položeno v roke odraslih, saj se sami povečini še ne znajo pripeti in so popolnoma odvisni od tuje pomoči.

Kar osem odstotkov vprašanih je odgovorilo, da otroci na kratkih razdaljah večkrat sedijo komu v naročju.
Kar osem odstotkov vprašanih je odgovorilo, da otroci na kratkih razdaljah večkrat sedijo komu v naročju. FOTO: AMZS

Anketa, ki so jo opravili avgusta in v kateri je sodelovalo 750 anketirancev – od tega 58 odstotkov moških in 42 odstotkov žensk – , je pokazala, da prevladuje mnenje, da je varnostni pas sicer pomemben za varnost, vendar ga vprašani uporabljajo nekonsistentno.

Najbolj zaskrbljujoči so podatki o prevažanju otrok: kar osem odstotkov vprašanih je odgovorilo, da otroci na kratkih razdaljah večkrat sedijo komu v naročju. Devet odstotkov voznikov otroke, kadar so med vožnjo zaspani, odpne in jim dovoli ležanje za zadnjih sedežih. Osem odstotkov anketirancev je odgovorilo, da otroka občasno peljejo na prvem sedežu, če si otrok pač to želi. In še 11 odstotkov anketirancev občasno pelje otroka brez stolčka ali jahača, ker je le-ta v drugem vozilu.

Iz teh podatkov je razvidno, da se kar osem do deset odstotkov otrok v avtomobilih vozi brez ustreznega zadrževalnega sistema, opozarjajo na AMZS. To predstavlja približno vsakega desetega do dvanajstega otroka oziroma dva otroka v povprečnem osnovnošolskem razredu.

Inštruktor varne vožnje Brane Legan je poudaril, da prepričanje odraslih, da na zadnjih sedežih uporaba varnostnega pasu ni potrebna, še najbolj vpliva na najmlajše. Prav oni so namreč tisti, ki zaradi tega prepričanja največkrat ostanejo brez ustreznega varovanja. To, da otroku ugodite v njegovi želji, da se prosto giblje po vozilu, stoji med sedeži in opazuje vožnjo, je nesprejemljivo. "S takšnim ravnanjem ugodijo le sami sebi, da imajo pri vožnji čim manj opravka z njimi. Pri tem pozabljajo, da so njihovi ali v varstvo zaupani otroci v stalni veliki nevarnosti," opozarja Legan in dodaja, da že malo močnejše speljevanje, še bolj pa zaviranje ali hitra sprememba smeri bo otroku, ki ni ustrezno zavarovan, povzročila težave in veliko nevarnost, da se poškoduje.

"Če pride do zaviranja v sili, bo otrok, ki ni ustrezno zavarovan, doživel hiter in močan pospešek, nenadzorovano ga bo odneslo do prve trdne in trde ovire, poškodbe pa so neizogibne. V primeru, da bi prišlo do trčenja, bodo poškodbe hude," je poudaril Legan.

Rezultati ankete.
Rezultati ankete. FOTO: AMZS
Legan je prepričan, da bi se morali vsi, ki prevažajo otroke, zavedati, da jih morajo varovati in zavarovati na najboljši možen ter ustrezen način. "Le primeren otroški sedež ali drug pripomoček v kombinaciji z varnostnim pasom omogoča najvišjo stopnjo varnosti pri vožnji. Odločilna je pravilna uporaba, ker bo tako tudi druga oprema ali naprava pasivne varnosti (zračne vreče, zavese) učinkovito opravila svojo nalogo in otroka zavarovala pred najhujšim v trenutku nastanka nevarnosti ali ob morebitnem trčenju," pravi inštruktor varne vožnje in pri tem poudarja, da se lahko že ob manjši nesreči zgodi tragedija.

Še največ pa boste dosegli s svojim vzornim in pravilnim obnašanjem. "V očeh otrok ste idol, obožujejo vas, po vas se tudi zgledujejo," opozarja Legan. 

Več o varnosti otrok v vozilih, pravilni uporabi pasov in pravilni izbiri otroških avtosedežev in njihovi namestitvi si lahko preberete TUKAJ!

Legan je opozoril, da mnogo otrok sedi tudi v neprimernih otroških sedežih. Po njegovih besedah je to posledica preskromnega znanja o pravilih uporabe tovrstnih sedežev.

Po Leganovih izkušnjah sicer starši praviloma dobro poskrbijo za varnost svojih otrok, ko jih na primer peljejo v šolo. Pogosto pa nato, ko ta varno prispe, in se odpeljejo naprej, pozabijo na ostale otroke. Zato Legan poziva tako k skrbi za svoje kot tudi za druge otroke.

Statistika za leto 2013 sicer kaže, da med potniki, starimi do 14 let, ni bilo smrtnih žrtev, več pa je bilo poškodovanih. To pa je največkrat posledica malomarnosti staršev, zato si v AMZS želijo narediti korak naprej pri osveščanju staršev in javnosti nasploh, je dodal generalni sekretar AMZS Robert Štaba.

Varno pripenjanje otroka.
Varno pripenjanje otroka. FOTO: AMZS
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zbulbek
30. 08. 2014 08.27
-8
VARNOSTNI PAS, bedarija jaz sem imel leta1986 hudo nesrečo kot sopotnik in sem priživel samo zato, ker nisem bil pripet, ker me je vrglo ven, avto priletel na streho sedež je bil višje od strehe in še zgorel popolnoma zgorel. Prijatelj je imel nesrečo s kamionom, ko mu je z osebni avtom se zaletel vanj in mu odtrgal končnik volana in cevi, tako je šel avto naprej po svoje za zavore in preživel brez poškodb, samo zato ker ni bil pripet in se je vrgelj pod armaturo in ko je kamion podrl skedenj so špirovci rastrgal sedež in njega bi če bi bil pripet.
wolf666
31. 08. 2014 23.41
+1
srečo sta mela oba..pač naklučje drugače se večina primerou neuporabe pasov ipd. konča slabo za udeležence
zbulbek
30. 08. 2014 08.25
-5
VARNOSTNI PAS, bedarija jaz sem imel leta1986 hudo nesrečo kot sopotnik in sem priživel samo zato, ker nisem bil pripet, ker me je vrglo ven, avto priletel na streho sedež je bil višje od strehe in še zgorel popolnoma zgorel. Prijatelj je imel nesrečo s kamionom, ko mu je z osebni avtom se zaletel vanj in mu odtrgal končnik volana in cevi, tako je šel avto naprej po svoje za zavore in preživel brez poškodb, samo zato ker ni bil pripet in se je vrgelj pod armaturo in ko je kamion podrl skedenj so špirovci rastrgal sedež in njega bi če bi bil pripet.
Teodorra
29. 08. 2014 15.00
+1
Tudi tukaji v Iraku bi rabili AMZS s takšnimi opozorili. :/
Uporabnik215111
29. 08. 2014 14.25
+9
Sam se vedno pripnem z varnostnim pasom in to sem svojo mlajšo sestro vedno tudi učil. Lani je doživela prometno nesrečo kot sopotnica - spredaj. V avtomobilu so bili še trije, pripeta samo moja sestra. V prometni nesreči jo je odnesla najslabše ( poškodba hrbtenice ), ostali pa samo lažje poškodbe. Kako bi bilo, če bi bila nepripeta ne ve nihče. Mogoče brez poškodb, mogoče še slabše... Se mi pa zdi bedarija kaznovati človeka, ker ni pripet. Vsak posameznik s tem kaže ljubezen do sebe in soljudi...
moon8
29. 08. 2014 14.57
+8
Mogoče je odnesla najslabše ravno zaradi unega/une, ki je sedel za njo in ni bil pripet....tisti, ki so bili na varni vožnji so jim tam sigurno povedali, če sediš spredaj ni dovolj da si sam zavezan. Zavezan more bit tudi tisti ki sedi za tabo...saj on ob trku prileti vate z tako silo in je ubistvu isto kot če ti nebi bil privezan....žal mi je za tvojo sestro, res je grdo če nastrada tisti ki najbolj skrbi za varnost...ampak na žalost je tako...moraš težit tudi drugim. :/
zbulbek
30. 08. 2014 08.29
-1
VARNOSTNI PAS, bedarija jaz sem imel leta1986 hudo nesrečo kot sopotnik in sem priživel samo zato, ker nisem bil pripet, ker me je vrglo ven, avto priletel na streho sedež je bil višje od strehe in še popolnoma zgorel. Prijatelj je imel nesrečo s kamionom, ko mu je z osebni avtom se zaletel vanj in mu odtrgal končnik volana in cevi za zavore tako je šel avto naprej po svoje in preživel brez poškodb, samo zato ker ni bil pripet in se je vrgelj pod armaturo in ko je kamion podrl skedenj so špirovci rastrgal sedež in njega bi če bi bil pripet.
komunjara 1
29. 08. 2014 13.53
+5
kdaj bo policija vrgla oci na pol slepe in gluhe dedke in babice ki bodo s pondelkom zaceli v starih kripah s popolnoma zarosenimi stekli voziti vnukece v solo in vrtec ker bodo POMAGALI ZAPOSLENIM OTROKOM hehehe kako pomagali se je treba vprasat ni pas vse je pa veliko veliko je tudi telefon ko mama ali ati spotoma ko pelje otroke v solo pac potelefonira kar je potrebno otroci na zadnjem sedezu nepripeti spotoma zajtrkujejo in se do konca oblecejo marsikaj se vidi zjutraj v avtih do sole da ne omenjam ko otroke odlozijo kar spotoma ko stojijo pri rdeci luci pred kriziscem ali pred prehodom
Unknown.For.You
29. 08. 2014 13.30
+12
Sama se nikoli nebi mogla peljati, brez da se pripnem z varnostnim pasom ... Pa tega nisem videla pri starših ali kje drugje, enostavno se ne počutim varno če nisem pripeta. Pripenjam se zaradi sebe, svoje varnosti, ne zaradi policije in zakona. In imela sem priložnost videti da je moja odločitev, da se vedno pripnem z varnostnim pasom še kako pravilna. Pri neki veliki hitrosti ti verjetno tudi pas ne bo pomagal, vendar boš imel veliko več možnosti da preživiš.
yaks
29. 08. 2014 13.27
+2
Zadnjič gledam v avto vleko. Avto, ki za sabo vleče zmečkana vozila, poškodovana v nesrečah. Notri pa otrok na sprednjem sedežu na mami sedi.
Svetec 2021
29. 08. 2014 13.11
+17
Svojega otroka imam preveč rad da bi ga vozil neprivezanega in drugo sam se vežem zaradi svoje varnosti ne zaradi policije.
moon8
29. 08. 2014 14.58
+1
Helianthus
29. 08. 2014 17.07
+1
Se strinjam tiger14, sama sem enakega mnenja. Moj otrok ima sedez, ki velja za dobrega jaz pa se pripenjam tudi zadaj.Pred dobrim letom sem dozivela hujso prometno nesreco in bila na sreco sama v avtu. Otroski stolcek je bil zmeckan in jaz kar s hudimi poskodbami.Ne predstavljam si da bi bila odpeta ali celo odpet otrok :( Slo je za hujsi bocni trk. Vsaj otrokom je treba privosciti nekaj varnosti, ce ze ne sebi.
DirectionerForLife
29. 08. 2014 12.13
+1
Ko gledaš ko se starši vozijo in imajo zravenn otroke ni nobeden pripet.. Pol si bojo pa sami krivi jah
Primula1
29. 08. 2014 12.04
+5
Spet bomo 14 dni poslušali litanije in javno onaniranje kvazi strokovnjakov, potem pa vse po starem. Jaz se nisem nikoli privezal samo zaradi policajev.
Kajetan
29. 08. 2014 11.59
-2
Dragi verniki Mesije MC policija vam sporoca da se pripravlja na novo nabirko denarja za ubobozane strice iz ozadja in zaposlene v javni upravi.
Karantanija
29. 08. 2014 12.27
+0
Prevečkrat preberemo, da je nekdo izgubil življenje zato, ker ni bil privezan in je padel iz avta.
murkecc
29. 08. 2014 12.58
+2
Sam si je kriv. Je v državi dosti drugih, resničnih problemov.